banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Avg 2025, 04:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730 ... 967  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Dec 2014, 23:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Немања Савановић: Народ против Џесике Стојадиновић илити Радош и његове жалбе

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2014, 23:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Svaka cast. Britko i u sridu. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 17:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Међузвјездани (Interstellar, 2014)

Жучне су се расправе водиле овдје око најновијег Нолановог чеда на овом нашем форуму насушном, за филм који то, ипак, није заслужио (у смислу да није ни сјајан ни ужасно лош, већ просто немирисан, заборављив). Бојим се да је Даљац био у праву тврдећи за Нолана да није много више од просјечног режисера који ће у будућности правити скупе и немаштовите филмове, јер и Међузвјездани сурфује на тим таласима - типичан је то холивудски филм нове генерације - ред акције, ред патетике, ред специјалних ефеката (са којима, морам да признам, нису претјеривали). У све то је умотана прича која је хваљена као "комбинација еколошких порука, астрофизичких концепата и филозофског промишљања човјекове одговорности и чега све не". Свега тога и има у одређеној мјери, али недовољно да га начини паметнијим од "Језгра", "Армагедона" с једне и "Мисије на Марс" и сличних филмова са друге стране, са којима дијели много више заједничког него што је спреман да призна.

Сарадња теоријског физичара Кипа Торна на сценарију и његов услов да све што се дешава у филму не смије излазити из оквира нама познатих теорија је такође хваљена на сва уста. Мене је помало био страх прије гледања, да ми моје солидно познавање основних концепата теоријске физике (у оном научнопопуларном смислу) неће бити довољно. На срећу, филм се ипак не бави тим концептима на неком посебно високом нивоу (што је у суштини похвално), а и оно што уводи углавном добро објасни, па је и некоме ко нема благе везе о црним рупама, црвоточинама, дилатацији времена и сл. било довољно само да пажљиво прати радњу да би похватао конце.

Опет, мени је занимљив тај феномен којим се Међузвјездани (и његове ватрене присталице) поноси, то што је филм научно скоро потпуно тачан (бар што се тиче дијелова за које имамо теорије и доказе), из простог разлога што га то не чини нимало бољим (мада, ни лошијим) филмом. Да сву науку из филма избацимо или замијенимо научнофантастичном, филм би остао апсолутно исти - просјечан. Ту долазимо до оне тачке о којој је било ријечи у расправи пар страница уназад - фактографска тачност је небитна за умјетност, и Нолан би требало да се запита шта жели, снимати тачне и просјечне или једноставно добре филмове. Докторски радови о црним рупама из Међузвјезданог тако нису прилог тези да је он добар филм, већ да је просјечан филм са интересантним приказом црних рупа. Односно, ако већ хоћемо да будемо до краја поштени, треба да устврдимо да Међузвјездани није просјечан холивудски филм, већ фактографски тачан просјечни холивудски филм.

Еколошка порука нити је снажна и јасна, нити се филм тиме посебно бави, осим кроз неки неодређени увод из којег нам је јасно да је нешто пошло по злу. Сумњам да је ико након Међузвјезданог остао дубоко запитан над посљедицама које (ће) планета има(ти) због наших свакодневних недјела. А идеја о томе да је будућност цивилизације на другим планетама, исто тако на сва уста хваљена, није нова ни посебно добро обрађена да бисмо рекли да "прави разлику".

Кад занемаримо све те елементе, науку, "филозофске" идеје, па чак и кад бисмо због тога одали признање Међузвјезданом, остаје нам прича, ликови и њихови међусобни односи, а то је оно гдје он уопште не блиста, напротив. (Злобници кажу да би то требало да буде основа и кључни адут сваког филма, а све остало је секундарно, окружење, специфични оквир и тема, и ту је само да служи ликовима и причи.) Ликови су једнодимензионални (иронично, узевши у обзир колико димензија филм уводи у оптицај) и слаби, њихови односи сведени на ниво нешто скупље холивудске патетике праћене одговарајућом музичком подлогом. На претходним страницама неко је споменуо Мајкла Беја у поспрдном контексту у односу на Нолана, што је такође иронично, узевши у обзир на колико мјеста Међузвјездани вришти "Армагедон!". С тим да Беј бар није курва и лицимур, па не покушава продавати муда под бубреге.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Bas si kul Popo, recenzujes recenziju umjesto filma.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Meni se nije dalo citati zbog cirilice :D

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ако сам се одвећ бавио твојом рецензијом, не замјери, она је једна од ријетких које сам прочитао. А ако сам се њоме бавио више и од самог филма (мада мислим да нисам), то је вјероватно зато што је била интересантнија од њега (иако сматрам да ниси имао посебно тежак задатак). Ја сам заиста озбиљно схватио твој ентузијазам гледе филма, зато сам се након гледања тим више разочарао, и у филм, и у твој ентузијазам

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I ja sada moram da tvrdim da su Daljac i Popo postali prosjecni forumasi koji ce u buducnosti (iako su odavno vec poceli) pisati nemastovite postove.

