banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 16:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2004, 14:06 
Hram će zaista da izgleda predivno. Radujeme da je konačno gotov jedan od kapitalnih projekata u BL.

Biće interesantno vidjeti kako će grad riješiti prostor starog zenita jer će od uređenja tog prostora uveliko zavisiti i u kakvom će svjetlu blistati i hram.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2004, 20:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
Hram je zaista predivan i Banja Luka ga je zasluzila. nevidim kako je njegova izgradnja mogla stetiti bilo kome. Pere koje su ulozene u njegovu izgradnju ne mogu pomoci svom unesrecnemo narodu u RS. On samo moze podici moral ovoga naroda. Stvarno je krasan da odlicno mejstu a kako ce tek doci do izraza kada se i oklina uredi. Zvuk zvona je jedan od najljepsih zvukova i ne vidim kako moze smetati. Ja nisam pravoslavne vjeroispovjesti, ali mi je zaista drago zbog ovoga Hrama jer je on sombol pobjede ovog naseg naraoda koji je stvarno prosao kroz mnogo toga.
ZVONA SAMO NEKA ZVONE.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2004, 21:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
jana je napisao:
Zvuk zvona je jedan od najljepsih zvukova i ne vidim kako moze smetati. Ja nisam pravoslavne vjeroispovjesti, ali mi je zaista drago zbog ovoga Hrama jer je on sombol pobjede ovog naseg naraoda koji je stvarno prosao kroz mnogo toga.
ZVONA SAMO NEKA ZVONE.

Zvuk zvona je je lijep i netreba nikome da smeta. Ezan je isto lijepo cuti i netreba nikome da smeta. Zar ne?

Simbol pobjede ??? Ne kontam te. Nisi pravosl.vjerois. ali ti je drago jer je on simbol pobjede NASEG NARODA ?????????
Mozda je lijep ali nije moj simbol pobjede.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 10:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ja ezan uopste nisam spominjala licno meni ne smeta mislim da svako ima pravo na svoja vjerska obiljezja
kada se ponovo izgradi nesto sto nije postojalo od 1941. meni to djeluje nekako pobjednicki
ne znaci da su svi Srbi pravoslavne vjeroispovjesti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 16:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Mislim da on jeste na neki nacin simbol pobjede, pobjede nad fasizmom..
Jano ako si na to mislila, slazem se..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 19:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

naravno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2004, 19:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
elixir je napisao:
...dok se dio stanovništa jedva prehranjuje, dok mladi odlaze, fabrike u zatvaranju, eto nam tako "prekrasnog" objekta da nas nahrani...

I uopšte, jedno možda filozofsko pitanje, da li vam se čini da crkve sve više i bezobzirnije uzimaju novac, a zauzvrat nude sve manje onoga što nazivaju "duhovnim"?

Slažem se.

Srbin_delija je napisao:
E sad jedino ako si ti nevjernik ili si neke druge nacionalnosti onda te u potpunosti shvacam!!!

Ne mora se biti ni nevjernik ni druge nacionalnosti da bi se tako mislilo. Dovoljno je...posmatrati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2004, 20:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2004, 12:53
На мене је звоњава утицала стимулативно, кад сам је први пут чуо. Некако ми је одједном почела машта да ради. Мислим да има смисла у томе, да је то музика која људе умирује од лоших мисли и подстиче их на љубав и разумјевање.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2004, 23:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...lep je i treba da napravimo jos koji...(moze misko opet da obrise9...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2004, 17:28 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 17:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Upravo sam procitao te postove,i pricu o viziji zatim o drvetu,pomalo bolesno bez uvrede.I vas trojica drugara ako se vec drzite Knjige ne morate toliko da kritikujete,nije to TO.Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2004, 15:08 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 09:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Avg 2004, 14:06
LHfinaA je napisao:
Ljudi ne morate da se svdjate,Hram jeste izgradjen na dobrovoljnim prilozima,i donacijama.I sto se kacite za bas taj objekat koji je tu bio i prije,a ne za neke zgradurine koje sada nicu kao lude.Objekat je predivan i ruzno je da ga vi mali zadrti ljudi,kojima su kreteni usadili mrznju u glavu,iz tih razloga blatite.

APSOLUTNO SAM SAGLASNA SA TOBOM, TREBALI BI POJEDINI DA PREISPITAJU SVOJE STAVOVE I RAZMISLJANJA,A PRI TOM DA NE BLATE SRPSKU CRKVU I SVE LJUDE PRAVOSLAVCE.

KAKO KAZU: SOVINISTA=POSTUJE SVOJE,A MRZI TUDJE
PATRIOTA=POSTUJE SVOJE,A CIJENI I DRUGE.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2004, 18:40 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2004, 08:23 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Avg 2004, 14:06
Hej Micelijus,bilo bi ti bolJe da malo prostudiras pojedine knjige u kojima ces pronaci sve potrebne odgovore,jedino ako nisi toliko neobrazovan da ne znas citati.
Iz tvojih izjava se moze zakljuciti da i nisi nesto sklon znanju!!!! :-?
Zato SVETO PISMO U RUKE,PA UZIVAJ U PRODUHOVLJENOSTI!!!!! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2004, 08:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2001, 01:00
hehe Aleksandre i folova :lol:

kako ti pises, odajes utisak da uopste ne citas sta, osoba s kojom "diskutujes", pise.. De mi reci te knjige koje spominjes, jesi to ti pisala? Jer koliko sam ja skontala, covjek te pitao zbog cega si za to da se gradi ta gradjevina.. hmmm
Nema veze nek si ti njega tako PRODUHOVLJENA ispljuvala na fazon "neobrazovan, nenacitan, itd.."
hehe aleks(ili mozda x) andra, najebo je onaj kojeg ti budes obrazovala..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2004, 09:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sugarmamma je napisao:
hehe Aleksandre i folova
kako ti pises, odajes utisak da uopste ne citas sta, osoba s kojom "diskutujes", pise

