Lijepi Dzoni je napisao:
Talija je napisao:
Ti si već profi.
Imam Sony digitalac al to je smiješna sprava da bih sa njim uhvatila ono što vidim.....
@Talija, nemoj da te sputava koji aparat imas, fotografisi sa onim što trenutno posjedujes, pa i ova moja fotka Jesenja šetnja je isto fotografisana kompaktom Canon, mada imam 3 dSLR-a, vjeruj mi da na zadatke po danu kao fotoreporter zavrsavam sve sa kompaktom Canon G9.....dSLR Canon 500D nosim samo navece, ili kad je potpuni mrak zato sto bolje podnosi veći ISO na svom velikom senzoru, a sve po danu ce ti zavrsiti sasvim solidno svaki obican digitalac-kompakt!
evo....da ti dam jedan link usporedbe kompakta Canon G9 i Full Frame aparata(profesionalni fotoaparat) Canon 5D gdje usporedjuju fotke, skoro da i nema neke razlike makar po danu.....
http://www.thecleverest.com/canon-power ... omparison/Dzoni slike su ti po obicaju super, samo moram, ako se ne ljutis, malo nadopuniti tvoj mail, da se ne stvori zabuna kod pocetnika ili onih koji tek namjeravaju poceti.
Tacno slikas 70% sa kompakom, ali trebas napomenuti da je canonova G serija vrh po kvaliteti kompakta, po meni nema bolje i tacno u mnogim situacijama moze zamjeniti DSLR. Medjutim tu ima jedno veliko ali, G9 sa kojim ti radis kao nov je bio cca 700$, ja sam ga mislio kupiti pa sam kupio polovan G7 za 300$ (sve cijene koje spominjem odnose se na USA) mislim da si ga i ti uzeo polovnog.
Znaci to nije naivna igracka to je vrlo ozbiljan profesionalan aparat. I danas bi ga koristio da ga Miki (onaj #@#@ sto popravlja aparate nije pokvario dok je cistio senzor i poslije se pravio lud) pa sam uzeo G12. Canon stanca modele kao Azra nekad ploce, trenutno su na G15.
U necemu se razlikujemo, ja G12 nosim u dva-tri slucaja, kad slikam a zelim biti anoniman, jer kad te neko vidi sa DSLR odmah si u centru paznje, sa kompakto te niko i ne primejti, ili ako ce po procjeni dosta slika biti iz donje perspektive (recimo sajam pcelarstva) G12 ima pokretni displej, sa Nikonom odose ledja,jbg kicma, godine

iako mi odokativno slikanje sa nikonom odozdo dobro ide
Drugi i najcesci slucaj je kad bez foto razloga hodam po gradu, uvjek je uz mene i ne moze me iznevjeriti u nekim slucajnim situacijama na koje naletim, ako nesto tehnicki (osim ostrine) fulam uvjek snimam u RAW formatu da se mogu iscupati
Ako imam nesto konkretno onda nosim sve sto imam sa sobom, Nikona, objektive, blic sve . Par puta sam se dobro opekao i od tada sve nosim. da ne gnjavim sa primjerima.
@Talija
Za pocetnike svaki kompakt koji ima mogucnost rucnog podesavanja elemenata je sasvim dovoljan, sto jeftiniji to bolje, jer ce pocetnik vidjeti kao ide, jel to za njega, jel prolazna zelja ili misli ozbiljnije itd... cak i ako nema rucno podesavanje nek kupi i onaj od 60-100km i slika, gleda kako sta su drugi slikali, cita, eksperimentise, ukljuci se u neku grupu gdje ce kroz kometare jako puno nauciti itd
Pozdrav
terza