@mrakacha
Nemam vremena citati zakljucke neradnika u parlamentu. Procitam forum ujutro prije posla i ostatak dana je radni dok se negdje iza ponoci ne srusim u krevet. Vjerovacu ti na rijec da je kao sto kazes.
Citiraj:
parlamentarci iz rs-a hoće zakon koji prati entitetsku granicu, federalci su za onaj stari koji "miješa općine iz jednog i drugog entiteta".
E, sad, kakvo je uredjenje ove drzave? Da li imamo ijednu opstinu koja prelazi entitetsku granicu? Realnost je da Sarajevo i Istocno Sarajevo nisu jedan grad te cemu insistirati da se u bilo kom kontekstu posmatraju kao jedna cjelina (pa makar to bilo "naivno" poput price o JMBG-u)? A onaj stari zakon je pisan kada je unutrasnje uredjenje BiH izgledalo drugacije.
Ja da sjedim u parlamentu, ne bih glasao za tu verziju zakona ni pod tackom razno, jer je nebulozna (iako me cesto prozivaju da sam naivni kvazidemokrata, ovdje poneko i da nasjedam na multikulti sta ti ja znam...)
Moj stav je da su parlamentarci iz RS malo vise u pravu. Njihov prijedlog je zasnovan na trenutnom drzavnom uredjenju, dok parlamentarci iz FBiH konstantno guraju centralizaciju na mala vrata, a ovi prvi se nesto kao brane i glume macku ispod stola koju svi sutaju.
I moj stav je da su svi kolektivno kreteni jer, ako ne mogu da godinu dana izaberu izmedju ova dva prijedloga, sto ne stave na sto treci, rezultat nekog kompromisa i zavrse ovu pricu i okrenu se ka drugima, u najmanju ruku jednako bitnima? Sto se ne svi ne ponasaju kao odrasle i odgovorne osobe? Na kraju su gradjani kolateralna steta njihovih igara. Igara u kojima pobjednik kontrolise vise novca, igara u kojima rijetko ima pobjednika a mi svi gubimo buducnost lagano.
I jos OT, pa me lincujte:
Ja sam, evo, i za centralizaciju, unitarnu Bosnu i sve ostalo sto SDA i SDP guraju. Ali da Banjaluka bude glavni grad drzave i da se sve drzavne institucije presele ovdje. Jedini uslov, nista vise.
Pretpostavimo, iz zajebancije, da predstavnici iz RS to predloze, HDZ-ovi podrze, da li bi to bilo prihvaceno? Bi sipak, jer kome bi onda SDP iznajmljivao sve one "svoje" poslovne prostore i zgrade kada bi se ukinuo parlament FBiH, gdje bi SDA zaposljavao svoje "kadrove" (familiju i kumove) kada bi se ukinuli kantoni i trilion nefunkcionalnih agencija? (Naravno, nije to tako jednostavno...)
Sve to smrdi na kilometar, samo smo toliko u govnima da nam je culo mirisa otupilo, pa povremeno popusimo pricu o centralizaciji, povremeno o nezavisnosti.
Nesto je trulo u drzavi Danskoj.
Sisajte nas.
Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee