banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 16:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2004, 15:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Ezan, ti jednostavno prihvataš kao normalno ono što je nenormalno.To što je gledište koje zastupaš u ovom momentu široko prihvaćeno ne znači da je to zaista normalno.

Naravno da prihvatam ... kad sam svijestan situacije i kad vidim i znam da to tako funkcionise od nastanka svijeta. I ti si svjestan toga, prihvatas to ili ne je nebitno jer se ti (kazem ti a mislim NIKO) ne mozes boriti protiv toga.

Puno toga je tebi nezamislivo (ne mogu sad od tacke do tacke) ali tebe kao pojedinca niko ne tjera da koristis te stvari.
Auta na bio-gas postoje, kao i solarne celije, markirana roba (uzecemo da je to kao malo bolji kvalitet) kao i sumske jagode.
Mozes i danas koristiti kompjuter star 10 godina, i gledati crno-bijeli televizor.
Gdje je problem.
Problem je sto moras opet jednom da kupis te stvari (sem jagoda, ali ne rastu ni one 12 mjeseci u godini)
Salim se ..... stvar je u tome sto MI SVI hocemo da smo adekvatno placeni za svoj rad (polazim od toga da svi hocemo da zivimo od svog rada). E pa kad je vec tako onda to ima i svoju cijenu.

Spominjes naftu ... pa to je pokretac svijeta. Koliko miliona ljudi radi u toj industriji, a koliko li ih tek radi u svemu onome sto nafta pokrece.
Naravno da postoji alternativa i za to ... ali kad bude "pokretala" ono sto nafta "pokrece" onda ce se i investirati u to. Pa i onda ces placati kao sto to radis i danas.
Moras biti svjestan da upravo ta visoko razvijena drustva, bogata i pokrecu sve - i da upravo od njih i dolaze sve te ideje (ili se bar tu realizuju - jer imaju i novca i mogucnosti da se tim bave) o altenativnim energentima, novim tehnikama, tehnologijama, medicinskim dostignucima ....
Nista se ne radi zbog DOBROBITI covjecanstva, u onom smislu u kojim ti govoris, ali sve se opet radi s tim ciljem da se olaksa zivot i rad.
Cijenu koju placamo ... znamo svi, kao sto je i pusac svjestan opasnosti od raka.

Citiraj:
Normalno je za onog koga su ubijedili da je život rat za sebe, a drugi nek se snalaze kako znaju.

Rat je malo gruba rijec .... jer ne prelaze svi preko leseva (odnosno jako ih je malo takvih) da bi ostvarili svoje ciljeve. Velika vecina je upravo drugacija - pomaze i podrzava i druge (ako nista svoju familiju i prijatelje), respektuje i gura na putu ka boljem - ako nikako drugacije ono bar moralno, jer topla rijec nekada puno znaci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2004, 16:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
aharon je napisao:
Ezan, ti jednostavno prihvataš kao normalno ono što je nenormalno.

Ti sebi dajes slobodu da definises 'sta je normalno' a sta 'nije normalno' .. ??

Citiraj:
I to što većem broju ljudi, odnosno, normalno mi je da se ništa što zagađuje ili na bilo koji drugi način ugrožava nekoga ili nešto, jednostavno odbaci

Vidis, kazes 'sto vecem broju' ... vecina ljudi hoce da vozi auta i da jede meso, a samim tim unistavamo prirodu ... Znaci ipak rade nesto 'normalno' a opet unistavaju zivotnu sredinu a?

Citiraj:
ne parazitizma i agresivnosti ja-pa-ja (življenja na tuđ račun i na tuđoj grbači bez ikakvih skrupula).

A to je radio komunizam je'l tako (o kojem ti pjevas hvalospjeve) jer je u jednoj fabrici 5 njih radili a 10 dzabalebarili ali su na kraju mjeseca bili isto placeni. Je'l govorim nesto sto nije istina mozda??

Citiraj:
I nije normalno da postoje proizvodi iste linije ali jedni su za naše tržiše (kvalitetniji), a neki su za tamo neke (nisu baš kako treba ali oni tamo to neće ni primijetiti)...

