Citiraj:
ako ti nije problem podsjeti me koji je to metod Gausa? Mogao bi preko determinanti.
Sto bi moj profesor matematike Rasto Vukovic rekao - Gausova metoda je superiorna u odnosu na druge metode ukoliko nije potrebna diskusija sistema. Za diskusiju, bolje je raditi preko determinanti tj Kramerove metode.
Anyway, jel se to meni cini ili je pascal mnogo glup. Mislim, dok sam radio, isfurao sam se jedno sto puta. Ukoliko me iznervira jos jedanput, prelazim na Python ili C++ (sto se tice ovog problema). Eto, tako.
Inace, da objasnim ovu metodu... recimo da imam 3 jednacine sa 3 nepoznate :
x + 2y + 3z = 1
2x + 4y - 6z = -2
-x + 2y + 6z = 4
sad to rijesavas u nekoliko koraka... prvo vrsis eliminaciju nepoznate x tako sto dodajes prvu jednacinu u drugu i trecu a pre toga mnozeci je odgovarajucim koeficijentom takvim da se prilikom dodavanja x vrijednosti poniste. U ovom slucaju, drugoj jednacini cu oduzeti gornju*2, a trecoj jednacini cu oduzeti gornju*-1 . Tim dobijam
0x + 0y - 9z = -4
0x + 4y + 9z = 5
itd
Na kraju (za proizvoljan broj nepoznatih/jednacina) dobicu vrijednost zadnje nepoznate, i onda se vracam unazad unoseci vrijednost novootkrivene nepoznate. To je to.
Jedno pitanje, zaboravio sam sintaksu pascala paaa...,
Ovako, ako imam neku petlju
Kod:
for a:=1 to 10 do begin
if (...) then
...
else ???
end;
da li postoji neki nacin da u trenutku izadjem iz petlje (kao sto je break u c-u) ili da se vratim na pocetak(kao sto je continue u C-u) ??? Mislim, nisam pokusavao posto editor ne oznacava sintaksu pa eto da vas znalce pitam