banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 415 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Nov 2013, 15:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
Е људи, мало сам прелиставао ову тему, има добрих информација, али поставићу пар питања (ако је неко прије одговорио ,немојте замјерити, површно сам исчитао тему)...

Размишљам у наредном периоду да реновирам стари стан (грађен одмах послије земљотреса, насеље Борик, поприлично танки зидови, неки полу-монтажни тип зграде).

Занима ме да ли се могу одјавити са градског гријања (и колико то кошта) и да ли могу да избацим старе радијаторе и цијеви које пролазе кроз стан, значи да то све уклоним тотално из стана (да ли и за то треба нека сагласност из Топлане и да ли се плаћа нешто)?

Такође интересује ме да ли је неко радио унутрашњу изолацију, читао сам мало о томе на нету, али ме занимају ваша искуства?
Конкретно, танки су зидови, па бих то радио прије свега због топлоте(на овим зидовима око прозора) и због буке из сусједних станова на зидовима до тих станова?
Да ли је то изводљиво и колико кошта? Немојте замјерити што питам, лаик сам за те ствари! :D

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2013, 08:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Током грејне сезоне не можеш одјавити гријање.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2013, 10:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
@јан_де
Plavo sive zgrade, poznate kao v? Ja sam imao stan u takvoj, fantazija grijanje bilo, čak i ljudi koji su ga kupili od mene kažu da je super toplo. Doduše ima vertikala na kojima je grijanje lošije al' ako postaviš svoje mislim da ti izolacija neće trebati.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2013, 09:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
jos uvijek cekamo da se jave ovi sto ugradise, da napisu koliki im je racun za struju dosao :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2013, 10:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
I ja cekam Blaffa i Ferdinanda.
Blaff da kaze koliki mu je racun za struju,
a ferdinand da kaze koliko radijatora, koje vrste i gabarita. i koliko struje.
je li mu crne zidove itd... kaze da je prezadovoljan. cime? Ferdidnande javi se...

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2013, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Pa rekoh vam da racun za oktobar nece biti koristan jer se vrlo malo grijalo. Prijavicu cim ga nadjem kad dodjem kuci, a i novembarski cim stigne.

Za mene su ovi skuplji radijatori sa timerom cisto bacanje para i totalno bespotrebna stvar. Zgodno je ko ima vise obaveza i neki ustaljen raspored, ovako bi u mom slucaju bilo nemoguce isprogramirati da se pali kad meni treba jer nikad ne znam toliko unaprijed gdje cu zavrsiti. Sjednem u drugu toplu sobu 15 minuta dok se moja ugrije, ili neko upali ako zna da cu uskoro doci, i eto mi timera.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2013, 16:16 
Veteran
Veteran

WinstonWolfe je napisao:
Током грејне сезоне не можеш одјавити гријање.

Знам то. Интересује ме која је процедура одјаве . Чак сам прочитао да је и споран неки члан закона, па и кад одјавиш могу тражити да плаћаш јер инсталације пролазе кроз твој стан. Знам да је сулудо, али у нашој држави ме ништа више не може изненадити, па волим чути искуства од више људи.

_зока je napisao:
@јан_де
Plavo sive zgrade, poznate kao v? Ja sam imao stan u takvoj, fantazija grijanje bilo, čak i ljudi koji su ga kupili od mene kažu da je super toplo. Doduše ima vertikala na kojima je grijanje lošije al' ako postaviš svoje mislim da ti izolacija neće trebati.

Близу си. ;) Жуте 4-спратнице према Фруктони.
Гријање је одлично, ту нема шта, иако су зидови потанки. Али то није разлог због којег бих одјавио гријање. Разлог су финансије, јер у суштини рачун изађе преко 1000 марака за стан од 57 квадрата на годишњем нивоу.
Зато бих увео ове норвешке, јер сам одређујем кад ћу се гријати и колико. А не вјерујем да за нека 4 зимска мјесеца могу набити 1000 марака струје...
Изолацију бих одрадио јер би то сигурно још смањило вријеме потребно да се стан угрије, а и задржавала би се топлота дуже... Онако, да све то заокружим у једну цјелину...

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2013, 18:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Nov 2013, 18:44
A je l' ovo takođe neki fazon norveških radijatora? http://danas.net.hr/promo/akcijska-elek ... bez-cijevi

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2013, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Da ne pise nista ispod naslova pa hajde sto pitas, ali kad je ovako lijepo objasnjeno onda ne kontam sta ti jos nije jasno.

