banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 363 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Feb 2013, 01:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 14 Maj 2010, 23:46
Краљ Петар I Карађорђевић са султаном Мехмедом V у Цариграду 1910

Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2013, 10:54 
Početnik
Početnik

Легендарни херцеговачки јунак и хајдучки харамбаша Стојан Ковачевић (Срђевићи код Гацка, Источна Херцеговина, 1821. — Никшић, 1911)

мало више о њему на линку:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1% ... 0%B8%D1%9B

Slika

Стојан Ковачевић

Кô храст што ниче из голети оне
Гоњеној тици да скровиште буде -
И ти си никô из дједовске груде
Да будеш бранич оних што их гоне.

Кô вихор млади од грма до грма
И ти си тако, узвишена чела,
Кружио, лаве, од села до села
Мртве да будиш... Твоја света крма

Бјеше слобода... И у вјечном боју
За њу си давô крв и душу своју,
И сваки корак њој ране те стоји...

Вај, сада кад нас синџир туче,
Ко ће да крха тамнице и кључе
Кад тебе нема и орлова твоји'?

Алекса Шантић 1911

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2013, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Procitao koji kralj :lol: da je danas ziv bio bi No 1 na americkoj listi terorista :)

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2013, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Nije bas fotografija ali vjerujem da moze proci...

Slika

Prvi srpski ustanak sabor u Orascu

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2013, 23:48 
Početnik
Početnik

Још једна мање позната епизода са почетка првог свјетског рата
Послије побједа српске војске на Церу 1914, аустроугарска војска се прегруписала и опет кренула у напад на Србију. У циљу везивања дијела непријатељских снага и олакшања положаја на другим фронтовима, црногорска војска и ужички одред српске војске је извршио продор у правцу Сарајева. Ове двије војске су се састале на простору Пала, а њихове патроле и претходнице су дошле до Козје Ћуприје надомак самог Сарајева.

Slika
превод са Француског: Српске батерије (Француски топови 75 mm) терају Аустријанце на бекство у Сарајево. 23. септембар 1914.

Slika
превод са Француског: Српска батерија уклања стратешку позицију у Босни, са нашим (француским топовима) 75 mm

Slika
српска и црногорска војска прославља побједу са локалним становништвом испред манастира Добрун поред Вишеграда

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 00:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
E ovo mi nije bilo poznato.
Mada, ima mnogo stvari koje se bas i ne spominju. Tako sam cuo da je na kraju rata srpska vojska tjerala Austrijance do pola Austrije i da je postojao spomenik(mozda i danas stoji) na kojem pise nesto otprilike: do ovdje i ne dalje je stigla srpska vojska.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 03:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
laoce je napisao:
Mada, ima mnogo stvari koje se bas i ne spominju. Tako sam cuo da je na kraju rata srpska vojska tjerala Austrijance do pola Austrije i da je postojao spomenik(mozda i danas stoji) na kojem pise nesto otprilike: do ovdje i ne dalje je stigla srpska vojska.

До пола Аустрије баш и не али је српска војска ушла у Корушку и заузела Ферлах и Розег, након што је сломљен отпор локалних добровољачких јединица. Ова ситуација је решена онда референдумом уз помоћ Вијећа народа. Организован је референдум у 4 области (Блајбург, Ферлах, Розег и Фекламаркт). У овим областима Словенци су чинили неких 70% становништва. На референдуму је већина становништва (око 59 %) гласала да делови Корушке који су сматрани словенским остану у саставу Аустрије. Иначе, овакав исход не би био могућ да за останак у Аустрији нису гласали и корушки Словенци (процене су да је око 40% корушких Словенаца гласала за останак ових делова у саставу Аустрије). Њихови гласови су били пресудни.

Након референдума војска Краљевине СХС је поново умарширала у поједине делове Корушке али је услед притисака сила Антанте морала да напусти ове делове.

Ипак, захваљујући овим дешавањима Словенија је данас богатија за општину Језерско, која је трампљена са Корушком за општину Фусине ин Валромана која је претежно насељена немачким станивништвом (бар тада), али је убрзо након ове трампе ова општина припојена Италији.
Такође тадашњој Краљевини СХС припојени су и Мистал и Дравоград који су потом и остали у саставу Краљевине и њених каснијих наследника.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
apokalipto je napisao:
Procitao koji kralj :lol: da je danas ziv bio bi No 1 na americkoj listi terorista :)

Bin Laden iz naseg sokaka.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 16:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Silvio Dante je napisao:
laoce je napisao:

До пола Аустрије баш и не али је српска војска ушла у Корушку и заузела Ферлах и Розег, након што је сломљен отпор локалних добровољачких јединица. Ова ситуација је решена онда референдумом уз помоћ Вијећа народа. Организован је референдум у 4 области (Блајбург, Ферлах, Розег и Фекламаркт). У овим областима Словенци су чинили неких 70% становништва. На референдуму је већина становништва (око 59 %) гласала да делови Корушке који су сматрани словенским остану у саставу Аустрије. Иначе, овакав исход не би био могућ да за останак у Аустрији нису гласали и корушки Словенци (процене су да је око 40% корушких Словенаца гласала за останак ових делова у саставу Аустрије). Њихови гласови су били пресудни.

