banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 22:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Nov 2013, 09:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Mirsad-Duratovic-U-Tomasici-sam-pronasao-ubijene-clanove-porodice-217478.html

Predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92" Mirsad Duratović jedan je od onih koji je, prema prvim informacijama i nalazima, više od 21 godinu nakon zločina pronašao posmrtne ostatke članova svoje porodice u najvećoj masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, gdje su do sada otkriveni posmrtni ostaci 430 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela......

krol2 je napisao:
Takav kretenski tekst koji si ti linkovao i ne zasluzuje nista drugo nego sprdnju.
Cuj molim te pobili tolike ljude,angazovali GIK Kozaru i Prijedorputeve da zatrpaju,pola RS ucestvovalo u tome i onda ,poslije 20 godina,nekome tamo proradi savjest i za kabanicu pokaze grobnicu.........

Ko je spomenuo pola RS? Ovo nisam pisao niti izmislio ja, vec ljudi koji se nazalost bave ovim zadnjih 20-tak godina i to ih cini kompetentnijim i od mene i od tebe.

Meni je vise kretenski to sto ti citas ovo, te od svih relevatnih i bitnih cinjenica trazis i nadjes nesto "labavo", koje bi kao trebalo da sve obori i porekne vjerodostojnost price.

Ni jedna rijec zaljenja, cudjenja ili osude za pocinioce...

Bijedno

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 09:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
ERROR je napisao:
Tempirano ili ne, cinjenice su cinjenice, a uvijek ce se naci neko kome cak i ovakve stvari legnu ko kec na desetku...

Gdje god da postoji manipulacija vremenska, nije isključivo i manipulacija matematička...ne bi me čudilo da će kasnije naći tri puta više žrtava nego što je u početku predpostavljano...

krol2...moja mater je radila u GIK Kozara, i, neću te lagati, sumnjivo se ponašala tih dana...

Citiraj:

Šta očekuješ, kad ovde sprovodiš neku svoju političku kampanju...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 10:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
60 Km od Banjaluke se najvjerovatnije nalazi najveca masovna grobnica, u kojoj je do sada pronađeno 430 tijela, LJUDI od 6 do 72 god. Zar je potrebno bilo šta drugo reči? 60 km od Banjaluke...

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
A ja mislio da je Draksenić puno dalje :oops:

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 10:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
@Dzontra
Citiraj:
Šta očekuješ, kad ovde sprovodiš neku svoju političku kampanju...

Kakvu politicku kampanju? Zivo me zanima kako izvede bas taj zakljucak od svih mogucih i nemogucih?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 10:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tvoji postovi prepuni patetike.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 10:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kada cete prihvatiti notornu cinjenicu da su ti ljudi zrtvovani za ovo sto imate danas? Ti koji su ih najsvjesnije moguce zrtvovali nisu nista manje krivi od ovih sto su organizovali streljanja.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 10:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Od kad je TNS postao ovako radikalan politički?
Vizije Srpske bez Dodika, pa ovde....totalno mi se dopada...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 10:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
ERROR je napisao:

Bijedno

Zato što nas boli briga! Jednostavno nas boli briga za muslimanske žrtve. 20 godina nam pune uši time kako smo zločinci i kako smo krivi za svaki pokolj u BiH, a 20 godina muslimanska vlast i institucije seru po srpskim žrtvama. Jednostavno nas boli briga za najvećom masovnom grobnicom kad su Srbe zatrpavali u smeće u Sarajevu, a sad se kao to ne može otkopavati, a ovo može. Jednostavno nas boli briga jer smo ogorčeni što za su za muslimanske, ako hoćeš bošnjačke, isti mi đavo, odgovarale stotine Srba, a za srpske žrtve niko! Što bih se ja trzao na 430 žrtava u Prijedoru kad se niko sa druge strane ne trza za pobijene Srbe? Šta, treba mi da okrenemo drugi obraz? Za šta? Da budemo čiste savjesti? Ma boli me briga, nit' će mi biti gore ako osudim nekoga za ovo niti ako ne osudim. Onaj ko ih je pobio nek' odgovara. Zašto bi neko prihvatao kolektivnu krivicu?

