Oldboy (2013)Ne,ne i jebeno ne! Cak i ako se zanemari moja ljubav prema Aziji i prezir skoro svakog rimejka i dalje jebeno jako veliko ne! Toliko sam volio ''Infernal Affairs'',a sa druge strane postovao Scorsesea...neko ko toliko bezuslovno voli film i toliko postuje istoriju americkoga filma kao sto je to slucaj sa Scorseseom, Oscar je i dalje kruna za nekoga oldschool kao sto je to Martin...fazon je bio toliko los da je jednostavno morao da prodje...za sta drugo dati covjeku koji JESTE americki film nagradu Akademije nego za film iz Azije. I to ne nekoga Kurosawu nego za film koji je izasao samo 4 godine prije nesretnoga rimejka. Svaki put se iznerviram i skrenem sa teme kada se o ovome prica, fuck Departed, nisam ga pogledao i necu nikada. Mogao je i Scorsese da prodje bez Oscara, niko ga ni Hitchcocku nije dao.
Tarantino kada je do postavke kamere pokrao ''City on Fire'' i napravio ''Reservoir Dogs'' nije racunao na internet i da ce neko nekada pogledati Ringo Lam original. U njegovu odbranu to je prvi film, svi kradu, neko vise, neko Tarantino. I onda se pojavi Spike Lee... Gdje poceti....ne sjecam se kada je film ispunio sve i jedan strah skepticnih fanova...znate one MTV emisije u kojima neko bahato derle trosi sulude pare na zurke,kuce,automobile da bi ljudi mislili kako je kul? Ovaj film izgleda kao da je neko od njih pozelio biti reditelj, roditelji pukli kesh na kostimografe,scenografe,direktora fotografije, Brolina i iznenadjujuce dobru sisu Elizabeth Olsen i po sjecanju na original radili film. Brolin nakon sto biva oslobodjen izlazi iz Louis Vuitton kofera! Ej, EJ! Vas svjedok!
''Psycho'' Van Santa mi i ima smisla kao suludi eksperiment za razliku od ove banalizacije autora koji valjda ima vrijednih filmova iza sebe. ''Oldboy'' izgleda kao veoma skupi studentski film gdje u apsolutno sve i jednom momentu vi znate da gledate glumce koji se pretvaraju po kojekakvim bezobrazno losim stilizovanim setovima. Paralelu sa originalom necu ni u jednom momentu da povlacim jer ovakav rimejk tj iz usta samoga autora reinterpretacija ima veze sa originalom kao kada bih ja snimao Ben Hura u Cesmi. I ti navodni sitni omazi u ovoj verziji (hobotnica i krila andjela) dizu nivo banalnosti za jos jednu stepenicu i nekako kontam nakon toga da ako odluci raditi reintrerpretaciju ''Citizen Kane'' Denzel ce u sred filma da se spusti sankama.
Sjecam se kada sam bio klinac, prije interneta i sranja, kako se jedan te isti najgluplji vic pricao pod izgovorom da je to americki vic i da oni toliko nemaju humora pa je njima i to smijesno...kenjanje po Americi je postalo dosadno cak i Srbima (dobro nije ali znate sta hocu da kazem) ali ovaj film je jedan od primjera vise-manje istu pricu ali nekako su uspjeli zanemariti apsolutno sve ono sto original zasluzeno cini kvltnim.
I da, jos jedna stvar...da je bilo ko drugi stavio film koji potice iz Koreje u Kinesku cetvrt ne bi bio problem, jer ko ga jebe, vazno je da su oci kose ali ovdje je to uradio rasno najkenjkaviji reditelj mozda u kompletnoj istoriji americkoga filma.