OEM licenca kupljena uz računar je trajna licenca. Korporativne licence su nešto drugo, količinske su, imaju svoje pogodnosti, zavisno od vrste i ugovora traju određen period, recimo par godina, što je OK jer se ionako nakon par godina radi upgrade. Na to odu velike pare, a ne na licence uz računare.
I zar ste baš toliki idioti da ste iz opisa laptopa pročitali "SATA" i odmah zaključili kako je to SATA 1,5 Gbs (SATA I)!? Skoro pa je nemoguće da laptop nove generacije ima stari SATA disk, jednostavno je čovjek zadužen za opis artikla radio copy-paste sa raznoraznih stranica pa je tako u opis jednog dospio SATA, a za drugi SATA II. Ili je obična greška u pisanju (kucanju) teksta.
Niđe veze...
Ako ćeš gledati bitne stavke, onda su to (u tvom slučaju) veličina i eventualno licenca. Brljezganje tipa "svako ti to uradi za dva'est kermi" zaboravi. To što smo mi u zakonskim regulativama u rangu Tanzanije i Zimbabvea, ne znači puno jer EU nam je sad "prekoputa", a njihovi antipiraterijski zakoni nisu za za*ebavanje. Ali originalnost Windows-a opet tebi ne znači mnogo. Windows 8 nema nikakav startni Office paket uz sebe besplatno, kao što je Windows 7 imao (MS Office 2010 Starter), ali to se može riješiti alternativama tipa Kingsoft Office i sl. S druge strane nešto mi govori da ćeš ipak instalirati "svoju" verziju MS Office-a, jer navike teško odumiru.
I kad to sve stavimo u stranu, teško da ćeš ono za šta si naveo da ćeš koristiti laptop raditi pomoću besplatnog ili legalno kupljenog software-a. Samim tim originalnost OS-a koji je cjenovno gledano najjeftiniji u čitavoj software priči je maltene višak dijelova. Ako te "klepe" sa svim tim na laptopu, "oriđiđi" Windows 8 ti neće pomoći. A njega ovdje dobijaš uz 15,6" laptop. Da je ne znam koliko 17" teško i veliko, bar ima normalnu rezoluciju jer nećeš se ti svoga posla naraditi na 1366x768 rezoluciji manjeg laptopa.
Opet, ti sam sebi bi trebao najbolje da znaš...