banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 15:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Mar 2013, 23:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
"Os planeta mogla bi se promijeniti, udar bi ga mogao prepoloviti, promijeniti klimu". Шта мислиш шта би се десило? :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 09:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
I onda ta polovina sto se odlomi krene prema Zemlji....

(sta jel zamisljamo najcrnji scenario ili ne)

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 09:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

С обзиром да је у Сунчевом систему све у складу, тј све је повезано и најмања промјена би имала велики утицај, не могу замислити шта би било кад би га преполовило. Контам да је могућ и тај твој сценарио.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 09:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sad citam da je mogucnost 0.08%. Ali, kad ikad sam ja rekao da game over moze da nastupi svaki cas....

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 10:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7zNuT4dbdjU[/youtube]
kaze yt komentar - The most destructive force ever recorded on film
sreca pa Jupiter skuplja veliki dio otpada oko nas. Nisu ga rimljani dzabe smatrali za boga :)

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 10:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Могућност да удари у Марс или да дио крене на нас?

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 11:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma da udari u mars :)

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 16:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Stižu zvezde repatice

Dugo očekivana kometa Panstars od nedelje će iz Srbije moći da se posmatra golim okom. U sumrak će se videti iznad horizonta. U novembru stiže najsjajnija kometa u ovom veku.

KADA u nedelju zađe sunce, nad horizontom će i iz naših krajeva golim okom biti vidljiva dugo očekivana kometa Panstars.

U prizoru repatice prečnika većeg od 300.000 kilometara, kojoj je trebalo nekoliko miliona godina da sa ivice Sunčevog sistema doplovi do nas, već od kraja februara uživaju stanovnici južne hemisfere. A to je tek uvod u pravu poslasticu koja nas očekuje krajem novembra. Tada ćemo moći da vidimo drugu ovogodišnju kometu koja će biti čak desetak puta svetlija od Meseca...

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... e-repatice

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2013, 19:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Prva karta Antarktika bez leda

Naučnici iz Britanske promatračnice na Antarktiku napravili su detaljnu mapu kopnene površine tog kontinenta, ali bez leda. To je prvi detaljan uvid u reljef Antarktika dosad napravljen.

Slika

Karta je napravljena pomoću sistema Bedmap2, a nastala je zahvaljujući informacijama sa satelitskih snimaka, ispitivanja debljine leda, seizmičkih ispitivanja te kartografskih podataka.

Jedno od iznenađujućih otkrića je nova najdublja tačka kontinenta. Predio ispod glečera Byrd na Viktorijinoj zemlji nalazi se čak 2,8 kilometara ispod nivoa mora. To je čak 400 metara dublje od ranije identifikovane najdublje tačke. Takođe, masa leda na kontinentu je za 4,6 posto veća nego se ranije mislilo, a u slučaju topljenja nivo svjetskih mora bi se podigao za 58 metara, piše portal Io9.

Nekada su Antarktikom tekle i široke rijeke, oblikovane tektonskim kretanjima, prije nego što je taj kontinent okovan ledom. Kad bi naučnici ustanovili što se dogodilo kad su rijeke leda ispunile doline, to bi pomoglo u rješavanju mnogih klimatskih i geoloških zagonetki tog kontinenta.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2013, 22:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2012, 07:51
Nasi fizicari rijesili problem koji nije mogao Njutn...
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/371787 ... Isak-Njutn

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2013, 02:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
grindelwald je napisao:
Nasi fizicari rijesili problem koji nije mogao Njutn...
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/371787 ... Isak-Njutn

A naslova (kao da su otkrili FTL)... Njutn je zivio pre 450 godina, mozda bi i on rjesio to da je imao saznanja koja mi danas imamo :D

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2013, 10:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2012, 07:51
Pa dobro,nisam ja pisao naslov :) :)

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2013, 17:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nije neka novost, ali je zanimljiv clanak.

http://znanost.geek.hr/clanak/da-li-smr ... o-mislimo/

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2013, 00:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Odlican clanak, ajmo se mi forumasi okupiti, rostilj neki, cugo i to :) Pa na kraju izvrsimo masovono samoubistvo da provjerimo i to hahha :D

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2013, 07:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
shakal je napisao:
Nije neka novost, ali je zanimljiv clanak.

