banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 13:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Maj 2013, 17:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Isto takvu sudbinu je doživio Draksenić kod Dubice....98% gubitaka.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 18:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Nije bitan Jasenovac! Djelo je to jedne sumanute politike koja je tih decenija tresla evropu, ali bitna je činjenica da je jedan generator jasenovačkih događanja u hrvatskoj amnestiran do te mjere da ga slave kao da je svetac.
Sve dok Stepinac bude svetac za većinu srba zapadno od drine to će biti jasna poruka šta ih čeka prvom prilikom kada to međunarodni uslovi dozvole, kao što su to dozvolili 1995. godine.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
nepokoreni je napisao:
shakal je napisao:
Pogledajte demografsku sliku Dubice prije i posle rata i bice vam jasno.

50% civilnog stanovnišva je izginulo u ratu...do danas Dubica nema broj stanovnika iz 1931. Genocid za opomenu!

što je najgore nije izginulo u ratu, velika većina je pobijena van ratnih dejstava, nači nisu izginuli u ratu, već pobijeni.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 18:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Na to sam mislio kad sam rekao genocid.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 19:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Danas pola vijeka poslije Srbi u Hrvatskoj su građani petog reda (peta kolona). Danas posebno vrijeđa da je javno mjenje doslovno okrenuto činjenici kako je Jasenovac sve samo ne ispunio svoje kapacitete, a da se genocid nad srbima nije ni dogodio iz prostog razloga što srbima i nije bilo mjesto na teritorijama Slavonije, Like, Korduna, Banije, Dalmacije, Gorskog Kotara, Slovenije, Srema, Bačke, Baranje, Posavine, Hercegovine, Dubrovnika, Boke Kotorske, Podrinja, Ravne Romanije, Srednje Bosne i Mađarske.
Današnji Hrvati sa sobom ne nose breme odgovornosti prema Sistemima Koncentracijskih Logora Donje Lonjsko Polje, odnosno oni su duhovno i zakonski amnestirani od strane savremene civilizacije za sve pogrešne korake za vrijeme WW2. Jasenovac je ideja i razrađen plan još iz vremena WW1 samo se čekalo na realizaciju u sveobuhvatnom smislu.
U svemu ovome leži jedna činjenica koja nadopunjuje ovu sliku onom pravom generativnom činjenicom koja objašnjava uzrok ovakvog stanja i odnosa samih srba prema jasenovačkim žrtvama, a to je poznata činjenica da srbe krasi krmeća inferiornost prema sopstvenoj egzistencijalnoj politici.
Srbi su narod koji je potpuno ravnodušan prema svim svojim žrtvama, a posebno prema onima koje su položene uz korito rijeke Save (Sava je ime prvog srpskog arhiepiskopa) sa obe strane obale. Mene lično umara konverzacija o Jasenovcima i sličnim temama. Posebno u ova vremena amputacije srpskog intelektualnog bića. Pođeš od konstrukcije srpskog jezika, ove instant varijante koja je pripisana tobožem jezikoslovcu nekom šepavom čobanu iz okoline Loznice, pa sve do marginalizacije značaja porodice. Čerčil je jednom rekao i mislim da je taj dan blizu. Ma, govorio je da za stotinu godina neće biti srba.... barem ne pod tim imenom.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 19:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
cooltura je napisao:
Nije bitan Jasenovac! Djelo je to jedne sumanute politike koja je tih decenija tresla evropu, ali bitna je činjenica da je jedan generator jasenovačkih događanja u hrvatskoj amnestiran do te mjere da ga slave kao da je svetac.
Sve dok Stepinac bude svetac za većinu srba zapadno od drine to će biti jasna poruka šta ih čeka prvom prilikom kada to međunarodni uslovi dozvole, kao što su to dozvolili 1995. godine.

E kad vidim ovo medjunarodni uslovi dize mi se kosa....

Treba sjedit i cekat, biti dobar i miran,malo u strahu mozda nas i mimoidje zlo, ili mozda ako se uvucemo mozda jos bolje prodjemo.
Eto nista se ne moze. Jel sta ces, kad se opet stvore "medjunarodni uslovi" ..mi smo gotovi, hajd zdravo.

Kakvi medjunardoni uslovi?

Svaki narod kroji svoju sudbinu, ako ne dozvoli da mu kroji drugi.
A ako dozvoli da mu drugi kroje onda zatvori radnju i ugasi svjetlo i cekaj vampire,,velika pamet.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 19:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
_зока je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Citiraj:
Hoćeš reći da su se ustaški zločini skrivali?

Па с обзиром на све оне неископане јаме по Лици и Херцеговини и на крајње аматерски приступ истраживању злочина у Јасеновцу и другим логорима могу да закључим да нису скривани али су циљано запостављани.

