banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 16:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jan 2014, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Citiraj:
Direktor Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope i centralne Azije Elen Goldštajn upozorila je danas u Sarajevu da visoka stopa nezaposlenosti i mala stopa učešća radnika na tržištu rada predstavljaju prijetnju po mir u BiH.

Prema njenim riječima, samo polovina radno aktivnog stanovništva BiH je na tržištu rada kao radna snaga, a zaposleno je svega 20 odsto.

“To znači da tri četvrtine radno aktivnog stanovništva u BiH ne radi”, rekla je novinarima Goldštajnova, ističući da to što prije mora biti riješeno.

Konstatujući da je za provođenje reforme poslovne klime i tržišta rada u BiH potrebna široka društvena podrška, ona je izrazila spremnost Svjetske banke da pomogne u tome.
“Svjetska banka daje budžetsku podršku za reforme u oblastima tržišta rada i poslovne klime jer su te vrste reforme potrebne da bi se otvorila radna mjesta za mlade radnike u BiH”, precizirala je Goldštajnova.
Ona je navela da je Svjetska banka, nakon niza godina pogođenosti ekonomskom krizom, ušla u blagu fazu oporavka, te dodala da se nakon marginalnog ekonomskog rasta u 2013. godini, u 2014. očekuje porast od dva do tri odsto.
Goldštajnova je rekla da u Svjetskoj banci smatraju da je BiH ostvarila određen dugoročni ekonomski napredak, ali da je on umanjen s obzirom na stalne političke probleme i probleme vladavine.
Navodeći da se u privatnom sektoru nalazi snaga za ekonomski rast, ona je istakla da se mora shvatiti da strani i domaći investitori više ulažu u zemljama u kojima postoji puno veća politička stabilnost i veća integrisanost u EU.
“To su oblasti na kojima BiH treba da radi i gdje može ostvariti napredak”, poručila je Goldštajnova i dodala da Svjetska banka može pomoći BiH u provođenju ekonomskih reformi koje će je približiti EU, a istovremeno stvaraju mogućnost za rast broja radnih mjesta.
Kada je riječ o regionu, ona kaže da će 2014. godina biti izazovna godina na zapadnom Balkanu i da će mnogo toga zavisiti od toga u kojoj će mjeri Srbija provoditi mjere fiskalne stabilizacije.
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je novinarima da su direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju i njeni saradnici iskazali veliko interesovanje za trenutnu situaciju u BiH, pri čemu je fokus bio na rastu radnih mjesta.
Prema njegovim riječima, razgovarano je i o velikoj nezaposlenosti, ogromnom udjelu “sive ekonomije”, teškom donošenju odluka, te neodgovornosti određenih nivoa vlasti u BiH koji su zaduženi da neke stvari akceptiraju i primjenjuju.
Ističući da BiH ne smije doći u rizik da gubi prijatelje i partnere kao što je Svjetska banka, Bevanda je dodao da su gosti iskazali interesovanje za informacije o provođenju aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.
“Akcenat je bio i na radu Fiskalnog savjeta koji je uz sve probleme pokazao vjerodostojnost i u ove dvije godine mandata urodio određenim rezultatima te doprinio određenoj finansijskoj stabilnosti BiH”, rekao je Bevanda.
Navodeći da su niska stopa inflacije i industrijski rast u prošloj godini znakovi izlaska BiH iz recesije, ali nikako ne i iz krize, on je konstatovao da su ovi pokazatelji rezultat vitalnosti određenih sektora kao što su namjenska industrija i još nekoliko sektora, dok je u ostalim sektorima situacija zabrinjavajuća.
Bevanda i Goldštajnova otvorili su danas u Sarajevu konferenciju Svjetske banke o radnim mjestima u BiH, na kojoj je predstavljen i regionalni izvještaj “Povratak na posao: rast uz radna mjesta u Evropi i centralnoj Aziji”.
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH izrazio je nadu da će konferencija podsticanjem privatnog sektora kao zamajca svakog razvoja rezultirati davanjem šanse BiH da, umjesto zemlje koja odbija, postane zemlja koja privlači.

http://bigportal.ba/nezaposlenost-prije ... mir-u-bih/

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2014, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Ja mislim bas suprotno. Broj budzetlija sa porodicama je ili oko 50% ili je presao.. oni po sistemu, jeste lose, ali moze i gore pokusace da odrze ovo stanje..

Nereda nece biti, ali bice laktanja, sitnih kokosarskih interesa, smjenjivanja, novog postavljanja i tako u nedogled.. A neredi da narod nekoga smjenjuje, da se udruzi.. jok, apsolutno ne.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2014, 22:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Interesantno.Na BN-u gostovao Borenović kojeg voditeljica baš pita šta misli o tome što je nezaposleno tri četvrtine radno-sposobnog stanovništva.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2014, 23:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
I šta veli Boren?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2014, 02:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Možda ljudi iz Svjetske banke govore sa pokrićem i iz iskustava drugih zemalja gdje oni uspješno posluju.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2014, 09:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Nije to toliko iskustvo koliko zdravorazumska logika. Znas da si nekada zivio bolje, imao drzavu, imao visi zivotni standard. Sto si vise zapatio period kad je bilo bolje, to je teze i vece nezadovoljstvo kada letis kad dnu. U takvim uslovima i najmanja varnica stvara vatru.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2014, 14:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

na ovim prostorima ratovi nisu nikada vodjeni zbog ekonomije, vec iskljucivo iz nacionalnih ostrascenosti

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2014, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Moje vidjenje je da se clankom nije mislilo konkretno na rat, vec generalno na politicka talasanja koja proizilaze iz trenutne situacije i stvaraju nepovoljnu klimu za investitore. Cak nude i pomoc za ekonomske reforme. Blago nama....

