banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: na temu
PostPoslato: 21 Dec 2004, 14:15 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2004, 21:15
Not now, John! je napisao:
Natalija je napisao:
A da li to znaci da oni koji nisu promenili veru jednostavno:'Ne misle',ili svi moramo misliti identicno onima koji dodjose do svoje "katarze" promenom vere? :roll:

Ne mora da znači. Može čovjek da zaključi da je za njega najbolja religija upravo ona koju ispovijeda, ali da bi mogao donijeti takav zaključak neophodno je da poznaje i druge religije jednako dobro.

Sa ovim se moram sloziti,jer i ja to tako posmatram.

Neka te Bog cuva. :wink:

Vrh

Tema posta: Re: Promjena religije
PostPoslato: 29 Dec 2004, 02:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Citiraj:
Dove je napisao:
Sta mislite o ljudima koji promijenu religiju (iz bilo kojih razloga)? Da li bi vi to uradili?

Topal pozdrav Dove

O takvim ljudima,ja licno mislim da su dosli do duhovne izgradnje.I da je doticna osoba vjerovatno pronasla put na kojem ce se osjecati zasticenije i prijatnije.U svakoj osobi je urodjena ljubav,cak imamo primjer zivotinja,nerazumnih,ali kad dobiju svoje mladunce paze da ga ne zgaze,da nije gladno itd...tako i u nama ljudima urodjeno je i dato sa strane Boga,hteli mi to ili ne da znamo za Njega a nase je da sami biramo istinu i pravi put.Dakle,u svima nama cuci ono ili svi znamo da neka sila postoji kako kaze nas narod.
U svakom slusaju da bih to uradila,ako imam osjecaj da je to pravi put,pa makar drugom i smetalo.

Citiraj:
Da li se religijsko operdjeljenje dobije po rodjenju ili je to vlastiti izbor

Naravno da se to dobija po rodjenju,jer covjek automatski dok se rodi ima majku i oca i oni najvjerovatnije(ako nisu ateisti) :) pripadaju nekoj religiji.Ja se licno protivim da se u krscanstvu dijete odmah krsti,jer ko zna,to dijete kasnije mozda ne zeli biti krscanin ili da se dijete suneti,a dijete ne zeli biti musliman:)
Nama je Uzviseni dao slobodu izbora....dakle to je "vlastiti izbor"
svako dobro i da te inshallah Svevisnji uputi na pravi put

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2004, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Dzenita je napisao:
I da je doticna osoba vjerovatno pronasla put

(Jovan 14,6) Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me.

Једини пут је Хришћамство... замлаћивање по којекаквим мухамеданским сектама је... опасно. :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2004, 22:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
(Jovan 14,6) Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me.

Jel?Pa zasto onda Izaija ovo spominje nakon sto je vidio u vizijizu ,zapregu magaraca i zapregu kamila.21:7:

"Vidi konjanike,jahace udvojene jahace na magarcima,jahace na devama,neka dobro pazi s paznjom napetom"

Ispostavilo se da je zapregu magaraca predstavljala Isusa kada je on usao u Jeruzalem(Ivan 21:24;Matej,21:5
Koga onda simbolizira zaprega kamila?
Pa napni malo taj mozak,haj samo jednom,de kad te molim :)hehehe

Citiraj:
Једини пут је Хришћамство...

to vazi za tebe

Citiraj:
замлаћивање по којекаквим мухамеданским сектама је... опасно. :wink:

sta je to sekta? :roll: nauci nas marane...kako ono bijase.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2004, 16:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Аххх... како ли само мухамеданци свом силом желе да у Библији нађу наговештај да долази њихов педофил Мухамед... :lol:

Та ваша јадна интерпретација тог стиха пророка Исаије пада у воду у истој глави када се временски детерминише догађај који се предсказује:

(Исаија 21,16) Jer ovako mi reče Gospod: za godinu, kao što je godina najamnička, nestaće sve slave Kidarske.

Додуше... у Библији има наговештај да ће се појавити "мухамеди", али је то на другом месту где пише:

(Mat. 24,11) I izići će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge

:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2004, 19:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Maran Ata je napisao:
Аххх... како ли само мухамеданци свом силом желе да у Библији нађу наговештај да долази њихов педофил Мухамед... :lol:

Та ваша јадна интерпретација тог стиха пророка Исаије пада у воду у истој глави када се временски детерминише догађај који се предсказује:

(Исаија 21,16) Jer ovako mi reče Gospod: za godinu, kao što je godina najamnička, nestaće sve slave Kidarske.

