Bacaj sve, NSA svuda špijunira!
(podsjeti me, pogledaj South Park 17x01)Ni ja nisam završio "1984", a počeo sam ovo ljeto.
A u međuvremenu, par doticaja sa književnošću:
Eugene Burdick and William Lederer (1958)
The Ugly AmericanJako dobra slika o američkoj diplomatiji u Jugoistočnoj Aziji i nemogućnosti Amera da shvate domaću kulturu.
Super zapažanje iz knjige:
"For some reason, the [American] people I meet in my country are not the same as the ones I knew in the United States. A mysterious change seems to come over Americans when they go to a foreign land. They isolate themselves socially. They live pretentiously. They're loud and ostentatious."Hanif, Mohammed (2009)
A Case of Exploding MangoesHanif je super! Jako dobra satira o događajima koji su vodili padu aviona predsjednika Pakistana prije par godina. Ja sam se smijao naglas na nekim dijelovima. Naravno, uz dobru šalu ide i dobra društvena kritika u pozadini. Preporuka!

Lianke, Yan (2011)
Dream of Ding VillageZabranjen u Kini čim je objavljen, roman prati priču o prodavanju krvi u jednoj kineskoj provinciji koje je prouzrokovalo AIDS epidemiju i ima sličan kraj kao
100 godina samoće. Simpatična i lako čitljiva.
Multatuli (1860/1967)
Max Havelaar: or the Coffee Auctions of the Dutch Trading CompanyNavodno holandski klasik koji je doveo do dekolonizacije jugoistočne Azije, ovo je najdosadnija stvar koju sam pročitao još od Don Kihota.
Salih, Tayeb (1966)
Seasons of Migration to the NorthSalih prati mladog Sudanca koji se seli u London i potom vraća u rodni Sudan, gdje se dvije ideologije sudaraju. Jedna od najboljih stvari koje sam pročitao u posljednje vrijeme! Na većini arapskih listi stoji u top 5 knjiga! Preporuka!

Forester, C.S. (1932)
Rifleman DoddNapoleon, Engleska, Portugal i zatočeni vojnik "behind enemy lines". Barem je potvrdila to da me uopšte ne zanima ratna književnost.
Andrić, Ivo
Na Drini ćuprijaKonačno i ovo dođe na red. Šta reći, meni se svidjela. Bilo je malo osvježenje pročitati nešto na srpskom nakon ovoliko vucanja po drugim krajevima i naći nešto od domaćih životnih umotvorina.