banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 09:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2001, 00:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Carl Sagan je rekao ... parafraziram ... Ako smo stvarno sami u svemiru, onda bi to bio stvarno uludo potrosen toliki prostor. Ova recenica vise od ijednog drugog iskaza govori kolika je velika mogucnost da postoji ETI(inteligentan zivot van planete). A posto je vec otkriveno nekoliko zvjezdanih sistema koji posjeduju planete… logicno je pretpostaviti da nac sistem predstavlja samo jedan u nizu sistema u galaksiji …. a posto galaksija ima mnogo vise nego sto mi mislimo da ima zvijezda na nebu .. mnogo mnogo vise …tacnije zvijezda u tipicnoj galaksiji ima prosjecno 1011, a galaksija isto toliko ... pa se prostom matematikom dobija broj zvijezda 1022 ...
Mnogi naucnici smatraju da je Zemlja zbog svog polozaja u odnosu na Sunce ovakva kakva jeste... odnosno pogodna za zivot. Logicno je pretpostaviti da je takva situacija i sa ostalim planetama u ostalim zvjezdanim sistemima ... dakle, mogucnosti su velike.
Cisto kao interesantan podatak slijedi primjer..
zvijezda u nasoj galaksiji 10^11 ... dakle potencijalnih 10^11 planeta... Neka je samo 0.1% pogodno za zivot ...to daje 100000000 ... odnosno 100 miliona planeta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2001, 19:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ispravka za prethodni tekst, nije 1011 vec 10 na 11-u i nije 1022 nego 10 na 22.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2001, 11:17 
Ako si gledao film KONTAKT, vjerovatno si cuo sta zena rece onoj klincadiji na kraju filma. To je to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2001, 23:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Sep 2001, 01:00
Definitivni nismo sami

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2001, 14:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Nekad mi se cini da sam ja sam u cijelom Svemiru :smile:.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2001, 00:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

hehehe.. gledao sam film i citao knjigu Kontakt(autor Carl Sagan) nekoliko puta..
knjiga je naravno bolja i kao sva Saganova djela tjera na zesca razmisljanja..

npr. ona njegova ideja o transcedentalnim brojevima kao sto su e i PI koji navodno imaju beskonacno decimala koje se ne ponavljaju periodicno..
ideja se zapravo zasniva na tome da komp racuna PI i pretrazuje ponavljanja odredjenih brojeva .. pa ih onda pokasava ispisivati u raznim sistemima .. npr. oktalni, hexa, binarni itd.
U principu ispituje sisteme sa bazama od 1-11 i pokusava naci neku skrivenu poruku u tim brojevima koji su tijesno vezani za sam oblik i postojanja svemira..
Pronalazak takve poruke bi definitivno bio dokaz da je svemir stvoren od strane nekih visih bica.. from out of space hehehe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2001, 19:22 
Oooo, kako da ne! Kad covjek ukljuci sve opcije u igru, a u isto vrijeme iskreno sagleda sve pronalaske do sada, bilo u polju nauke, umjetnosti ili bilo kojeg drugog polja u kojem se covjek trudi da sazna i spozna, iskreno zeleci da pronadje stvari koje su zajednicke, a ne razlike na kojima bi bazirao svoj suprotan stav i, obzirom na to, konflikt s drugima, onda se otvaraju nepregledni svjetovi ispred njegovih ociju koje on, svaki ponaosob, duboko postuje uceci od njih (svjetova), shvatajuci tako da nista nije nemoguce. I, sto je jako vazno, bojeci se sve manje (imajuci strah, generalno; posto imamo strah od svega nepoznatog).
Jesmo li mi stvoreni, ustvari, mnogo jednostavnije i s manje mistike nego sto smo sami sebe uvjerili?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2001, 16:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Jedi, da li si citao knjigu "Svijetovi u sudaru", Imanuel Velikovski ? Ako nisi procitaj, siguran sam da bi se tebi svidjela...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2001, 01:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Anonymous.. vrlo lijepo receno.. i ako moze da se registrujes .. mislim da te nista ne kosta..