Додуше... у Библији има наговештај да ће се појавити "мухамеди", али је то на другом месту где пише:

(Mat. 24,11) I izići će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge

:D

Svako ima svoje pravo,da radi onako kako zeli.
Svako ima svoje pravo da propagira svoju vjeru na svoj nacin.Dali je nesto bedno ili nije,to cemo tek vidjeti :)
Ko laze a ko ne i to cemo vidjeti.Vrijeme cini svoje,zivot prolazi,putnici smo samo,a brzo cemo se i suociti,pa cemo samo svojim djelima svjedociti,pa se nadajmo da dobijemo ono sto smo zasluzili
svakom svoja vjera :)
svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2004, 19:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Naj tuznije je kad pojedini Vjernici misle da je jedina njihova vjera ispravna i svi treba da u to vjeruju, namecu se sa tim i nazalost upropaste samu vjeru, meni licno kao ateisti, takvi ljudi su slabici, inace ono sto ih forsira u duboku vjeru je strah,, a sto se mene tice ja ni u kom slucaju ne LUDIM za religijom, (niti me uopste zanima druginh ljudi religija i vjera) da obratim paznju na ovo da ja uopste ne smatram idioticne one ljude koji ustvari imaju vjeru u nesto (ne bitno sto je ) ukoliko to ih ispunjava. To je stvar licnog izbora .

ps.Djenita Kao jedna veoma civilizovana osoba uostalom je rekla vise nego i dovoljno, pohvale od mene za ovako senzitivan i dobrodusn komentar i odgovor.

Poslednji put menjao tough dana 30 Dec 2004, 19:39, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2004, 19:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2004, 20:13
Citiraj:
Pa napni malo taj mozak,haj samo jednom,de kad te molim :)hehehe

Nemas ga sta moliti, ne moze on to. :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2004, 19:46 
Pripravnik
Pripravnik

Maran Ata je napisao:
Dzenita je napisao:
I da je doticna osoba vjerovatno pronasla put

Једини пут је Хришћамство... замлаћивање по којекаквим мухамеданским сектама је... опасно. :wink:

Kad bi svi ovdje pisali sta religija KAZE da trebamo raditi,,,, svjet bi bio vise i nego komplikovan a ja mislim da si ti bibliju shvatio previse bukvalno.
Ja sam ustvari procitala obje bibliju i kuran i knige o Budizmu i ostalim religijama, iz licnog interesovanja i donjela sopstveni zakljucak o svemu, manje vise , sve meni su veoma slicne, jedini problem u religiji su ljudi i njihova priroda a ako postoji bog onda je sigurno jedan za sviju!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2004, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да, Бог је један... само што се људи опредељују да служе лажне богове и следе ЛАЖНЕ пророке, уместо да се обрате и препознају свог Оца небеског. Па тако... Будисти који су по природи атеисти, у недостатку Бога, прогласише Буду за бога, граде његове тотеме и називају њега "спаситељем", а ови мухамеданци пођоше за доказаним педофилом, пљачкашем и убицом, па славе неког бога коме је важно да ли си прво изуо леву или десну ципелу... :lol:

А мудриу Соломон је рекао: "Луд верује свашта, а паметан пази на своје кораке..." :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2004, 21:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
А мудриу Соломон је рекао: "Луд верује свашта, а паметан пази на своје кораке..."

A ti to nikako da skontas, je li ??? Ne samo sto vjerujes, nego i bubas takodje svasta. :roll:

Citiraj:
Kad bi svi ovdje pisali sta religija KAZE da trebamo raditi,,,, svjet bi bio vise i nego komplikovan a ja mislim da si ti bibliju shvatio previse bukvalno.
Ja sam ustvari procitala obje bibliju i kuran i knige o Budizmu i ostalim religijama, iz licnog interesovanja i donjela sopstveni zakljucak o svemu, manje vise , sve meni su veoma slicne, jedini problem u religiji su ljudi i njihova priroda a ako postoji bog onda je sigurno jedan za sviju!