Evo da prijavim potrosnju:

Mjesec VIII IX X
Jeftine (kW) 180 225 238
Skupe (kW) 136 158 190
Ukupno (kW) 316 383 428
Cijena (KM) 42 48 68

Od 1. oktobra struja je skuplja 30%

Poslednji put menjao blaf77 dana 29 Nov 2013, 18:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2013, 18:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Očitajte sa brojila koliko ste potrošili.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Nisam odmah skontao temu ali evo mog iskustva:
Stan na Pentu, gradnja 1982. - 71 kvm površine od toga se grije dnevna, trpezarija, kuhinja i kupatilo. Spavaća i mala soba se ne griju još, nema potrebe, balkon ne računam. Kupljeni radijatori - 2 x ADAX NEO 1,2 i 1,4 KW i jedan kupatilski GLAMOX 550W sa potenciometrom, cifra 1330 KM sve. Po izračunu za 2009/2010, 2010/2011 i 2011/2012 u prosjeku su pare potrošene na grijanje bile 250, 300 do 350 KM za cijelu zimu. Da se grije cijeli stan ne bi prešlo 500 KM a stara majka zadovoljna iako je bila skeptik u početku. Stari su 4 godine, nije bilo nikakvih kvarova, sam sam ih montirao na zidove, može i sa produžnim kablovima za struju ali obratiti pažnju na jačinu kabla (fi). Imaju garanciju 5 godina. Toplo preporučujem. Imaju i onaj programabilni režim rada 5 i 7 h niže temperature, 5 preko dana a 7 preko noći kad se mogu programirati da automatski spuštaju u određeno doba dana temp na recimo 18 stepeni sa 22 u mom slučaju.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 16:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Spoiler:
јан_де je napisao:
Е људи, мало сам прелиставао ову тему, има добрих информација, али поставићу пар питања (ако је неко прије одговорио ,немојте замјерити, површно сам исчитао тему)...

Размишљам у наредном периоду да реновирам стари стан (грађен одмах послије земљотреса, насеље Борик, поприлично танки зидови, неки полу-монтажни тип зграде).

Занима ме да ли се могу одјавити са градског гријања (и колико то кошта) и да ли могу да избацим старе радијаторе и цијеви које пролазе кроз стан, значи да то све уклоним тотално из стана (да ли и за то треба нека сагласност из Топлане и да ли се плаћа нешто)?

Такође интересује ме да ли је неко радио унутрашњу изолацију, читао сам мало о томе на нету, али ме занимају ваша искуства?
Конкретно, танки су зидови, па бих то радио прије свега због топлоте(на овим зидовима око прозора) и због буке из сусједних станова на зидовима до тих станова?
Да ли је то изводљиво и колико кошта? Немојте замјерити што питам, лаик сам за те ствари! :D

Ne smiješ dirati cijevi koje idu po vertikali kroz stan zbog komšija, možeš da ih npr. sakriješ rigipsom nekim, ali da režeš to samo u slučaju da počnu da šalju uplatnice ljudima koji su se odjavili sa toplane :D inače ovi norveški ne čade i ne isušuju vazduh

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 16:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Radijator koji ne isušuje vazduh?
Čim zagriješ vazduh njemu se smanji relativna vlažnost. Odnosno postaje suvlji.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 16:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Radijator koji ne isušuje vazduh?
Čim zagriješ vazduh njemu se smanji relativna vlažnost. Odnosno postaje suvlji.

Allow me to put it this way: "Dok sam bio na centralnom, sušila mi se sluzokoža nosa, a sad sa ovim ne. Nemam niti glavobolje koje sam imao od prilagođavanja kad udari minus 10 ili 20 sa norvežanima."

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 16:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li je bio topliji stan dok si bio na Toplani? Prije je do toga što si podesio da zagrijava prostorije na 22 °C :)

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:) Nije bio topliji zbog stolarije. Prije je do toga što sam promjenio radijatore.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 17:57 
Veteran
Veteran

munja.alex je napisao:
Ne smiješ dirati cijevi koje idu po vertikali kroz stan zbog komšija, možeš da ih npr. sakriješ rigipsom nekim, ali da režeš to samo u slučaju da počnu da šalju uplatnice ljudima koji su se odjavili sa toplane :D inače ovi norveški ne čade i ne isušuju vazduh

Хвала на одговору. Код мене кроз стан пролази само једна једина вертикална цијев, и то кроз купатило, па ми и неће представљати проблем да остане. Лако се сакрије ригипсом, што кажеш.

Него мене занима, како прође ова фрка око Топлане? Хоће ли и ови што су се одјавили морати наставити плаћати (и хоће ли бити пуна цијена или нешто мање)? И шта се дешава са онима који имају калориметре, изгледа да се повећава цијена или?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sačekaćemo račun pa ćemo da vidimo za kalorimetere. A što se tiče ovih što su se odjavili, mogu uvesti samo neku simboličnu cifru, ali na osnovu čega?? Selim odmah u Laktaše ako tako bude...

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Nema od tog plaćanja paušala ništa:
http://bigportal.ba/nema-pausala-za-ver ... -grijanje/

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2013, 15:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
Danas sam zbavio jedan radijator, platio 239KM. Generalno, vidim da je velika potraznja u Fisu i ljudu masovno kupuju, e sad..iskustva javimo za mjesec dana :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 415 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]