Tvrditi da je Nolan dosadan i prosjecan je bojim se po pomenutu dvojicu seratora utemeljeno i argumentovano koliko i Ancient Aliens serijal.
Samo zato sto Nolan snima skupe blokbastere a blokbasteri su lajtmotiv Holivuda a Holivud je sinonim za sve ono sto umjetnicki film nije a Popo i Daljac inace gledaju kako se njise trava, sto rece onomad gnusni, po 3-4 sata u gruzijskim filmovima pa su zato autoriteti, ne znaci da su doticna dvojica u pravu i bojim se da prodaju ovdje muda pod bubrege auditorijumu koji pljesce njihovim postovima samo zato sto sami ne znaju da sloze tako kvalitetne preseravajuce recenice kao dva senseia ovdje.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
Jebeš li ti šta?

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kad smo vec kod nemastovitih postova...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Samo da kazem da nisam citao ovu dvojicu Tolstoja i Dostojevskog

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ја те "грузијске филмове гдје се њише трава" нешто посебно не гледам, и кад кажем "умјетност", мислим то у нешто ширем контексту од "опскурног, независног филма тешког као олово и бременитог симболиком". Тако да Нолану ни не замјерим ништа у том смислу, јер је заиста глупо тражити ту врсту умјетности у Холивуду. Но, иза тврдње да је Међузвјездани просјечан филм чак и за холивудске прилике чврсто стојим, написао сам и због чега тако мислим. Ти си одушевљен физиком у филму, и то је ок, али је физика ту најмање битна ако филм подбаци на неким основним, филмским стварима, а Нолан је ту, овај пут, подбацио.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Elvis sere jer je negdje procit'o od nekog drugog hipster/pedera kako je film dobar pa sad i on mora da potvrdjuje ne bi l' bio kul i pametan.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Elvis sere jer je negdje procit'o od nekog drugog hipster/pedera kako je film dobar pa sad i on mora da potvrdjuje ne bi l' bio kul i pametan.

Nemoj. Pusti velike momke da se prepiru kako bog zapovijeda.
Just don't.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Ја те "грузијске филмове гдје се њише трава" нешто посебно не гледам, и кад кажем "умјетност", мислим то у нешто ширем контексту од "опскурног, независног филма тешког као олово и бременитог симболиком". Тако да Нолану ни не замјерим ништа у том смислу, јер је заиста глупо тражити ту врсту умјетности у Холивуду. Но, иза тврдње да је Међузвјездани просјечан филм чак и за холивудске прилике чврсто стојим, написао сам и због чега тако мислим. Ти си одушевљен физиком у филму, и то је ок, али је физика ту најмање битна ако филм подбаци на неким основним, филмским стварима, а Нолан је ту, овај пут, подбацио.

Ja sam vrlo dobro svjestan mana filma, ima ih dosta ali te mane su jako malo bitne.
Kao sto rekoh, gluma u ovakvom filmu (kao i u citavom SF zanru) je jedna jako sporedna stvar i kada neko pola vremena provede kritikujuci SF film zbog glume znaci da sere samo da bi srao.
Ista stvar je i kritikovati vizuelne efekte u drami.

Tako da, fizika jeste bitna u ovom filmu. Kao sto je autenticnost bitna u istorijskim filmovima. Kao sto je misterija i napetost bitna u trilerima. Kao sto je atmosfera bitna u hororima. Kao sto su akcione scene bitne - pogadjate, u akcionim filmovima. Gluma u filmu nije ni tamo ni 'vamo i bas zbog toga je ni ne treba kritikovati vec treba obratiti paznju na ostale stvari, a film nudi 3 sata ostalih stvari pa se vi zapitajte da li je do filma ili vase sitnicavosti.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 18:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
shakal je napisao:

Nemoj. Pusti velike momke da se prepiru kako bog zapovijeda.
Just don't.

