banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 08:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10390 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jun 2014, 21:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ И КИНЕ: Америчка двокрака стратегија према Евроазији
Примарни стратешки циљ англосаксонске геополитике јесте контрола над евроазијским простором, а пре свега над оним што зову „срце света“, што се у великој мери поклапа са територијом Русије.
Да би се овај циљ остварио потребно је да је овај простор дезинтегрисан на више посебних целина које не сарађују на стратешком нивоу.

Насупрот тога сваки процес или покушај стратешких интеграција огромног пространства евроазијског копна се третира као потенцијална опасност по глобалну хегемонију Америке.

Стога Америка жели да контролише динамику раста политичке моћи Русије и Кине, а пре свега њихово приближавање које постепено може прећи у врло снажан економски и геополитички савез.

Вашингтон жели да то постигне тако што ће спречавати евроазијске интеграције, али и да економски исцрпе Русију како би је спутали геополитички, и да геополитички условљава кинески продор у свет да би је економски ослабили.

Стратегија САД у смислу обуздавања Русије и Кине је једноставна. Русија је поново постала актер светске сцене пре свега кроз цене енергената и њихов извоз у ЕУ.

Стога је потребно ограничити извоз руског гаса и смањити зависност ЕУ од истог.

Смањивањем прихода од гаса се смањује и могућност ефикасне одбране руских интереса на просторима бившег СССР-а.

При томе настоји да спречи да енергенти попут гаса постану и фактор економске и енергетске интеграције евроазијског пространства.

Како су гасоводи, као и нафтоводи инфраструктура геополитичке интеграције евроазијског простора са два крака – европско-руским и руско-кинеским, они су и на мети англосаксонске геополитике.

Руско-европска енергетска сарадња не угрожава виталне интересе САД, али им прави сметње, док је руско-кинеска сарадња значајнији проблем који у будућности може довести до несагледивих промена.

Два нивоа деловања
Америчка политика „повратак у Азију“ је заправо стратегија која иде стопама старих западних империја попут римске или крсташких похода. Они желе контролу Оријента и свих ресурса који се тамо налазе. Могућа интеграције руско-кинеског економског простора никог од вашингтонских стратега не оставља равнодушним и настоји се контролисати „поновним балансирањем“.

Како се делује са циљем смањивања ризика од јачања евроазијске сарадње која у будућности може у други план ставити сарадњу са Западом? Први приступ је директно сузбијање стратешких пројеката који интегришу евроазијски простор попут опструкције изградње Јужног тока на неколико осетљивих тачака. Друго је настојање да се ове две земље држе даље од најновијих стратешких технологија те да оне што мање сарађују по овим питањима. Ту спадају и дипломатски и обавештајни и медијски протисци да се дође до жељеног понашања – удаљавања Москве и Пекинга те других значајних играча евроазијског „хартланда“.

Други приступ је офанзиван и он подразумева изазивање криза и ратова који ће зауставити или успорити јачање ових конкурентских држава. То може да буде изазивање нестабилности у тампон државама, чиме се блокирају и успоравају евроазијске интеграције. Пример овога је изазивање сукоба у Украјини, која заједно са проамеричком Пољском треба да буде тампон који ће спречити јачање и Немачке и Русије те спутати њихову стратешку сарадњу. На Далеком истоку то може бити изазивање кризе око Северне Кореје или пак конфликт у Јужном кинеском мору.Кијевска офанзива
Довођење на власт проамеричког и антируског режима у Кијеву има вишеструк стратешки смисао. Прво то значи слабљење позиције Русије на простору источне Европе, а исто тако и слабљење њеног рејтинга у целом свету. Губитак Украјине би за Русију значио смањивање њеног европског стратешког потенцијала. Затим у Кијеву је екстремистичка и пучистичка влада спречила могући пакт Немачке и Русије, који су хтели провизоријумом да поделе интересне сфере и стабилизују ситуацију. Спречавање приближавања Берлина и Москве, као и понижење Русије у овом случају су стратешки мотиви за интервенцију ниског интензитета у Украјини коју спроводи САД.