"Ljudska bica koja u krajnjoj liniji potjecu sa zvijezda i samo privremeno i kratkotrajno nastanjuju svijet nazvan Zemlja, zapocela su dugo povratno putovanje"

Hari .. prvi put cujem za knjigu .. potrazicu je .. a uskoro ce i sajam ..

Sto se tice same ove teme..
Mnogi pisci i naucnicu su dali odredjene pretpostavke o eventualnim buducim desavanjima.. i mogucoj covjekovoj buducnosti u Svemiru..

Arthur C. Clarke u svojoj Odiseji prica o tzv. monolitu koji je zapravo ta "iskra" koja pokrece zivot .. i salje nekom mastermind-u.. informacije o progresu tog zivota.. dakle upucuje se na visa bica..

Carl Sagan u Kosmosu mnogo puta spominje Kosmos kao Bozansku tvorevinu.. a u samoj knjizi Kontakt daje svoj uvid.. postoje cuvari koji su prilicno napredni i eksperimentisu sa Svemirom na nama nerazumljivom nivou.. ali ni oni ne znaju ko je napravio taj Svemir .. ko je Tvorac..
Isto tako Carl Sagan interesantno kombinuje vjeru i nauku.. sa naucnicom(Dzodi Foster) i onim savjetnikom za vjeru..
na kraju oni kazu "Nas cilj je jedan i isti, search for truth!!!"

Gene Rodenbery .. nezabroavne Zvjezdane Staze.. on je u pravljenu ovih serija konsultovao mnoge Nasa-ine naucnike kako bi serija bila sto vise zasnovana na eventualnim naucnim otkricima.. on spominje odredjena visa bica Q-ove.. koji su naravno za ljude svemoguci .. i isto kao kod Sagana eksperimentisu sa Svemirom.. u ovoj sagi ljudi su na putu da se duhovno izgrade i obogate tako sto ce istrazivati svemir uciti sve vise o njemu.. itd .. itd..

Tu je jos mnogo SF pisaca koji su vrlo interesantno "vidjeli" covjeka u Svemiru..

Mene bas interesuje sta je od svega toga nasa realnost i u kom pravcu se covjek krece.. mada se za sada covjek vise brine kako da se unisti nego da sazna zasto je na ovoj planeti, koji mu je cilj postojanja, ko je stvorio Svemir itd. ..

Komentari su slobodni i sa duhovnog-vjerskog aspekta i sa naucnog.. jer po meni to ne ide jedno bez drugog..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2001, 17:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ako zelite saznati vise o civilizacijama na drugim planetama potrazite knjigu Arthur C. Clarke
Kota 51.Tu mozete procitati sve o rusenj UFO u Novom Meksiku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2001, 16:27 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 26 Sep 2001, 01:00
Sami u svemiru... pa moje misljenje je da covijek ili ti homo sapiens uopste nije toliko savrsen da bi mogao da bude sma u svemiru.Pa samo pogledajte prirodu , i sklad svega u njoj, i odmah vam je jasno da nismo mi ti koji treba da stave tacku na evoluciju Vaseljene.
Smatram da sto se kosmosa tice nismo zavirili ni u komsiluk a kamo li u nesto drugo i da me cak nebi iznenadilo da negdje postoji ista ovakva planeta , pa mozda cak i sa istim ljudima, a o mogucim varijacijama koje su mogle nastati u evoluciji na bilo kojoj drugoj planeti necu ni da govorim, jer one gotovo da i nemaju granice.
O ovoj temi moze da se prica jako puno ali , da ne davim vise ,moje je licno misljenje da nema teorije da smo mi i nasa Planetica jedino sto je zivo u svemiru, a evo i jos jedno malo objasnjenje.Ako se covjek nadje sam u nekoj dubokoj i velikoj rupi, on oko sebe vidi samo zidove rupe i nema pojma sta je vani, i ima li npr. iko ziv izvan njegove rupe.Ali ako se popne na kakvo uzvisenje , e onda se stvari mijenjaju, i on moze da sagleda sta se desava u malo vecem radijusu.
Pa malo vise o ovoj temi covjek ce moci da prica kad prosiri vidike, tj. napusti svoju "rupu", ali to je tesko jer ipak iz rupe se i radjamo :smile:))))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2001, 20:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Da, zaista bi to onda bio "uludo potrošen prostor". Ne verujem da smo mi na zemlji jedini stanovnici u svemiru. Verujem, tj. po nekad zamišljam da su mnoge daleke zvezde naseljene nekim, nama sličnim civilizacijama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2001, 21:50 
Pripravnik
Pripravnik

