banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 17:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2833 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 142  Sledeća

Za koga ćete glasati na izborima u oktobru 2014.?
SNSD 14%  14%  [ 11 ]
SDS 29%  29%  [ 22 ]
PDP 5%  5%  [ 4 ]
DNS 3%  3%  [ 2 ]
SRS RS 0%  0%  [ 0 ]
SNS RS (Vučićevi) 4%  4%  [ 3 ]
SP RS 3%  3%  [ 2 ]
NDP - Dragan Čavić 9%  9%  [ 7 ]
Bojkotovaću izbore 33%  33%  [ 25 ]
Ukupno glasova : 76
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Mar 2014, 18:42 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
ajd,možda za tebe nisam otkrio toplu vodu,ali reci to kalabiću koji danas čitavu stranicu ima u Glasu "SDS dogovara sporazum sa SDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Schlager je napisao:
ajd,možda za tebe nisam otkrio toplu vodu,ali reci to kalabiću koji danas čitavu stranicu ima u Glasu "SDS dogovara sporazum sa SDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" :D :D :D

Ja kada vidim njegovu shabansku glavu i cujem brdski retoricki still prebacujem kanal na TV :D

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 20:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Schlager je napisao:
što to kažeš?

za vrijeme čijeg mandata smo ostali bez RS tablica,dinara kao platežnog sredstva,dobili BH pasoš i sve ostalo?

zbunjuješ me ponekad.

jedino je "reforma" vojske bila podržana od svih partija,doduše snsd je bio za potpunu demilitarizaciju,pa ne bi imali ni ovaj svoj bataljon RS :( :(

U djela Mome Krajišnika spadaju ;prihvatanje i gubitak Sarajeva,objeručke prihvatanje muslimana u srpskom parlamentu,zajednička zastava,pasoš,prihvatanje zajedničke banke i novčanice,auto tablice.
Još da dodam jednu Holbrukovu izjavu koja služi kao dokaz za mnogo šta:sam Izetbegović je poželio Krajišnika za Karadžićevog naslednika,što se na kraju i ostvarilo. :wink:

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 20:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

bez obzira na ove spijine lazi, da ponovim,zbog ostalih...dinar kao platezno sredstvo,cirilicne tablice RS,pasos RS i jos niz drugih stvari,prenesene su na nivo BiH u vrijeme vladavine miline,biljanine i radisiceve koalicije Sloga 1998-2001.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 20:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U rukama držim NIN iz avgusta 98.U njemu Kecmanović naširoko piše o predizbornoj kampanji u RS.iZMEĐU OSTALOG NAVODI I KRAJIŠNIKOV PRENOS NADLEŽNOSTI KOJE SAM NAVEO.Pitam te kako je to moguće ako ti tvrdiš da je to učinjeno nakon izbora?
Ako treba da uslikam i objavim,nije problem.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 20:42 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

prvo,ja sam cijelu 1999,a mozda i pocetkom 2000,dobijao platu u dinarima!!

drugo,sta ce ti NIN iz 1998 pored zivog googlea...?

evo,nije mi trebalo vise od 5 sekundi,dovoljno mi je bilo staviti koalicija sloga i prenos nadleznosti.......

Citiraj:
- Prije osam godina smo čuli i referendum za otcjepljenje. Prije četiri godine čuli smo obećanje vratit ćemo RS-u nepravedno oduzete nadležnosti prenijete na nivo BiH. Sada smo čuli kombinaciju ove dvije predizborne politike, koja glasi - Bosna cijela iz tri dijela i vratit ćemo sve oduzete nadležnosti - podsjetio je on.

Predsjednik NDP-a je Dodiku postavio i pitanje: "Ko ga je sprječavao da sve to uradi u posljednjih osam godina otkako je na vlasti u RS-u?"

Također, predložio je Dodiku da se prvenstveno pozabavi vraćanjem nadležnosti RS, koje su na nivou BiH prenijete u vrijeme vladavine nekadašnje koalicije “Sloga”, od 1998. do 2001. godine, u vrijeme Dodikovog prvog premijerskog mandata.

