banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Okt 2014, 17:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Slika

:lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2014, 23:44 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
Stanje u Sarajevu nije alarmantno kao u montažnoj zgradici u centru BL gdje je stacionirana Hirurgija.

I da dodam nešto što ide uz naslov teme, idiota kojem je palo na pamet da Banja Luka umjesto još jedne stanice Hitne pomoći dobije vatrogasni dom uz zid i po kratkom postupku.

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2014, 03:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Napomena: Piše Slobodan Vasković

Citiraj:
Rasprodaja Kliničkog centra Banjaluka
Srijeda 12. Nov 2014 18:10

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić odlučan je u namjeri da uništi Univerzitetsku bolnicu Banjaluka.

Stoga je naložio rukovodstvu bolnice da pod hipoteku stavi nekretnine i opremu, kako bi ta institucija nakon četiri mjeseca dobila bankarsku garanciju za izvođenje radova na izgradnji Centralnog hola. Srećom, na Bogdanićeve nezakonite odluke reagovali su članovi Upravnog odbora bolnice, koji su zahtijevali hitan sastanak sa premijerkom Željkom Cvijanović.

Iako je zahtjev upućen prije 12 dana, do sastanka nije došlo. Svi članovi Upravnog odbora Univerzitetske bolnice Banjaluka (UBKC) ponudili su 31. oktobra 2014. godine ostavke. Razlog za to je ogorčenost ponašanjem ministra zdravlja Dragana Bogdanića, koji ih mjesecima difamira da koče izgradnju Centralnog hola i završetak Južnog krila UBKC Banjaluka.Taj posao dobila je firma „Lindler“ i vrijedan je 10,3 miliona KM (bez PDV).Uslov da „Lindler“ počne sa izvođenjem radova je da UBKC dobije bankarsku garanciju na navedenu sumu, što ova ustanova nikako ne može da obezbijedi. Traženo je i da se bankarska garancija dodatno obezbijedi sa zemljištem na kojem se nalazi banjalučka Hirurgija (vidi vezani tekst), ali je gradonačelnik Slobodan Gavranović onemogućio taj teški kriminalni čin, jer nije dozvolio da UBKC uknjiži tu zemlju na sebe.

Zbog toga Milorad Dodik hoće da ga smijeni.Dramatična vanredna sjednica Upravnog odbora UBKC Banjaluka održana je 31. oktobra 2014. godine i na njoj je bila samo jedna tačka dnevnog reda: donošenje odluke o zaduženju UBKC s ciljem obezbjeđenja bankarske garancije, u skladu sa Ugovorom o izgradnji i opremanju Centralnog dijela južnog krila UBKC sa firmom „Lindler“.Dan prije sjednice UO, rukovodstvo UBKC pismenim putem se obratilo Ministarstvu zdravlja, tražeći saglasnost da se UBKC može zadužiti kod poslovne banke, kako bi dobili garanciju.

Iz Ministarstva im je isti dan odgovoreno da UBKC može staviti pod hipoteku opremu i imovinu te ustanove u korist banke, koja bi im dala kredit.Bogdanić je još napisao i dozvolio da se između UBKC i Fonda zdravstvenog osiguranja RS može dogovoriti ugovor o cesiji kojom bi se preusmjeravala sredstva inamjenjena UBKC prema banci, od koje bi se uzeo kredit. Iako je Ugovor sa „Lindnerom“ potpisan 8. jula 2014. godine, a Bogdanić je krajem jula ove godien rekao da će bankarska garancija biti obezbijeđena „u naredna dva, tri dana“, do dana današnjeg te bankarske garancije nema. Samo je jedna banka u prethodnih četiri mjeseca uputila neobavezujuću ponudu sa spiskom potrebne dokumentacije i procjenjenim troškovima održavanja garancije u narednih pet godina, koji iznose 1.250.000 KM.