http://znanost.geek.hr/clanak/da-li-smr ... o-mislimo/

А ако неко хоће да даље прати тематику поменуту у чланку, правац Јутјуб па тражжите под "holographic universe" и "superstring theory". Веома интересантно...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2013, 07:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Tiborovsky je napisao:
Geneticki modifikovan onkoliticki virus herpes simplex napada samo tumorske celije bez stete po zdrave celije.Nova nada za rak dojke i jajnika
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... ancer.html

На шта као прва асоцијација искочи филм "Ја сам легенда". :) http://www.imdb.com/title/tt0480249/

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2013, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
http://www.ted.com/talks/mark_shaw_one_ ... _demo.html

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2013, 10:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

DNK analize pokazale: Mali vanzemaljac iz Atakame je ljudsko biće

Slika

Deset godina nakon što je pronađeno mumificirano telo tobožnjeg vanzemaljca, dugačko 15 santimetara, u novom dokumentarnom filmu “Sirijus” naučnici objašnjavaju da je reč o ljudskom biću.

Od kako su ostaci malog humanoida iz Atakame, koji je poznat pod nadimkom Ata, otkriveni u pustinji Atakami u Čileu pre 10 godina, pojavile su se razne spekulacije o njegovom poreklu.

Nagađalo se da je reč o abortiranom fetusu, majmunčetu ili čak vanzemaljskom biću, koje je palo na Zemlju. Posebno uzbuđenje Ata je izazvao među pristalicama teorije o posetama neidentifikovanih letećih objekata (NLO) našoj planeti. Za njih je to bio neoboriv dokaz i veliki proboj u potrazi za vanzemaljskim oblicima života.

Mali skelet svakako liči na predstavu koju ljudi imaju o izgledu vanzemaljaca: velika glava i visoko čelo sa malim mršavim telom.

Prema pisanju lokalnog čileanskog lista, Oskar Munjos je našao malo biće 19. oktobra 2003. dok je tragao za predmetima od istorisjke vrednosti u Noriji, napuštenom gradu u Atakami.

Pored oronule crkve otkrio je belo platno i “u njemu neobičan skelet dužine 15 santimetara. Bilo je to stvorenje s čvrstim zubima, isturenim čelom i ogromnom lobanjom. Činilo se kao da je telo prekriveno krljuštima i bilo je tamne boje. Za razliku od ljudskog skeleta, ovaj je imao devet rebara”.

Autori novog dokumentarca “Sirijus” objašnjavaju da je DNK analiza koštane srži, obavljena na uglednom američkom univerzitetu, pokazala de se radi o “zanimljivoj mutaciji” ljudskog bića muškog roda, koje je živelo između šest i osam godina.

- Mogu sasvim sigurno da kažem da nije reč o majmunu. To je ljudsko biće - bliže čoveku nego šimpanzi. Živelo je između šest i osam godina - izjavio je Gari Nolan, direktor Odseka za matične ćelije na Medicinskom gajultetu Univeziteta Stanford u Kalforniji.

- Očigledno je da je disalo, jelo, da mu je metabolizam funkcionisao. Pitanje je koje je veličine bilo pri rođenju - ističe Nolan.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanim ... udsko-bice

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2013, 23:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Najjasniju fotografiju komete ISON pružio je teleskop Habl 10. aprila, kada se ovo nebesko telo nalazilo 630 miliona kilometara udaljeno od Zemlje, a za koju naučnici kažu da će nam do kraja godine pružiti spektakularan pogled na nebo.

Stručnjaci smatraju da će kometa postati značajno svetlija dok se bude kretala oko Sunca krajem novembra, a neki tvrde da bi mogla postati svetlija od Venere, pa čak i od punog Meseca.

Slika

Čak i pri trenutnoj udaljenosti, kometa je aktivna dok joj Sunce zagreva površinu i prouzrokuje isparavanje leda.

Komete, naime, postaju aktivne u blizini unutrašnjeg Sunčevog sistema, u kome zbog toplote Sunca led isparava u obliku jezičaka gasova i prašine. Detaljne analize sloja prašine koji okružuje čvrsto i ledeno jezgro, otkrivaju snažno izbacivanje čestica prašine sa suprotne strane od Sunca. Isonova orbita biće najbliže Suncu, na samo 1.120.000 kilometara, 28. novembra.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013, 09:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

5 izgubljenih tehnologija

http://pixelizam.com/5-izgubljenih-tehnologija/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]