Za odredjene postoje proizvode (recimo tehnicka roba) postoje komponente bolje i losije kvalitete a samim tim vece i manje cijene. Ukoliko jedan proizvodjac bude pravio proizvode za sva trzista istog kvaliteta onda ce biti i cijena ista tj logicno je da ce na trzistima sa manjom plateznom moci ti proizvodi biti 'odbijeni' tj nece si niko moci priustiti. Takodje postoje proizvodi koji se prilagodjavaju klimi i drugim resursima trzista. Recimo da je Renault u BiH jedno vrijeme odbijao dati garanciju na svoja vozila jer je ispitao kvalitet goriva koje se sipa na BiH pumpama i utvrdio da taj kvalitet nije 'dovoljan' za normalan rad njegovog vozila....
Nije cilj samo proizvesti vec je cilj i prodati, tj zatvoriti kompletan ciklus tako da se i proizvodnja mora podredjivati prodaji. Nije zivot tako jednostavan kao sto ga zamisljas.

Citiraj:
Nije normalno ni da se u ime opstanka određene industrije, industrijski i zdravstveni standardi štimaju iako se to protivi zdravom razumu i zdravoj svijesti

A zasto je bivsa YU tako funkcionisala ?? Otvarale su se fabrike za preradu (uglja, voca, sta_ti_ja_znam_cega) koje su stotinama kilometara daleko od izvora i gdje su se velika sredstva trosila na prevoz repromaterijala, ali se to radilo zato da bi i narod na tom siromasnijem podrucju imao gdje da radi... A sad ti to osporavas...

Citiraj:
(npr. prelabavi kriterijumi EU u vezi sa dozvoljenom koncentracijom radioaktivnih materija u borovnicama za sokove oko kojih je nedadvno izbio skandal u Srbiji, jer su srbijanski kriteriji oštriji tj. zdravorazumski postavljeni, a evropski su interesno postavljeni)...

Nemoj biti ubjedjen u to. Ljudi koji postavljaju te standarde zive u istim gradovima i kupuju u istim trgovinama hranu kao i svi ostali gradjani tako da bi taj neko morao biti LUD da kaze 'oki, danas cu i ja jesti radioaktivnu salatu, samo zato sto mi je neko dao novac u dzep'.

Citiraj:
Normalno je za onog koga su ubijedili da je život rat za sebe, a drugi nek se snalaze kako znaju.

Pa zapadne drzhave vishe brinu za svoje gradjane nego BiH za svoje. Na zapadu od socijale mozes da zivis, u BiH .... teskooooo...

Citiraj:
Svi današnji bogataši bilo ostvareni ili oni koji to samo žele, ne mogu im ni u čemu ni prići u materijalnom bogatstvu, ali se spotiču uvijek o isto jer odbijaju da nauče lekciju koju su ova dva čovjeka savladali davno davno prije.

Generalizujes jer vjerovatno nemas boljih argumenata.... Postoje masa bogatih ljudi za koje i ne znas da su bogati jer im nije zivotni cilj isticanje tog bogatstva. To sto se u BiH 'bogatashi' isticu skupljima autima, ne govori da sutra nece biti ili 'u kanalu' ili na birou rada. Ne mozes porediti 'bogatstvo preko noci' i 'bogatstvo godinama' ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2004, 09:24 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Slažem se da ni ja nemam prava da namećem mjerila o tome šta je normalno. Doduše, ako si pažljivo čitao, govorio sam "za mene je normalno...". Time sam jednostavno želio da podstaknem druge da barem pokušaju da razmišljaju malo drugačije.
Međutim, moj ton je bio toliko oštar prije svega zbog toga što je ono što smatram iskrivljenim i izopačenim shvatanjem (npr. da je normalno da se u borbi za profit radi sve i svašta jer je profit glavni cilj i pokretač svega) toliko prisutno i dominantao, da mi se od toga diže kosa na glavi.

