banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2004, 12:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Sep 2004, 06:45
E, to ni meni nije jasno, jer kada god sam čitala kako su se naši svetitelji molili, ne mogu da se otmem dojmu da su bili u stanju duboke meditacije.
Drugo je to što su skeptici skloni da meditaciju vezuju sa okultnim, sa čim ona nema nikakve veze.
Drago mi je da delimo isto mišljenje, obzirom da sam o tebi već čula pozitivne komentare.
Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2004, 13:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Мораћу да вас разочарам... Научно је већ утврђена разлика у можданој активности при медитацији, и при молитви. Откриће је било утолико значајније, јер је стање које је детектовано у току молитве, заправо било потпуно непознато до тада науци. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2004, 20:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 08:09
Maran Ata je napisao:
Мораћу да вас разочарам... Научно је већ утврђена разлика у можданој активности при медитацији, и при молитви. Откриће је било утолико значајније, јер је стање које је детектовано у току молитве, заправо било потпуно непознато до тада науци. 8)

Aposolutno se slazem. :lol:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2004, 21:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2004, 13:47
Meditacija moze biti veoma ucinkovit put za spiritualni razvoj, ako se odvija pravilno. Tacno je da u suprotnom dolazi do pojave nekih psihijatrijskih bolesti, najcesce sizofrenije, sto je i naucno dokazano na Medjunarodnoj akademiji energo-informacionih nauka u Moskvi.
Meditacija je veoma ispravan metod kojim se mogu postici nevjerovatni rezultati. Radi se u skladu sa dostignutom moci i ima humani motiv-molbu. Njeno djelovanje se neprekidno uskladjuje sa razvojem osobe koja meditira. Cilj je navici mozak da funkcionise na sto nizoj frekvenciji.

I ja sam nekad bila skeptik, ali nakon konsultacija sa prijateljem teologom koji zivi u Jerusalimu i nakon mnostva casova i seminara, shvatila sam da me meditacija ne odvaja od Boga. Naprotiv.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 00:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

nova je napisao:
Meditacija moze biti veoma ucinkovit put za spiritualni razvoj, ako se odvija pravilno. Tacno je da u suprotnom dolazi do pojave nekih psihijatrijskih bolesti, najcesce sizofrenije, sto je i naucno dokazano na Medjunarodnoj akademiji energo-informacionih nauka u Moskvi.
Meditacija je veoma ispravan metod kojim se mogu postici nevjerovatni rezultati. Radi se u skladu sa dostignutom moci i ima humani motiv-molbu. Njeno djelovanje se neprekidno uskladjuje sa razvojem osobe koja meditira. Cilj je navici mozak da funkcionise na sto nizoj frekvenciji.

I ja sam nekad bila skeptik, ali nakon konsultacija sa prijateljem teologom koji zivi u Jerusalimu i nakon mnostva casova i seminara, shvatila sam da me meditacija ne odvaja od Boga. Naprotiv.

I to oko cega se vodi tolika fama da meditacija moze biti put do sizofrenije ili nekih drugih psih. bolesti je cisto prepucavanje.
Prvo ne mozes postati lud ako vec prije toga nisi bio lud.
Drugo, medit. je opasna koliko i prelazak preko ceste.

Meditacija ili ono sto je ona izvorno nema puno veze sa mozgom, zato sto je ona stanje izvan uma.

Poz.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Добро си ме насмејао са оим постом. Рекао си да човек не може постати луд ако то већ није био. По теби, све менталне болести су дакле - урођене болести и сво који су болесни, били су такви још од бебских дана. :lol: :lol: :lol:

Али, тачно си рекао да је медитација стање изван ума - стање безумно - стање безумника. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 13:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

I ja sam se nasmijala, ali moram priznati da je Vuk djelimicno u pravu..Ali kazem djelimicno!

Postoje veoma jednostavne meditacije (a ja ih ne bih nazvala cak ni meditacijama, posto vise lice na vjezbe) koje ne mogu da nastete. Ali postoje i one koje mogu podstaci psihijatrijske probleme. Dio istine ima u Vikovoj izjavi da ne mogu postati ludi oni koji prethodno nisu bili ludi. Trapava formulacija, ali hajde...Istina je da ce ljudima sa losijim nervnim sistemom meditacije koje vise smanjuju frekvenciju mozdanih talasa ciniti vise lose nego dobro. Ali malo je onih danas ciji nervni sistem funkcionise pravilno.

