aharon je napisao:
Ezan, ti jednostavno prihvataš kao normalno ono što je nenormalno.
Ti sebi dajes slobodu da definises 'sta je normalno' a sta 'nije normalno' .. ??
Citiraj:
I to što većem broju ljudi, odnosno, normalno mi je da se ništa što zagađuje ili na bilo koji drugi način ugrožava nekoga ili nešto, jednostavno odbaci
Vidis, kazes 'sto vecem broju' ... vecina ljudi hoce da vozi auta i da jede meso, a samim tim unistavamo prirodu ... Znaci ipak rade nesto 'normalno' a opet unistavaju zivotnu sredinu a?
Citiraj:
ne parazitizma i agresivnosti ja-pa-ja (življenja na tuđ račun i na tuđoj grbači bez ikakvih skrupula).
A to je radio komunizam je'l tako (o kojem ti pjevas hvalospjeve) jer je u jednoj fabrici 5 njih radili a 10 dzabalebarili ali su na kraju mjeseca bili isto placeni. Je'l govorim nesto sto nije istina mozda??
Citiraj:
I nije normalno da postoje proizvodi iste linije ali jedni su za naše tržiše (kvalitetniji), a neki su za tamo neke (nisu baš kako treba ali oni tamo to neće ni primijetiti)...
Za odredjene postoje proizvode (recimo tehnicka roba) postoje komponente bolje i losije kvalitete a samim tim vece i manje cijene. Ukoliko jedan proizvodjac bude pravio proizvode za sva trzista istog kvaliteta onda ce biti i cijena ista tj logicno je da ce na trzistima sa manjom plateznom moci ti proizvodi biti 'odbijeni' tj nece si niko moci priustiti. Takodje postoje proizvodi koji se prilagodjavaju klimi i drugim resursima trzista. Recimo da je Renault u BiH jedno vrijeme odbijao dati garanciju na svoja vozila jer je ispitao kvalitet goriva koje se sipa na BiH pumpama i utvrdio da taj kvalitet nije 'dovoljan' za normalan rad njegovog vozila....
Nije cilj samo proizvesti vec je cilj i prodati, tj zatvoriti kompletan ciklus tako da se i proizvodnja mora podredjivati prodaji. Nije zivot tako jednostavan kao sto ga zamisljas.
Citiraj:
Nije normalno ni da se u ime opstanka određene industrije, industrijski i zdravstveni standardi štimaju iako se to protivi zdravom razumu i zdravoj svijesti
A zasto je bivsa YU tako funkcionisala ?? Otvarale su se fabrike za preradu (uglja, voca, sta_ti_ja_znam_cega) koje su stotinama kilometara daleko od izvora i gdje su se velika sredstva trosila na prevoz repromaterijala, ali se to radilo zato da bi i narod na tom siromasnijem podrucju imao gdje da radi... A sad ti to osporavas...
Citiraj:
(npr. prelabavi kriterijumi EU u vezi sa dozvoljenom koncentracijom radioaktivnih materija u borovnicama za sokove oko kojih je nedadvno izbio skandal u Srbiji, jer su srbijanski kriteriji oštriji tj. zdravorazumski postavljeni, a evropski su interesno postavljeni)...
Nemoj biti ubjedjen u to. Ljudi koji postavljaju te standarde zive u istim gradovima i kupuju u istim trgovinama hranu kao i svi ostali gradjani tako da bi taj neko morao biti LUD da kaze 'oki, danas cu i ja jesti radioaktivnu salatu, samo zato sto mi je neko dao novac u dzep'.
Citiraj:
Normalno je za onog koga su ubijedili da je život rat za sebe, a drugi nek se snalaze kako znaju.
Pa zapadne drzhave vishe brinu za svoje gradjane nego BiH za svoje. Na zapadu od socijale mozes da zivis, u BiH .... teskooooo...
Citiraj:
Svi današnji bogataši bilo ostvareni ili oni koji to samo žele, ne mogu im ni u čemu ni prići u materijalnom bogatstvu, ali se spotiču uvijek o isto jer odbijaju da nauče lekciju koju su ova dva čovjeka savladali davno davno prije.
Generalizujes jer vjerovatno nemas boljih argumenata.... Postoje masa bogatih ljudi za koje i ne znas da su bogati jer im nije zivotni cilj isticanje tog bogatstva. To sto se u BiH 'bogatashi' isticu skupljima autima, ne govori da sutra nece biti ili 'u kanalu' ili na birou rada. Ne mozes porediti 'bogatstvo preko noci' i 'bogatstvo godinama' ..