Kada se govori o tome šta ljudi "hoće" uvijek treba imati u vidu i to da nam je veliki broj naših potreba ili barem načina kako se te potrebe trebaju zadovoljiti - nametnut, naturen, pa i podvaljen, uglavnom masmedijima i opštim društvenim okruženjem. U mnogo čemu smo stavljeni pred svršen čin.
Tipičan primjer je dominirajuća upotreba SUS motora (na naftu) u transportu! Kažeš ljudi "hoće da voze automobile". Nije tačno, relativno vrlo mali broj ljudi su zaljubljenici u automobile kao mašine i voli "miris benzina" (što je nešto što poštujem i čak mi je vrlo simpatično tim prije što je to zaista njihov lični izbor i ljubav), a velika većina drugih želi samo efikasno, udobno i brzo transportno sredstvo.
Budi siguran da bi većina ljudi najviše voljela da ga jednom zasvagda nabavi i da se ne pati svakih 5 - 10 godina oko iste, u suštini usputne i ne toliko važne stvari.
Ali ne! Neko nas stalno bombarduje sa "novim" tipovima automobila sa fantastičnim novim mogućnostima, i mi kao ne znamo da se te nove mogućnosti u stvari plasiraju dozirano (iako je ta tehnologija možda razvijena davno) samo da bi industrija kao takva stalno "rasla" i opstala.
To jednostavno nije zdravo niti dugoročno postavljanje stvari.
To je žaba koja se duva da postane vo.
Međutim, nečiji interesi a ne želja za najboljim i najracionalnijim rješenjem diktiraju kakvo će to prevozno sredstvo da bude, a onda nas ostale ubjeđuju da to baš mora tako.
Meni je muka od pogleda na moj auspuh svaki put kad ga vidim dok mi motor radi (ne daj Bože da još vozim dizelaša) i molim Boga da to već jednom prestane i počnu da se voze automobili na struju! Ali razvoj toga neko svjesno koči! Po svaku cijenu!
To je bolesno, dibidus.

Mislim da si pogrešno shvatio da sam zagriženi branilac socijalističkog samoupravnog sistema bivše SFRJ, mada je, bar u principu, za tri koplja iznad spram današnjeg užasa od društvenih odnosa i sitema od kapitalizma bilo gdje (kod nas je taj užas samo vidljiviji, drugdje je ljepše zapakovan).
Ono u čemu vidim očitu prednost onoga što je bilo u Jugoslaviji (jedinoj zemlji koju sam zaista od sveg srca zvao svojom) jeste razlika u pristupu i principima na kojima je trebala da počiva: briga za opšte dobro, jednak tretman za sve po bilo kom kriterijumu, solidarnost kao osnov društvenog razmišljanja i težnja za izgradnjom boljeg i pravednijeg svijeta za sve.
U toj zemlji se nešto radilo i iz ljubavi a ne samo zbog para i prestiža.
Naravno, iz ljubavi rade mnogo toga mnogi ljudi širom svijeta (inače bi ovaj svijet davno propao), ali tek nakon što se za uslove za to izbore i s mukom steknu materijalnu nezavisnost, osim ako je imao sreće da je naslijedi. U YU je čovjek bio u društvu koje mu (koliko se moglo) to omogućuje i koje ga na to podstiče.
Kapitalizam podstiče samo sebičnost, za ljubav, solidarnost i čovjekoljublje se tamo čovjek mora teško boriti.
E sad, to što su mnogi ljudi u socijalističkim društvima bili nedorasli duhom i zloupotrebljavali svoj položaj (počev od funkcionera i direktora, do neradnika koji su pravili "budalama" udarnike i ostale nesebične radnike) i zagađeni mnogim starim razmiricama (od nacionalnih do ekonomskih) i što su se na kraju dali navući da ono što je bolje zamijene onim što je gore, to je nešto drugo.
Ono što hoću da kažem je da svako, pa i Zapad ima svojih vrijednosti koje treba prihvatiti ili primijeniti, ali da je Zapad truo i sebičan u svom temelju i da nije zdravo da ga se slijedi, pogotovo onako kako se danas to čini - dogmatski.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2004, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
aharon je napisao:
Kada se govori o tome šta ljudi "hoće" uvijek treba imati u vidu i to da nam je veliki broj naših potreba ili barem načina kako se te potrebe trebaju zadovoljiti - nametnut, naturen, pa i podvaljen, uglavnom masmedijima i opštim društvenim okruženjem

Velika istina.
Ljudi nisu ni svjesni koliko su (koliko smo) isprogramirani.

Evo šta je o nametanju novih proizvoda (ovde konkretno o modi) napisao vladika Nikolaj Velimirović:

Nikolaj Velimirović je napisao:
...Govorite kćerima svojim, da modna nošnja u naše vreme nikako nije ni zahtev kulture ni prosvećenosti ni ukusa, nego jedino zahtev trgovine. Oni što izmišljaju modu i nameću je lakovernom svetu misle isključivo o parama. Pri toj svojoj trgovačkoj raboti oni ne pomišljaju na kulturu i prosvećenost ni koliko žaba na zvezde. To su obični velikovaroški varvari, koji na lukav način dolaze do para. Oni imaju svoje agente: crtače, slikare i vešte poznavaoce ljudskih strasti i slabosti. Za pare ovi im izrađuju sve novi i novi kroj ženskog odela. Iscrpljena duha do jehtičavosti u izmišljanju nove mode oni su u naše dane počeli nametati ženskom svetu takav kroj odela kakav se kosi sa najobičnijim pojmovima pristojnosti i stida kao i sa prostim pravilima zdravlja i domaćinstva. No zar se njih tiče moral sveta, i karakter ljudi, i stid devojački, i zdravlje nacije, i male penzije matera? Pare i samo pare - to je pobuda i cilj modnih tvorevina tih trgovaca i vojske njihovih agenata.
Recite još Vašim kćerima, da ovi arhitrgovci mode objavljuju svoje nove izume pod imenom kulture, prosvećenosti, lepote i ukusa, smejući se sebi u nedra i misleći samo o parama. Te velike reči, koje su nekad u Evropi s poštovanjem izgovarane, služe njima kao obična trgovačka marka na prodajnoj robi, od prilike kao naslikana zmija na flašama otrova, ili kao buldog na gramofonima, ili kamila na paketima čaja..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2004, 19:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Ovo je super tema, toliko mi se svidjela da nisam mogla da odolim a da ne odgovorim. Uzelo mi je skoro 2 dana da sve procitam (sa prekidima) i u momentima nisam znala kojem taboru da se priklonim. Ali na kraju i kod vecine postova ipak sam na starni 'tabora za zapad'. Jer da bi covjek bio 'ciste duse i cistog srca' ne mora da zivi tamo ili ovamo, geografska pripadnost nema veze s tim. Ovi koji zive na zapadu su zaista sve lijepo opisali i naveli sve prednosti zapada. Po meni, najveca prednost zapada je ta sto imas izbor u svemu i sto sve zavisi od tebe. Malo je cudno bilo kako ovi koji ne zive na zapadu govore nama koji smo tamo kako mi zivimo. Mislim da niko ne moze da ima pravu sliku o zivotu u nekom mjestu ako tamo ne provede nekoliko godina, tesko je steci pravu sliku o necemu sto si samo vidio na TV, cuo od nekoga, procitao ili bio kao turista. Ja sada dolazim tamo kao turista i svaki put se odusevim. Vratim se puna utisaka i pricam ovim svojima ovdje kako je tamo divno i krasno, a kad sam dole samo slusam jad i tugu. I tako provedene 3 sedmice dole (kao turista), meni sve izgleda super i pitam se sta ovi ljudi toliko kukaju?

Sve je ovo divno i krasno sto rio i Vader pisu ali nekako mi je to daleko od realnosti i izgleda mi malo jednoumno (nothing personal momci). Neko je ovdje rekao: radi i konzumiraj sve u normalnim kolicinama i bices 'almost perfect'. A ima i ona nasa stara: 'ne valja se previse ni Bogu moliti'.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2004, 14:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Hm, bila na zapadu, živjela na zapadu i ništa posebno...ako ti nisu prilijepili etiketu ili svrstali u neki glupi stereotip, svaki pojedinac ima mogućnost....

Ovdje, eh, ovdje je nešto drugo u čemu se svi slažemo - ovdje mnoge stvari treba okrenuti naglavačke i imaćemo blagostanje da ga drugi samo traže. Sudeći po prirodnim i drugim resursima....

Ali nisam veliki pripadnik zapada, jer tamo mi je sve nekako sterilno, čak su i međuljudski odnosi nekako sterilni - nema duše, pa kako god da ga obrneš...
Jedan od mnogih primjera je taj da poštari ili sanitarne inspekcije (zbog neodređenog nepodnošljivog smrada) nalaze preminule ostarjele osobe u stanu.

Brate, ovdje kod nas ti se komšinica, htjeli mi to ili ne, skoro svaki dan natandrči na kafu ili pred ručak 8) , ljudi se posvađaju na mrtvo ime i onda poslije nekog vremena se nađu u kafani - piju pivo ili nešto drugo. Kad ih pitaš "šta bi", redovan odgovor je "ma to je kod nas normalno" :P i jedino kod nas se dva prijatelja, koja se dugo nisu vidjeli pozdravljaju sa "pa dobro gdje si ti (pominjanje majke)" :D :D :D

Ili recimo, dijete nešto učini što ne bi trebalo, naravno slijedi psovka po majci - na šta majka redovno odgovara "pa naravno, sve po majčinim leđima" :wink: Ima li toga igdje na zapadu. Nema naravno. Što je najgore svi se od srca nasmijemo ovim dogodivštinama :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2004, 22:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nada je napisao:
Hm, bila na zapadu, živjela na zapadu i ništa posebno...ako ti nisu prilijepili etiketu ili svrstali u neki glupi stereotip, svaki pojedinac ima mogućnost....