Između ostalog, u ponudi se tražila i odluka UO o bankarskoj garanciji.U raspravi do koje je došlo na sjednici UO postavljeno je pitanje: da li ministar zdravlja može da daje saglasnost da se oprema i imovina UBKC stavi pod hipoteku, a bez odluke Vlade RS, kao osnivača ove zdravstvene ustanove.Tokom rasprave je upozoreno da je bankarska garancija opasnija nego kredit. Ukoliko bi došlo do kašnjenja u plaćanju „Lindneru“, oni bi odmah mogli da aktiviraju garanciju i odjednom naplate cjelokupan iznos iz sredstava banke, a to je 10,3 miliona KM, na koliko je potpisan Ugovor, odnosno 12.000.000, sa PDV-om.Ovakav razvoj događaja dalje bi implicirao da banka nakon toga u roku od 24 časa traži taj iznos od UBKC, a ukoliko se on ne plati, aktiviraju se mjenice i blokiraju se svi računi.

Sud bi potom, vrlo brzo, donio odluku kojom nalaže zabranu raspolaganja imovinom i opremom UBKC, nakon čega bi naložio i njenu prodaju, kako bi se banka naplatila.De fakto, ministar Bogdanić je svojim potpisom otvorio put ka nestanku i rasprodaji UBKC Banjaluka.Svjesni ovoga, članovi UO su odlučili da odgode donošenje odluke o zaduženju UBKC i zatražili hitan sastanak sa premijerkom Željkom Cvijanović i ministrom Bogdanićem.

Namjera im je da na tom sastanku upozore na sve opasnosti Bogdanićevog čina i finansijsku kataklizmu, koja može uslijediti i uništiti UBKC, ukoliko bi se po njemu postupilo. Na sastanku UO Mirko Stanetić, direktor UBKC, samo je zamuckivao, šokiran odlučnošću članova Upravnog odbora da ne dozvole uništenje bolnice.Paradoks u svemu je da izvođač radova traži garanciju za cjelokupan iznos, iako je Ugovorom predviđeno plaćanje u 48 rata nakon završetka radova.Iz Vlade RS još uvijek nije ništa odgovoreno na poziv UO UKBC.

Hronologija događaja:

- 8. maj 2014. Vlada RS donijela je zaključak kojim je zadužila rukovodstvo bolnice da potpiše ugovor sa firmom „Lindner“ i garantovala da će obezbijediti 12.030.464 KM iz budžeta Ministarstva zdravlja za 2015. godinu za plaćanje tog Ugovora

- 26. juni 2014. smijenjen dr Duško Račić, tadašnji direktor KBC Banjaluka, jer je odbio da potpiše ugovor sa „Lindnerom“ i upozorio Vladu da je taj ugovor štetan za RS. Račić nije pristao da se „Lindneru“ da bankarska garancija.

- 7. jula 2014. dr Mirko Stanetić, koji je zamijenio Račića na direktorskoj poziciji, dopisom se obratio Ministarstvu zdravlja i zahtijevao da se taj resor obaveže da će obezbijediti bankarsku garanciju.

- 7. jula 2014. Ministarstvo zdravlja uputilo je dopis KBC (potpisao ga Bogdanić) u kojem se navodi: „U pogledu obezbjeđenja garancije plaćanja, Ministarstvo zdravlja će obezbijediti sredstva za bankarsku garanciju izvođaču radova za plaćanje u iznosu ugovorene cijene sa uračunatim PDV-om“.

- 8. jula 2014. dr Mirko Stanetoć potpisao je Ugovor u kojem je navedeno da je UBKC u obavezi da dostavi bankarsku garanciju za plaćanje u roku od 30 dana.To se, kao što vidimo, nije desilo i taj Ugovor bi trebalo da bude proglašen nevažećim.

Međutim, ni to se nije desilo, a ministar Bogdanić, koji je garantovao da će Ministarstvo zdravlja obezbijediti garanciju usmeno je obrazložio rukovodstvu UBKC da se šalio, jer „po Zakonu o dugu i garancijama RS ne može da se zaduži bez odluke Narodne skupštine RS“.

