banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Okt 2013, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Hoću da otvorim tekući račun u banci, na kojem će biti omogućena kupovina preko interneta. Koliko sam shvatio, to je prilično rutinska procedura, nakon otvaranja računa on se poveže s PayPal nalogom i to je to.

Međutim, budući da ću pokušati s zaradom preko neta (online prodaja, 99designs, elance i sl.) zanima me kakav tip računa i kartica mi trebaju da mogu da primam UPLATE koje mi stižu na npr. PayPal i sl. - da lovu odatle mogu prebacivati na svoj račun i podizati s njega???

Raspitujem se već neko vrijeme kod ljudi koje znam, mnogi imaju ovo prvo ali niko nema ovo drugo... pa možda će neko ovdje znati :) Kako to ide, u kojim bankama u BL imaju to, šta treba da tražim... Može li se napraviti jedinstven račun koji će se koristiti i za kupovinu i da na njega liježu pare od zarade na netu?

P.S. budući da sam zadnji put imao račun i karticu prije nekih 6-7 godina, nemam blagog pojma o svemu ovome, pa molim da mi objasnite korak po korak, kao da objašnjavate blago retardiranom djetetu 8)

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2013, 16:16 
Sto se toga tice stvarno bi i meni trebao neki bankar da mi objasni, nako seljacki, neke stvari u vezi kartice postoja onu gospoju danas u banci nista skontao nisam...

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2013, 18:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 03 Okt 2005, 01:56
Ja imam Raiffesenovu debitnu visa karticu vec oko 3-4 godine i ona je sve sto ti je potrebno. Placam na netu, primam uplate preko paypala, podizem novac na bankomatu, placam na POS terminalima, sve radi. Odrzavanje kartice je 2KM mjesecno. Nikakvih problema nisam do sada imao.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2013, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
SoulReaver je napisao:
Ja imam Raiffesenovu debitnu visa karticu vec oko 3-4 godine i ona je sve sto ti je potrebno. Placam na netu, primam uplate preko paypala, podizem novac na bankomatu, placam na POS terminalima, sve radi. Odrzavanje kartice je 2KM mjesecno. Nikakvih problema nisam do sada imao.

i moja preporuka za ovu karticu. doduše nisam još primao uplate, ali vjerujem da ne bi bilo problema, jer manje više nije bio problem do kartice nego prije određenog vremena Pay Pal nije primao uplate za BiH, ali koliko znam sada može bez problema.

Ima i u nekim drugim bankama kartica, ali su uglavnom na neki drugi princip

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2013, 07:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Jun 2008, 15:44
Uplate na PP bi trebalo da mozes primati cak i ako nemas linkovanu karticu ili bankovni racun, samo sto onda te pare nemas gdje povuci.

Uglavnom, kao sto je vec napisano ovde, sa Raiffeisen karticom to sve radi. Samo odes u banku, obavezno reci da ti kartica treba za internet placanje, trazice ti potvrdu o mjestu prebivalista i licnu, kartica stigne za dvadesetak dana i to je to.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2013, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala puno ljudi, to je onda to što mi treba :)

SoulReaver je napisao:
Ja imam Raiffesenovu debitnu visa karticu vec oko 3-4 godine i ona je sve sto ti je potrebno. Placam na netu, primam uplate preko paypala, podizem novac na bankomatu

Kolike su provizije kad se prebacuje s paypala?

Citiraj:
trazice ti potvrdu o mjestu prebivalista

To se u opštini uzima jel tako? Nekad sam ja vadio te potvrde ali to je bilo tako davno da se uopšte ne sjećam gdje sam išao za koju potvrdu.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2013, 12:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Jun 2008, 15:44
mislim da se ta potvrda vadi u CIPS-u

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2013, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Warrior of the Light je napisao:
Hoću da otvorim tekući račun u banci, na kojem će biti omogućena kupovina preko interneta. Koliko sam shvatio, to je prilično rutinska procedura, nakon otvaranja računa on se poveže s PayPal nalogom i to je to.

Međutim, budući da ću pokušati s zaradom preko neta (online prodaja, 99designs, elance i sl.) zanima me kakav tip računa i kartica mi trebaju da mogu da primam UPLATE koje mi stižu na npr. PayPal i sl. - da lovu odatle mogu prebacivati na svoj račun i podizati s njega???