Da, upravo tako. Nije problem u religiji uopste, nego u ljudima. Bog nas je stvorio onakve kakve nas je on zamislio, dao nam mogucnost, a mi sami biramo put. Nije problem u Budi, Allahu, Bibliji ili Kuranu, nego u nama samima. Mi sami pravimo razlike kojih u stvari nema, upravo iz tog razloga sto, nazalost, svako tumaci Svete Knjige kako njemu odgovara.
Ali, neki to ne mogu da shvate. Zato nam i jeste ovako kako nam je.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2004, 01:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Да, Бог је један... само што се људи опредељују да служе лажне богове и следе ЛАЖНЕ пророке, уместо да се обрате и препознају свог Оца небеског.

A tu si ti da sve ostale ljude uputiš ko je pravi prorok, a ko nije. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2004, 09:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Moj pozdrav onom što govore Tasha04, Tough i Dženita, pogotovo poseban pozdrav sestri Dženiti. :) :) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2004, 16:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Maran Ata je napisao:
Да, Бог је један... само што се људи опредељују да служе лажне богове и следе ЛАЖНЕ пророке, уместо да се обрате и препознају свог Оца небеског.

A tu si ti da sve ostale ljude uputiš ko je pravi prorok, a ko nije. :-?

Mat. 5,14. Vi ste vidjelo svijetu; ne može se grad sakriti kad na gori stoji. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2004, 19:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

aharon je napisao:
Moj pozdrav onom što govore Tasha04, Tough i Dženita, pogotovo poseban pozdrav sestri Dženiti. :) :) :)

Moja radost brate Aharone zbog tvoje prisutnosti.
Jos ljepsi pozdrav upucujem tebi

svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2004, 19:39 
Pripravnik
Pripravnik

Maran ata, ti samo hoces SILU , i zato upoterbljavas(tj zloupotrebljavas) religiju na ovaj nacin i mislis da te pravi boljim od ostalih ljudi, cak pokusavas da quotiras proroke i tako dalje misleci vjerovatno da ce napraviti i tebe jednim.
Ocajno.

ps, a ako je tvoja profesija religija onda je to opet ljicna stvar i nijednog od nas ne zanima koliko izreka ti znas i koliko si profesionalan u onom cim se bavis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jan 2005, 20:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
cak pokusavas da quotiras proroke i tako dalje misleci vjerovatno da ce napraviti i tebe jednim.

Heh, ali on ima kristalnu kuglu koju je kupio na buvljaku, pa ti sad vidi. :wink:
Citiraj:
Ocajno.

Aha! :sad1:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2005, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

О каквој "сили" ти то причаш? Појасни мало. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2005, 21:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
imam ja druga Elvisa ide sa mnom u razred
On je ispricao nama svoju Istoriju i kaze da je promijenio vjeru iz Islamske u Pravoslavnu !

Pametan covek nema sta 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2005, 19:36 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
No, hajde da se vratimo na ideju boga.

Zasto ideju?
Iz prostog razloga, sto niko nije donio validne dokaze da je te iste spise napisao bog, a ne covjek.
Svi dokazi su relevantni. Nedokazani.
No, onda su nas poceli ubjedjivati kako to sve sluzi kako bi provjerilo nasu vjeru. :D Jer mora svjerovati iako ne znas da li je to sve istina sto je tamo zapisano. Ne smijes ni malo sumljati, jer ce onada dobri bog, da te kazni. Vecina prihvata to ispiranje i ne pita za nesto dublje.

Kao sto rekoh; Ko je stvorio religijiu? COVJEK
Ko je sljedi? COVJEK
Jeli postojala religija prvog covjeka? Nije. NIje bilo potrebe, zivjeli smo sustinu. (Iako je i ovo djelomicna istina, ali..

ne bi se slozio sa ovom konstatacijom..
vjerovatno nisi cuo za kumranske spise. da li si ikad cuo za plocice iz mare (preko 20000 klinastih plocica koje se odnose na Avrama i patrijahalne tradicije opisane u 1 Mojsijevoj knjizi..

pisma iz Lahisa- opisuju Navuhodonosorovo osvajanje Judeje i daju uvid i JEremijino vrijeme

kirov cilindar- potvrdjuje biblijski opis Kirove zapovjesti koja dozvoljava Jevrejima da sazidaju Hram u Jerusalimu ( 2. Dnevnikova 36;23. Jezdra1:2-4..

pisao bi jos o ovome, ali bi mi trebalo puno vremena.

javamukta, prvo mi daj definicuju sta je religija, ali pronadji bar 3 definicije od razlicitih autora i onda ces dobiti odgovor ko je stvorio religiju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]