Zato djelimicno podrzavam i izjavu da je meditacija bezumno stanje. Da, bezumno je ali samo onda kad se se ne izvodi pravilno.

Postoje meditacije koje je nedostojno nazvati bogohulnim ritualom, jer radi se o samopomoci, ali i pomoci drugim ljudima. Samo je Isus Hrist imao moc da jednim polaganjem ruke uzrokuje izljecenje. Ali i On je pri tom govorio: "Cudo nije u meni vec u moliteljevoj vjeri da Gospod cini sve mogucim." Mi ljudi nemamo tu moc izljecenja, bilo fizickog bilo duhovnog, ali upucivanje molbe-molitve moze postupno uciniti da bude bolje, moze postupno jacati nervni sistem, cija je losa funkcija uzrok mnogih psihosomatskih oboljenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Сејо... залзимо у домен пасторалне психологије. Пут очишћења душе је једини пут ка унутрашњој хармонији, која онда неминовно води и ка оздрављењу и тела. Ово је интресантна тема о којој се може дискутовати, само... питање је да ли има заинтересованих, и да ли су читали нешто на тему пасторалне (пастирске) психологије. Успут се онда може говорити и о благотвроном и исцелујућем дејству молитве.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 16:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

nova je napisao:
I ja sam se nasmijala, ali moram priznati da je Vuk djelimicno u pravu..Ali kazem djelimicno!

Postoje veoma jednostavne meditacije (a ja ih ne bih nazvala cak ni meditacijama, posto vise lice na vjezbe) koje ne mogu da nastete. Ali postoje i one koje mogu podstaci psihijatrijske probleme.
quote]

:)
Ono sto ce pametnog natjerati da razmisli ostale ce nasmijati. Toliko o smjehu maran ate.

Sustina meditacije nije u tehnikama.
Tehnike su samo nacelno put do vrata meditacije. To sto spominjes kao jednostavne tihnike meditacije su samo jednostavne tehnike. Kao sto si i sama rekla.
Pada se boje onikoji cuce na zemlji. Dali ce neka tehnika izazvati psihijatrijski problem nije do meditacije nego do kvaliteta uma koji je radi.

Citiraj:
Dio istine ima u Vikovoj izjavi da ne mogu postati ludi oni koji prethodno nisu bili ludi. Trapava formulacija, ali hajde...Istina je da ce ljudima sa losijim nervnim sistemom meditacije koje vise smanjuju frekvenciju mozdanih talasa ciniti vise lose nego dobro. Ali malo je onih danas ciji nervni sistem funkcionise pravilno.

Klica koju i sma spominjes se moze razviti bilo cime. Ne samo meditacijom. Toliko je prica o ludilu u meditacji, ali da te pitam Jesi li koda upoznala a da je prolupao od meditacije?

Citiraj:
Zato djelimicno podrzavam i izjavu da je meditacija bezumno stanje. Da, bezumno je ali samo onda kad se se ne izvodi pravilno.

Mozda nisam dobro rekao. To je stanje izvan uma.
Um ne moze dostici stanje meditacije. No, toliko je gluposti napisano o meditacji i njenim tehnikama da mogu shvatiti da neko milsi kako je to sve stanje uma. :)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 19:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nosferatu je napisao:
Ono sto ce pametnog natjerati da razmisli ostale ce nasmijati.

Још је мудри Соломон рекао: Луд верује свашта, а паметан пази на своје кораке.

Толико о свим ПАГАНИМА који верују у ПАГАНСКЕ измишљотине попут медитације, чакри, јоге, астрологије, и осталих многобројних глупости. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 19:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Nosferatu je napisao:
Ono sto ce pametnog natjerati da razmisli ostale ce nasmijati.

Још је мудри Соломон рекао: Луд верује свашта, а паметан пази на своје кораке.