Banjalucki_Behar je napisao:
60 Km od Banjaluke se najvjerovatnije nalazi najveca masovna grobnica, u kojoj je do sada pronađeno 430 tijela, LJUDI od 6 do 72 god. Zar je potrebno bilo šta drugo reči? 60 km od Banjaluke...

Nije BiH toliko velika, kakve veze ima što je 60km od Banjaluke? A eno ti srpskih žrtava na par kilometara od Sarajeva. Nisi se toga sjetio?

Molim vas bez previše patetike i licemjerstva. Svi mi znamo šta se dešavalo u BiH i koliko je ljudi ubijeno i za koje ciljeve. 20 godina poslije rata svi se nešto iščuđavaju i vazdižu kako je ovo sve monstruozno. 20 godina nakon rata se potpiruje mržnja gore linkovanim tekstovima. Šta sad, pobijeni su ljudi, de još malo trubite kako je to užasno i kamarite ne bi li ionako zatucan svijet bez imalo kritičkog mišljenja postajao još zatucaniji... :roll:

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
The_new_Statesman je napisao:
Kada cete prihvatiti notornu cinjenicu da su ti ljudi zrtvovani za ovo sto imate danas? Ti koji su ih najsvjesnije moguce zrtvovali nisu nista manje krivi od ovih sto su organizovali streljanja.

+1
Ovo što imaju danas a možda i više su mogli dobiti i bez rata,mirnim razdruživanjem kao Makedonija ili CG koju godinu kasnije.Ali hoće oni rat.Nije problem što se nekom digao qrac već je problem što se onaj drugi stalno natiče na njega i viče "joj".

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 11:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora.

Haski sud je osudio ( ? ) bosanskih Bosnjaka na ukupno ( ? ) godina zatvora za zlocine pocinjene na podrucju cijele BiH.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 12:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
djeco, mogli bi ste pogledati onu pozorišnu predstavu pod naslovom ' Bem mu mamu ko je prvi poč'o ' . Možda se tu krije odgovor na vaša pitanja.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 12:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Ja ne mogu biti okrutna kao Panzer, pa reći da me boli briga za muslimanske žrtve. Meni je nepojmljivo i ne mogu uopšte dokučiti da neko ode ljudima na vrata i pohvata ih ko miševe i pobije. Moj mozak takve informacije ne vari.

Error, ono o čemu pričamo je da bi bilo fer da si ti npr. pored ove teme otvorio temu i o Sarajevskim Srbima. Ja bih tek tada potvrdila tvoje iskrene namjere.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 13:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ako se dotiče njega i njegovih, naravno da ga interesuje i da će otvoriti ovakvu temu. Zar bi trebalo na svaku ovavku temu otvoriti jednu za Srbe, jednu za Hrvate... da bi dobila na težini. Nema potrebe. Neka težinu dobije njegovim stavom. Nema diskusije ako će neko između redova provući priču o genocidnoj RS. Posebno je to zanimljivo kada Hrvati spominju.

Što se tiče stradanja Muslimana bilo bi im pametnije da su ovako razmišljali...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MGku964s8G0[/youtube]

Nije potrebna posebna pamet da znaš ako su u podređenom položaju, da moraš biti mnogo oprezniji... Nažalost, nekima u Sarajevu su bili korisniji mrtvi nego živi. I danas su. Nažalost, nije teško naći ni kod nas onih koi će im u tome pomoći.

Bilo jedno selo u Potkozarju. Hrvatsko. Nedavno čuo priču o tome. Zbog riđe kose... Iz njega je bilo dosta onih koji su učestvovali u WWII. Ali ni nakon tog rata nisu im ništa mogli, jer se čak i policija bojala ući u to selo. Došao ovaj rat i strah nestao... Takvih priča ima mnogo. Novih, starih... Rijetko ko u BiH se trudi da ih završi ili ne otvori novu. Jednako loše je da se šuti o tome.
Kada u Sarajevu budu Bošnjaci tražili, i objavljivali u svim medijima, srpske žrtve. Kada Srbi budi to isto radili. Tek tada ova država ima perspektivu. Neko mora prvi. Neka bude onaj kome ova država više znači.