Bez zajebancije al' cifra od 700k pobijenih u Jasenovcu je najvjerovatnije preduvana, baš u cilju stigmatizacije ustaša. Ustaše su u SFRJ imale tretman kakav su i zaslužile, kao najgori zločinci i ljudski šljam. Takođe, tokom rata je skoro nemoguće bilo preći iz ustaša u partizane, dok su prelasci iz ostalih kvislinških formacija u partizane bili česti i uobičajeni....
Što se tiče igranog filma....Ja nisam čuo, ne znači da ne postoji, ni za jedan igrani film o Aušvicu...

Ова са цифром од 700к би могао и да се сложим, с тим да морам да напоменем да је немогуће утврдити стваран број, јер одмах након рата није спроведено никакво истраживање. Тек након скоро 20 година спроведена је истраживање.

Филмови о Аушвицу су рађени (Шиндлерова листа нпр.) а ако приде узмемо и израелски утицај и маркетинг о холокаусту (написано је 1000 и 1000 књига, чланака, итд. на свим могућим језицима) нема сумње да су Јевреји учинили све да се њихова трагедија чује.

Што се тиче ове тврдње да током рата није било могуће прећи из усташа у партизане, то не стоји. Може се наћи доста примера (неко је већ навео Месића).

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 21:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Šindlerova lista je snimljena nakon raspada Jugoslavije...Ako se toliko čekalo za film o najpoznatijem svjetskom konc logoru, uz toliki jevrejski uticaj i marketing, što je onda čudno što nije snimljen igrani film o Jasenovcu? Plus, Šindlerova lista ima drugi lajtmotiv....da je i u nečovječnom vremenu bilo ljudi....

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 22:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citat sa drugog foruma...

Citiraj:
ТОКОВИ ИСТОРИЈЕ
Часопис Института за новију историју Србије
4/2007.

Драган ЦВЕТКОВИЋ
СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ
страна 153.

Мишљења смо да за полазну тачку у истраживањима треба узети број страдалих Југославије који је произашао из процеса настанка пописа „Жртве рата 1941–1945“ који се креће између 1.070.000 и 1.120.000 особа. Прорачуном за територију која је приближно једнака територији НДХ долазимо до броја који се креће између 695.000 и 742.000 страдалих. Ако
као средњу вредност узмемо 718.500 страдалих произилази да страдали НДХ представљају 64,15% до 67,15% људских губитака Југославије, што је јако велико страдање с обзиром на учешће од 39,70% у њеној популацији.

Разврставање по категоријама показује да је у НДХ живот изгубило између 504.000 и 536.000 цивила16 тако да они представљају према средњој вредности (даље за с. в.) 70,08% до 74,71% свих страдалих НДХ, а уједно цивили из НДХ чиме између 70,84% и 74,39% страдалих цивила Југославије.17
Поређења ради, у осталом делу Југославије, дакле ван територије НДХ, учешће цивила међу страдалима је између 51,98 и 52,40%.18 Национална структура страдалих цивила показује да је међу њима:

Срба – 325.000 до 345.000 (62,50 до 66,46% за с. в.)
Хрвата – 63.000 до 67.000 (11,75 до 12,90% за с. в.)
муслимана – 39.000 до 41.000 (7,46 до 7,94% за с. в.)
Јевреја – 30.000 до 32.000 (5,78 до 6,15% за с. в.)
Рома – 24.000 до 26.000 (4,66 до 4,96% за с. в.)
осталих националности – 6.000 до 7.000 1,21 до 1,29% за с. в.)
неутврђене националности19 – 17.000 до 18.000 (3,26 до 3,47% за с. в.)

С обзиром на учешће у популацији приметне су изразите дис пропорције у страдању цивила појединих националности. Однос у броју стра далих цивила код Срба20 и Хрвата износи 5,15 :1, али с обзиром на њихов међусобни однос у популацији НДХ (1 : 1,71) тај однос износи 8,81 : 1. КодСрба и муслимана однос у броју страдалих цивила је 8,38 : 1, али с обзиром на њихов међусобни однос у популацији (2,75 : 1) тај однос је 3,05 : 1.21 Срби цивили из НДХ представљају 76,14% свих страдалих цивила српске националности, иако је на тој територији живело свега 29,56% од свих Срба, односно 24,57% ако се узму у обзир одсутни Срби из НДХ.22 Однос у броју страдалих цивила српске националности из НДХ и осталог дела
Југославије износи 3,19 : 1, али с обзиром на то да је на територији НДХ на њихов међусобни однос у популацији (2,75 : 1) тај однос је 3,05 : 1.21 Срби цивили из НДХ представљају 76,14% свих страдалих цивила српске националности, иако је на тој територији живело свега 29,56% од свих Срба, односно 24,57% ако се узму у обзир одсутни Срби из НДХ.22 Однос у броју страдалих цивила српске националности из НДХ и осталог дела Југославије износи 3,19 : 1, али с обзиром на то да је на територији НДХ живео мањи део српског народа стварни однос у страдању је 7,60 : 1.23

