grindelwald je napisao:
Prije 3 mjeseca nisam mogao da uradim sklek.Smrsao sam i idem u teretanu.Evo danas uradio 20 sklekova.Medjutim,uprkos tome zgibovi su problem...istina,njih sam tek danas pokusao prvi put da radim i ne ide...da li je stvar u tome da cu moci raditi za par dana ako budem uporan i budem pokusavao,ili jednostavno za zgibove treba mnogo vise snage nego za sklekove???
Nešto googlam o zgibovima pa naletim i na ove ovdje.
Ovo nisam mogao vjerovati, da postoje ljudi koji ne mogu uraditi niti jedan zgib (ne shvaćaj ovo kao pokušaj uvrede, samo pišem svoje neke zaključke).
Ali sam shvatio da svi koji vježbaju neki duži period shvate da imaju neku Ahilovu petu i da su im neke vježbe 5 puta teže za uraditi nego prosječnom čovjeku. Tako je i sa mnom i nekim vježbama.
Što se tiče zgibova, radim ih već 10-11 godina. Ne znam koliko sam ih uradio prvi put kada sam počeo trenirati ali je bilo sigurno 4-5 zgibova. Znači, prvi dan odmah toliko i onda svaki dan po jedan više. Toga se sjećam. Do brojke 16. Ne znam zašto 16 ali toliko sam ih radio godinama. A počeo sam ih raditi kada sam imao 78 kg. Znam jednu foru kako umnogome povećati broj zgibova u samo tjedan-dva. Tako sam i ja i sada ih radim 25. Koliko im mogu maksimalno uraditi u seriji ne znam. Ali mogu sigurno nekoliko više od 25 puta. Uvijek prvo radim 25 uskih chin up-ova, onda uske pull up-ove, ....
Ovo sve pišem jer kako sam napisao, nisam mogao vjerovati da ima ljudi koji ih ne mogu niti jednog uraditi. A meni su ove vježbe jednostavno prelagane. Neki dan npr. moje tjelo + torba zajedno 114 kg i bez problema ih uradio 10, te pukla torba. A onda jedan rođak vidi mene i on će pokušati. Nije se mogao pomjeriti ni centimetra.
Sada ova dva rođaka, pubertetlije, i oni dođu kao vježbati sa mnom. Također bez moje asistencije ne mogu niti jedan uraditi. Uglavnom, primjetio sam to da mnogo ljudi ne može uraditi niti jedan. A moja percepcija je bila potpuno drugačija.
U tome slučaju, što vježbati da bi se mogao uraditi prvi zgib? Stvarno ne znam. Uski sklekovi, sve vježbe za bicepse. Vjerojatno visit na vratilu i pomalo trzat cijelim tjelom na gore i pokušavati ostati što duže u tom položaju. Sve dok se ne vineš do kraja.