banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 21:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2004, 16:15 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 20 Avg 2003, 17:45
utakmica bi se trebala igrati za vise od godinu dana,do tada ima hrpa vremena...

sto se tice aerodroma,ni onaj zenicki nepostojeci nije bas nesto :lol:

ne znam sto se vi bosnjaci toliko nervirate zbog cinjenice da cemo mi iz rs navijati za scg.pa sta mislite za koga ce navijati npr. muslimani iz sandzaka?

smijesno...nek' svako navija za koga hoce...cemu rasprava...

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 11 Sep 2004, 23:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
The Joe je napisao:
Koliko mi je poznato Banja Luka je dio BiH i to ce vjerovatno biti prvi put da gradjani jedne zemlje navijaju protiv nje. Al od srba se svasta covjek moze nadati.
Pozdrav

Džo, daleko od toga da je to prvi put. Naprotiv. Npr. u Kataloniji svi navijaju protiv Španije. Vjerovatno i u Baskiji. Onda, ne tako davno određene nacije u SFRJ su navijale protiv reprezentacije te države. U Novom Pazaru imaš islamske ekstremiste koji na svakoj prvenstvenoj utakmici prave probleme, pa onda kad su igrale ženske odbojkaške reprezentacije Jugoslavije i Turske, ambijent je bio kao da se igra usred Turske itd. itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2004, 01:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
miki je napisao:
utakmica bi se trebala igrati za vise od godinu dana,do tada ima hrpa vremena...

ne znam sto se vi bosnjaci toliko nervirate zbog cinjenice da cemo mi iz rs navijati za scg.pa sta mislite za koga ce navijati npr. muslimani iz sandzaka?

ko se nervira? Pa, navijajte za koga hocete bolan... ni iz dzepa ni u dzep nam... to sto ste vi nepismeniji dio BiH bi svako volio ispravti. Al ne mozes ispravljati krivu Drinu!

A, i ovaj sto rece da je RS/BiH Srbija... ne zna da ni Srbija nije jos uvijek drzava nego nekakva zajednica za razliku od BiH. I isto tako, Srbija ako ikad bude drzava, bice kraljevina... nesto kao recimo Mongolija!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2004, 07:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2004, 15:03
bosnjak061 je napisao:
miki je napisao:

Citiraj:
ko se nervira? Pa, navijajte za koga hocete bolan... ni iz dzepa ni u dzep nam... to sto ste vi nepismeniji dio BiH bi svako volio ispravti. Al ne mozes ispravljati krivu Drinu!

Obrezani, kad smo mi nepismeni sto onda koristite nas jezik???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2004, 07:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
Cuj "nas" jezik.Ja budaletine ljudi.Zar stvarno jos ima ovakvi ljudi.Odakle si ti? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2004, 09:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Merhaba je napisao:
Cuj "nas" jezik.Ja budaletine ljudi.Zar stvarno jos ima ovakvi ljudi.Odakle si ti? :D

Da obrezani, SRPSKI jezik da ti malo pojasnim posto vidim da si ogranicen i da ti je IQ ravan planktonovom!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2004, 10:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
Srbin_delija je napisao:
Merhaba je napisao:

Da obrezani, SRPSKI jezik da ti malo pojasnim posto vidim da si ogranicen i da ti je IQ ravan planktonovom!!!

Hajde "neobrezani "pojasni nam malo ali hajde Alaha ti na politiku. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2004, 13:04 
Pripravnik
Pripravnik

Dokaz da Srbi pocinju govoriti iskljucivo bosanskim jezikom, par primjera...

do prije nekoliko godina srbi su govorili "Vesti" a sada govore "Vijesti"!
govorili ste "svet", sad citam po novinama "svijet"... i tako dalje. Dok u Srbiji nema ovakvih stvari, u Bosni i Hercegovini je oduvijek ovako, jedino u ratu ste probali biti srbi, vidli ne ide i polako ali sigurno postajete pripadnici bosanskog jezickog govornog podrucja! Puno srece zelim!

Ima primjera previse, nemojte da vas zamaram. Uglavnom, svi mi u Bosni odavno govorimo Bosanski jezik, jedino sto ga neke plemenske skupine nazivaju po nekim mitoloskim izvorima srpski.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2004, 13:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

bosnjak061 je napisao:
Dokaz da Srbi pocinju govoriti iskljucivo bosanskim jezikom, par primjera...

do prije nekoliko godina srbi su govorili "Vesti" a sada govore "Vijesti"!
govorili ste "svet", sad citam po novinama "svijet"... i tako dalje. Dok u Srbiji nema ovakvih stvari, u Bosni i Hercegovini je oduvijek ovako, jedino u ratu ste probali biti srbi, vidli ne ide i polako ali sigurno postajete pripadnici bosanskog jezickog govornog podrucja! Puno srece zelim!