На основу достигнутих резултата у ревизији пописа, а пратећи до сада исказани тренд у кретању добијених података за одређене територије и одређене националности, можемо са сигурношћу проценити да се број страдалих у логору Јасеновац креће између 122.300 и 130.100 особа.24 Према средњој вредности од 126.200 они чине између 17,01 и 18,16% стра да-
лих из НДХ, што је уједно између 11,27 и 11,79% страдалих Југославије. Тиме се логор Јасеновац издваја као највеће стратиште не само у НДХ, већ и у читавој Југославији, а и у глобалним размерама страдања заузима значајно место. Ако се узму у обзир само цивилне жртве рата, у Јасеновцу је страдало између 23,54 и 25,04% цивила НДХ. Они уједно представљају
између 17,53 и 18,03% свих страдалих цивила Југославије. Међу свим становницима НДХ који су изгубили живот у неком од концентрационих логора у НДХ или ван ње, страдали у Јасеновцу чине између 71,30 и 75,57%.25 Тиме он постаје синоним за страдање у концентрационом логору.
Гледано према годинама постојања логора, највеће страдање од 67,76% је забележено у 1942. години када је живот изгубило између 82.870 и 88.156 особа. Иако је неупоредиво мање страдање осталих година постојања логора, по броју се издвајају прва, односно само четири месеца током којих је постојао логор и претпоследња година рата током којих је живот
изгубило 13,08%, односно 8,91% страдалих логораша. Национална структура страдалих показује да је међу њима:
Срба – 77.000 до 81.000 (60,77 – 64,23% за с. в.)
Јевреја – 18.000 до 19.000 (14,23 – 15,04% за с. в.)
Рома – 18.000 и 20.000 (14,62 – 15,45% за с. в.)
Хрвата – 7.000 и 7.500 (5,58 – 5,89% за с. в.)
муслимана – 1.300 и 1.500 (1,07 – 1,14% за с. в.)
осталих и непознатих националности – 1.000 и 1.200 (0,85 – 0,89% за с. в.)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
_зока je napisao:
Šindlerova lista je snimljena nakon raspada Jugoslavije...Ako se toliko čekalo za film o najpoznatijem svjetskom konc logoru, uz toliki jevrejski uticaj i marketing, što je onda čudno što nije snimljen igrani film o Jasenovcu? Plus, Šindlerova lista ima drugi lajtmotiv....da je i u nečovječnom vremenu bilo ljudi....

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Holocaust_films

И на ово све сад додај десетине хиљада књига, часописа, итд.

Неко се потрудио да се његова трагедија не заборави и да на разне начине допре до широких маса, а неко је олако прешао преко своје трагедије зарад братства и јединства.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 00:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Silvio Dante je napisao:
_зока je napisao:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Holocaust_films

И на ово све сад додај десетине хиљада књига, часописа, итд.

Неко се потрудио да се његова трагедија не заборави и да на разне начине допре до широких маса, а неко је олако прешао преко своје трагедије зарад братства и јединства.

Poljska je imala vise zrtava od nas, kad si cuo, gledao filmove o poljskim zrtvama.
Ako si cito znao si.
I to sto kazes Jasenovac je tragedija, nije tragedija, Jasenovac je zlocin a kako to mislis da se olako preslo…

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 08:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Срећа само да је у Јасеновцу настрадало нешто Јевреја, па они не дозвољавају да се Јасеновац заборави и било која њихова жртва, иначе би тај логор до сад био заборављен каква смо говна. Више ће се они најебати мајке усташама због пар хиљада својих жртава, него глупи Срби због пар стотина хиљада мучки убијених. Нама нема помоћи.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 10:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
kako protumačiti ovaj srpski poriv da se smanjuje broj žrtava jasenovca,da se piše da se pretjeruje sa tim brojkama i da ti koljači nisu "pobili baš toliko ljudi"?
ajd da neko zna tačno,npr,ubijeno je 146 725 ljudi,pa da piše,ali ovako nagađati i smanjivati,pisati o naduvavanju broja ubijenih,ne razumijem...

da se povede ovakva rasprava o broju ubijenih srebreničana,ja vas uvjeravam da se nije rodio bošnjak koji bi pisao da je 8000 ljudi prenaduvano,ili hrvat za blajburg,doduše tu bi se i našao možda pokoji...

zašto smo mi takvi?

