banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 19:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 199 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Apr 2014, 13:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
DANIJEL BL je napisao:
u vezi s pitanjem pod dva sadašnje zakonsko rješenje što se tiče otpremnina daleko više favorizuje poslodavca
telekom ej u par navrata davao dosta visoke otpremnine da bi na lakši način stimulisao ljude da odu

vezano za prvo pitanje, sve i da firme koje kupi stranac posluju idelano i bez zapošljavanja vezom itd šta država ima od toga
zar umjesto prodaje nije bolja varijanta zlatnu koku urediti i utegnuti da tebi donosi profit a ne drugom

Čim daju veću otpremninu od garantovane u državi znači da stimulišu odlazak jer ne mogu baš tek tako podjeliti otkaze ljudima.

Država dobija ogroman novac za investicije ili za krpljenje budžeta kojeg ako upotrebi pametno to joj može donijeti ekonomski razvoj. I dobija bolje poslovanje firme koja će kroz veći profit platiti veći porez u državni budžet. Dakle moramo i to uzeti u obzir.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Imas rasnog lovackog kera kojeg odvedes u visednevni lov. Iz lova se vrati pun krpelja. Sta ti radis? Prodas ga prvom lovcu koji ponudi neku sicu?

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 13:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Na kraju će Ameri opet nekoga da klepe za min 100 milki zbog korupcije :) Čuj DT i korupcija :)
Ali ko zna, možda neće DT uzeti. Možda neki šeik :)

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 13:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 17 Avg 2009, 07:33
ne znam
ako u norveškoj država može biti valsnik telekom a niko me ne može ubijedoti na ne može i u Srbiji
drugo je pitanje način upravljanja
zar moramo nešto prodati da bi ga popravili

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
DANIJEL BL je napisao:
ne znam
ako u norveškoj država može biti valsnik telekom a niko me ne može ubijedoti na ne može i u Srbiji
drugo je pitanje način upravljanja
zar moramo nešto prodati da bi ga popravili

Glavni razlog prodaje nije toliko loše poslovanje koliko krpljenje javnih finansija.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 13:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 17 Avg 2009, 07:33
ako je krpljenje nek uzem kredit milijadu na 10 godina i otplaćuje od dobiti telekoma
dobio si pare a nakon 10 godina ima i dalje svoju komapaniju

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
The_new_Statesman je napisao:
BL Boy je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Te gluposti ostavi za kampanje. Mozda neko i povjeruje.

Nisu to gluposti to je relnost i to je zivot, a populizam i jeftina demagogija je to sto se do sada radilo. Zato nam i jeste ovako.

A zasto DT i Gasprom nisu privatizovani? Rujama je svanulo kada su otjerali "investitore". Zar ne?

Gasprom je bio u većinskom privatnom vlasništvu za vrijeme vladavine Jelcinja.Poznata je situacija kad su gaspromovi oligarsi debelo kasnili sa uplatom državnog djela kolača,Jelcin im je odmah poslao policiju i inspektore.Tihi prelazak i otimanje većinskog vlasništva iz ruku oligarha poklapa se sa dolaskom Putina na vlast.Ostalo što se naknadno desilo je istorija koja traje i dan danas. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

DANIJEL BL je napisao:
ako je krpljenje nek uzem kredit milijadu na 10 godina i otplaćuje od dobiti telekoma
dobio si pare a nakon 10 godina ima i dalje svoju komapaniju

Upravo to.

Znamo Spijo, ali BLboy ima prilicno uzak pogled. Kao da je ekonom u vojsci, Boze me prosti.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Meni ni iz dzepa ni u dzep. Sa tim mtelom sam samo problema imao i krali su me 2 godine. Zalio se i dzaba. Dok nisam advokata angazovao nisu mi vratili pare. Nek ga prodaju. Meni kao korisniku je bitno da dobijem ono sto platim i to po najboljoj cijeni. Pametovanje i vodjenje drzavne strategije nije moj problem.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 15:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 16:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ferdinand je napisao:
Meni ni iz dzepa ni u dzep. Sa tim mtelom sam samo problema imao i krali su me 2 godine. Zalio se i dzaba. Dok nisam advokata angazovao nisu mi vratili pare. Nek ga prodaju. Meni kao korisniku je bitno da dobijem ono sto platim i to po najboljoj cijeni. Pametovanje i vodjenje drzavne strategije nije moj problem.

Kada ne budes imao kome prodati to sto dilas, onda ce mozda biti i tvoj problemcic ;)

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 19:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Vjeruj da nece.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 19:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U tom slučaju to tvoje drvo pravi debelu ladovinu

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 20:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mali je iz Laktasa. Znaci, snalazljiv ;)

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 20:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

a šta dila??

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 21:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Продаја Телекома Српске је био добар посао. Није проблем власништво над Телеком, проблем је ово друштво и негативна селекција у њему.

Ајмо редом...