Толико о свим ПАГАНИМА који верују у ПАГАНСКЕ измишљотине попут медитације, чакри, јоге, астрологије, и осталих многобројних глупости. :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Primjer postenog vjernika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 20:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Seja se i dalje smije na kontradiktornosti o kojima pricate :D (sto ne znaci da ne razmislja pri tom, ha, kojeg li CUDA, cak dvije stvari u jednom momentu...!!!)

Ali stvarno samo tako mogu i da reagujem na raspravu da li je meditacija a-religiozna ili anti-religiozna, jer znam da je takav pristup anti-humani pristup. Po cemu je nacin mog opustanja, dostizanja duhovne svjesnosti, trazenja inspiracije, sklada, mira paganska prica? Osoba koja ima predivnu ikonu ispod imena ne bi smjela imati takvo misljenje...Ali znam tu sortu...Vjerovatno,kao po nekoj mantri, mislis da je nevjernik onaj ko ne ide u crkvu. To je tako monstruozno!

Bas me zanima sta za vas znaci biti posten vijernik...Je li to neki nafurani net fanatik, iskompleksiran predratnim vjerskim (ne)opredjeljenjem svojih roditelja (Seja preporucuje Frojda!), ili je to neki saintliness nase epohe, jedan od nekolicine preostalih...Cudno je to...Igrati na kartu straha i potkrepljivati svoje svijetlosvijetlece stavove biblijskim redovima.

Ako te progoni mržnja, ispovedaj ljubav; ako te progoni zavist, ispovedaj jednodušje; ako te progoni strast, ispovedaj uzdržanje. Ako te pak progoni nepravda, ispovedaj pravdu; ako te progoni žudnja za vlašcu, ispovedaj Gospoda, Svegospodara.

Eto tako...Sad stvarno moram da ucim :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 21:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

nova je napisao:
Seja se i dalje smije na kontradiktornosti o kojima pricate :D (sto ne znaci da ne razmislja pri tom, ha, kojeg li CUDA, cak dvije stvari u jednom momentu...!!!)

Ali stvarno samo tako mogu i da reagujem na raspravu da li je meditacija a-religiozna ili anti-religiozna, jer znam da je takav pristup anti-humani pristup. Po cemu je nacin mog opustanja, dostizanja duhovne svjesnosti, trazenja inspiracije, sklada, mira paganska prica? Osoba koja ima predivnu ikonu ispod imena ne bi smjela imati takvo misljenje...Ali znam tu sortu...Vjerovatno,kao po nekoj mantri, mislis da je nevjernik onaj ko ne ide u crkvu. To je tako monstruozno!

Bas me zanima sta za vas znaci biti posten vijernik...Je li to neki nafurani net fanatik, iskompleksiran predratnim vjerskim (ne)opredjeljenjem svojih roditelja (Seja preporucuje Frojda!), ili je to neki saintliness nase epohe, jedan od nekolicine preostalih...Cudno je to...Igrati na kartu straha i potkrepljivati svoje svijetlosvijetlece stavove biblijskim redovima.

Ako te progoni mržnja, ispovedaj ljubav; ako te progoni zavist, ispovedaj jednodušje; ako te progoni strast, ispovedaj uzdržanje. Ako te pak progoni nepravda, ispovedaj pravdu; ako te progoni žudnja za vlašcu, ispovedaj Gospoda, Svegospodara.

Eto tako...Sad stvarno moram da ucim :wink:

Nova, prvo sam duh. put je kontradiktoran. Ne postoji nesto sto ide jednolinijski. A narocito duh rad.
Niko ne osporava tvoije iskustvo meditacije, a narocito ja. Koji je od toga imao samo korist. A u tom sam 12 ili 13 godina. No, to je nebitno.

Sto se tice Maran, obozavam da se s njim zajebavam. Posto je to veoma jednolinijski covjek koji sve pokusava da skrene na svoju vodenicu. :)

Zapocela si post veoma cudno.Kao da nekom zelis naucno ili tome sicno da prikazes meditaciju injene kvalitete. I bez tebe i sa tobom a i samnom, ona je ono sto mjenja bice ako si pravilno usmejrena.
Sustinski meditacije je stanje koje ne moze um da shvati. Otuda sam rekao da je to stanje izvan uma. Ne u neg. smislu, kao sto si pomislila. Ulazis sa predrasudom u pricu, tj. upadas u pricu izmedjuljudi koji samo cekaju da pokazu kako je neko u pravu.
Ima ovdje onihkoji veoma dobro znaju kvalitete meditacije, molitve i slicnih nauka, ali isto tako onih koji na sva moguca nacina pokusavaju to da ospore a sebe nacivaju pravovjernima.

