Odličan post Micelijus. Veoma lijepo izložene kontradikcije naših "vjernika" koji sebe prikazuju kao neke pobožne pravoslavce i čuvare tradicije a jasno se vidi iz Svetog Pisma da rade baš suprotno Božijoj volji. A i to što je gore izneseno da potkrijepi tu činjenicu je malo u odnosu na ono šta bi se sve moglo reći.
Kad ovo čuše, rasrdiše se vrlo u srcima svojima, i škrgutahu zubima nanj. (Djela apostolska, glava 7, 48-54)
Micelijus je napisao:
Ili, čak i da je ta građevina samo umjetničko djelo koje je samo lijepo, neka ga, ali da se onda ne mješa sa učenjem i djelom Isusa Hrista i da joj se ne daje ime Isusa Hrista i pomoću toga da se (zlo)upotrebljava za koristoljublje i za manipulaciju ljudima. Ja ne kažem ni da se taj objekat u kome se ljudi okupljaju radi molitve ne treba praviti da bude lijep, daleko od toga, samo je glavna poenta što se danas gleda samo ljepota objekta, u najboljem slučaju, a često se zaboravlja sve ostalo, a baš to "ostalo" je, po meni, kud i kamo bitnije.
Upravo tako.
Micelijus je napisao:
vuk je napisao:
Ljubomora, nosena nacjonalizmom kakav propagira Micelijus, te sektaskim nastojanjem da se sve sveto na svetoj Srpskoj zemlji unisti kakvo vec duze vrijeme Vader otvoreno zagovara bice da je takvo sto i srusilo ovaj hram prije zamalo 70 godina.
Šta ono reče vuče, šta je to srušilo ovaj "hram" prije zamalo 70 godina???

vuk je napisao:
Prilikom njemačkog bombardovanja, 12. aprila 1941. godine, hram je pogođen i znatno je oštećen oltarski dio
A znaš li ti vuče da je taj hram pogođen prvom avionskom bombom koja je pala na Banjaluku? I znaš li da je druga bomba pala u Gospodsku ulicu ili na današnji Trg Krajine (ili su pale još dve, i u Gospodsku i na Trg Krajine)? I znaš li da te nisu pukle? Znači pukla je samo ona koja je pala na hram. A tada nije bilo nekog nišanjenja pri bacanju bombi kao danas - i pravo na hram. Prosto da se čovjek zapita.
A odavno mi je poznato da se u hroničnom nedostatku kontraargumenata kod ovakvih diskusija poteže za sve djetinjastijim izjavama koje samo idu u prilog onome što mi govorimo. Ako vuk u onome što je Micelijus lijepo izložio i dalje vidi njegov nacionalizam (vuk to zove na
cjonalizam) i moje sektašenje onda vuk ne vidi ništa. I onda vuk potvrđuje da je danas dobro biti prozvan sektašem ako se sektašenjem naziva osuđivanje licemjerstva i poštovanje Svetog Pisma (izvornog religijsko-duhovnog učenja), jer su tako radili mnogi sektaši do sada - Božiji proroci, Isus Hrist, apostoli.
A ako je to sektašenje šta je onda pravoslavljenje?!?
Ovo je tema o objektu u centru grada. Ovde se može govoriti o ljepoti i atraktivnosti samog objekta ali, kao što je Micelijus rekao,
"čak i da je ta građevina samo umjetničko djelo koje je samo lijepo, neka ga, ali da se onda ne mješa sa učenjem i djelom Isusa Hrista i da joj se ne daje ime Isusa Hrista i pomoću toga da se (zlo)upotrebljava za koristoljublje i za manipulaciju ljudima."