Pa nema naroda koji gleda vishe na 'kalup', 'normalno ponasanje' i slicno od balkanaca tj ExYugovica. Uvijek ce se naci neko ko ce ti reci da li to sto radis 'nije normalno'. Pa u CH ima daleko vishe ljudi koji su 'drugaciji' (bilo ofarbani, osisani, obuceni, istetovirani, sa piercingom) pa se opet niko ne okrece na ulici za njima. Ja sam ofarbao pramenove crvenom bojom i kad sam izashao iz frizerskog salona nikome ni za oko nisam zapeo. Kad sam doshao u BL ljudi su se bukvalno okretali za mnom, bechili ochi i trebalo mi je par dana da skontam zasto to rade. A samo sam pramenove ofarbao...

Citiraj:
Ovdje, eh, ovdje je nešto drugo u čemu se svi slažemo - ovdje mnoge stvari treba okrenuti naglavačke i imaćemo blagostanje da ga drugi samo traže. Sudeći po prirodnim i drugim resursima....

Svi su pametni i svi znaju sta treba A NIKO NISTA NE RADI.... i tako do vijeka i uvijek ce neko drugi biti kriv....

Citiraj:
Jedan od mnogih primjera je taj da poštari ili sanitarne inspekcije (zbog neodređenog nepodnošljivog smrada) nalaze preminule ostarjele osobe u stanu.

Ima primjera kad su tako nalazili penzionere koji su umirali .... ali od gladi u drzavama EX YU.

Citiraj:
ljudi se posvađaju na mrtvo ime i onda poslije nekog vremena se nađu u kafani - piju pivo ili nešto drugo. Kad ih pitaš "šta bi", redovan odgovor je "ma to je kod nas normalno" :P i jedino kod nas se dva prijatelja, koja se dugo nisu vidjeli pozdravljaju sa "pa dobro gdje si ti (pominjanje majke)"

A velikog li postovanja i prijateljstva kad ti danas j.... sve po spisku a sutra te ljubi. Stvarno sa takvim ne bih mogao da zivim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 13:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja sam ofarbao pramenove crvenom bojom i kad sam izashao iz frizerskog salona nikome ni za oko nisam zapeo. Kad sam doshao u BL ljudi su se bukvalno okretali za mnom, bechili ochi i trebalo mi je par dana da skontam zasto to rade. A samo sam pramenove ofarbao...

Skoro sam ofarbala supruga, odnosno bukvalno mu izbijelila kosu i niko ništa nije rekao, čak ni na poslu. Ajmo dalje...

Citiraj:
Svi su pametni i svi znaju sta treba A NIKO NISTA NE RADI.... i tako do vijeka i uvijek ce neko drugi biti kriv....

Nisi upravu, mnogi znaju šta i kako, samo je problem što se politika uplela u sve i svašta...Vjerovao ili ne, ponekad se čak desi da se umiješa Međunarodna zajednica i jednostavo nas blokira....

Citiraj:
Ima primjera kad su tako nalazili penzionere koji su umirali .... ali od gladi u drzavama EX YU.

Vidiš, ja sam uzela jedan primjer iz, ma bolje da ne navodim, uglavnom su naši ljudi morali isprazniti svu burad sa kiselim kupusom i turšijom iz podruma, jer su prvo njih optužili za smrad zbog ukiseljene zimnice:wink:

Citiraj:
A velikog li postovanja i prijateljstva kad ti danas j.... sve po spisku a sutra te ljubi. Stvarno sa takvim ne bih mogao da zivim...