Bio bi super kada bi malo smirila reakciju i kreniuli u finu komunikaciju.

Pozdrav i dobro dosla :)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 08:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hvala na dobrodoslici :*

Elem, tacno je da sam zauzela gard, ali bas i ne volim da me zovu Seja :lol:
Naravno da bih i ja zeljela normalnu komunikaciju i da mi objesnis zasto mislis da je duhovni put sam po sebi kontradiktoran. Mislim da to bas i nisam razumjela. Ako mozes, objasni, plz.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 09:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Izvinjavam se što ću ovo napisati u međuvremenu razgovora nove i Nosferatu, ali mi je najsmješniji dio ove teme Makijeva (M. Ata od milja)
izjava da PAGANI vjeruju u čakre, meditaciju, jogu... Pa to mu dođe kao izjava da je pagan onaj ko je čuo da čovjek anatomski ima bubrege, srce, unutrašnje organe, ali pošto se oni ne vide to znači da i ne postoje.
Sjetio sam se jedne anegdote kad je neki kapetan postrojio vojsku i počeo objašnjavati kako Bog ne postoji, jer je kapetan zastupao poznati stav:"vjerujem samo u ono što vidim svojim očima".
Onda se jedan vojnik javio, zamolio za riječ i rekao:"gospodine kapetane... pošto ja ne vidim vaš polni organ(ovo je najblaža interpretacija), ja ne vjerujem ni da ga imate"

Samo me zanima ako nema čakri :lol: :lol: :lol: po Makijevom dobropoznatom apologetskom stavu, onda vjerovatno nema ni energije čovjekove, zračenja svakog bića i sl. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nova je napisao:

Сејо...

Било каква "духовност" без Бога је чисти паганизам, баш као што је и клаљаље којекаквим лажним боговима - идолима чисти паганизам. А управо то су све паганске секте Индије... или прво или друго. И добро си рекла... неверници не иду у цркву, а онај који постане верник ће без икакве присиле сам почети да иде у цркву, јер сама природа вере у Бога намеће заједништво како са Богом, тако и са осталим људима који исповедају исту веру. А онај који верује у Бога, вероваће и у Божје Откровење које је делимично записано и уобличено у оно што је нама познато као Библија. Дубина Божје премудрости у Библији је несагледива и понуђена свима да је проуче. Само заједљиви и пакосни могу са презиром да говоре о онима који су је донекле проучили и поткрепљују "svoje svijetlosvijetlece stavove biblijskim redovima". :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 20:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Brale,
plz, ko je upošte spomenuo duhovnost bez Boga, ne laprdači!

Pišeš gluposti i brukaš se bezveze, pokazujuci koliko ti je Biblija zapravo poznata. Čitao nesto možda ili želis privući pažnju glupostima jer su te zapostavljli kao malog? Od tvojih plitkovidih i uskogrudih mišljenja i pokušaja uvrijedljivih postova može svakom na ovom forumu narasti ego, jer ce pomisliti:" ...Koje li budale..!!"

Niko od nas, koliko sam vidjela, pa ni ja sama, nije porekao učenje otaca Crkve, niti potrebu da se vjeruje na ovaj ili onaj nacin. Ne pada mi na pamet da te uvjeravam koliko iskreno i duboko vjerujem u Boga i kako sam odgojena; ne pada mi na pamet da pred nepoznatim ljudima potenciram svoju vjeroispovijest kao što ti činis. Kome se dokazujes? Vjera je za mene nešto suviše lično. A za tebe je:"Postoji samo jedna istina (ona koju JA predočavam) i kod god joj se ne povinuje, može se smatrati nedostojnim". Za tebe je religija mehanizam, štit od stvarnosti, nikako suština te stvarnosti. A mislim da to nema izvore u Bibliji, već da je toj misli Imanuel Kant duhovni ćaća.

