Raskoljnikov je napisao:
Milance jo covjek iz Srbije koji je vodio kampanju SDS-a i zbog kojeg je Ognjen u duelu bio onakav kakav je bio.
Nisam ovaj podatak znala, a nije da mi nije palo na pamet nakon duela kako bi Ognjenu dobro došao jedan stručnjak "za ponašanje".
Prije desetak god. prije izbora aktivisti su "čašćeni" jednim kratkim seminarom od jedne osobe istog kalibra iz Srbije.
Čovjek je pokazao kako skrenuti pažnju na Riječ, a sve ostalo da padne u drugi plan. Posebno je naglasio koje riječi nikad ne treba upotrijebiti, koje gestove nikad upotrijebiti i na kraju upitao je i iko primjetio njegovo odijelo. Ja prva nisam, kao niko od ostalih.
Budući prezident je trebao nekoga ko je daleko jači po tom pitanju, a ovo što se pokazalo je potpuni promašaj. Ognjenu definitivno ne pristaje onakvo ponašanje, ne odaje snagu niti harizmu nego ... ništa.
Pored resursa koje drži pod šapom, SNSD je mora se priznati postao institucija sa aparaturom po svim nivoima. Živim u manjem gradu gdje je više uočljiv rad tog aparata, te mašinerije koja krene pred izbore. Ne prepušta se ništa slučaju, niti sreći, zna se svačiji zadatak.
Svi oni koji su dobili posao nisu na tome završili nego su bili prisiljeni raditi na terenu na više načina.
Svako glasačko mjesto je unaprijed dobro prebrano i proanalizirano. Bila sam ja i u odborima i kao posmatrač i znam kako usklađen rade.
Čim je u nedjelju prozvano moje ime ni pola minuta iza toga član odbora iz SNSD pravi problem, nakon čega iz principa prijavljujem kršenje prava iako znam da to ne pije vode.
A SDS? I prije sam govorila, nisu evoluirali, nemaju snagu da budu pandan SNSD i žive od stare slave. (maloprije gledam otužne face sa poluoguljenih plakata). Vječiti dr. Prtilo koji godinama trlja stolicu u Narodnoj skupštini, koji nikad nije progovorio nijedne! Slušalica u uhu (uho do zida da se ne vidi) i sluša radio, bole njega gdje je i zašto je tu i šta predstavlja.
Sve prepušteno sreći, slučaju, oslanjaju se na umišljenu omiljenost u narodu. SDS jeste radio svašta, ali SNSD je daleko naprednija verzija SDS po pitanju nepotizma, malverzacija, zapošljavanja nestručnih kadrova i sl.
Koordinacija među koalicijom nikakva, takva je bila i prije dvije godine.
Proći će vode dok se ne pojavi NEKO ko će uzdrmati instituciju SNSD.
Pomalo mi liči na sistem Mila Đukanovića u CG.