Frisky_Dingo je napisao:
ne pokretati ništa. ako imate neke pare, oročite ih ili pokušajte kupiti posao u javnoj službi. ja znam slučaj lika koji je uložio novac u kafić, sve mu je propalo i sad vraća dugove. ovdje se može zaraditi samo ako već imate kapital pa kupujete zemlju i gradite, ili nekim nelegalnim kombinacija.
ja od 2009. radim u opštini prijedor. na početku mi je bilo jako teško da se naviknem, htio sam par puta da odustanem, ali obzirom na okolnosti i koliko je teško naći posao, pogotovo plaćen posao, iz ove perspektive mislim da mi je upala kaška u med.
ganjajte veze za neku javnu službu i nemojte se ograničiti na bl. npr. su mnom u kancelariji je djevojka iz kostajnice, preko puta momak iz istočnog sarajeva. njemu nije problem da petkom ode kući, vrati se u ponedeljak, pola novca daje sestri i roditeljima, i opet ima dovoljno da plati stan i živi. znači samo javna služba, zajebite bilo koju drugu kombinaciju. ako ovo ne prođe, onda je jedina opcija odlazak u instranastvo, ali ima nas koji smo previše lijeni da počinjemo ispočetka ili bilo šta da fizički radimo.
Dugoročno gledano, ni državni pos'o nije siguran. Pogotovo kao investicija, odnosno kupovina radnog mjesta
Ako se nastavi trend odlaska mladih iz zemlje i ako i dalje budu doprinosi na onom nivou kojem su sada, reforma javne uprave će morati biti provedena jer neće imati ko da puni državnu kasu u tolikom obimu. I još je pitanje koliko se entiteti i organi na nivou BiH mogu dalje zaduživati kako bi obezbijedili kontinuitet u isplati plata. Rezova će morati biti, samo pitanje je da li će se ići sa smanjenjem plata ili smanjenjem broja zaposlenih. Vjerovatno oboje. U suprotnom, biće krah. Ne nakon izbora, već za 4-5 godina.
A što se opština tiče, mnoge su puno zadužene (npr. Banjaluka je već dostigla maksimum po pitanju zaduživanja), a neke su već i prezadužene da će morati uskoro kresati plate i smanjivati broj zaposlenih. Neke već krešu plate - Kneževo.