da li je to naša prednost što nismo kao oni,ili naš usud i prokletstvo? :-?

a i inače,kod bošnjaka nema nijedna nataša kandić,borka pavićević,biljana srbljanović,čedomir jovanović,sonja biserko,srđa popović,vesna pešić i ostala bulumenta,a kod hrvata ima jedan ili dva (zoran pusić i puhovski,vedrana rudan).....u čemu je fazon?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 10:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Dževad Galijašević?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 11:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma sve je to...
Prvo koliko se može pouzdati u tačnost popisa stanovništva? Prije i poslije rata. I u današnje vrijeme petljaju sa tim...
Što se konačnog broja i spiska žrtava, koliko je Srbiji trebalo... I da li je zvanično objavila podatke o nastradalima u agresiji 1999. godine. A radilo se o par hiljada žrtava u kratkom sukobu...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 11:04 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Citiraj:
Dževad Galijašević?

eee,njega sam zaboravio,znači ipak ima jedan 8)

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 11:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Ima ih još, samo im ne znam imena...Recimo onaj tip što je skoro u Hagu svjedočio oko snajperista po Sarajevu za koje su tvrdili da su Srbi....
danijell je napisao:
Ma sve je to...
Prvo koliko se može pouzdati u tačnost popisa stanovništva? Prije i poslije rata. I u današnje vrijeme petljaju sa tim...
Što se konačnog broja i spiska žrtava, koliko je Srbiji trebalo... I da li je zvanično objavila podatke o nastradalima u agresiji 1999. godine. A radilo se o par hiljada žrtava u kratkom sukobu...
Nije to neslaganje u parsto ili par hiljada žrtava nego u više od pola miliona....Bolje da mi to sami utvrdimo i razrješimo nego da ostane Hrvatima da oni uvrđuju....

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sličan je odnos. Gledano matematički. Za NATO agresiju bile su prve procjene od 500 do 2500 poginulih. Ne znam da li postoje zvanični podaci. Znam da postoji sposak pogiinulih vojnika i policajaca. Nešto preko hiljadu, ali su tu uračunali i one iz prethodne godine.

Da nije bilo spiska od IDC-a i sada bi u Sarajevu spominjali stotine hiljada poginulih muslimana. Za WWII odavno je kasno za nešto slično. Jedio ako neko drugi uradi nešto. Neko u čije podatke ćemo i mi sami vjerovati, jer smo često previše samokritični. Možda za to posluži arhiva iz Jasenovca poslata u Muzej holokausta u Njujorku, koju bi inače vjerovatno morali vratiti Hrvatskoj.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 13:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Schlager je napisao:
kako protumačiti ovaj srpski poriv da se smanjuje broj žrtava jasenovca,da se piše da se pretjeruje sa tim brojkama i da ti koljači nisu "pobili baš toliko ljudi"?
ajd da neko zna tačno,npr,ubijeno je 146 725 ljudi,pa da piše,ali ovako nagađati i smanjivati,pisati o naduvavanju broja ubijenih,ne razumijem...

da se povede ovakva rasprava o broju ubijenih srebreničana,ja vas uvjeravam da se nije rodio bošnjak koji bi pisao da je 8000 ljudi prenaduvano,ili hrvat za blajburg,doduše tu bi se i našao možda pokoji...

zašto smo mi takvi?

da li je to naša prednost što nismo kao oni,ili naš usud i prokletstvo? :-?

a i inače,kod bošnjaka nema nijedna nataša kandić,borka pavićević,biljana srbljanović,čedomir jovanović,sonja biserko,srđa popović,vesna pešić i ostala bulumenta,a kod hrvata ima jedan ili dva (zoran pusić i puhovski,vedrana rudan).....u čemu je fazon?

Ovo je klasicno zavodjenje za Goles planinu. Kao svi lazu , sto ne bi smo i mi, pa makar malo, a ovdje pricamo o razlici od pola miliona !? Ljudi ne zele da shvate da je takvo laganje degradiranje samih realnih zrtava i da se tu krije nesto puno opasnije ( ovdje sad ne mislim samo na Jasenovac), a to je pogonsko gorivo za neke buduce ratove , obracune bez kraja, jer se sa ovim pricama ( ma sa koje strane dolazile) truju buduce i sadasnje generacije , koje ce mozda, AKO , na bazi osvete ispravljati krive Drine po svom nahodjenju, kao nismo mi njih pobili koliko su oni nas, znaci cekamo da neko opet zapuca iz startnog pistolja.E brale meni je toga dosta , kao sto mi je dosta necijih lagarija i mastarija , pogotovo nekih sumnjivih intelektualaca koji jos uvijek predaju na fakultetima i gostuju po tv studijima raspredajuci oprobane seme. Dokle ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]