Što bi naši rekli, nema frke buraz, samo ti lijepo ostani gore i dođi da nas posjetiš kada god poželiš. Ionako smo poznati po gostoprimstvu :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
misk0 je napisao:
Ja sam ofarbao pramenove crvenom bojom i kad sam izashao iz frizerskog salona nikome ni za oko nisam zapeo. Kad sam doshao u BL ljudi su se bukvalno okretali za mnom, bechili ochi i trebalo mi je par dana da skontam zasto to rade. A samo sam pramenove ofarbao...
...

ajd nije to toliko strasno, toga vec ima ovdje jako puno, satiran, sto pink, sto izblajhanih (zvani jazavac) itd... :wink: :wink:

Sta bi da izadjes u grad sa momkom ofarbanim u vristece narandzasto sa drecavo zelenim ocima tj. socivima i pri tom izvodis stiskavac na sred podijuma sa istim :P :P.... " glavna atrakcija u kavanu" 8)
al'se nekad..... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2004, 20:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nada je napisao:
Nisi upravu, mnogi znaju šta i kako, samo je problem što se politika uplela u sve i svašta...Vjerovao ili ne, ponekad se čak desi da se umiješa Međunarodna zajednica i jednostavo nas blokira....

Naravno da nisam, uvijek je neko drugi kriv.... sta sam rekao ? Pa ti politicari su izabrani na lokalnim izborima pa sad prave branu 30km od BL i boli ih sta ce biti poslije.
Medjunarodna zajednica je uvela sankcije SiCG na izvoz secera kad je ustanovila da je izvezeno 5 puta vishe secera nego sto moze da se proizvede. I opet neko drugi kriv a?
Pa ne postoji 'nacionalni interes' vec samo licni .... i onda kazhu da je zapad sistem 'individualaca'...

Citiraj:
Vidiš, ja sam uzela jedan primjer iz, ma bolje da ne navodim, uglavnom su naši ljudi morali isprazniti svu burad sa kiselim kupusom i turšijom iz podruma, jer su prvo njih optužili za smrad zbog ukiseljene zimnice:wink:

Ne vidim kakve to veze ima sa prethodnim ... ali dobro ..

Citiraj:
Što bi naši rekli, nema frke buraz, samo ti lijepo ostani gore i dođi da nas posjetiš kada god poželiš. Ionako smo poznati po gostoprimstvu :D

Hvala na pozivu ali ne posjecujem ja VAS vec dolazim svojoj kuci, ja sam rodjen i odrastao u BL.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2004, 12:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Medjunarodna zajednica je uvela sankcije SiCG na izvoz secera kad je ustanovila da je izvezeno 5 puta vishe secera nego sto moze da se proizvede. I opet neko drugi kriv a?
Pa ne postoji 'nacionalni interes' vec samo licni .... i onda kazhu da je zapad sistem 'individualaca'...

Nisi shvatio ali eto..., čak štaviše, nije ti palo na pamet da su u SCG sproveli istragu ko je uvozio i prepakivao taj isti šećer, ko je dozvolio izvoz istog - nije ti bilo ni na kraj pameti da su priznali grešku i da je pokušavaju popraviti.

Mnoge stvari su komplikovanije nego što to možeš zamisliti... Pravo koje mi je dano da tako govorim je radno mjesto na kome sam :-?

Možeš ti biti Banjalučanin koliko god hoćeš i rođen ovdje i šta ti ja znam šta, ali prijatelju, ne živiš ovdje, ne gledaš ovaj naš narod svaki dan kao ja ili neko drugi koji je silom prilika došao ovamo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2004, 23:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
misk0 je napisao:
nada je napisao:

Pa nema naroda koji gleda vishe na 'kalup', 'normalno ponasanje' i slicno od balkanaca tj ExYugovica. Uvijek ce se naci neko ko ce ti reci da li to sto radis 'nije normalno'. Pa u CH ima daleko vishe ljudi koji su 'drugaciji' (bilo ofarbani, osisani, obuceni, istetovirani, sa piercingom) pa se opet niko ne okrece na ulici za njima. Ja sam ofarbao pramenove crvenom bojom i kad sam izashao iz frizerskog salona nikome ni za oko nisam zapeo. Kad sam doshao u BL ljudi su se bukvalno okretali za mnom, bechili ochi i trebalo mi je par dana da skontam zasto to rade. A samo sam pramenove ofarbao...