Tada je, podsetio je, ukinut dinar kao platežno sredstvo u RS-u, ćirilične registarske tablice, pasoš RS… te, kako je naveo, čitav niz ovlaštenja koja su autonomno pripadale RS, a prenijeli su ih na nivo BiH Dodikova stranka i njihovi koalicioni partneri.

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/18019 ... avine.html

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ponovo te pitam,kako je moguće da je te prenesene nadležnosti Kecmanović stavio na teret Krajišniku još za vrijeme kampanje 98?
Ako nemaš nikakav jači dokaz od Čavićevog trabunanja,nemoj ni postavljati.Čuj,rekao Čavić :roll:

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 21:04 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

ja sam sebi najbolji dokaz,moje sjecanje,moja plata u dinarima koju sam primao...to sto ti ovdje pises je za mene u istom rangu kao da pises da je danas petak,a ne ponedjeljak. :(

uslikaj taj clanak ili prepricaj,bez obzira sto je kuzmanovic u pitanju..da vidim na sta misli....za dinar sam 101% siguran,a za ovo ostalo sto cavic pominje 99%,bez obzira sto je 16 godina proslo.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 21:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dovoljno ti je i ovo.U martu 98 su prenešene nadležnosti,dakle prije izbora
Citiraj:
У марту 1998., смијењен је пресједник Никола Поплашен и донешена лоша арбитражна одлука за Брчко. Исте, те 1998. године, уведене су и заједничке аутомобилске таблице, укинут динар као платежно средство у Српској, укинута царина РС и уведена јединствена Државна гранична служба (ДГС), повећан број министара у Савјету министара

http://www.frontal.rs/index.php?option= ... vost=30304

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 21:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 21:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Dovoljno ti je i ovo.U martu 98 su prenešene nadležnosti,dakle prije izbora
Citiraj:
У марту 1998., смијењен је пресједник Никола Поплашен и донешена лоша арбитражна одлука за Брчко. Исте, те 1998. године, уведене су и заједничке аутомобилске таблице, укинут динар као платежно средство у Српској, укинута царина РС и уведена јединствена Државна гранична служба (ДГС), повећан број министара у Савјету министара

ajd se sad bar izvini :D

citavu tu 1998 ti je mile bio premijer.

i ovo za dinar je tacno,i to je donio 1998,ali su paralelno bili i dinar i marka do 2000...otad samo marka

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 21:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Citiraj:
Динар је био званична новчана јединица Републике Српске, а издавала га је Народна Банка Републике Српске. Динар Републике Српске је средином 1992. насљедио динар СФРЈ, који је до тада био званична новчана јединица. Прва серија новчаница је уведена 1992. године и била је везана за југословенски реформисани динар СРЈ, према ком је имала курс од 1:1. Друга серија новчаница је уведена 1. октобра 1993. године, замијењујући претходну у односу 1:1.000.000, што је одговарало и деноминацији Новог динара Савезне Републике Југославије. Након тога, Република Српска је користила југословенску валуту (прво такозвани „динар из 1994. године“ 1. јануара 1994, а затим „нови динар Републике Српске“ 24. јануара 1994) све до 1998. године, када је у употребу ушла конвертибилна марка.

http://sr.wikipedia.org/sr/Динар_Републике_Српске

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 21:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Al' na stranu sve to....Ko još vjeruje da sve ne bi bilo ukinuto na isti način i istim redoslijedom da cijelo vrijeme nije SDS imao vlast?

Vrh

Administrator
Korisnikov avatar

Al' na stranu sve to....Ko još vjeruje da sve ne bi bilo ukinuto na isti način i istim redoslijedom da cijelo vrijeme nije SDS imao vlast?

Vrh

Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

joj spije manipulatora,hahaha....gledam ovaj njegov link sto je postavio,i pazite kako mangupski kaze "dovoljno ti je ovo",a evo kako ide recenica kojom pocinje taj njegov pasus :lol: :lol:

Овим Плавшићевим и Додиковим “демократским” промјенама, започетим 1998. године, почиње смањивање и Српске смањивање површине њене територије, смањење надлежности, смањење броја институција… У марту 1998., смијењен је пресједник Никола Поплашен и донешена лоша арбитражна одлука за Брчко. Исте, те 1998. године, уведене су и заједничке аутомобилске таблице, укинут динар као платежно средство у Српској, укинута царина РС и уведена јединствена Државна гранична служба (ДГС), повећан број министара у Савјету министара… Заједнички пасоши се уводе у 2000. години. Војска ће се, са нешто већим напорима, укинути нешто касније – званично 1.1.2005 године.[/quote]

ma daj,gdje ja gubim vrijeme,jbt :lol: :lol: :lol:

laku noc!

