banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2002, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Interesuje me sta podrazumevate pod Matix-om?
Da li smatrate da je televizija jedna od glavnih delova tog Matrix-a?
Da li je net jedina opcija da se pobegne od Matrix-a?
Ako ne, da li je to zato sto je i net deo Matrix-a?
Da li je po vama tradicija i (lazni) moral deo Matrix-a?
Gde je kraj Matrix-a, u Vasoj glavi ili u drugom univerzumu?
Ko je tvorac Matrix-a, ljudi, "Tvorac" ili neko treci?
Da li Matrix kontrolise crkva, mediji,"ON" sam, on sam ili neko peti?
Tnx na odgovorima. :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2002, 09:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovo je odlična tema.
Ja sam mislio da otvorim baš ovu temu ali si me preduhitrio :smile: i drago mi je da konačno i drugi ovde otvaraju teme a ne samo ja.

Ovo je stvarno dobra i ozbiljna tema ali se bojim da će se svesti na diskusiju između samo 2-3 osobe.

Ja smatram da je martrix skroz realan i da postoji ali ne bukvalno u onom obliku u kom je prikazan u filmu. Ono je samo simbolika. Duhovno gledano film Matrix je jedan od najboljih i najdubljih filmova i čvrsto stojim iza toga da je rađen po Duhu Svetom. Gledao sam ga preko 10 puta, imam ga na CD-ovima, svaki put skontam nešto novo.
Po mom mišljenju Matrix je film koji je rađen po Svetom Pismu, Matrix je filmovana Biblija, film koji prikazuje suštinu Svetog Pisma. Za razliku od drugih Biblijskih filmova koji doslovno opisuju Biblijske događaje Matrix prikazuje suštinu koju je prikazao u oko 2 sata i 20 minuta koliko traje.
Film Matrix ima jako mnogo Biblijskih elemenata koje bih mnogo volio da pogledate da shvatite o čemu ja pričam, pogledajte u potpunosti ove linkove

http://www.theforbiddenknowledge.com/chapter1/index.htm
http://www.theforbiddenknowledge.com/chapter1/table.htm

Toliko za sada, pisaću još ali sad nemam vremena, a i sačekaću da vidim šta mislite o sadršaju ovih linkova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2002, 09:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Zbog nečega je bacio ovu temu na dno pa samo da je "podignem" na vrh.
Ova forum stvarno ima nekih problema sa sortiranjem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2002, 11:10 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Nov 2001, 01:00
Ja nemam pojma sta je matrix a film je dobar svidio mi se.

A da dublje ulazim u samu bit filma i dogadjaja mislim da nemam smisla jer sam ateista tako da je prica zanimljiva i lijepo je sto je uhvatila ttrenutne kao i uvijek momente u razvoju recimo civilizacije,,,,

Pozdrav....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2002, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Martix predstavlja prvenstveno spoljasnjost sveta,tj. sve materijalno kao sto i film prikazuje.Ali tu je i mnogo drugih elementa.Mislim da on nije prisutan samo u fizickim stvarima koje nas okruzuju, vec se nalazi i u glavama svakog ko je to dopustio, bilo da toga nije bio svessan ili samo nije bio spreman na borbu, jer bi donela promene, a to je ono cega se ljudi jako plase, uostalom to je bila jedna od ranijih tema.
To sto podrazumevam pod "u glavama" odnosi se na kontrolisanje nasih umova,ali ne na nacin hipnoze ili neceg slicnog, nego kroz sve delove drustvene zajednice, krenuvsi od medija, koji su jako vazni, crkve koja namece dogme u pogledu morala, a takodje i poslusnosti, koja je najvaznija da bi Matrix, ili kakvo god ime dali toj "pojavi", postojao i ispravno funkcionisao.Pobeci se moze samo u nasim glavama, naravno onih pojedinaca ciji um nije zatrovan Matrix-om i svime sto on nosi.
Matrix ne bi postojao da ne postoji stupidnosti u ljudskom umu.Jedino mi nije jasno ko bi mogao da upravlja samim Matrix-om, da on nije samo tvorevina nasih umova, ili jednog pojedinacnog.Posto ne verujem u "Tvorca", smatram da nije on, Matrix sam sebe nije mogao stvoriti, tako da se ja ipak vracam na opciju da su ljudi stvorili Matrix, mada to ne mogu 100% da tvrdim. :smile:

