Elvis Presley je napisao:
Da nije bilo hajpa oko filma i da nije bilo nase rasprave prije tvog gledanja, ti ne bi uopste ispisao pola onih stvari u recenziji. Naravno da jesi bio "ostriji" u kritici jer si tokom gledanja filma trazio manu u svakoj sceni, prosto da bi mogao kasnije da napises to sto si napisao i da opravdas svoj stav koji si zauzeo prije samog gledanja filma. Ja tebe ne krivim, to je jedan od osnovnih psiholoskih mehanizama, zaboravio sam kako se zove.
Pa ti si stvarno uvjeren da si mjera svih stvari?! Omnium rerum mensura Elvis.
A to je problem vecine ovdje. Kada kritikuju film na osnovu svojih ocekivanja. Svi imamo ocekivanja od filma, tacno, ali jebeno shvatite da se taj film ne pravi da bi zadovoljio vasa jebena ocekivanja.
Ne, nego na osnovu očekivanja moje babe. Film se ne pravi da bi zadovoljio vaša jebena očekivanja!!! Eeeej! Šta pišeš ti? Nego da bi zadovoljio tvoja? I kada zadovolji tvoja, kada se poklope rediteljska namjera i tvoj ukus - onda je to to, onda je to remek-djelo, a kada ostali plebs kaže kako je to sranje, onda je rezon ovakav: vaša očekivanja su niskoprofilna, niste vidjeli autorovu namjeru. O Savaote, pa ti si zaista dijete.
Sta cemo sa eksperimentalnim filmovima? Filmovima koji se ne drze ni zanra ni price ni odnosa izmedju likova? Kada prestanete odredjivati pravila i zahtjeve koje film mora da ispuni onda cete moci pisati konstruktivnu kritiku. Niti reziser ima obavezu da se pridrzava nekih pravila niti je pozeljno da to radi.
Pa eksperimentalni film je takođe žanr sam po sebi i sam za sebe.