Није руски народ и Русија већ Совјетски савез јер је руски народ поражен још 1921. и дефинитивно. Од тог периода можемо да причамо само о СССР, све до слома истог.
Ја овде скрећем пажњу на једну ствар, а то је да између нацизма и (овде глорификованог) комунизма (који је спасао Европу од Хитлера) разлике нема.
Ради се о два тоталитарна режима са врло сличним конструкцијама, методама и резултатима.
Није Стаљин спасао Европу зато што је то учинио из хуманих побуда, него зато што је сам био нападнут. Не треба заборавити да је СССР заједно са Немачком напао Пољску и вршио ликвидације по Пољској. Па на крају крајева имамо и оне слике НКВД-а и Гестапао из заједничких наступа 1939/40 године.
Што се шпанског рата тиче, мени колико је познато тамо се Енглеска и Француска нису мешале али јесу Италија и Немачка на страни Франка, односно СССР на страни тзв. "републиканаца". Зашто је по теби ово друго оправдано, а ово прво није?
Citiraj:
Staljin sta je radio svom narodu to je druga prica...
Не може никако да буде друга прича, јер је човек човек. Или не?
Не може терор над сопственим становништвом да буде мање ужасан и вреднован од терора над страним становништвом?
На крају крајева, Стаљинов народ је етнички гледано грузијски, а нису патили само Грузијци него сви на територији СССР-а.
И да разјаснимо, не спорим ја огромне заслуге СССР-а у победи над Хитлером, него указујем на чињеницу да је захваљујући том учешћу на страни победника комунизам неоправдано добио легитимацију и хвалоспеве иако је сам допринео почетку Другог св. рата нападом на Пољску и потпуним неактивизмом до напада Немачке на СССР. И приде није Стаљин поразио Хитлера из сажаљења са осталим народима, већ ради проширења своје територије и утицаја. Где је ту разлика у односу на оно што је радио Хилтер?
Једно добро дело (у овом случају уништење нацистичке Немачке) не може и не сме да буде алиби за сва она лоша која урадите.