banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 147  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina laptopa?
PostPoslato: 13 Jan 2014, 22:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011, 19:09
Ljudi kad kupuju laptop generalno zanemaruju jednu po meni jako bitnu stavku a to je rezolucija displeja. Ove što si gore kačio imaju premalu rezoluciju za 15.6 ekran. Imaj na umu da recimo Samsung S4 na svojih 5 inča ima rezoluciju 1080 sa 1920 a ti laptopi 1366 sa 768 na 15.6 inča. :)

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2014, 22:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Dec 2008, 15:19
E kad sam poceo istrazivati to me jako cudilo :D
Ocekivao sam neku dobru HD rezoluciju al ono sipak... Pazi veca rezolucija= veca/bolja graficka=vise para a ovo sto su uradili je ono... klasika za normalne korisnike koji ce se zadovoljiti HD rezoluciji filma od 4GB. Ko hoce vise nek plati i imace :D

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2014, 22:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ChildOfRock je napisao:

Ali grafika je jako bitna kod previewa dok radis video. Na drugom forumu su mi rekli da bi mogao imati problema ako uzmem manju graficku recimo od 1GB bas sa tim, a zamisli tek Cinema 4D sta radi...

Moram jos izguglati iako su razlike vrlo male... Sta cu, editing znam al' o komponentama racunara i za sta tacno sluse i koliko brzo zapisuju i sta vec... Osnovno :D

ima vec godina kako nisam u tim vodama, ali koliko me sjecanje sluzi to koliko graficka ima memorije bas i ne igra ulogu, vec opet njen procesor, tip memorije i propusna moc
za preview mislim da se opet radi rendering, koji je zavisan od procesora i memorije
ako govoris o real-time preview za to ti treba desk masina i neka Matroxova karta (nek` me slobodno neko ispravi, necu se ljutiti)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2014, 00:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Da bi trebala masina, trebala bi :D

Ipak je izbor pao na HP Probook.

http://www.ekupi.ba/HP-ProBook-notebook ... 09833.aspx

ili

http://www.ekupi.ba/HP-ProBook-notebook ... 15347.aspx

Mislim da je cjena opravdana kod ovog drugog. Ipak vise RAMa, malo bolja graficka, nista znacajno, i moze se nadograditi do 16giga RAMa, dok kod prvog moze samo do 8. Najveca dilema je velicina ekrana, iako bi meni puno vise odgovarao veci ali da li ce ga biti prakticno nosati uokolo sa njegove 3 kile, nece :D

Takodje nece biti praktican za klasicnu upotrebu tipa opusteno surfanje, gledanje filma u krevetu i sl zbog glomaznosti... Nisam pametan :D

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2014, 10:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Ja bih se pokajao da sam uzeo 15.6'. Fruity Loops mi jedva stane u 17'' 1080p, jedva vidim potove one. A i kad treba film pogledati, znaci dosta. Jeste tezak za nosanje, to priznajem, ali uglavnom sam autom.
Edit: 900p je malo za 17.3'', ja sam isto gledao HP ProBook, ali zbog displeja i generalno dosta kritika na racun HP laptopa, odustao.

?>

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2014, 11:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

A koliko para toliko muzike :lol:

Bice 17" na kraju :)

Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2014, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Ja imam HP ProBook 4540s nesto manje od godinu dana. Brz je, ne pregrijava se ni kod koristenja zahtjevnijih aplikacija poput novijih igrica i do sada nisam imao nekih neugodnosti. Doduse ima neki problem koji je valjda karakteristican za HP laptope i Windowse - ne mozes instalirati bluetooth driver jer je valjda u nekom konfliktu sa Wirelesom. Glupost za koju jos nisam nasao rjesenje, a nije da nisam pokusavao. Ali posto bt ni ne koristim, ne smeta mi.
I mozes staviti do 16 GB memorije, samo sto trebas traziti velike module jer ima samo 2 mjesta.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2014, 21:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

E hvala! Koja je konfiguracija?

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2014, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo ova za koju si i stavio link - http://www.ekupi.ba/HP-ProBook-notebook-4540s-H5J78EA-209833.aspx

I jos jedna meni jako bitna stvar - ima numericku tastaturu :P

Aj zivio!

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2014, 22:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Jooj sut' samo, ja ne znam kucati na ovo gore ispod F-ova :D

Ja ipak uzimam ovaj http://www.ekupi.ba/HP-ProBook-notebook ... 15347.aspx, druga je serija ali je slicna, ne bi nista drasticno trebalo da je promjenjeno :D

Ovaj ima 8GB rama, a i moze se prosiriti do 16, onaj samo do 8. Dobro si rekao, ima samo jedan jos memorijski utor ali ae... Bitno da dobro radi, da se ne grije puno i da nema nekih glupih stvarcica da se kvare :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2014, 01:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
HP je to, kvarenje mu je default

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2014, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
sve se kvari:)

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2014, 16:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
HP je to, kvarenje mu je default

Pavillion serija da, to sam citao... Ali za Probook uglavnom dobri komentari... Jedino nakon 3 godine treba bateriju mjenjati sto je sporedno skroz... Za ove performanse i cijenu, bolje ne moze :)

Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2014, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Nema to veze Pavilion ili ProBook. Ovaj potonji jeste nazivno kvalitetnije urađen, ali hlađenje je blagi očaj. Nema niti jedne usisne šupljine s donje strane i jedini otvor za ventilaciju se nalazi sa strane koji je ujedno i usis i izduv. A naravno da nema nikakvih aluminijskih dijelova u sklopu šasije koja bi dodatno hladila sistem jer bi to HP-u bilo preskupo u ovom segmentu.