Pozdrav :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2002, 11:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Identify your own personal matrix.
Where are the walls in your life that you cannot touch, see, hear, feel or smell, but know exist.
How can you break through those invisible walls?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2002, 14:57 
Pripravnik
Pripravnik

Hej , hvala vam na objasnjenju .
Pa to dodije kao 84 od Alusa Hakslija...

Ja eto mislim da je to sve proizvod evolucije u pogresnom smjeru a cak je jedan dio prirodna reakcija uma na zivot ...

A sada opet pitao bih bez opet mnogo uvjerenja u pitanje ali cisto zato sto me je potaknula misao postavicu ga ..
Zasto mislite da je covjek stvorio matrix kada i sam sluzeci ga postaje dio njega a ako je toliko bio egoisticno innteligentan da ga napravi zar nije mogao u isto doba i shvatiti da ce ga progutati sopstvena kreacija prije ili kasnije ..

A opet zar to nije na neki nacin prirodna insinktivna reakcija uma na dogadjaje oko sebe na koju smo nesvjesno uticali vremenom iako inteligentni da to osjetimo..

Toliko od mene ......nadams e da su pitanja osmisljena dobro jer nemam pojma kako da se izrazim na temu , jer kao sto sam u postu prije naglasio nisam bas neki znalac sta je matrix ..
Nadam se da sam jednim djelom dodirnuo topic ...
Pozdrav......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2002, 17:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ex-Almanah

Jesi dodirnuo topic ali ja sad nažalost nemam vremena da pišem o ovome. Pisaću kad nađem vremena.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Pa to dodije kao 84 od Alusa Hakslija...</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Nisam razumio ovo :???:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 02:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Ja mislim da je moguce da je Matrix plod ljudi (ljudskog uma),ako gledamo to sa stanovista da ljudi ne mogu da prihvate stvaran svijet oko sebe koji se mjenja(samim uticajem ljudi)nagore,do totalnog haosa,zla,nasilja,pustosi...,pa oni bjeze u svijet maste -Matrix-[koji je "savrsen" i koji je proizvod ljudskog uma,da ne bi morali da se suoce sa stvarnoscu,kao i sa tim da su sami odgovorni za haos,zlo i pustos oko sebe,sto nastaje kao proizvod ljudske:teznje za nadmoci nad drugim ljudima,mrznje,osvete,pohlepe,zlobe...]nesposobni,ili bez zelje,snage(kako fizicke,tako i duhovne) da poprave ili isprave svoje greske,da se suoce sa njima.
U toj njihovoj "duhovnoj trulezi" oni biraju Matrix kao laksi izlaz,umjesto da se duhovno uzdignu,regenerisu,"ozive" i zapocnu borbu protiv svega loseg,niskog,necovjecnog u njima samima(jer najteze je dobiti bitku protiv sebe).

Dakle Matrix sa tog stanovista moze biti proizvod pomracenog ljudskog uma(svih ljudi),koji nudi lazno,prividno rjesenje za nastale probleme sa kojima ljudi(kao duhovni i moralni invalidi) nisu u stanju da se suoce.

Mediji i ispiranje mozga svim drugim sredstvima samo su eksperimentalni Matrix za onaj konacni Matrix,a u borbi protiv finalnog Matrix-a vodja ne treba biti fizicki jak,vec psihicki,duhovno jaka osoba,cista srca i otvorenog uma,osoba spremna da se bori protiv zabluda istinom,jer sirova fizicka snaga ne moze unistiti nesto sto je plod ljudskog uma.