Mozda nismo sami, ali najgluplji smo definitivno..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2001, 09:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Dana 13.11.2001. 21:50, Vulture 72 je napisao:
Mozda nismo sami, ali najgluplji smo definitivno..
</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
:grin:
Ovo ako i nije skroz tacno vrlo je blizu istini...zasad

Tacno je da u suncevom sistemu na ostalim planetama postoje oblici zivota koji su trenutno razvijeniji od nas iako mi imamo najvece potencijale. Te potencijale trebamo izraziti, iskoristiti i biti ono sta treba da budemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2001, 09:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2001, 01:00
Zapita li se kad ko: "Ako smo glupi, zasto smo glupi? Mozda to tako treba; ipak, sve su planete, kao sto Vader na drugom forumu rece, za ucenje, pa i ova nasa. Mozda se Saturnijanci, obzirom na stepen duhovnosti, uce nekim drugim stvarima. A mi se ucimo onome cemu MI treba da se ucimo. Mozda sve ima svoje mjesto na svijetu (i u Kosmosu) i mozda je SVE UVIJEK NA SVOM MJESTU. Mozda sve JESTE bas kako i TREBA da bude."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2001, 13:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Slazem se da se ucimo ono sto treba da se ucimo da bi kad to naucimo bili ono sto treba da budemo.
I slazem se da je sve onako kako treba da bude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2001, 20:13 
Majstor
Majstor

Mari ..

apsolutno je tako ..
nemam vise komentara .. mislim da i nije potrebno ..

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2001, 00:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hvala za prijedlog knjige vidjecu da je nadjem i procitam...
sto se tice ostalih komentara ...
hehehe pa pomalo ste mi pesimisticni i kriticni...vjerovatno sa razlogom...

Trenutni svjetski poredak i put kojim civilizacija ide nije bas naklonjen svemirskim istrazivanjima a vala ni samoj civilizaciji...a cini mi se da kada nam to bude jedna od glavnih preokupacija nestace mnoge lose stvari...
ja vjerujem da bi bas ta svemirska istrazivanja mogla najvise da nas duhovno obogate ... mislim u globalnom smislu

Volio bih da cujem neke vase ideje u vezi sa istrazivenjem npr. Suncevog sistema... da li covjecanstvo ima sanse za takav poduhvat u svom postojanju...i ako jeste koliko smo daleko od toga
Nije valjda da ja jedini ovdje razmisljam o ovakvim stvarima hehehe
Bas me interesuje da li neko razmislja i istrazuje o novim pogonima ili propulzijama i dokle su ljudi stigli na tom planu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2002, 20:28 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Dana 14.11.2001. 09:58, Vader je napisao:
Tacno je da u suncevom sistemu na ostalim planetama postoje oblici zivota koji su trenutno razvijeniji od nas iako mi imamo najvece potencijale.
</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

U našem solarnom sistemu eventualno možda postoje nekakvi mikroorganizmi, bakterije, itd, najviše nekakve alge, ali "bića trenutno razvijenija od ljudi" sigurno ne postoje, jer bi već nešto skontali, sa obzirom da smo manje-više prerovarili Sunčev sistem: Pioneer, Voyager, Viking, Mariner, Galileo, par letjelica zadnjih pet godina prema Marsu, itd, itd, i da postoji nekakva civilizacija uhvatili bi neke radio-talase, nekakva zračenja, naišli na nekakav otpad ili letjelice, u krajnjem slučaju, vidjeli bi optičkim ili radio-teleskopom neke bar građevine te civilizacije, jer ako su već razdaljine u Sunčevom sistemu prevelike da ih fizički u prihvatljivom vremenu prevalimo, ipak su relativno malene za naše trenutne instrumente...