SlobodanVaskovicBlog

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2014, 22:19 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Ova priča oko zemljišta Hirurgije je možda i najzanimljvija do sada i možda pravi razlog zašto se 45 godina oteže sa trajnim rješavanjem problema i preseljenjem te šupe na Paprikovac.

Mislim, ovo uopšte nije glupost u fazonu da je Hirurgija iz sprčene zgrade u centru trebala preći u još sprčenije Južno krilo kako je dotični tekstopisac znao provaljivati. :roll:

Eh, sad, nikoga ne treba lažno optuživati. Prvo Stanetića jer mislim da on ima najmanje svojih prstića u tome, ovo daleko više podsjeća na najcrnjeg direktora KBC-a Branu Topića (i slične tajkunske podanike) i mislim da je do njega UB KBC bi odavno bio ugašen i čisto sumnjam da je iko uspio ogoliti račune KBC-a raznim info-pultovima, hostesama i tenderima kao on. PS. Mislim da igre oko ovoga sežu daleko iznad Stanetića.

I da, još jedna stvar, odavno se zna da je Račić smijenjen zbog bankarske garancije. Povećanje cijene za milione maraka (koje se ispostavilo kao netačno i obična laž) je bio samo dobar paravan posebno sa njegove strane da se sakrije pravi razlog. Eto, tu sam informaciju dobio možda i prije Vaskovića (prije par mjeseci), samo nisam vjerovao u početku da je tačna i tek sam sada shvatio u čemu je prava caka. :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 00:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Da li je ijedan medij mimo BN televizije objavio vijest o maltretiranju med. tehnicara iz shmp Banjaluka od strane pijanog pacijenta?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 00:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Znam da Alternativna nije, a nema ništa ni u Glasu, kao ni u Nezavisnim, a je li "pacijent" iz neke ugledne familije?

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 08:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Citiraj:
Ostoja Vujić iz Donjih Podgradaca kod Gradiške preminuo je poslije uboda stršljena, a dva ljekara i medicinska sestra iz gradiškog Doma zdravlja poslije poziva za pomoć nisu otišli vozilom Hitne pomoći da bi ga bar pokušali spasiti.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Tihomir Mihajlović potvrdio je da ovi zdravstveni radnici nisu nakon poziva izašli na teren, već da su pacijenta sačekali u Službi hitne medicinske pomoći.

– Pacijenta je bez znakova života u Službu hitne pomoći dovezla rodbina 40 minuta kasnije. To je bio muškarac od šezdesetak godina, koji je preminuo od uboda stršljena na koji je bio alergičan – kazao je Mihajlović i dodao da se ovaj slučaj desio prije tridesetak dana.

Mihajlović nije mogao otkriti identitet ljekara i medicinske sestre, koji su tog dana radili u Službi hitne pomoći zbog toga što se protiv njih još vodi disciplinski postupak. Istakao je da su oni zbog ovog propusta u radu već kažnjeni smanjenjem tri plate za 30 odsto.

http://www.atvbl.com/skandal-u-gradisci ... sku-pomoc/

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 08:50 
Citiraj:
Istakao je da su oni zbog ovog propusta u radu već kažnjeni smanjenjem tri plate za 30 odsto.

Posteno, nema sta... :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 08:50 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Nisam upoznat sa slučajem, ali lahko moguće, a ja upravo razmišljam zašto niko ništa ne objavljuje, kad ono Filozof riješi misteriju u trenu. 8)

Kad smo kod Hitne, BL treba još jednu stanicu. Tu nema priče. Kada je gužva dok sanitet dođe do nekog malo daljeg mjesta (Dragočaj, Zalužani, Manjača...) pacijent se može ohladiti 2 puta. Ali izgleda da je kod nas bitnije ugurati radnike u administraciju nego napraviti nešto korisno.
U "normalnim" državama svako naselje od 30 000 stanovnika ima punkt SHMP sa jednom dežurnom ekipom. I tad u roku od par minuta možeš stići u bilo koji dio tog područja.