Poslednji put menjao Schlager dana 31 Mar 2014, 21:30, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 21:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

c c pa da sam manipulator nebi ni postavio link već samo citat

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2014, 21:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa taj tekst je pun neistina....Kaže da je Biljana postala predsjednik jer je Radovan odstupio, a žena je izabrana na izborima.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2014, 10:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
_зока je napisao:
Pa taj tekst je pun neistina....Kaže da je Biljana postala predsjednik jer je Radovan odstupio, a žena je izabrana na izborima.

Jesi ti spavao kad je došlo do sukoba tadašnje vlasti (SDS-a) sa Biljanom Plavšić (SNS) i Miloradom Dodikom (tada StrankaNSD) i kad se putem IFOR-a prenijela nadležnost sa Pala u Banja Luku (Bilja i Dodo su bili zaštićeni od zapada i njihovi igrači). Ne sjećaš se dvije SRT jedna iz Banja Luke a druga sa Pala? Evo djelića te situacije:

Citiraj:
2430, 25 JUL 1997

Medijski rat u RS

PRVA ŽRTVA

U Republici Srpskoj vodi se bespoštedan medijski rat. Neki kazu izmedju Pala i Banjaluke, a drugima je jasno da su u taj rat umešani međunarodna zajednica i neki faktori iz SR Jugoslavije

Kada počne rat prva žrtva je istina, pisao je poznati engleski novinar Filip Najtli u svojoj knjizi "Prva žrtva". U Bosni je ponovo počeo rat, ovaj put medijski. Ljudskih žrtava, na sreću, još uvek nema, što ne znači da ih neće i biti. Ali nema ni istine. Medijski rat u Republici Srpskoj počeo je istog dana kada je prof. dr Biljana Plavšić, predsednik RS donela odluku da raspusti Narodnu Skupštinu. Od tada je napadaju političari i mediji odani Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i ko zna još kome. Predsednica je optužena za "kolaboraciju" sa Amerikancima.

Javljeno je da je Biljana Plavšić tražila azil u Velikoj Britaniji, da se nalazi na tajnoj listi osumnjičenih za ratne zločine koju je izdao Međunarodni sud u Hagu,i da "menja" svoju glavu za tuđe (očigledno se misli na glave Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića). Najšokantnija vest koju su prenele sve medijske kuće u SRJ i RS, jeste izjava gospođe Plavšić nemačkom nedeljniku "Špigl" da će upotrebiti vojsku i policiju da uhapsi Radovana Karadžića. Međutim, predsednica RS nikada nije dala takvu izjavu. Pitanje nemačkog novinara je doslovno glasilo ovako: "Karadžićeva strana bi možda želela oružani sukob da bi dospela na vlast, kakvim sredstvima vi raspolažete?" Ona je tada odgovorila: "Ustav mi daje pravo da angažujem vojsku i policiju i to kao poslednje sredstvo."

Na pitanje zašto Radovana Karadžića ne izruči Haškom tribunalu za ratne zločine, predsednica Plavšić je odgovorila da je to nemoguće jer joj to Ustav ne dopušta i što on i nije kriv u smislu navoda optužnice jer je samo slušao svoje instruktore u Beogradu.

Na osnovu ovih njenih izjava iskonstruisana je sasvim nova koja je odgovarala rukovodstvu sa Pala i ko zna još kome i koja se pojavila četiri dana pre samog "Špigla".

Reagovanja Banjaluke

Na pitanje NIN-a, Živko Radišić, predsednik Socijalisticke partije RS o ovoj izjavi predsednika Biljane Plavšić, onako kako je interpretirana u našim vestima, odgovara da mu je neverovatna i da nije poznata takva izjava predsednika RS.

