The_new_Statesman je napisao:
Trenutno ne zivim. Zasto mislis da je to relevantno za diskusiju?
I procitaj jos jednom sta sam napisao. Od slova do slova. I procitaj jos jednom sta si ti napisao. Pa se stavi u poziciju polodavca koji mora da primi "necijeg".
Hajde.
Anoniman, bio je pametan da to zavrsi a bez da je istrazio sanse za zaposljavanje u toj oblasti? Dio "zasluge za narod".
Vidim da nisi upućen u ono što šričaš, pa sam predpostavio da ne živiš ovde.
Evo ti jedan "svjež" primjer u kom su privatnici dali otkaz svom radniku da bi na isto mjesto primili čovjeka preko štele.
U pitanju je jaka firma, koja zbog svog posla mora sarađivati sa određenim državnim ustanovama.
Kao u svemu danas je problem naplata, te da bi od države naplatitli svoje usluge privatnici moraju čekati mjesecima.
I desila se situacija da je došlo do smjene rukovodstva u toj državnoj instituciji, te je ta ista firma o kojoj pričam uslovljena (da ne kažem ucjenjena) od tog novog rukovodstva da primi njihovog čovjeka. Naravno, ne moraš ti kao privatnik da primiš nekog koga ne želiš....ali, kad te "ucjene" dva puta ćeš razmisliti prije nego kažeš "ne". I tako se moj poznanik našao bez posla. Trebam li napomenuti da mu je kroz poslednjih godinu i po dana 2x povećana plata zbog odličnih rezultata?
To nije prvi slučaj za koji znam da su ljudi dobili otkaz da bi na to isto mjesto došli ljudi preko "štele"...
Tako da kad jedan magistar ne može naći posao, ne treba kriviti njega, već ovaj začaran krug politike.
Da, kad sam se već sjetio.... Jedan privatnik iz Novog Grada je doživio prilično velike neugodnosti jer je zaposlio nekoliko ljudi a da pritom od načelnice Novog Grada nije dobio blagoslov. Svakodnevno mu je inspekcija dolazila, da bi na kraju popustio te primio ljude koje je ta načelnica preporučila....