Citiraj:

Citiraj:

Citiraj:
ljudi se posvađaju na mrtvo ime i onda poslije nekog vremena se nađu u kafani - piju pivo ili nešto drugo. Kad ih pitaš "šta bi", redovan odgovor je "ma to je kod nas normalno" :P i jedino kod nas se dva prijatelja, koja se dugo nisu vidjeli pozdravljaju sa "pa dobro gdje si ti (pominjanje majke)"

Ovo apsolutno neces vjerovati ali Misko sa tobom se slazem !00% na ovom komentaru. Pogotovo u zadnjoj recenici.
I u onoj gdje kazes da svi su pametni a niko nista ne radi, well done, ovu iskrenost cjenim, jer je to sve sto i jeste ,- istina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2004, 16:22 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Ali nisam veliki pripadnik zapada, jer tamo mi je sve nekako sterilno, čak su i međuljudski odnosi nekako sterilni - nema duše, pa kako god da ga obrneš...
......
I ONDA NASTAVAK O KOMSILUKU ....

Nije bas tako kao sto ti govoris (trebam li napominjati da mi to svi vec znamo)
Citiraj:
Završena akcija "Poziv dobrim ljudima" u organizaciji GOCK

Niko neće da pomogne starima
Humanitarna akcija "Poziv dobrim ljudima" za pomoć starim i nemoćnim osobama, u organizaciji Gradske organizacije Crvenog krsta (GOCK) nakon produžavanja završena je ovih dana, a rezultati postignuti u toj akciji su veoma loši, saznali smo iz GOCK.

"Na svim punktovima po mjesnim zajednicama i radom na terenu odziv građana je bio veoma slab. Jedino je prikupljena polovna odjeća, ali i to je bilo minorno", izjavio je Miroslav Vesić, predsjednik GOCK.

Kako ističe, hranu i higijenska sredstva niko nije donosio.

"Još nam škole nisu dostavile izvještaje, tako da se nadamo da će tu biti stanje nešto bolje, ali ipak, u odnosu na prošlu godinu, rezultati su katastrofalni", dodao je Vesić.

Pored ovoga, kada su u pitanju privatna preduzeća, Vesić kaže da je i tu odaziv bio loš.

Inače, akcija "Poziv dobrim ljudima" počela je 20. oktobra u cilju prikupljanja sredstava za stare, nemoćne i nezbrinute osobe, te za ostale kategorije građana kojima je pomoć neophodna.

Pored prikupljanja novca, akcija je dozvoljavala i doniranje pomoći u vidu prehrambenih i higijenskih sredstava, odjeći, obući i školskom priboru.

Nesto se ta dobrota i ne vidi na djelu ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 13:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hm, postavlja se pitanje, gdje je granica licemjerja, vašeg ili našeg. Ovo vašeg, misim prije svega na ljude u inostranstvu koji znaju samo da kritikuju dešavanja na ovim našim prostorima.
Onima što su u inostranstvu ovdje ništa ne valja, nama koji smo ovdje ne odgovara "popovanje", osoba koje su u inostranstvu, zbog osjećaja što znaju samo da kritikuju...
Vrzinom kolu nikad kraja....

Ponekad se pitam, kada će se desiti čudo, pa da svi zajedno učinimo nešto dobro, da svak očisti pred svojim pragom, pa onda da gleda tuđi (ako je to ikako moguće) :oops: i pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, mjesto nije važno... Malo je nas koji želimo napraviti nešto bolje nešto što će ostati u uspomeni i nešto što ćemo dati svojoj djeci, štaviše, sve nas je manje jer nas glasovi kritičara uvijek preglase.

Sasuti činjenice, dan danas, uvijek se shvati kao napad, a nikako kao dobronamjerna kritika.

Meni lično se uvijek digne kosa na glavi kada neki ljudi dižu taj isti zapad na pijedestal...bez imalo kritike ili samokritike...

Opet ponavljam, više volim ovaj naš jad i čemer, ili jednostavnije rečeno, prevelik sam lokal patriota jer vjerujem da može bolje i više, nego najslađi zapad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 16:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
nada je napisao:
Opet ponavljam, više volim ovaj naš jad i čemer, ili jednostavnije rečeno, prevelik sam lokal patriota jer vjerujem da može bolje i više, nego najslađi zapad.

Tvoje misljenje i tvoj izbor. Isto tako, ovo kako si ti opisala zapad je tvoje iskustvo i tvoje vidjenje. Sreca, pa nas ima svakvih!

Ima nas puno koji ne kritikujemo 'to tamo', ali imamo pravo da kazemo gdje nam je bolje i ljepse. Mene isto tako nervira, kad neko ko je samo bio u posjeti zapadu govri: ovako je i onako je. Da bi neko dao neko realno misljnje o zivotu na zapadu - treba da zivi tu neko vrijeme pa onda da kritikuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nada je napisao:

To i objasnjava tvoj stav, ja sam uvidio da se od patriotizma ne zhivi i odlucio da sam stvorim svoj zivot tamo gdje ce me namjanje ometati drugi.