"Ne mogu da vjerujem da je tako nešto izjavljeno. Poznate su nadležnosti predsjednika Republike kao vrhovnog komandanta oružanih snaga, čiji su sastavni dio vojska i policija. Smatram da ne dolazi u obzir njihova upotreba za tako što", kaze Radišić.

Gospođu Plavšić napadali su i zbog pitanja ustavnosti njene odluke da raspusti Narodnu Skupštinu RS. Podrške međunarodne zajednice i političara sa Zapada nisu pomogle predsednici Plavšić. Naprotiv. I sve dok u utorak 22. jula Vrhovni sud nije odbacio tužbu vlade RS kao bespredmetnu, medijski napadi nisu prestajali. Međutim, time kriza u RS nije rešena, jer se čeka i odluka Ustavnog suda RS koji, prema medijima sa Pala, neće doneti odluku sve do 8. avgusta 1997. godine.

Medijski izolovana predsednica Plavšić imala je samo jednu mogućnost - da svoju istinu sama kaže narodu. Organizovala je mitinge u Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini, Derventi ... uz pomoć većine opozicionih stranaka. Potom su joj dozvoljeni i nastupi na državnoj televiziji čiji se program emituje sa Pala. U oba televizijska nastupa gospođa Plavšić je izjavila da će istrajati u borbi protiv kriminalaca koji upravljaju čak i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, i da neće dati ostavku sve dok je narod ne zatraži, što znači do septembra 1998. godine.

Produbljivanje krize

A kako vreme odmiče sukob rukovodstva sa Pala i predsednice Plavšić sve je složeniji, a medijski pritisci sve vulgarniji. Tako je 18. jula Banjaluka osvanula oblepljena slikama Radovana Karadžića na kojima je pisalo "On znači mir".

"Stanje u RS je krajnje teško i zabrinjavajuće. Nažalost, ne vidimo tako brzo rasplet. Očito je da se vlast nije snašla, ili to ne želi, pred velikim problemima koje je rat ostavio i obavezama koje Dejton traži. Uz to, brojne su subjektivne slabosti, a naročito zloupotrebe vlasti, kriminalizacija na svim nivoima, manipulacije narodom, medijima. U državnim organima na vrhu Republike, duboka je kriza. Bukvalno, Republika je ugrožena", kaže Živko Radišić. I dodaje:"Sukob u rukovodstvu države pojednostavljuje se kao sukob Pala i Banjaluke, odnosno predsjednika Republike sa sjedištem u Banjaluci i vlade i rukovodstva Narodne Skupstine sa sjedištem na Palama. U pozadini svega je duboka kriza u SDS-u. Radi se o sukobu dvije koncepcije: - jedna u stilu 'uspijeli smo - nastavljamo' koja je dovela narod na ivicu ekonomsko-socijalne bijede i borbe da se nekako preživi, i druge koja je za korjenite promjene, za prevremene parlamentarne izbore." Socijalisti ne spore da je krajnje vreme za promene jer, uz pritiske spolja, RS je ugroženija iznutra. Promene treba obezbediti na ustavan način, mirno i legalno, koristeći sve demokratske snage u zemlji.

"Moramo sačuvati Republiku Srpsku, narod i mir, izbeći dvovlašće i haos. Više nego ikad potrebna nam je razboritost, sloga i jedinstvo. Potreban nam je Dejton, jer na njegovim osnovama možemo sačuvati Republiku koja mora što prije u Evropu i svijet. Tamo gdje joj je mjesto", zaključuje Radišić.

Bez poštovanja Dejtonskog sporazuma, odnosno bez ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu RS ne može očekivati nikakvu finansijku pomoć. Pred sam odlazak delegacije vlade RS na donatorsku konferenciju u Briselu, na koju predsednica Plavšić nije otišla, obznanjeno je u medijima da političari vodećih svetskih sila neće tolerisati dalje kršenje Dejtonskog sporazuma.