EDIT: Što se tiče Gradiške. Odmah otkaz i zabrana bavljenja tim poslom. U uređenoj zemlji bi završili u zatvoru.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 09:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Majstore, što ti ne napišeš pismo Dodiku i predložiš sam sebe za ministra zdravlja? Em si upućen u tematiku, em imaš rješenje za sve.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Strašno. :(
Identičan slučaj u porodici, ujed pčele. Samo što je hitna došla u roku par minuta.
Dr i med. sestra oboje alergični na ujed pčele, ali im to nije smetalo da provedu među pčelama 20 minuta (čekajući da injekcija adrenalina odradi svoje) jer je nastupio anafilaktički šok.
5 sati se dr u hitnoj nije odvajao od pacijenta, 5 infuzija i još 2 adrenalina.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 10:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Drugo, de se uozbiljite .. strasno je sto je covjek umro, al' ne leti HP svugdje i na svaki poziv .. pa na sta bi to licilo
Da je kojim slucajem na drugoj kraji grada bio covjek sa srcanim i umro, a oni spasili ovog po svim novinama bi zvonilo "spasavali ujed strsljena dok im umiru ljudi" itd .. pa bi im se opet jebala majka na sva zvona
Druga stvar .. ljudi su budale na sve strane .. nije se jednom desilo da pacijent upadne u ambulantu "HITNO HITNO HITNO" .. pa pitas sta je bilo, a on kaze "mater vec 7 dana u nesvjesti"
I onda op opet u novine .. i opet se nekom jebe majka jer ne radi svoj posao kako treba

Mozda ovi u Gradisci jesu usrali motku .. al' za to postoji komisija koja ce utvrditi koliko i da li je bilo povrede radne duznosti
Ovo donosenje presuda oko novina je sviranje kurcu

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 10:32 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Slažem se sa tobom, uglavnom, znam o čemu pričaš i sam sam radio u SHMP. Znam koliko je često i u BL noću da su sva 3 saniteta zauzeta, ili 2 od 3 pa se onda dvoumiš da li poslati ovaj treći negdje, ili ga ostaviti za neki teži slučaj. Ali, ako su krivi ovo je najteža povreda koju su mogli napraviti u svom poslu i naravno da se za ovo treba ići u zatvor. Ako nisu krivi neka ih puste na miru. Brate mili, svi razgovori u Hitnoj se snimaju. Ako su oni zasrali zna se, ako je porodica bila nesposobna da objasni stanje pacijenta zna se ko je kriv, nema tu polovične krivice, ako su imali nekog životno ugroženog pacijenta u stanici pa ga nisu smjeli ostaviti ili neku bitniju intervenciju naravno da nisu krivi. Ovo oduzimanje 30% od plate je smijurija. Ili su krivi ili nisu.

Mora se više početi odgovarati za svoj posao i ne može se za nečiju smrt oduzimati trećina plate.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 10:39 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Majstore, što ti ne napišeš pismo Dodiku i predložiš sam sebe za ministra zdravlja? Em si upućen u tematiku, em imaš rješenje za sve.

Pa naučiJo sam i ja nešto na falkutetu. 8) Samo što kod nas Mile drži pametne ljude na nebitnim funkcijama, a nesposobnjakoviće na bitnim mjestima da mu ovi prvi ne bi ugrozili položaj u stranci. I dok god je tako ovakve stvari će nam se dešavati.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 10:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Znaci imas sanse da doguras daleko

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 10:41 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 10:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
12 poena ide u Derventu :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 11:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Aleksandar MK je napisao:
nesposobnjakoviće na bitnim mjestima .

Pa sa tim na umu sam i predložio da se kandiduješ za ministra.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 11:05 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

http://www.banjaluka.com/vijesti/drustv ... oj-pomoci/

Radio sam sa Mikerom, znači mogao sam i ja biti pretučen da sam ostao tamo. :lol:

Samo jednom kad pročitate: " Starica štapom pretukla Acu na klinici".

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2014, 11:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Daće Bog i nedelja sveta!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]