PS:Eksperimentalni Matrix - Matrix kao proizvod pojedinih ljudi,a ne svih,(vise manjih Matrix-a),a koji ce posluziti kao model za kolektivni Matrix.

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 21.02.2002. 02:56 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 03:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kao Matrix-proizvod pojedinih ljudi-mislim na to da odredjeni broj ljudi vjeruje u jednu "bajku" da se ne bi morali suociti sa stvarnoscu,drugi vjeruju u drugu "serviranu pricu" ne trudeci se da sami razmisljaju i donose ispravne odluke,sve dok i sami "stvaraoci" raznih bajki(kada dovedu Zemlju do samog dna i propasti) ne pozele pobjeci u svijet maste,u glavni,sveobuhvatni Matrix u cijem ce stvaranju ucestvovati svi(oslobodjeni iz "malih" Matrix-a,a nesposobni se vise suociti sa stvarnoscu,sada jos gorom nego kada su prihvatili "male" Matrix-e).

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 21.02.2002. 03:05 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 03:25 
Pripravnik
Pripravnik

Vader.... knjiga je od Aldous Huxley mislim da se tako zove opet grijesim mozda jer davno je bilo kada sam imao priliku da procitam i pogledam film koji se zove 1984 kao i knjiga ..

Ventilator... imas pravo sto se tice tog nacina na koji matrix zadovoljava pojedinca i cjelinu ,,,
Tvoj odgovor je u biti tacan iako ne dotice ni vrhunac sredine savrsenosti odgovora koji zasluzuje pitanje .
Osnova je puno bitnija ,mislim i da moze da da odgovor cak na svako drugo pitanje bez obzira na njegovu komplexnost ,ako se razmisli..

Za fizicku snagu si potpuno u pravu sto se tice duhovne snage vodje pojedinca ona ne moze nista da promjeni bez cjeline jer od pojedinca se polazi istina ,ali stanju cjelini se razmislja ..

Matrix ma koliko zadovoljavao covjeka svojom realnoscu ipak nikada ga ne moze apsolutno zadovoljiti jer je neprirodan za razliku od covjekova zelje koju zadovoljava trenutkom.
Vjerujem ako ga ne unisti ljudska savjest ,iskrenost ili duhovna sanga ne pojedinaca nego cjeline , progutace ga kao kapljicu crna rupu izvora jednostavnosti iz koje sam i proizilazi..

Malo sam pomjesao razlicite rijeci pa mozda ukus kolaza recenica i nije naj ali .....
Variety is Spice Of Life....

Pozdav ....

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: Ex-Almanah dana 21.02.2002. 03:35 ]</font>

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: Ex-Almanah dana 21.02.2002. 03:40 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 03:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim da me nisi dobro shvatio.Pojedinac,jedan covjek, mislila sam kao prvi,pokretac lavine...,a borice se svi zajedno.On,duhovno najjaci,suocice se prvi sa stvarnoscu i pomoci drugima da nadju snagu u sebi da se i oni suoce,uz njegovu pomoc ce shvatiti da je stvarnost ipak bolja od sna,ma kakav on bio(naravno ne apsolutno svi,jer uvjek ce biti onih koji zele da nastave da sanjaju,jer im je tako lakse).
Zato sam i rekla vodja-znaci ostali se "bude" za njim,pomazu mu u borbi,a on je-vodja(ne mozes biti vodja samom sebi).
Pozdrav.

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 21.02.2002. 03:44 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 04:16 
Pripravnik
Pripravnik

Cool i ti ne spavas ...

Matrix has you ...hehehehe
Pozdrav....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 04:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:smile:
"Budna" sam,ha,ha,ha..
Matrix :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 09:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kao prvo da vas pitam kako vi visite po forumu u te jutarnje sate? :smile: Ne spava vam se?

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> a u borbi protiv finalnog Matrix-a vodja ne treba biti fizicki jak,vec psihicki,duhovno jaka osoba,cista srca i otvorenog uma,osoba spremna da se bori protiv zabluda istinom,jer sirova fizicka snaga ne moze unistiti nesto sto je plod ljudskog uma</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Ovo je odlično rečeno.

