banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 20:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 440  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ebay!
PostPoslato: 08 Maj 2013, 11:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Forty Two je napisao:
Registruj se za uvoz pa ti neće trebati špediter.

Pa i pravna lica koja obavljaju uvoz i izvoz koriste špeditere.....
ratkop je napisao:
Ovo sto nase poste i carine rade je mimo zakona i obicno klepanje po usima gradjana. Treba videti zakon o carinjenju i te pravilnike postanske. Ako u zakonu o uvozu robe stoji da roba vrednosti do 100eur ne potpada pod carinu onda ako dodje racun za carinu samo zvati carinu i pozvati se na zakon taj i taj.
Nemam iskustva stvarno s dolaskom robe u BiH ali ovo je neka logika kojom se vodim.
U zakonu piše da roba vrijednosti veće od 50KM podliježe carinjenju....Kakvih sto evra živ bio?

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Гдје почиње Босна ту престаје логика (c) Иво АНдрић.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
ratkop, jesi li ti iz bosne?
evo drustvo gore je sve objasnilo kakve su procedure carinjenja, preko obicne poste i preko speditera, tako da stvarno nema smisla da nesto dokazujes, kad evo mi pricamo iz iskustva.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Evo sve stoji ovde. Zakon o carinskoj politici BiH. Roba namjenjena u privatno koristenje a ne u komercijalne svrhe u vrednosti do 200Km je oslobodjena carine. I na taj zakon se treba uvjek pozivati

http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/pra ... ci_bih.pdf

Pokusavam pomoci ljudima.

Poslednji put menjao ratkop dana 08 Maj 2013, 12:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ма све је то ок, али убацивање шпедитера и "глобе" која с тим иде у робу достављену курирском службом је "ниђе везе".

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
@zoka
Koriste špedicije za njihov osnovni posao, odnosno za prevoz. Ali špedicije često nastupaju i kao carinski posrednici za lica koja nisu registrovana za uvoz.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
U privatnom transportu robe vrednosti do 200Km je oslobodjena carine. U Postanskom transportu roba vrednosti do 50Km je oslobodjena carine ali samo ako je roba poslana normalnom postom. Ako se salje dhl ili fedexom placaju se neke dodatne usluge posto oni ne spadaju pod drzavne firme.

Ako vam neko pokusa naplatiti carinu za robu do 50KM a da je poslana normalnom postom nazovite 051/324-380 i tu ulozite zalbu i bicete oslobodjeni troskova.

Nadam se da sam nekome pomogao

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Forty Two je napisao:
@zoka
Koriste špedicije za njihov osnovni posao, odnosno za prevoz. Ali špedicije često nastupaju i kao carinski posrednici za lica koja nisu registrovana za uvoz.

Druže, moja firma uvozi robu sopstvenim kamionima, a carini je preko špeditera. Ne možeš ti kao pravno lice koje nije registrovano za carinjenje cariniti robu....

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
ratkop je napisao:
...Koliko sam video po zakonu ako imas racun roba se carini po racunu. Ako nemas onda se njena vrednost procjenjuje na osnovu vrednosti istog ili slicnog artikla na teritoriji BiH.

ne mora biti na teritoriji bIh može bilo gde u svijetu... kad vas kurirske službe obavještavaju obavezno naglasiti da poštu preusmjere u carinski referat pošta Banjaluka.( ako ste iz bl i okolice) pošto gule kožu sa ledja ako odrade u saraj`vu.

ostalo je stvar matematike.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
_зока je napisao:
Druže, moja firma uvozi robu sopstvenim kamionima, a carini je preko špeditera. Ne možeš ti kao pravno lice koje nije registrovano za carinjenje cariniti robu....

Pa to sam i mislio da moraš biti registrovan za carinjenje da bi sam carinio uvezenu robu (mada sam se malo nespretno izrazio). Pretpostavljam da se uvoznik može registrovati za tako nešto, pitanje je samo koliko je isplativo.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Forty Two je napisao:
@zoka

ukoliko firma ima šifru djelatnosti "63400- djelatnost drugih posrednika u saobraćaju" može sama u svoje ime podnijeti dokumetaciju za carinjnje. (ako ima tehničke mogućnosti naravno)

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

koja firma, možda suradjujemo :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
angelo_gabriel je napisao:
ne mora biti na teritoriji bIh može bilo gde u svijetu... kad vas kurirske službe obavještavaju obavezno naglasiti da poštu preusmjere u carinski referat pošta Banjaluka.( ako ste iz bl i okolice) pošto gule kožu sa ledja ako odrade u saraj`vu.

ostalo je stvar matematike.

Preko koje službe se može naručiti a da se odradi tako kako si napisao?

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 12:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

bilo koje, pošto ti plaćaš službu, a ne ona tebe.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 14:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
Evo ja sada zvao DHL kancelariju u Sarajvu, kažu da mora da se carini naaerodromu Sa, tako da gluljenje kože slijeduje...

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2013, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Je li imao neko ovakav slucaj:
Slika

Prigovorio sam prodavacu pri posljednjoj kupnji da mu ne valja pakovanje i da cu mu ostaviti negativan feedback ako mi opet posalje tako lose upakovanu robu (folije za displej bez kartona, saviju se putem u koverti), pa je rekao da ce poslati fino upakovano. Sad vise ne mogu kupiti od njega. Kontam da me nije blokirao, a nije mu to pametno jer mu jos uvijek dodjem 2 feedbacka.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2013, 19:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Па вјероватно те јесте блокирао. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2013, 19:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
blaf77 je napisao:
danijell je napisao:
blaf77 je napisao:
Ja toliko stvari cekam da sam se danas u sred dana opalio sam sebi smijati kad sam se sjetio da sam sanjao da je stiglo sve odjednom. Ja u haustoru zgrade a vrata od mog sanduceta otvorena, i postar slozio sve zute kovertice u njega uredno jednu na drugu, sanduce krcato.
Bem` ti vaki bizmis.

Evo i danas stigla dva paketa :)

Znači krenulo je...

Ne da je krenulo, nego se moj san ostvario danas. 11 posiljki stiglo jutros. Postar "presretan":

Slika

Samo ti "vadi mast". Ovaj moj poštar još uvijek na slobodnim danima :lol: Valjda još danas :angry4: Nisam jedini koji nešto čeka, obradovaće se kada vidi šta treba isporučiti :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2013, 20:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Jos sam kasnije nasao i 12 kovertu u sanducetu, jadan nije sve stigao ni izvaditi.

Sinipe, "Tek ce da mu bude zaaaaao" ako me blokirao, dobice 2 "lijepa" feedbacka od mene, gratis.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2013, 22:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2013, 21:43
ja bih naručio kineski tablet od nekih 65-85 dolara, dok se odlučim koji tačno ali me zanima koje su šanse da će ga se carina dočepati i naplatiti harač? Može li se kako označiti da vrijedi manje pa da ga ne pregledaju ili će me svejedno oguliti... :D ako je neko naručivao slične stvari pa zna?

i koliki bi bio damage, carina 11% + pdv 17% na tu sumu? Hvala

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 440  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]