Dok su "čuvari" BiH oni kao Komšić. Koji sa pozicije odgovorne funkcije javno reče povodom presude o agresiji Srbije na BiH, kako će svoju djecu učiti "pravoj" istoriji... Toliko su nas puta te prave istorije dovele do krive sadašnjosti i budućnosti.

Drago mi je za svaku porodicu koja je pronašla ostatke najbližih, da nađu kakav-takav mir. Nadam se da će oni imati snage da svojom pričom završavaju, a ne pokreću novu. Dželata. Jednih, drugih, trećih uvijek će biti. Onih koji praštaju, njih treba biti što više. To nam je jedini spas.

Koliiko sam puta ovakve postove napisao i obrisao. Trebao sam i ovaj, jer nema svrhe...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
ERROR je napisao:

Ako te interesuje da li sam radikalan......uuuuuu bolje ne pitaj,do daske.Od mene,doratnog komuniste i starjesine JNA koji je u ratu spasao masu muslimanskih banjaluckih glava poslije rata takvi kao ti i tvoji sunarodnici su napravili cetnika na kub.
Ponavljanje mi zrtve,mi zrtve,zlocinci,cetnici,ovakvi onakvi plus extremna nepravda Haskog tribunala ucinile su to da mogu javno da kazem....ne nije mi zao,ravnodusan sam,ne ne cudim se......da,osudjujem pocinioce......osudjujem ih zato sto su budale,prvo stetu i ljagu nanose svom narodu pa tek onda drugima

Zloupotreba zrtava je ono na sta mi skace pritisak na 300 pa jos tome kad se dodaju takvi tekstovi koji hoce reci kako smo svi kolektivno to uradili i znali pa cutali ko siptari onda iskacem iz koze.
Ja i moji vojnici smo casno ,posteno i cista obraza izasli iz rata i picka jos nije rodila tog kome cu dozvoliti da nas uvuce u kolo krivaca za bilo sta pa i ovo.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 14:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
ne pratim fabulu ove teme, ali prasice nisi u pravu u vezi jedne stvari, svako neka otvara temu onda kada misli da treba, zasto nekome nesto sugerisati

sto se tice zlocina u PD ono sto sam procitao na internetu nalogodavci su procesuirani, sada su nadjene zrtve i neka su nasle svoj mir

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Ja i ne mogu reći nekome koju temu da otvori...
Ja samo kažem da, ako je nekome stalo da dođe do pomirenja, do pronalaženja žrtava, počinalaca... ne bi trebao gledati kako se žrtve zovu, a ni počionici. Uzela sam samo za primjer sarajevske Srbe.
Samim tim, ovo je moj odgovor danijelu, sa dva L.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 17:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Sep 2013, 18:12
Kako je otkrivena Tomašica: Srbin koji je otkrio tajnu zauzvrat tražio kabanicu

Grobnica u Tomašici kod Prijedora koja je 21 godinu krila mračnu tajnu o masovnim likvidacijama na stotine bošnjačkih i hrvatskih žrtava u Bosanskoj krajini, otkrivena je zahvaljujući informacijama dvojice lokalnih Srba koji su bili dio sistema Vojske Republike Srpske i '90-tih su učestvovali u uklanjanju tijela ubijenih žrtava, a čija savjest je dvije decenije nakon ratnog užasa, ipak, proradila, izvještavaju novinari Anadolu Agency (AA).

Slike užasa iz Tomašice ovih dana su obišle svijet i iznova ga zapanjile razmjerima zločina koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini tokom agresije i genocida u zemlji od 1992. do 1995. godine.

Iako je ovih dana u novinarskim i istražiteljskim krugovima kolala informacija da je za informaciju o mjestu grobnice u Tomašici zapravo plaćeno 25.000 KM (oko 12.700 eura), istražitelji su u razgovoru za Anadolu Agency (AA) tu informaciju potpuno odbili.

''Nije tačno da je dat novac! Radili su potpuno besplatno. Oni koji su ranije tražili novac, ispostavilo se, nisu znali ništa. Mi smo najprije došli do saznanja o osobama koje su učestvovale u prebacivanju i sklanjanju osoba na Tomašicu. Sa dvojicom od njih smo uspostavili kontakt. Radili smo na tome ne bi li im proradila savjest. Jedan od te dvojice Srba je kasnije bio važniji jer je upravo on otkrio gdje se tačno nalazi grobnica. Čovjek je naprosto došao na lice mjesta i pokazao nam gdje se grobnica nalazi. Pošto je padala kiša, dali smo mu samo kabanicu'', govori za Anadolu Agency jedan od istražitelja.

Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju.
Taj čovjek je kazao kako mu je nakon otkrivanja informacije o Tomašici ''nekako postalo lakše'', te da se rasteretio otkrivši mračnu tajnu koju je tako dugo čuvao u sebi. Proganjale su ga sjene prošlosti. Proradila mu je griža savjest. Pričao je kako su mu posebno ostale upečatljive neke slike sa Tomašice zbog kojih je, očito, i progovorio.

''Kazao nam je: 'Pa ja ne mogu pojmiti to šta je moj narod uradio bošnjačkom narodu'. Njegov jedini uslov je bio da ga se nigdje ne spominje, da ga nigdje nema'', kazao je naš izvor, istakavši kako je lokalno stanovništvo u blizini masovne grobnice dvije decenije skrivalo zločin:

„Čovjek koji nam je otkrio lokalitet grobnice, kazao nam je kako se preostalo lokalno stanovništvo srpske nacionalnosti u ratu, ali i poratnim godinama bunilo tajno tražeći izmještanje grobnice, zbog nesnosnog smrada leševa, koji je do njihovih kuća dolazio i putem podzemnih voda. Ali? Šutjeli su o svemu i nisu htjeli obavijestiti porodice na stotine žrtava i reći im gdje su tijela njihovih svirepo ubijenih najmilijih. U ovoj grobnici bile su i njihove brojne komšije, ali oni nisu ništa htjeli reći i, vjerovatno, nikada ne bi ni progovorili“.

Zahvaljujući tom čovjeku na lokalitetu Tomašica ovih dana su boravili i istražitelji Haškog tribunala. Nema sumnje, potvrđeno je AA, kako će dokazi prikupljeni u Tomašici biti dio dokaza na suđenjima vojnim i političkim čelnicima Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Iz masovne grobnice Tomašica do sada su otkriveni posmrtni ostaci 430 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela. Među tijelima su otkriveni muškarci raznih životnih dobi i žene. S obzirom na glinovito tlo u Tomašici, mnoga tijela i nakon 20 godina gotovo imaju kosu, nokte, pa čak i tkiva, kazali su novinarima AA istražitelji na mjestu događaja. Ekshumacije će se nastaviti i narednih dana, a osigurane su i mašine za intenziviranje radova.

Ovo je do sada najveća masovna grobnica u BiH. Naime, uz žrtve na Jakarinoj Kosi kod Prijedora, a koje su, kako je dokazano, prethodno bile ukopane u Tomašici, ovdje su bila sakrivena tijela više od 800 žrtava. Na području Bosanske krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, do toga samo u Prijedoru i okolici 61 grobnica. Na području Prijedora bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje. Utvrđeno je kako je na području Prijedora ubijeno oko 3.500 osoba mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

- Tijela žrtava zakopavana tri mjeseca -
Tijela žrtava 1992. godine na Tomašici zakopavana su tri mjeseca, a u zločinačkim radovima učestvovalo je više stotina ljudi sa mašinama. Tragično je da su i neki zatočenici bili primorani prenositi leševe, a nakon toga su i sami bili likvidirani, što potvrđuju i pronađene čahure i zrna metaka kod masovne grobnice u Tomašici.

„Između ostalih, ljudi su izvođeni iz logora u Trnopolju i Omarskoj i tjerani da tijela ubijenih skidaju sa kamiona i bacaju ih u grobnicu. Kada bi to obavili bili bi ustrijeljeni na licu mjesta, kako ne bi bilo svjedoka zločina“, opisali su novinarima AA forenzičari koji rade na izvlačenju tijela iz masovne grobnice Tomašica.

:( :( :(

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 18:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Da ja sad postavim isto po sesti put?

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2013, 18:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Cudo kako se nije usudio podebljati bas ovaj dio:

Citiraj:
''Kazao nam je: 'Pa ja ne mogu pojmiti to šta je moj narod uradio bošnjačkom narodu'.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]