Svaki čovjek je u matrixu i zbog toga svako lično na svom ličnom planu treba da se bori protiv svog matrixa. Matrix je svijet iluzija koje čovjek vidi, matrix je kao što je rečeno u filmu svijet koji nam je prevučen preko očiju da nam sakrije pravu istinu. Svako živi u matrixu i svako treba sam lično da radi na izlasku iz (svog) matrixa. Niko ne smije očekivati da za njega to uradi neko drugi jer izlazak iz matrixa predstavlja lični duhovni rad koji onda vodi do ličnog duhovnog buđenja (kao što je to prikazano u filmu bukvalno u obliku buđenja).

Rekoh već da je matrix svijet iluzija koje čovjek opaža. Najveća iluzija je vjerovanje da nema Boga, sve ostale iluzije proističu iz ove. Čvrsto stojim iza ovoga ali nažalost ovo ne mogu objasniti pa ako se neko ne slaže sa ovim ili mu nije jasno jer je ateista ili iz nekih drugih razloga, ja nažalost ovo ne mogu bolje objasniti. To treba sam spoznati.

U skladu sa tim vjerujem da jedino istinski lični duhovni rad predstavlja put izlaska iz matrixa. U filmu je prikazano da je stvarnost (dakle ono kad se izađe iz matrixa) gora od "stvarnosti" u matrixu. Zapravo prava stvarnost koju ćemo vidjeti kad izađemo iz matrixa je mnogo bolja od naših iluzija u kojima sad živimo mada je tačno da kad buđenje tek počinje iluzije djeluju bolje od stvarnosti jer nam je um navikao na njih, stvarnost ruši mnoge stvari u koje je čovjek do tada čvrsto vjerovao i koje onda nije lako odbaciti iz više razloga. Zato ljudi i kad počnu da se bude radije se vraćaju na siguran i poznat teren - iluzije.

Ko je tvorac matrixa?
Pa vjerujem da su tvorac matrixa negativne sile opozitne Tvorcu koje su onda i kroz same ljude stvarale, usavršavale, produbljivale matrix, uprade-ovale ga stalno na sve veću verziju koja će zahvatiti što više ljudi i koja će ih progutati što dublje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 10:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
[quote]
Dana 21.02.2002. 09:43, Vader je napisao:
Kao prvo da vas pitam kako vi visite po forumu u te jutarnje sate? :smile: Ne spava vam se?

Vader, pa postoje ljudi, koji zive "preko bare" :grin:

He-he, smijesno mi je da se ti toga nisi sjetio :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Vader, pa postoje ljudi, koji zive "preko bare"
He-he, smijesno mi je da se ti toga nisi sjetio</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Naravno da sam se toga sjetio ali znam da je ventilator iz Banjaluke a Ex-Almanah iz Danske a to nije neka vremenska razlika :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 12:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
OK, povlacim rijec :roll:

Pozanjes forumase bolje od mene, sorry!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2002, 12:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
Ne zaboravite, ova prica koja se provlaci kroz ovu temu, i ona je Matrix

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2002, 18:53 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Feb 2002, 01:00
za mene je taj film prožet politikom, tj. voljom za moći i dominacijom, kao i eksploatacijom onih koji nisu na poziciji moći. mislim da je za političku elitu bitno potčinjavanje i usmjeravanje građana u onom pravcu koji je najkorisniji za politički aparat. sve je podređeno kontrolisanju i potčinjavanju građana, jer to garantuje opstanak na vlasti. dakle, politički aparat isisava energiju iz svojih podanika a da oni to manje ili više nisu ni svjesni. kad građanin prestaje da daje poslušnost i sve ono što potražuje politička elita, on biva odbačen a ne rijetko i poništen. heroji su poželjni jedino ako su poslušni, a ako nisu onda su prijetnja za pol. elitu. po teoriji te elite rat je samo pročišćavanje nacije od slabih i neposlušnih.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]