Dove je napisao:
Mene isto tako nervira, kad neko ko je samo bio u posjeti zapadu govri: ovako je i onako je. Da bi neko dao neko realno misljnje o zivotu na zapadu - treba da zivi tu neko vrijeme pa onda da kritikuje.

Slazem se i podrzava (smiley sa palcem gore) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2004, 08:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Miško, zašto izgrađivati tuđe, kada možemo naše i ovdje....

Mislim da ne praviš distancu odnosno da ne razgraničavaš moju ljubav prema gradu i regionu gdje sam rođena i "zatucanosti" - tu prije svega mislim na ljude koji nisu ni makeli sa rodne grude a pametuju o inostranstvu.

Nažalost, to nije moj slučaj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2004, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nada je napisao:
Miško, zašto izgrađivati tuđe, kada možemo naše i ovdje....

Zato sto cu ja da gradim a drugi ce iza mene da rushi - cisto da bi mi napakostio.
Zato sto ne postoji nacionalni interes - vec "neinteres". Svi znaju sta NE TREBA raditi i to NAMJERNO rade.
Zato sto niko (mali broj) ne postuje TUDJE. Sto god nije moje - nicije je i mogu unistavati/iskoristavati ..

Citiraj:
Mislim da ne praviš distancu odnosno da ne razgraničavaš moju ljubav prema gradu i regionu gdje sam rođena i "zatucanosti" - tu prije svega mislim na ljude koji nisu ni makeli sa rodne grude a pametuju o inostranstvu.

Itekako pravim razliku, ne bih diskutovao sa tobom da mislim drugacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2004, 13:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Da, upravu si...to su "odlike" naših prostora...

Vidiš, valjda zbog lične nesposobnosti ili nedostatka volje, teško prihvatam demografska pomjeranja koja su samo još više izvukla u prvi plan tu našu "prokletu" stranu duše.

Štaviše, mislim da imamo premalo različitosti...

Kada je nacionalni interes u pitanju, to je nebuloza za kakvu čovječanstvo nije čulo, ali avaj, "narod je ovca, a ovcu treba šišati"...razlika je razgovarati sa normalnim i običnim čovjekom a nešto sasvim drugo sa političarom. Problem je u tome što svi, prije ili kasnije, ulete u taj odvratni lonac zvani IMT "imal' mene tu".

Čim se pojavi bilo koja osoba, koja nije "nacionalno ostrašćena", nego poštuje sve jednako kao i svoje, vidjećeš da će biti prosperiteta.
Problem je samo dočekati to vrijeme, odnosno preživjeti taj međuprostor :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2004, 12:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Ono što se često previđa je da stranci "zapadnjaci" koji ovdje dominiraju direktno i indirektno, svjesno podržavaju IMT-ovce (Nado sjajno si to uočila i definisala), vjerovatno zato jer su svjesni da bi drugačiji vlastodršci mogli ovdje da urade nešto mnogo bolje od onog što oni imaju, a i zato što im nimalo nije u stvarnom interesu da ovdje naprave čak ni onu "divotu" koju imaju oni na zapadu (iako nas na to navlače).
Ne, oni ovdje žele robove, ali robove koji nisu toga svjesni, nego koji su to sami "izabrali" da budu (s tim što su im oni u tom pomogli i proturili im priču da je "put u Evropu i evro-atlantske integracije" jedini prosperitetni put).

Jedan od primjera koji ukazuju na to je Milica Bisić, bivši direktor poreske uprave u RS koja je javno rekla da stranci ne trpe osobe sa integritetom na položajima u RS.
Inače, u njenom slučaju pouzdano znam da se ona zaista ponašala prema strancima onako kako oni (kićena strana gospoda i veliki stručnjaci i savjetnici) i zaslužuju: ono što su realno pomagali prihvatala je objeručke, ali nije čekala samo na njih i nije trpjela prazna protokolarna naklapanja i beskonačno sastančenje uz pričanje obično šupljih priča.
One za koje je procijenila da joj samo oduzimaju vrijeme znala je bukvalno istjerati iz kancelarije i ponovo ih ne primati.
Takvim stavom je praktično iznudila maksimalno konstruktivnu pomoć od njih, a inače pitanje da li bi je dobila za ustanovu koju je vodila.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]