spijo je napisao:
kad saznaju javit će nam
negoo...
Citiraj:
Prema rezultatima ispitivanja, Demokratska fronta BiH - Željko Komšić (DFBiH) ima 22 posto sigurnih glasača, Stranka demokratske akcije (SDA) 14, Savez za bolju budućnost (SBB) deset, Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) devet, te Hrvatska demokratska zajednica (HDZBiH) sedam posto sigurnih glasača.
Najviše izgleda na izbornu pobjedu u Republici Srpskoj, pokazala je anketa, ima Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - 34 posto, potom Srpska demokratska stranka (SDS) 21, Partija demokratskog progresa (PDP) četiri, Srpska radikalna stranka (SRS) tri i Demokratski narodni savez RS-a dva posto. Dakle, SNSD Milorada Dodika dobit će, ako je suditi po rezultatima ankete NDI-ja, glasova kao svi njegovi protivnici zajedno?!
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... spred-svihrezultati ndi-ja...
zanimljiv tekst iz prosle godine
Citiraj:
OTKRIVAMO: Ko je NDI i kakve analize radi?
Pred svake izbore tokom nekoliko posljednjih izbornih ciklusa NDI je finansirao različite trening programe za aktiviste SDP-a i SNSD-a, a na ove treninge 2010. godine NDI je potrošio skoro puni milion dolara.
Pred izbore 2010. godine NDI je predvidio da neće biti nikakve neizvjesnosti oko izbora srpskog člana Predsjedništva BiH. NDI je predvidio da će Nebojša Radmanović kao kandidat Stranke nezavisnih socijaldemokrata dobiti dvostruko više glasova od kandidata PDP-a Mladena Ivanića. Radmanović je zbilja pobijedio, ali razlika između broja glasova koje je dobio Radmanović i broja glasova koje je osvojio Ivanić ni približno nije bila tako velika kako je predvidio NDI u svojim istraživanjima. Dapače, vodila se krajnje neizvjesna trka u kojoj je Radmanović pobijedio sa samo nekoliko stotina glasova prednosti.
Svako ranije istraživanje javnog mišljenja NDI-ja vrvi sličnim promašajima čiji je cilj da se politička javnost pred izbore senzibilizira za pobjedu SDP-a i SNSD-a. Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bismo sada trebali povjerovati predviđanjima NDI-ja, jer su sva njihova istraživanja bila čisti, ali sračunati promašaji.
Doduše, nešto se ipak promijenilo u međuvremenu.
Favorit NDI-ja a u Federaciji BIH više nije SDP nego Demokratska fronta Željka Komšića. Prema predviđanjima NDI-ja, Komšićeva partija na narednim izborima osvojiće ubjedljivo najviše bošnjačkih glasova, a lider ove partije Željko Komšić, prema nalazima NDI-a, uživa više povjerenja među Bošnjacima nego Izetbegović, Lagumdžija i Radončić zajedno!
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/15222 ... -radi.htmlsada je komsic osnovao svoju stranku kojoj ndi predvidja da ce dobiti najvise glasova

naruceno istrazivanje,zato je snsd dobio toliki procenat...ocigledno je da je snsd u padu...