Na drugom forumu je neko napisao nešto što me ponukalo da mu odgovorim ali kucajući odgovor dobio sam impuls da je bolje da za to otvorim posebnu temu što sam tamo i učinio a to činim i ovde. Izjava koja me je inspirisala za ovu temu je potekla od osobe koja je hrišćanski orjentisana i koja ne priznaje druge svete spise i duhovne učitelje pa čak ni apokrife koje priznaje i katolička i pravoslavna crkva. Takvih koji ne priznaju druge svete spise i druge poglede i koji misle da samo njihova vjerska zajednica ima autorska prava na Istinu imamo i ovde na forumu. Kao i ova osoba Maran Ata je identičnu stvar u više navrata isticao kad je citirao iz poslanica "jedna vjera, jedno krštenje" i sam nerazumijevajući taj stih i želeći istaći da se pod jednom vjerom misli na pravoslavnu i hrišćansku vjeru onako kako ih on shvata.
Dakle evo...
mystic je napisao:
istina je samo jedna i ne može imati više verzija
Da, Istina je jedna ali...
Kada ja uzmem list papira koji je sa jedne strane obojen u plavo a sa druge u crveno i postavim ga između dvojice prijatelja tako da jedan vidi jednu a drugi drugu stranu i pitam ih
koje je list boje jedan će reći
plave a drugi će reći
crvene. Neko ko sa strane sluša (a ne i gleda) pomislio bi da jedan laže a i njih dvojica bi mogli smatrati da onaj drugi laže jer
istina je samo jedna i ne može imati više verzija kako to kaže mystic (i Maran Ata). No gle čuda, ni jedan od njih ne laže već obojica govore istinu! Kako sad to?! Kako to da govore (vide) različito a obojica govore istinu?! Pa zbog toga što vide samo jedan dio lista papira (dio Istine), samo jednu stranu. Da bi imali potpunu sliku i potpuno saznanje o tome koje je boje list papira morali bi ga sagledati sa svih strana. Tek tada i samo tada imaju pravo reći: "ja
znam da je ovaj papir obojen ovim i ovim bojama, ja
znam šta je Istina".
Zato je mnogo bolje svoje dragocjeno vrijeme i energiju utrošiti na sagledavanje Istine iz svih mogućih uglova jer tek tada dobijamo potpunu sliku a ne na prepucavanja i oholi stav "ja znam istinu a ti si u zabludi".
Pogled iz jednog ugla može biti istinit ali i pogled iz drugog ugla može biti istinit iako se rezultati ova dva pogleda ne slažu. Zbog potpunijeg uvida treba stvari sagledavati iz što više uglova.
Ovo opet ne znači da treba zdravo za gotovo uzimati ono što kažu oni koji stvari sagledavaju sa druge strane jer možda gledaju kroz naočale. Druge poglede treba samostalno ispitivati, istraživati, spoznavati - ali bez predrasuda (naočala).
Neko je kupio naočale sa zelenim staklima i on sve vidi zelenkasto. Kupio je sa zelenim a ne plavim staklima jer on tako voli. Ako on sada pogleda neki objekat o kome treba da donese nekakav sud iz ugla iz kojeg je ovaj objekat bijele boje on ga neće vidjeti bijelo već u zelenkastoj boji, u boji koju on voli i koju je sam izabrao. Dakle neće vidjeti
objektivnu istinu već će sve što posmatra vidjeti
u boji koju voli i koju je izabrao.
Dakle ako neko i počne čitati o Budi ili Muhamedu ili bilo kome a već ima odbojan stav prema njima onda će samo "vidjeti" razloge da i dalje na njih i njihova učenja ne gleda blagonaklono
jer je to odabrao da vidi. Ne može vidjeti bijelo kroz naočale sa obojenim stakalcima u neku boju, boju kroz koju voli da posmatra svijet.
Ovo sve se odnosi na mnogo toga, na sve različite poglede koje imamo na obične ljude, knjige, mudrace, učenja, život i sve ostalo.
Odnosi se i na pogrešna rezonovanja da ako sveti spisi govore različito to znači da svi ili svi osim jednog ne govore istinu. Ako obični obojeni list papira možemo vidjeti nepotpuno koliko tek nepotpuno vidimo svete spise čiju stvarnu dubinu vjerovatno još niko nije spoznao?
Pravoslavlje pravoslavcima daje naočale plave boje, katoličanstvo katolicima zelene boje, adventisti adventistima narandžaste boje itd. pa nije čudno da se ne mogu složiti i što se stalno prepucavaju. Jedni viču
svijet je plav, drugi
ne nije plav nego zelen a treći
svi ste vi u zabludi, svijet je narandžast. A ni jedni ne vide svijet onakav kakav jeste. Svi vide nešto, to se ne može osporiti, ali ne vide stvari onakve kakve stvarno jesu.
Treba odbaciti sve naočale. I treba imati u vidu da kad se naočale u određenoj boji nose neko duže vrijeme bez prekida onda ni nakon skidanja stvari ne budu odmah baš kristalno jasne već treba da prođe neko vrijeme da se oči naviknu na novu stvarnost, na pravu stvarnost, na
prave boje. Mnogi koji su navikli na naočale na kratko ih i skinu ali budu zaslijepljeni onim što vide pa kažu sebi "ne valja ovo ništa, bolje je meni sa naočalama" i opet ih stavljaju.
Imena (velovi) istine su nejasna i mnoga, Istina sama po sebi je jasna i jedna; ali ova druga se mora doseći preko ovog prvog. (Aleister Crowley)