Вашингтон не види у Русији као растућу претњу својим амбицијама за глобалну хегемонију, али би се Москва интегрисана са ЕУ и са Кином могла претворити у геополитичку алтернативу у будућности. Руска двокрака енергетска стратегија изградње цеви и према истоку и према западу заправо значи нови пут свиле којим се конкурише англосаксонској владавини морима. Зато је Америка одлучила да искористи кризу у Украјини као полугу уцене Русије и њеног одвајања од ЕУ, а последица тога може бити и успоравање интеграција и са Кином. Ако Русија адекватно не одговори на украјински изазов, она губи статус силе и неће моћи да се одбрани од аспирација Америке на Средњу Азију, у којој би се стварале тампонске државе између Русије, Кине, Ирана и Индије које би биле наравно под контролом САД.

Гасни рат за Евроазију
Сукоб у Украјини је и геополитички и гасни рат који има мотив у намери САД да ослаби везаност ЕУ за руски гас. Русија обезбеђује око трећину гаса западној и централној Европи, од чега скоро две трећине иде преко Украјине. Изазивањем трајне кризе у овој највећој европској земљи (мимо Русије) тај транспорт се угрожава и ЕУ принуђава да потражи друге изворе овог или неког другог енергента. Наравно САД би волеле да ЕУ уместо руског купује катарски или неки блискоисточни гас који је под њиховом геополитичком контролом. Поента је да онај који контролише ваш доток енергената тај контролише и вашу економију коју у сваком моменту може бацити на колена. Стога САД на неколико начина жели да блокира или смањи гасни савез ЕУ и Русије, чиме је Европа постала мање зависна од Америке.

Да је у питању гасни рат у Украјини показује и то са којом је брзином кијевска пучистичка хунта пребацила контролу над транзитом гаса са европских на америчке компаније у којима седе високи припадници америчког политичког и безбедносног естаблишмента. Занимљиво је да европски медији о овоме скоро и да нису говорили, што нам илуструје степен америчке доминације у европском етру. Као што је нова кијевска власт била стратешко уклињавање између ЕУ, то јест Немачке и Русије, тако је и преузимање гасне контроле (Бајденови) заправо илустрација суштине битке за Украјину.Америка је ишла стратегијом да без обзира на руску реакцију они добијају. Наиме ако Путин реагује и проба да се стратешки одупре овом великом удару, он ће бити демонизован као нови Хитлер, а ако буде пасиван, руши му се ауторитет у земљи и свету те временом постаје неизвесна и његова политичка судбина. Путиново присаједињење Крима је био повод да англосаксонски медији сатанизују Русију и да на том таласу покушају да присиле ЕУ да смањи или укине проток руског гаса. Тиме би се ослабила и европска економија која би морала да тражи неку скупљу алтернативу, а изгубила би и руско тржиште, а с друге стране стратешки би била ослабљена и руска економија и држава. Две муве једним ударцем.

Колико је битна Украјина за америчку стратегију контроле Европе и Русије, то јест читаве Евроазије говори често и амерички стратег Збигњев Бжежински. Он је пореклом из Пољске и наставља вишевековну антируску стратегију која долази из Пољске, а којој су најчешће ментори били англосаксонски центри моћи. Једна од његових мисли је да се не одваја Европа од Азије у америчкој стратегији. Он каже да „Евроазија сада служи као одлучујућа геополитичка шаховска табла, није више задовољавајуће да се формира једна политика за Европу а друга за Азију. Шта се дешава са поделом моћи и утицаја на евроазијском пространству биће од одлучујуће важности за амерички глобални примат“. Дакле, постоји јединствена евроазијска стратегија коју оперативно и води помоћница државног секретара „за Европу и Азију“ Викторија Нуланд, која је и командовала променама у Кијеву почетком године. Све су то мотиви зашто су америчке безбедоносне структуре планирале и изводиле промене све са пучем из фебруара 2014.

То је разлог и зашто се иде на изазивање грађанског рата са екстремистима „Десног сектора“ који баштине традиције украјинских фашиста а које шаљу у проруске и антифашистички настројене источне крајеве земље. Зато и Обама не жели озбиљан договор о миру у Украјини јер настоје да увуку Москву у дуготрајан грађански рат који би везао руке Русији и дугорочно је ослабио, а Путин био дискредитован као агресор. ЕУ би се преко медијско-дипломатске кампање присилила да следи САД у антируском ставу и на тај начин дефинитивно одвојио Берлин од Москве. Само наивним није јасно како се то у Кијеву појављују највиши амерички званичници само неколико дана пре започињања паравојних кампања против источних и проруских делова земље. Америка притиска ЕУ да прихвате други круг санкција против Русије, а Немци и још неки се томе опиру. Европа тражи доказе руског војног учешћа у грађанским сукобима у Украјини.

Русија се гура у сукоб тако што се против проруских демонстраната шаљу тенкови, авиони и неонацистички екстремисти и европски плаћеници са Запада. На Путину је тешка улога да одлучи којим путем ће у овој кризи ићи Русија. Руска елита није „рада кавзи“, али се догађаји убрзавају и искушења ће бити још већа па ће на неки начин и Москва бити приморана да се умеша у одбрану своји сународника и стратешки важних источних делова ове велике и ресурсима богате земље.
Бранко Радун

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2014, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I6N6ZOuTlZI[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nBekdQ6Wikk[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2014, 21:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
"Правый сектор" взял штурмом гостиницу "Турист" / "Right sector" stormed Kiev hotel "Tourist"
https://www.youtube.com/watch?v=1lVfsbLH5CE

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2014, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Branko Radun, geopolitika i geostrategija srpske katastroficarske skole. Ima tu malo teorije, malo istine i malo zaborava, a malo i napaljenosti. Nego, Istocni blok se slomio zbog ekonomskog kolapsa i sva tvoja prica Branko stoji na klimavim nogama jer nisi uzeo u obzir neke promjenjene okolnosti

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2014, 01:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
apokalipto je napisao:
"Правый сектор" взял штурмом гостиницу "Турист" / "Right sector" stormed Kiev hotel "Tourist"
https://www.youtube.com/watch?v=1lVfsbLH5CE

Mozda nisu bili zadovoljni uslugom.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2014, 11:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
http://www.pressonline.rs/svet/globus/3 ... tranu.html

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2014, 21:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Citiraj:
Kamera je zabaležila poslednje trenutke života Anatolija Kljana, snimatelja ruske TV Kanal 1, koji je preminuo pošto su ga u stomak ranili ukrajinski vojnici u Donjecku.

"Naš kolega Anatolij Kljan preminuo je sinoć. On je imao 68 godina. Smrtno je pogođen u stomak", objavila je televizija Kanal 1, prenela je Raša tudej.

Kljan je bio, zajedno sa nekoliko drugih novinara, ukrcan u autobus pun žena, uglavnom majki, koje su se uputile u vojnu bazu u Donjecku da bi tražile da njihovi sinovi budu otpušteni iz vojne jedinice i da im se dozvoli povratak kući. Kada je autobus stigao do destinacije, pucano je iz vojne baze i kamerman je tada ranjen.

Kamera je zabeležila njegove poslednje trenutke i očaj kolega i ostalih putnika. Na snimku se vidi da je vozač autobusa i sam bio ranjen u glavu i vrat i da je rukom držao ranu da spreči krvoliptanje. To mu je samo delimično pošlo za rukom, jer su mu leđa bila oblivena krvlju.

Lifenews:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dMSiIdAr1lU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 02:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Nista novo sve ide po planu, sve vec vidjeno.
Kao cudimo se fasistima kako otvoreno nastupaju. Sav taj film je gledan i prozivljavan ovdje prije 20-25g ovi zaostaju za nama podobro...

Kakva je to fasisticka stranka i pokret, blok, sektor kad nemaju svoje logore i masovne grobnice.

Cist amaterizam al bice,bice obecavaju momci imaju uciteljelje uz njih....Kaze mi jedan ma pogledaj ih imaju uniforme sa obiljezijima slicnim Hitlerovim partijskim jurisnicima.
Ko da uniforma pravi fasistu i nacistu ti unifomisani,golobradi junosi su najmanje opasni. Brale cuvaj se ti onih bez uniforme...onih u odjelima. :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
А сада спектакл?

Breaking news

Stop shelling peaceful cities & enforce real ceasefire, Moscow demands from Kiev

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Мало наставка... http://rt.com/news/169628-putin-ukraine-west-barracks/

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 21:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Lifenews :thumbleft:

Citiraj:
Novinarka i snimatelj ukrajinske "Gromadskovo TV" nisu imali akreditacije, ali imali su detaljne beleške o kontrolnim punktovima samoodbrane; ruska TV Lajf njuz buni se da njeni novinari nisu jeli kolače dok su bili u rukama ukrajinskih vojnika

Novinarka ukrajinske TV "Gromadskovo" Anastasija Stanko i njen snimatelj Ilja Beskorovajnij, koji su pripadnici narodne milicije Luganske Narodne Republike uhapsili zbog špijunaže, živi su i zdravi, javlja ruska TV Lajf njuz.