Ajde ne budi picka i prihvati da je film mlak, tj. nista posebno. To sto ti pokusavas sebi nabiti cijenu pricom koju forsiras u vezi ovog filma, to je sine tvoj problem.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Hajde malo oladile sa nekonstruktivnim prepucavanjima.
Film se nekom svidio, nekom nije. Svi imamo pravo na svoje misljenje i masala ga ovdje iznosimo. Dok su argumenti bili iole smisleni i rasprava je imala vrijednost. Onog trenutka kad ste raspravu sveli na: meni se film svidio, dakle, trebao je i tebi ili na (ovo prosto moram citirati):
Citiraj:
Ajde ne budi picka i prihvati da je film mlak, tj. nista posebno.
postali ste kolektivni smor.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 19:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Forumasice Ajvar, vi ste ejdzista. :p

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Ti meni kazes da sam stara? TI, crve, MENI kazes da sam STARA? :D
Nemam pojma sta to znaci, moracu pitati Tepsicku ona fura te fore i fazone.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 19:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I meni su to govorili ovde.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2014, 20:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Ja sam vrlo dobro svjestan mana filma, ima ih dosta ali te mane su jako malo bitne.
Kao sto rekoh, gluma u ovakvom filmu (kao i u citavom SF zanru) je jedna jako sporedna stvar i kada neko pola vremena provede kritikujuci SF film zbog glume znaci da sere samo da bi srao.
Ista stvar je i kritikovati vizuelne efekte u drami.

Tako da, fizika jeste bitna u ovom filmu. Kao sto je autenticnost bitna u istorijskim filmovima. Kao sto je misterija i napetost bitna u trilerima. Kao sto je atmosfera bitna u hororima. Kao sto su akcione scene bitne - pogadjate, u akcionim filmovima. Gluma u filmu nije ni tamo ni 'vamo i bas zbog toga je ni ne treba kritikovati vec treba obratiti paznju na ostale stvari, a film nudi 3 sata ostalih stvari pa se vi zapitajte da li je do filma ili vase sitnicavosti.

Да није било толиког хајпа око филма, и да се нису ломила копља прије пар дана на форуму, вјероватно се не бих посебно ни осврнуо на њега, но ето, околности су тако уредиле, па сам му због тога вјероватно посветио (незаслуженоп) више пажње и био оштрији у оцјени. Но, буди поштен до краја (ту мислим на дио"срати да би се срало" што ми није била намјера, ако пођемо од тога да није свако писање о филму "срање да би се срало") - ја сам му одао признање за оно што је добро урађено, а кудио за оно што мислим да није добро. За глуму нисам ништа ни рекао, не мислим да су глумци урадили лош посао, кад се узме да нису имали са бог зна чим и радити.

Е сад, ти си се ухватио жанра, мада ми се чини да не схваташ до краја његову улогу у филму (и не само филму). Жанр је секундарна карактеристика (ако о жанру уопште можемо говорити као о карактеристици). Он само говори о одабиру окружења и околности у којем се одвија оно примарно, а то је прича, драма, односи између ликова. Наравно да тај одабир окружења за собом повлачи и одређене посљедице, али он би морао да служи причи, а не обратно. Није случајно што се израз "жанровски" најчешће користи у пежоративном значењу - то значи да одређено дјело нема много тога да понуди ван уобичајених жанровских заплета и клишеа. Ако су најбоље карактеристике филма управо те жанровске "ставке", онда тешко да можемо очекивати добар филм. Зато је "Осми путник" добар филм и након 35 година, јер се не бави реалистичношћу и научном тачношћу твдње да те у свемиру нико не може чути како вриштиш (мада је заиста тако) већ има добру причу и ликове, а атмосферу клаустрофобије и страве користи да их лакше доведе тамо гдје намјерава. "Храбро срце" и "Гладијатор" су два историјски прилично нетачна филма, мада потпуна аутентичност и тачност не би промијениле чињеницу да је ријеч о добрим филмовима. Оно што мислим је сљедеће - да бисмо дошли до "осталих ствари" мора оно примарно да функционише, да нас заинтересује, у противном је то попут југа 45 коме сте набацили каросерију поршеа и неке супер дупер гуме - интересантнои кул, али је испод и даље мотор југа 45.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730 ... 967  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]