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2014, 17:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Tačno, nije rat onakav kakav mislimo.
Ovdje lako može doći do socijalnih nemira, bar teoretski, s obzirom na toliki procenat nezaposlenih. Možda ne u cijeloj BiH, možda jednom od entiteta. Ali, u stvarnosti nešto tako se ne može lako desiti. Ovdje ljudi imaju visok prag tolerancije...

A.J.V.A.R. je napisao:
Cak nude i pomoc za ekonomske reforme. Blago nama....

Pa bolje pomoć za reforme, možda i neko nađe posao, nego krediti za finasiranje javne potrošnje tj. budžetlija ;)

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 12:48 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Talija je napisao:
I šta veli Boren?

Lik kao da je pao sa kruske.nedaj boze da taj lik dobije neku vlast i da se za nesto pita,dok bi njemu doslo iz guzice u glavu odose i srbi i srpska u k....c

a i ekonomija mu nije jaca strana,svakom ko ima gram mozga u glavi je jasno da u ovakoj zemlji gde je rat privremeno zaustavljen i nastavljen politickim sredstvima nema nista od ekonomije i ekonomskog razvoja dok se taj sukob ne okonca,realno 2 su opcije ,gasenje RS i srbi se sele iz BIH ili nezavisna Republika Srpska,rat nam visi nad glavom,i niko nije lud da ovde donosi svoj novac i da ga ulozi,kapital je plasljiva zvjerka.....
mora se pre postici politicka stabilnost , nezavisna Republika Srpska...,tek tada u slobodnoj drzavi,bez straha i bez pretnji iz trokutistana mogli bi se posveti ekonomiji i bilo bi daleko vise investicija

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 19:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Polako Ozna,nije sve baš ili-ili :D
filozof sa vrbasa je napisao:
na ovim prostorima ratovi nisu nikada vodjeni zbog ekonomije, vec iskljucivo iz nacionalnih ostrascenosti

Na ovim i svim ostalim prostorima ratovi se vode isključivo zbog ekonomije.Nacionalna ili vjerska ostrašćenost,ideologije ,u službi su rata samo da bi se pokrenule mase i zamaskirala namjera elita.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
spijo je napisao:
Polako Ozna,nije sve baš ili-ili :D
filozof sa vrbasa je napisao:

Na ovim i svim ostalim prostorima ratovi se vode isključivo zbog ekonomije.Nacionalna ili vjerska ostrašćenost,ideologije ,u službi su rata samo da bi se pokrenule mase i zamaskirala namjera elita.

Tako je Spijo bit ce od tebe nesto... :) Ma sta bit vec jeste. :D

Filozof ga masi odje za 180...
Bilo koji politicki razlog ili izgovor se daje za uzroke rata uvijek i uvijek je ekonomski faktor temeljni to je ABCD iole ozbiljnije politicko ekonomske analize uzroka ratova.Samo malo razgrni.

I da Brale doda, rat uvijek pripremaju i objavljuju politicari a sirotinja gine ili kako neko odje rece sirotinaj pusku nosi.
Sve bih iz parlamenata, skupstina i senata u rovove, dati im stari dvopek i neupcane puske, cebad sa usima pa da vidis mira i zivota. :)

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 20:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Joj da, ja zaboravio na Masone.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Podjebavati nije filozofski :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 20:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
E moj Spijo pukao si kad ti Fiki udara recke :D

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 20:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To mi nije bila namjera, samo ja ne znam kome je u ekonomskom interesu rat osim njima.

A u ratu snalažljivi se uvijek obogate, a pošteni najebu, tako je od iskona.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 20:40 
Majstor
Majstor

Mnogi se ljudi u RS ponasaju nojevi,glava u pjesak
Ljudi trznite se malo.Pogledajte sarajevske medije kao sto je face tv,tv1....itd Posjetite muslimanske portale,forume procitajte komentare komsija,sto bi se reklo opipajte puls muslimanske javnosti.Da vidite kakva je tamo ostrascenost i antisrpska histerija.Boli njih ona stvar za ekonomijom vec mastaju o tome da im se ukaze prilika da ponovo krenu na srbe,ukidaju RS,sanjaju novu traktorijadu,nabijaju na kolac i tako to.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 20:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Fiki:Tvoja pecka upućena meni bila je zanimljiva i simpatična ali sad si me razočarao :(
Ozna:Zar stvarno misliš da su komentari sa kljiksa i ostalih medija stvarni odraz muslimanske javnosti? :roll:

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 20:58 
Majstor
Majstor

spijo je napisao:
Fiki:Tvoja pecka upućena meni bila je zanimljiva i simpatična ali sad si me razočarao :(
Ozna:Zar stvarno misliš da su komentari sa kljiksa i ostalih medija stvarni odraz muslimanske javnosti? :roll:

Ja nevidim razliku izmedju tih komentara i one propagande sa njihovih medija,komentara njihovih novinara,intelektualaca,politicara itd.Svi sanjaju jedan san unistenje Republike Srpske i egzodus Srba a kao krajni cilj Bosnu i Hercegovinu kao nacionalnu drzavu muslimana a kod nas u RS ko u onoj narodnoj kletvi "Dabogda se o sebi zabavio" ....

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 21:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ozna je napisao:

Ja nevidim razliku izmedju tih komentara i one propagande sa njihovih medija,komentara njihovih novinara,intelektualaca,politicara itd.Svi sanjaju jedan san unistenje Republike Srpske i egzodus Srba a kao krajni cilj Bosnu i Hercegovinu kao nacionalnu drzavu muslimana a kod nas u RS ko u onoj narodnoj kletvi "Dabogda se o sebi zabavio" ....

Eto Fiki elite a da nisu masoni :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]