Ima primjera previse, nemojte da vas zamaram. Uglavnom, svi mi u Bosni odavno govorimo Bosanski jezik, jedino sto ga neke plemenske skupine nazivaju po nekim mitoloskim izvorima srpski.

Ha ha, ko je tvorac tog tvog bosanskog jezika???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2004, 20:39 
Pripravnik
Pripravnik

Muhamed Hevaija Uskufi je napisao prvi rjecnik bosanskog jezika - Potur Sahidija - 1631 godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rijecnika. Postoje cetiri sacuvana primjerka ovog rjecnika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli (Svedska).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2004, 21:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
A na cemu se zasnivao da "bosanski" jezik?Nikad cuo za njega.A jesam nepismen. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 00:36 
Pripravnik
Pripravnik

Tommy Vercetti je napisao:
A na cemu se zasnivao da "bosanski" jezik?Nikad cuo za njega.A jesam nepismen. :lol:

po ovom tvom postu i ja zakljucujem da si nepismen! Savjetujem ti da malo citas, ako nemas para za knjige, probaj sa Internetom. Naci ces hiljade dokumenata i artikala koji daju dokaze o Bosni i Bosanskom jeziku! I to medjunarodnih strucnjaka koji priznaju Bosanski jezik.

A, ne kao sto se na nasem istoku govori da su Srbi potukli Osmanlije na Kosovskom polju a cijeli svijet u svojoj historiji kaze da su Osmanlije dobile tu bitku... X primjera imas!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 07:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

bosnjak061 je napisao:
Muhamed Hevaija Uskufi je napisao prvi rjecnik bosanskog jezika - Potur Sahidija - 1631 godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rijecnika. Postoje cetiri sacuvana primjerka ovog rjecnika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli (Svedska).

Evo da i ti ne budes toliko nepismen i neupucen:

Srpskohrvatski jezik pripada slovenskoj grupi, jednoj od tri najveće grane indoevropske jezičke porodice, uz romansku i germansku. Slovenski jezici su uzajamno znatno razumljiviji od romanskih ili germanskih. U ranom srednjem veku razlike među slovenskim jezicima bile su relativno neznatne, verovatno manje od onih između današnjih nemačkih dijalekata u Švajcarskoj. U sedmoj deceniji 9. veka dva učena Vizantinca iz Soluna, braća Konstantin (docnije u kaluđerstvu Ćirilo) i Metodije, koji su odlično poznavali slovenski govor okoline svoga grada, preveli su, po naredbi vizantijskog cara Mihajla, najvažnije hrišćanske verske knjige na slovenski. Do kraja desetog veka jezik tih prevoda postao je bogoslužbeni i književni jezik većine Slovena, u prostoru od Jadranskog i Egejskog mora do severa Rusije. Osnovni korpus apstraktnih termina, verskih, filozofskih i psiholoških, u koji su se bile ulile tekovine razvoja grčke misli tokom antičkog perioda i ranog srednjeg veka, dobio je tako jednim potezom adekvatne slovenske prevode. Tako su i Sloveni ovladali pojmovnim arsenalom koji je mnogo ranije latinski preuzeo iz grčkog, a kasnije zapadnoevropski jezici iz latinskog.

Staroslovenski jezik tvorevina solunske braće, ušao je tako u porodicu velikih sakralnih i književnih jezika hrišćanske Evrope, naporedo sa grčkim i latinskim. Van hrišćanskog sveta sličnu su ulogu igrali hebrejski, klasični arapski i sanskrit.

Konstantin (koji je pred smrt, primajući monaški čin promenio ime u Ćirilo) i Metodije izmislili su i poseban alfabet kojim su ispisali svoje prevode. Taj alfabet, poznat danas pod imenom glagoljice, sadržao je blizu četrdeset slova. Tadašnji glasovni inventar slovenskih jezika bio je daleko bogatiji od onoga u grčkom, a glagoljica je za sve te glasove imala različita slova. Uskoro je glagoljica kod pravoslavnih Slovena zamenjena azbukom koja je kasnije prozvana ćirilicom. Ona je ustvari tadašnje grčko uncijalno pismo dopunjeno sa četrnaest posebnih slova za slovenske glasove kojih nije bilo u grčkom. Time je stvoren instrument kulture daleko podesniji od latinice, koja je nastala adaptacijom grčkog alfabeta za latinski jezik još u antičko doba, ali su joj nedostajala slova za posebne glasove kasnijih evropskih jezika, što je pismenost tih naroda opteretila mnogim problemima, kolebanjima i nedoslednostima. Izlaz se najčešće tražio u tome da se jedan glas obeležava grupom od dva ili tri slova. Tako se poznati šuštavi konsonant u engleskom označava sa sh, u francuskom sa ch, u italijanskom sa sc, ili sci, u nemačkom sa sch, u švedskom sa sj, u poljskom sa sz itd., dok ćirilica ima jedno slovo za taj glas, i to isto svugde gde se ta azbuka upotrebljava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 12:45 
Pripravnik
Pripravnik