Kod njih je pronađena beležnica s detaljnim informacijama o kontrolnim punktovima LNR u gradu Lugansku, njihovim komandantima i uspostavljanju veza.

"Danas smo dobili informaciju da su dvoje novinara "Gromadskovo TV" stigli u Lugansk i da plaćaju ljudima da ih provezu po kontrolnim punktovima. Zato smo ih zadržali, pa se ispostavilo da nemaju akreditacije. Ali zato su u notesu imali mnoštvo informacija o kontrolnim punktovima LNR, komandantima i načinima komunikacije", saopštio je neimenovani predsetavnik snaga samoodbrane.

Ukrajinski novinari su posluženi čajem i kolačima, izjavio je predsednik LNR Valerij Bolotov. Televizija Lajf njuz komentariše da njeni novinari Oleg Sidjakin i Marat Sajčenko nisu imali ni izbliza takav tretman kad su bili u rukama ukrajinske vojske.

:D
http://www.kurir-info.rs/lugansk-ukraji ... ak-1445551

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2014, 22:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ubise Ukrajinci puru u rujama, a ovi samo vrisce.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2014, 23:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ено их опет постигнуто примирје - http://rt.com/news/170012-lavrov-ukraine-talks-peace/ Све исто као у СФРЈ.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2014, 00:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Ove devojke koje su se iskusnim vojnicima pridružile u borbi protiv Kijeva, uglavnom imaju nešto više od 20 godina, a među njima je i Katerina (21), koja je karijeru počela kao medicinska sestra.

Katerina je za televiziju “Raša tudej” objasnila da je već morala da ubije nekoga.

- Bilo je to u samoodbrani. Oni su nam se približili, nismo mi napali. Oni koji su odgovorni šalju mlade momke da nas ubiju. Kriju se iza njih, većina njih su mladi regruti i nemaju izbora – navodi Katerina.

Dobra domaćica i kuvarica, ali i služi svojoj zemlji: Olesja

A, evo šta je rekla njena koleginica, komadant ženskog bataljona Olesja, koja je udata za vojnika koji služi u Slavjansku.

- To se dešava kada rat počne. Oni ništa ne pitaju, samo dođu u vašu zemlju. Ja sam bila jedna obična žena, čak i dobro kuvam – kaže ona za RT dodajući da borba u ratu nije oduvek bila deo njenog života.

- Pre nekoliko dana sam bila kod frizera i videla sam kako me žena preplašeno gleda. Ispostavilo se da sam zaboravila da ostavim pištolj, dešava se – rekla je Olesja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GNf4uzNXuQo[/youtube]

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/ ... Novorusiju

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2014, 10:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/478288/Sl ... omiti-srce

kada je kod nas bio krkljanac napredna evropa je vec siktala, jao djubrovnik, jao vukovar, jao sarajevo

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2014, 10:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/478288/Sl ... omiti-srce

kada je kod nas bio krkljanac napredna evropa je vec siktala, jao djubrovnik, jao vukovar, jao sarajevo

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2014, 20:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ukrajinci satiru Ruse, ode Slavjansk, a izgleda da ce im i Donjeck biti isprasen. Pa mi smo za ove Ruse kiborzi :D

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2014, 20:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nema sta, krajnje pickasto ratuju... Ali bojim se da bi ulazak Rusije doveo do WW III

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2014, 20:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Prava humanitarna katastrofa u Donjeckoj narodnoj republici. U jednom danu pali su Slavjansk i Kramatorsk. Stvari se lose krecu po snage Samoodbrane.

http://lifenews.ru/news/136050

Slika

Slika

Nekliko ruskih transportera i tenkova uslo u Lugansk.
Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2014, 20:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Hertzog je napisao:
Nema sta, krajnje pickasto ratuju... Ali bojim se da bi ulazak Rusije doveo do WW III

Све се ради на томе, ал Путин ладан ко шприцер.
Мада ми није јасно зашто дозвољавају сада већ стална бомбардовања територије Русије уз границу.
Украјинци су се определили за тактику спржене земље (свака случајност са Олујом 1995. године је намјерна јер су им доктрину написале исте чике), и мислим да ту више помирења неће бити. Намјерно се уништавају и цивилни и привредни објекти. Украјинске војне и паравојне формације имају наређење да на заузетим територијама провјере све људе и да се сви који имају ране, огреботине и слично сматрају побуњеницима и терористима и да се с њима по кратком поступку. Надам се да је то само руска пропаганда, али с обзиром како су до сада радили све је могуће.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10390 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]