Raspitujem se već neko vrijeme kod ljudi koje znam, mnogi imaju ovo prvo ali niko nema ovo drugo... pa možda će neko ovdje znati :) Kako to ide, u kojim bankama u BL imaju to, šta treba da tražim... Može li se napraviti jedinstven račun koji će se koristiti i za kupovinu i da na njega liježu pare od zarade na netu?

P.S. budući da sam zadnji put imao račun i karticu prije nekih 6-7 godina, nemam blagog pojma o svemu ovome, pa molim da mi objasnite korak po korak, kao da objašnjavate blago retardiranom djetetu 8)

Prvo kad otvoris tekuci racun u banci ne povezujes njega s netom i ne mozes preko njegas kupovati vec ti za to treba kreditna kartica. Ako zelis da mozes da saljes i primas uplate u inostranstvo onda otvaras devizni racun. Ako ne onda normalni tekuci. Potom podnosis zahtjev za kreditnom karticom, imas vise vrsta ali tebi treba VISA electron. Potom tu karticu spajas s svojim paypal racunom i svim ostalim (proces spajanja je objasnjen na temi o paypalu). Kad ti pare legnu na paypal pare povlacis na kreditnu kartiocu i placas s karticom gde hoces i kako hoces. Kju ces banku izabrati to prepustam tebi mada mislim da su sve iste. To ti je to ukratko.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2013, 18:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2013, 16:03
Kakva kreditna kartica kad 80% ljudi koji kupuju i prodaju preko neta nemogu istu dobiti. Do sada je bar 20 puta u poslednjih mjesec dana pomenuto da je dovoljna DEBITNA kartica. I nije svejedno koja je jer kod nas većina kartica nije upotrebljiva za plaćanje putem interneta.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2013, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Visa Electron iz Raiffeisena je sve sto ti treba. (NE KREDITNA NEGO DEBITNA)
Ali oni uzimaju 2KM mjesecno bilo-ne bilo prometa na racunu (koristim pa znam da je ovo 100% tacno). Jedina dobra stvar je sto sad imaju R`m`B aplikaciju kojom mozes sa android telefona sve placati i pratiti stanje, uplate...

A mozes proci jeftinije a imati istu stvar ako uzmes Visa Electron karticu Zagrebacke Unicredit banke, sve ces moci raditi a ako nema prometa ne naplacuju nista za taj mjesec (koristim i nju pa znam i to 100%).
Jedino sto ne znam imaju li ovu aplikaciju kao raiffeisen, ali imaju elektronsko bankarstvo koje mjesecno kosta cini mi se 5.6KM.

To ti je sigurno sasvim dovoljno. Ova druga ti je bolja od prve sto se tice troskova.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2013, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala puno ljudi, to je onda to što mi treba :)

SoulReaver je napisao:
Ja imam Raiffesenovu debitnu visa karticu vec oko 3-4 godine i ona je sve sto ti je potrebno. Placam na netu, primam uplate preko paypala, podizem novac na bankomatu

Kolike su provizije kad se prebacuje s paypala?

Citiraj:
trazice ti potvrdu o mjestu prebivalista

To se u opštini uzima jel tako? Nekad sam ja vadio te potvrde ali to je bilo tako davno da se uopšte ne sjećam gdje sam išao za koju potvrdu.
u CIPS-u se vadi, s time što mislim da ju izdaju besplatno ako kažeš da je za posao ili stipendiju. a u banci mislim da i ne gledaju za šta je izdata potvrd, nego samo da uzmu podatke sa nje

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2013, 20:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala svima, pomaže mi ovo :)

Može li ko da potvrdi ovo što je Šajin napisao da u banci ne gledaju zašto je izdato uvjerenje, pa da podignem to besplatno uvjerenje kad je već besplatno :D

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2013, 20:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mislim da je tako, ali stvarno nisam siguran, kada sam ja otvarao taj račun kao kroz maglu se sjećam da mi je žena rekla da može od bilo čega potvrda. najbolje da odeš u banku i pitaš.

mada i pe procedure su Bože sačuvaj i zavisi od banke do banke, jedni traže samo ličnu a drugi traže čak i ovjerenu kopiju lične karte... :roll:

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2013, 10:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
s time što mislim da ju izdaju besplatno ako kažeš da je za posao ili stipendiju

Za posao naplate
Ako kazes da ti treba u svrhu regulisanja prevoza (stagod to znacilo) onda je besplatno
:D

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2013, 12:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
Hvala svima, pomaže mi ovo :)

Može li ko da potvrdi ovo što je Šajin napisao da u banci ne gledaju zašto je izdato uvjerenje, pa da podignem to besplatno uvjerenje kad je već besplatno :D

Ne gledaju. Ja sam nosila uvjerenje na kom je pisalo da je za stipendiju u Novu i Raiffeisen banku i nije bilo nikakvih problema.
Uvjerenje je besplatno ako je za stipendiju i ako ti treba za posao ako si na birou.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2013, 16:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Kod prijema novca:
1. Kad otvoris karticu i registrujes standardan Paypal trebas da svoj Paypal nalog nadogradis na Premier ili slican
2. Kod primanja novca Paypal uzima proviziju pri konverziji valuta i za obradu podataka cesto i preko 5%
3. Ovo se moze zaobici tako sto neces koristiti paypal invoice ili njihov sistem prodaje nego ces od kupca traziti da ti novac posalje kao Gift
a) obavezno naznaci kupcu da ne pise nista u notes/napomenu prilikom slanja jer po tome Paypal uposlenici prate koji je novac primljen kao poklon ili ne. Npr. ako ti je neko napisao nesto tipa "Money for car part number 123" oni ce znati da je u stvari neko nesto kupio od tebe i blokirace ti racun
4. Postoje 2 Paypal balansa:
a) Available balance koji predstavlja balans koji ti je trenutno dostupan i koji mozes da prebacis na svoju kreditnu karticu uz proviziju od 5USD(ako si u BiH) i maksimalno mozes dnevno da prebacis 500USD, s tim da obrada podataka traje 5-7 dana
b) Pending balance je novac koji se prebacuje u Available balance nakon 45 dana u slucaju da se kupac ili donator nije zalio na nesto. To je u stvari zastita potrosaca.
c) Vremenom, ako se dokazes kao pouzdan Pending balance ce se automatski u roku jednog dana prebacivati na Available balance i moci ces istog dana da prebacis novac na karticu
5. Prebacivanje novca sa Paypala se automatski vrsi svakog prvog u mjesecu, osim u slucaju da si sam zatrazio zahtjev kao sto sam ranije napisao
6. Prilikom prebacivanja novca sa Paypala na karticu banka ne naplacuje nikakvu proviziju posto sve izgleda kao da si sam sebi uplatio novac tj. dosao na salter i uplatio

Eto toliko.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2013, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

majstorovic je napisao:
Kod prijema novca:
1. Kad otvoris karticu i registrujes standardan Paypal trebas da svoj Paypal nalog nadogradis na Premier ili slican
A zašto moram nadograditi na Premier? Evo ja imam standardni paypal i primio sam pare bez problema. Jeste da su za sada sve pare u "Pending balance", ali koliko sam shvatio to je tako zato što sam tek počeo primati uplate i moram sačekati 30 dana, a kasnije ako sam dobro shvatio, ukoliko ne bude nikakvih žalbi neću morati toliko čekati.

i da l ise plaća nadogradnja (upgrade) sa standardnog na Premier i koliko to košta ukoliko se treba plaćati?

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2013, 18:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Vjerovatno si primao manji iznos novca pa zato nisi ni primjetio razliku. Naime, ono sto je najbitnija stavka kod Premier naloga jeste da su ti uplate neogranicene tj. mozes da primis neogranicenu kolicinu novca. Ima jos dosta prednosti po pitanju slanja i primanja novca, vise drzava je podrzano, mogucnost kreiranja invoice-a, paypal linkovi za direktno placanje, manja stopa naplate prilikom konverzije valuta, uplata i sl.
Prebacivanje na premier ne placa se nista dodatno samo je potrebno izvrsiti verifikaciju.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2013, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

znači ako sam dobro shvatio, ako nadogradim na premier, mogu samo dobiti, a ne mogu ništa izgubiti?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]