Ovdje sam zbog razmjene mišljenja o jednoj tehnici koja mi pomaže da pogledam unutar sebe. A koga ću ja tamo da vidim, Isusa, Budu ili bilo kog drugog-to je, Brale, moja stvar!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Грешка сејо...

Постоји само ЈЕДНА Истина, и то она која је ЈЕДНОМ предата светима (Јуда 1,3) и то пре цца. 2000 година, и ту Истину Проповеда Православна Црква још од оног времена па до данашњих дана. Та ЈЕДНА Истина која је онда предата светима се преноси са колена на колено а НЕ ИЗМИШЉА се у свачијој глави понаособ, сем ако ниси самопрокламовани папа, који успут буди речено, уместо да упознаје Бога, па да тиме аутоамтски упозна и себе, покушава да упозна себе директно. Е управо у том грму лежи зец, јер се тиме упада у замку...

Тек спознајом Бога ми можемо да схавтимо и стварност, а све остало је само илузија. :roll:

ПС: Уопште ме не интересује у шта верујеш и колико, и не сећам се да сам тражо да ми се исповедаш, јер за то постоје надлежни. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2004, 10:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Srce moje, nadmašio si sam sebe sad :D
Čestitam !!

Tvoje refleksije me nagone da te pitam, ako nije suviše lično:
- koliko vremena si u crkvi?
- da li imas duhovnog starješinu?
- da li razumješ, da sa svakom pojavom na internetu, pored toga što mene žestoko ne podnosiš, odaješ totalitarne konotacije svog razmišljanja?

Još mi samo reci da vodim diskusiju sa nekim srednjoškolcem kojeg žestoko drma pubertet i srušiću se u ovoj stolici od smijeha.
Da te sretnem u "stvarnom životu" moj intelektualni i duhovni stupanj razvijenosti bi mi dao za pravo da te ćušnem iza ušiju kao nevaljalo derište. U ovom virtuelnom mogu samo da se nadam, za tvoje dobro, da će te tako plitko razmišljanje proći s godinama.

Ja nemam potrebu za tim mehanicko/hipnotickim licitacijama Biblije.Istina se ne izmišlja, srce, tu imas pravo. Što se prenošenja tiče, prenosi se dio. Ostalo se OSJEĆA. Mada, jasno mi je zašto je ti tražiš izvan sebe. Na tvom mjestu i ja bih se plašila zaviriti unutra i upoznati se. Zato, sav "blažen", oko sebe tražiš ČUDO. A potrebu za čudom čak i Crkva objašnjava kao malovjerje, potreba za fizičkim dokazom postojanja Boga. Takva potreba se obično javlja kod ljudi nepostojanih u veri, slabih i kolebljivih, često nesigurnih u to u šta tvrde da veruju. Pa, razmisli zašto imaš tu opsesivnu potrebu da dokazuješ da su drugi-antihristi. De malo, obrnuta psihologija i ti fazoni. Mozda ti je to najjednostavniji nacin da sebi dokazes nesto, a ti vidi sta, ne mogu ti ja biti psihijatar, za to postoje drugi nadlezni :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2004, 10:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Грешка сејо...

Постоји само ЈЕДНА Истина, и то она која је ЈЕДНОМ предата светима (Јуда 1,3) и то пре цца. 2000 година, и ту Истину Проповеда Православна Црква још од оног времена па до данашњих дана. Та ЈЕДНА Истина која је онда предата светима се преноси са колена на колено а НЕ ИЗМИШЉА се у свачијој глави понаособ, сем ако ниси самопрокламовани папа, који успут буди речено, уместо да упознаје Бога, па да тиме аутоамтски упозна и себе, покушава да упозна себе директно. Е управо у том грму лежи зец, јер се тиме упада у замку...

Тек спознајом Бога ми можемо да схавтимо и стварност, а све остало је само илузија. :roll:

ПС: Уопште ме не интересује у шта верујеш и колико, и не сећам се да сам тражо да ми се исповедаш, јер за то постоје надлежни. :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

umrecu...

NIsam znao da je pravoslavlje nastalo pre 2000 godina.

A sto se tice te istine, pa nije ni cudo sto je budjava... zaudara. ....

covjece ti si BOG, klanjam ti se......

stvarno ljudima znas razveseliti dan..... :lol:

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]