Dakle, izduvavanje prašine iz ventilatora svakih mjesec ili mjesec i po dana je maltene obavezno. Već nakon godinu i po ili dvije maksimalno, obavezno odnijeti laptop u servis da se otvori i da se izvrši zamjena termalnih gumica na CPU i grafičkom čipu (ukoliko ima nezavisnu grafiku). Može već i nakon godinu dana jer HP je jedini koji koristi činjenicu da BiH nije dio EU te stoga ne važe propisi o obaveznoj dvogodišnjoj garanciji na električne i elektroničke uređaje. Kod nas HP može da košta i 3 milje, garancija je 12 mjeseci, dodatna se mora platiti, a maksimalna je 3 godine. Toshiba i Asus već u rangu laptopa koji kod nas koštaju 850+ KM daju 24 mjeseca garanciju, a Dell (koji je ipak skuplji u odnosu na identične modele konkurencije) na skuplje modele daje 3, a na jako skupe modele daje 5 godina garancije.

HP sitnim slovima u svojoj deklaraciji navodi da je predviđeni vijek trajanja njegovog proizvoda 3 godine. ProBook će služiti svom vlasniku samo ako ga mazi i pazi kao keramičku vazu iz dinastije Ming inače će završiti sa pregrijanim čipsetom i stradalom pločom.

Jeste, u posljednje vrijeme je zaista opao kvalitet na našem tržištu (a i generalno) i kvari se mnogo toga (što ne čudi jer na naše tržište inače se plasira dno dna) i isto tako je istina da se kod nas najviše HP-ova prodaje na našem tržištu pa je i normalno da se njih najviše i kvari, ali statistika i procenti pokazuju pravu sliku. Ima časnih izuzetaka, koji su upravo to: izuzeci koji potvrđuju pravilo.

Ergo, po ko zna koji put, toplo preporučujem da se HP laptopi zaobiđu u kupovini ako je moguće. Bar kad se kupuju na našem tržištu.
Toliko.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2014, 18:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Uh, covjek mi bas naruzi investiciju :)

Nema veze, sta bi sad - dok sluzi, sluzi. Usput da priupitam - kakva je fora sa onim velikim ventilatorima za ispod laptopa? Prolazio pored Alfoma pa mi zapelo za oko na polici. Kazem, za sada nemam problema sa pregrijavanjem, ali cisto me zanima.

I hvala kako na kritikama tako i na savjetima dtb-pro, uskoro ce i godina kako imam ovo pa da te poslusam.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2014, 19:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Može lijepo da izgleda, posebno ako ima led u raznim bojama :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2014, 22:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Postolje za laptop sa ventilator(ima) je lijepa stvarčica koja može biti i korisna ako se uzme preventivno (prije nego se laptop počne pregrijavati, odnosno kupi odmah po ili netom poslije kupovine laptopa) i ako laptop ima bilo kakav usis s donje strane.
Nažalost to kod nas ljudi kupuju uglavnom kad su već spržili laptop i donesu ga na "duvanje grafike" i onda se nadaju da će to pomoći da laptop nakon toga izdrži duže (a neće).
Pored toga, ako laptop nema nikave rešetke (otvore, usise) s donje strane, onda postolje uglavnom može samo, kao što danijell reče, lijepo da izgleda ako ima svjetla u boji. Malo to hladi čitavu površinu odozdo, ali to ipak nije to. I ne treba tu kupiti sad nešto ultra-giga-mega skupo. Dovoljno je samo provjeriti da li laptop stabilno stoji na postolju i poslužiće i neko jeftinije.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2014, 22:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hvala na detaljnom opisu dtb_pro! Sta da se radi, sad bas nisam za ovo ali nemam drugu opciju trenutno... Za tri godine koliko navodno traje nesto ce se mjenjati valjda :D

A ovo je neki Cooler Master? I mene to zanima, kad se skopca na usb pocne duvati odozdo da tako kazem, tj hladiti. Gdje to ima zbaviti i koliko love?

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2014, 00:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Apr 2010, 16:00
U Infocomu ima CoolerMaster za 50KM, a ima i jevtinijih...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2014, 09:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Otici cu vidjeti, mada ne znam koliko ce mi pomoci za HP ali ae...

Moze li mi neko reci koliko su bitne ove razlike izmedju ove dve graficke?

http://gpuboss.com/gpus/Radeon-HD-8750M ... n-HD-7650M

8750 ima vise neke memorije i svasta nesto, ali nisam siguran koliko je to bitno jer im je razlika u ocijeni 0,2 samo.

Ali 7650 ima 2x brzi rendering, sto je meni jako potrebno kod renderovanja videa, fotografija i sl, ali ne znam koliko je ta 2x veca brzina realna?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 147  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]