Naravno, prostor izvan Sunčevog sistema je sasvim druga priča i tu apsolutno nečeg ima, ali na trenutnom stepenu našeg razvoja nismo sposobni da to izučavamo nešto detaljnije, a kamoli da odemo tamo. A kako stvari stoje, nećemo još dugo moći nešto napredovati po tom pitanju, jer se ovozemaljski moćnici više interesuje za ulaganja u potrošačku industriju ili neki razvoj turizma, a maksimalni domet im je finansiranje NATO jedinica u Afganistanu ili Kosovu ili finansiranja rada suda u Hagu, čak ni razvoj oružja globalnog uništenja više nije toliko u opticaju zbog nepostojanja kontra super sile (što je nekada bio SSSR), više se troši para na pravljenje holivudskih blokbastera i latino-američkih sapunica nego na istraživanje svemira i razvoj aerospace tehnologije.

Jedino mjesto gdje se priča o porijeklu i sudbini ljudske civilizacije, istraživanju svemira i konkretnom tehnološkom napretku su knjige naučne fantastike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2002, 18:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> U našem solarnom sistemu eventualno možda postoje nekakvi mikroorganizmi, bakterije, itd, najviše nekakve alge, ali "bića trenutno razvijenija od ljudi" sigurno ne postoje, jer bi već nešto skontali</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Ranije sam pisao o ovome.
Problem većine ljudi je što sve posmatraju "zemaljskim" očima, sve posmatraju kroz ljude tj. "ako čovjek ne bi mogao opstati na npr. Veneri - ne može ništa".
To je pogrešno razmišljanje.
Znaš li da na Zemlji ima bakterija koje mogu da prežive i opstanu u ekstremnim uslovima? Jedne mogu da žive hiljadama godina pod ogromnim naslagama leda na polovima, druge mogu da izdrže ekstremne temperature, treće mogu da izdrže vrlo visoku radijaciju itd.
Zašto? Ne samo zato što su bakterije već zato su su drugačiji organizam koji je takav da to može.
Šta ako na drugim planetama ima razvijenih oblika života koji su drugačiji organizmi od nas, koji drugačije osciluju, drugačije titraju, imaju drugačiju gustinu tijela? Pri svemu ovome ne mislim da su samo fizički drugačiji nego i duhovno. Šta ako su mnogo suptilniji od nas pa da i imaju fizičko tijelo ali koje tako titra da ga mi ni ne možemo vidjeti materijalnim očima? Ovakvih ima.
Ljudi koji se astralno projektuju u astralnoj projekciji svojim astralnim tijelom mogu da prolaze kroz zidove, vatru, razne sredine i uslove jer to duhovno tijelo ima manje ogranicenja nego fizičko. Šta ako ti vanzemaljski oblici života imaju tijelo suptilno kao astralno tijelo čovjeka pa mogu bez problema da opstanu u tzv. ekstemnim uslovima koji su samo za nas ekstremni?
Šta ako su oni tako građeni da im uslovi na npr. Veneri savršeno odgovaraju a na Zemlji bi se mučili?
Koliko je meni poznato neka duhovna bića žive na Suncu. Duhovnom obliku fizička toplota ne smeta kao što tebi npr. ne smeta kad si izložen svjetlosti sijalice.

Sigurno znaš da ljudi mogu da čuju samo zvukove čija je frkvencija između 16-20 Hz i 20 kHz. Ispod i iznad te frekvencije ne čuju iako te frekvencije postoje. Isto tako i naše oko može da prima svjetlost koja ima talasnu dužinu u određenom intervalu i sve preko toga i ispod toga oko ne može da vidi. Dakle ako ti vanzemaljci titraju frekvencijama koje nisu u našem "domenu" mi ih ne možemo skontati. I to je samo jedan pogled iz jedne tačke gledišta zašto ih ne možemo skontati. Da ne kažem da ako alieni imaju tehnologiju cloack-a kao Romulanci i druge fazone mogu da nam se šeću ispred nosa i da ih ne skontamo, džaba nam sva naša tehnologija koja i nije nešto.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]