Upravo tako. Čovjek nije pitao zašto su stvari takve sa strane da može da pogleda u knjigama o tome, već je pitao da vidi koje je opravdanje ljudi koji tako rade.

Radi se baš o tome što on jeste pogledao u knjigama kako to treba da bude i vidio da se to ne radi tako, a da se te knjige kao formalno poštuju, što dovodi do nekakve kontradikcije. Pitanja i dileme su tu da neko, ako može, objasni te kontradikcije.

Uostalom to je detaljnije izneseno na temi na koju je Micelijus par postova iznad uputio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2004, 09:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dositej Obradović:

"Koja je nauka pravoslavnija i blagočestivija od jevangelija Spasiteljeva, koja obličava i ukorava licemerne i druge molitve i postove... Pravda i istina može li pravoslaviju biti protivna?"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2004, 16:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Ja se izvinjavam, samo momenat da odgovorim na zadate teme i pitanja.

Ljubomora, nosena nacjonalizmom kakav propagira Micelijus, te sektaskim nastojanjem da se sve sveto na svetoj Srpskoj zemlji unisti kakvo vec duze vrijeme Vader otvoreno zagovara bice da je takvo sto i srusilo ovaj hram prije zamalo 70 godina.
Slika

Odgovori na gore postavljena pitanja "cim se dicite"
bili bi suvisni da se ne zna cijena gradnje ovakvog hrama nasuprot cijeni izgradnje nekih vjerskih pokusaja po okolini Banjaluke.
Pokusaji ce naravno ostati na pokusajima i o tome ne bih dalje, dakle, malter, zidar, beton, blok od 0.15 pf. i opleti, sto vise to ruznije.

a "sta vi to postujete", pa izaberi odgovor

Citiraj:
U toku su radovi na izgradnji jednog od najznačajnijih objekata Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj – Sabornog hrama Hrista Spasitelja. Izgradnja novog hrama otpočela je 17. oktobra 1993. godine, osveštanjem temelja koje je obavio Njegova svetost patrijarh srpski Gospodin Pavle. Saborni hram Hrista Spasitelja gradi se na temeljima porušenog Sabornog hrama Svete Trojice.

Izgradnja Sabornog hrama Svete Trojice započeta je 27. septembra 1925. godine. Radovi na izgradnji završeni su 1929. godine, ali su zanatski i umjetnički radovi na ukrašavanju hrama trajali još devet godina. Svečano je osveštan na Spasovdan 1939. godine.

Važio je za jedan od najljepših srpskih hramova toga vremena, a bio je izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu. Prilikom njemačkog bombardovanja, 12. aprila 1941. godine, hram je pogođen i znatno je oštećen oltarski dio. U maju iste godine hram je potpuno srušen.

Poslije Drugog svjetskog rata na njegovim temeljima podignut je spomenik poginulim borcima, a tek početkom devedesetih godina Crkvena opština banjalučka dobila je dozvolu za obnovu porušenog hrama.

I naravno jedan pozdrav za znamo vec koga ;),
wash the dishess
Slika :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2004, 17:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Mar 2004, 20:43
Micelijus je napisao:
Gradite nazovi "hram" i još mu dajete ime Sina Božijega koji je sav ljubav, praštanje, istina, život, i jedini motiv za izgradnu te građevine je udaranje kontre nekome ili nečemu, i raspirivanje još veće mržnje i netrpeljivosti, a bunili ste se i protestvovali kada su Muslimani iz istih razloga dolazili da grade Ferhediju, pa u čemu se onda razlikujemo od njih i za koga ste vi to gradili ovaj "hram" za sebe, za Boga, ili za Muslimane kojima pucate penale?????

Vredjati nije primereno, 'nazovi' Hram, 'veliki' Srbi i shta ja znam, nije na mestu.

A ako smem primetit, malo je glupo i generalizovati.
Dakle pricha kako se Hram gradi u centru, kuje zlatom i dragim kamenjem, i zvoni svakih 15 minuta, da bi neko udarao penale Muslimanima, je shuplja.

Verujem da ima ljudi koji na Hram gledaju s te strane. Isto tako verujem, da se ta ekipa sastoji od ljudi s kojima ionako niko ne zheli imat posla.
Hram nije podignut nikome u inat. Hram je podignut jer mu je tu mesto.

Ja lichno se dichim svojom verom. Svetinje mog naroda su i moje, i ne vidim zashto ne bi trebalo da se njima dichim. Narochito kad su tako lepe :)

Mada, moram priznat da mi malo smeta svo to zlato po kupolama, zvona koja kontrolishu sateliti,... mislim da bi mi bilo drazhe da je potpuno isti kao pre.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]