I donatorska konferencija bila je još jedan, zgodan povod, da se napadne predsednica Plavšić. "Glas srpski" preneo je saopštenje vlade RS u kome se između ostalog kaže da je gospođa Plavšić na mitinzima pokušavala da nađe načina da se ukloni Karadžić i da su ti mitinzi u narodu izazvali reakciju kakvu je svet očekivao i zbog koje se nije usudio da uhapsi Karadžića. Ovom saopštenju vlade RS prethodila je akcija multinacionalnih snaga u Bosni koje su sa jedanaest oklopnih transportera, takoreći pred Karadžićevom kućom na Palama, demonstrirali borbenu gotovost, u stvari silu.

Odjeci matice

Da li je prilikom hapšenja Biljane Plavšić na beogradskom aerodromu Slobodan Milošević pokušao da je spase ili da izvrši pritisak na nju, demonstrirajući moguću silu. Nije postalo nimalo jasnije ni izmenom pisama između dva predsednika kada su jedan drugog pozivali "u goste".

Uglavnom, i u SR Jugoslaviji i u RS dosta je mlako propraćena vest da će Slobodan Milošević nakon inauguracije za predsednika SRJ posetiti Banjaluku. Na radiju je javljeno i u četvrtak, ali u Banjaluci o tome nisu imali pojma. Gospođa Milka Tošić, portparol predsednika RS saznala je iz novina za dolazak Slobodana Miloševića.

U Beogradu se odlazak Miloševica u Banjaluku objašnjava kao čin dobre volje koji treba da "omekša" Biljanu Plavšić. Međutim, malo ko u RS veruje u dobronamernost predsednika SRJ, pre bi se moglo reći da su ubeđeni u Miloševićevu ambiciju da vlada svim Srbima, odnosno da RS pripoji SR Jugoslaviji, ili uplašeni za neku novu podelu koja bi Banjaluku potpuno odvojila od istočnog dela zemlje.

Milošević, međutim, neće doći najverovatnije ni preko vikenda, iako je očigledno da mu se žuri, dok se ne vrate pregovarači sa donatorske konferencije u Briselu. Dok stvari ne budu jasnije i dok mu se, eventualno ne otvore nove manevarske mogućnosti. U ovom trenutku njemu najviše odgovara uloga pomiritelja.

Medo je kriv za sve

Glavni krivac za ustavnu krizu u Republici Srpskoj, po mišljenju svih članova kabineta prof. dr Biljane Plavšić, predsednika Republike Srpske je plišani medvedić koji obitava na stilskom dvosedu u predsedničkom kabinetu (videti fotografiju u prošlom NIN-u, broj 2429). Naime, otkako se medo uselio u Banske dvore počele su nevolje za Biljanu Plavšić i članove njenog kabineta koji već danima nemaju vremena ni da se naspavaju. Pri samom pomenu trenutne političke situacije u RS članovi kabineta mrko gledaju u medu, kome u najboljem slučaju, preti hemijsko čišćenje. U jednom trenutku kabinet je zahvatila panika jer je plišani medvedić nestao. Ispostavilo se da ga je sekretarica sklonila kako bi predsednica mogla da se odmori na dvosedu.

Lidija Kujundžić

Izvor: Slika

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2014, 10:13 
Administrator
Korisnikov avatar

CopyLeft je napisao:
_зока je napisao:

Jesi ti spavao kad je došlo do sukoba tadašnje vlasti (SDS-a) sa Biljanom Plavšić (SNS) i Miloradom Dodikom (tada StrankaNSD) i kad se putem IFOR-a prenijela nadležnost sa Pala u Banja Luku (Bilja i Dodo su bili zaštićeni od zapada i njihovi igrači).

Šta hoćeš ti da kažeš? Da Plavšićka nije izabrana na izborima? Pa ona je 1996. pobijedila kao kandidat SDS-a za predsjednika RS. Pošto su tada opšti izbori bili svake dvije godine 1998. ju je na izborima porazio Nikola Poplašen. Nakon što je Poplašen smjenjen jer nije htio Dodika predložiti za mandatara to je učinio Šarović.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2014, 10:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Izabrana je ona na izborima ali je na vlast došla uz pomoć IFOR-a i međunarodnog faktora bilo izjavama i stavovima kako je rukovodstvo i tadašnji vrh SDS-a nepodoban za građane RS jer je u jednom trenutku vladao haos i raskol između istoka i zapada RS. Članak iz NIN-a je fino opisao tadašnju situaciju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2833 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 142  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]