Овдје се пуно понавља та глупост "да нисмо продали Телеком, сад би имали годишње 100 милона КМ профита и не би нам требао ММФ".
Прво, никад профит Телекома Српске није био 100 милиона КМ. Последње две године пред продају био је око 80 милиона КМ. Даље, заборавља се да смо ми продали 65% власништва нашег Телекома Телекому Србија. Дакле, "одрекли" смо се 65% од 80 милиона, а то је око 50 милиона марака годишње, а не 100 милиона. И то под условом да се дивиденде исплаћују, а профит се не мора исплаћивати власницима (па тиме ни РС да је власник).

Даље:
1. да ли продавати телеком?
2. коме га продати?
3. за коју лову?

Ајмо уназад:
3. 646 милиона евра је сјајна цијена, вјероватно прецјењена. Цијена нико није ни доводио у питање.
2. продати га Србији (преко Телекома Србија) је са политичке тачке гледишта оправдана. Ја бих био срећнији да смо га продали неком Теленору или тако некој фирми.
1. да, по мени је требало продати Телеком. Телеком је једноставно могао да функционише као монополиста, али и тада је служио као фирма за извлачење пара и партијско запошљавање.
Телеком је продавао услуге фиксне телефоније, мобилне телефоније и интернета.
Фиксна телефонија је нешто што је наслијеђено. То је област која замире свуда у свијету и будућа конкуренција нема интереса да се шири у тој области.
Сјетите се покушаја да буду интернет провајдер (чувени ТЕОЛ). Па помела их је конкуренција унутар РС, нису успјели да ту постану играч. И то је примјер како су неспособни у развијању нечега.
Мобилна телефонија је функционисала (и сад добрим дијелом функционише) по принципу "Срби имају бројеве у Мтелу, Хрвати у Еронету, а Муслимани у БХ Телекому". Договорени подјељени монопол. И ту људи полако одустају од те приче, гледају рачуницу. Чим нека озбиљнија страна фирма уђе на ово подручје као мобилни провајдер, и ту ће пасти та национална подјела. На примјер, неки Муслимани неће 065 број јер је то за њих четничка фирма. Али да Дојче Телеком купи Мтел, онда би тај Муслиман узео 065 број, јер би то тада била њемачка фирма.

Дакле, док има монопол (фиксна и мобилна), то и иде. Чим има конкуренцију (интернет па и дигитална телевизија) и чим се уклоне препреке слободној конкуренцији, Телеком показује особине свих државних фирми: инертност, неконкурентност и непословност.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 21:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Гдје је проблем? Па у друштву, у власти.
Ми смо од продаје Телекома добили 646 милиона евра. Шта са тим парама? Већи дио спичкан. Остао нам аутопут Градишка - Бања Лука, зграда Владе, неки други инфраструктурни пројекти типа Чемерно, нешто пара упумпано у привреду преко ИРБ. Добар дио кроз корупцију завршио у џеповима људи блиских власти. Све се зна, ми смо малена држава.

Шта је алтернатива?
Да нисмо продали Телеком, па да имамо ових 50 милиона марака годишње профита? Па шта мислите, да Миле и те паре не би намакао својој екипи, тих 50 милиона? Шта мислите, да није продан Телеком, не би правили зграду Владе или аутопут БЛ - Градишка? Немојте бити смјешни. Па ево, више нема пара од Телекома, а праве се аутопутеви Добој - Прњавор и Прњавор - БЛ. Од којих пара? Па задужујемо се код банака, кредити. Ко прави? Па опет Станковић и екипа.

И то је проблем: власт која влада како влада. Да нисмо продали Телеком и да имамо тих 50 милиона годишње од Телекома, Милина екипа би направила све исто, само не би арчили паре од Телекома већ би се почели раније задуживати код банака. И опет би исте фирме радиле исте пројекте.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 21:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:
неки Муслимани неће 065 број јер је то за њих четничка фирма. Али да Дојче Телеком купи Мтел, онда би тај Муслиман узео 065 број, јер би то тада била њемачка фирма.

Ovo ne pije vode, a vidi se na pratkičnom primjeru. Muslimani se nisu pomamili za 063 brojevima iako je to njemačka firma. Ne bih se smio zakleti ali mislim da više korisnika 063 ima među Srbima nego među muslimanima.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Не разумијеш. Том "Муслиману" је Еронет "усташка" фирма јер је Еронет фирма из Мостара коју контролшие ХДЗ. Шта он зна ко је ушао у власништво Хрватског телекома и посредно у власништво Еронета?

А сутра да Дојче Телеком купи Мтел, он ће да то да рекламира, да иза Мтела стоји њемачка држава и њемачка пословност. Или ће чак промјенити име Мтелу.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 21:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
HT nije ušao u vlasništvo nego je suosnivač Eroneta. Isto kao što je Eronet ustaška firma iz Mostara mtel će vječno biti četnički. Bar ja tako mislim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 199 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]