Ali, opet ostaje cinjenica da je Bosanski jezik dobio rijecnik 197 godina prije srpskog!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 15:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

bosnjak061 je napisao:
Ali, opet ostaje cinjenica da je Bosanski jezik dobio rijecnik 197 godina prije srpskog!

Malo sam pregledao po internetu odakle cupas podatke pa je zanimljivo da na jednoj stranici pise da je 197 godina a na drugoj 187 godina, vidim sve jaki istoricari i tacni podaci! A i opet nisam dobio odgovor i neznam sta je taj bosanski jezik cekao tolike godine sto nije od ranije zazivio i na cemu je utemeljen!
Smjesno je sto na jednoj stranici pise da su i bosnjaci bili dio juznih slavena :lol: :lol: :lol: !!!
Bilo kako bilo neka si ti meni ziv 100 godina, pa zivi u ubjedjenju kakvom god hoces ako ti to tako odgovara!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 16:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 19:34
Zna li ovdje iko sta je tema? :lol: :lol: :lol:
Pocelo sa fudbalom a oni o jezicima,eno politika(kultura) vas ceka!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 16:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2004, 12:46
Ta tema o jezicima se je vrtjela zestoko ovdje na politici pocetkom 2002:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=796

..na kraju se je moralo radi verbalnog naslja i zatvoriti,pa onda citajte na gore navedenom linku,a nemojte radi toga i sport kvariti i zatvoriti!!

A sto se tice tekme garant sam tamo ako bude u BL,pitamse samo gdje se to moze i potvrditi,na kojem linku??

Pozdrav 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 22:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Avg 2004, 20:40
Ne razumijem sto se mi ''BOSANCI'' zamaramo s ovom malom dijecom..
To jos nije razumilo da zivi u BIH a ne SCG, ja sam to shvatio odmah prije rata i pomirio se s tim, i BIH je uvijek moja drzava!
A pod drugo, ne mislim ipak da ce se tekma igrati na Gradskom, jer onda bih bojkotovali Robijasi i sta ce ovdje..
99.9% ''Sadasnji'' banjalucana su iz Glamoca i tih sela.
A i da se igra, navijajte vi za San Marino jer ipak znamo da patite od kompleska sto San marinu niste mogli zabiti vise od 3.. haha jos su san marinci pogodili stativu, SMIJESNO!!!
Ma SCG je Autsajder u ovoj grupi, i pogledaj te samo sta je Kezman rekao:
- Medije trebaju da budu malo realnije i da prihvate to da smo mi Autsajderi!

HAJMO BOSNO!!!!!!!!!!!!!!
LUDILO 9.10, KO HOCE DA SE MARISE, NEK DODJE U ZENICU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 23:25 
Pripravnik
Pripravnik

Srbin_delija je napisao:
bosnjak061 je napisao:

Malo sam pregledao po internetu odakle cupas podatke pa je zanimljivo da na jednoj stranici pise da je 197 godina a na drugoj 187 godina, vidim sve jaki istoricari i tacni podaci! A i opet nisam dobio odgovor i neznam sta je taj bosanski jezik cekao tolike godine sto nije od ranije zazivio i na cemu je utemeljen!
Smjesno je sto na jednoj stranici pise da su i bosnjaci bili dio juznih slavena :lol: :lol: :lol: !!!
Bilo kako bilo neka si ti meni ziv 100 godina, pa zivi u ubjedjenju kakvom god hoces ako ti to tako odgovara!!!

ama, nek je 10 godina prije... al, ipak prije srpskog rijecnika!!! Bosanski jezik je ukinut tek dolaskom Austrougarske... pokusan je biti uveden njemacki kao sluzben a nastavili su ga zabranjivati i Ustase u NDH a i prije je bio zabranjivan u SHS kraljevini jer su Slovenci, Srbi i Hrvati bili priznati u tom vremenu. Ali, u narodu se uvijek govorio samo bosanski jezik. Mi, za razliku od vas smo uvijek govorili vijesti umesto vesti, svijet umesto svet a vi ste poceli odnedavno mjenjati kako vam volja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2004, 01:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ma neka dodju valjda ce sve biti ok da se ne obrukamo

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]