Након референдума војска Краљевине СХС је поново умарширала у поједине делове Корушке али је услед притисака сила Антанте морала да напусти ове делове.

Ипак, захваљујући овим дешавањима Словенија је данас богатија за општину Језерско, која је трампљена са Корушком за општину Фусине ин Валромана која је претежно насељена немачким станивништвом (бар тада), али је убрзо након ове трампе ова општина припојена Италији.
Такође тадашњој Краљевини СХС припојени су и Мистал и Дравоград који су потом и остали у саставу Краљевине и њених каснијих наследника.

To za Korusku sam znao, ali ovo mi je pricala jedna osoba cije stavove i "cinjenice" vezane za WW1 postujem - inace, nije Srbin :).

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 23:24 
Početnik
Početnik

laoce je napisao:
Mada, ima mnogo stvari koje se bas i ne spominju. ...

На овом линку може мало више да се сазна:
http://www.palelive.com/reportaze/evo-nas-braco-paljani

а еви и неколико фотографија из чланка

Slika
Црногорска војска у околини Пала

Slika
Зграда жељезничке станице у Палама је спаљена у Првом светском рату. Уништен је и ћирилични натпис на станици. Испред зграде су аустроугарски војници.

Slika
Освјештање гробова српских војника у Првом светском рату

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2013, 00:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
laoce je napisao:
Silvio Dante je napisao:
laoce je napisao:

To za Korusku sam znao, ali ovo mi je pricala jedna osoba cije stavove i "cinjenice" vezane za WW1 postujem - inace, nije Srbin :).

Мени то није познато а мислим да нажалост није ни тачно. :)

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2013, 00:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Slika

неко зна нешто о овој слици?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2013, 21:26 
Početnik
Početnik

Не знам, мени личи ми на дјечију игру, али ме подсјетило на једну стварну дјечију судбину.

Slika

Најмлађи подофицир на свијету у првом свјетском рату Момчило Гаврић
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... 0%B8%D1%9B

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2013, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

из српске историје, имају и транспарент на ћирилици :lol:

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2013, 01:00 
Početnik
Početnik

Још једна мало позната епизода, овај пут из другог свјетског рата

У бившој нам држави је свјесно занемариван устанак, који су подигли у јуну 1941. године четнички команданти из Херцеговине поп Радојица Перишић, Милорад Поповић и други као реакцију на звјерства над Србима у НДХ.
Након почетних побједа, устаници су успјешно ослободили и узвишење брдо Гат на којем се 6. Јуна 1941 године завијорила српска тробојка која је означила прву ослобођену територију у поробљеној Европи. Кулминација овог устанка је ослобођење Автовца на Видовдан 1941. Званично 28. Јуна 1941. Године Автовац код Гацка постао је прво ослобођено општинско средиште у поробљеној Европи..

Мало опширније на линку: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1% ... 0.BD.D0.B8

Нажалост о овим догађајима се није пуно знало у широј јавности и тек послије седам деценија је на брду Гат је поново постављена српска тробојка и натпис:
„ЧАСНИ ПРЕЦИ! ЗАСТАВА КОЈУ СТЕ 6. ЈУНА ИЗНИЈЕЛИ ОВДЈЕ БИЛА ЈЕ ПРВИ ПОБЈЕДНИЧКИ БИЉЕГ У ПОРОБЉЕНОЈ ЕВРОПИ. НЕКА ЗАСТАВА НА ОВОМЕ МЈЕСТУ БУДЕ ЗНАК НАШЕГ ДИВЉЕЊА ВАМА“.

Slika

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2013, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Citiraj:
originalan kolor snimak sacinjen 27. marta 1941. na ulazu u Generalstab u ulici Kneza Milosa. Oficiri koji su tog jutra izvrsili drzavni udar, oborivsi vladu koja je dva dana ranije potpisala pristupanje Trojnom paktu sa nacistickom Nemackom i fasistickom Italijom, pristizu limuzinama na pocetak zasedanja pucistickog staba. Ulicom Kneza Milosa rasporedjeni su tenkovi kraljevske vojske dok se Beogradom vec odvijaju velike demonstracije u znak podrske rusenju saveza sa Trecim rajhom.

Deset dana kasnije zemlju ce napasti nacisticka vojska,dok ce Beograd pretrpeti razarajuce bombardovanje. Rat koji je tako nastupio trajace u naredne cetiri godine i odnece oko milion ljudskih zivota. Ishod ce biti potpuno preuredjenje Jugoslavije. Od oficira-pucista sa ove slike, najveci deo ce pred nemackim trupama pobeci u Grcku i dalje, u dozivotnu emigraciju. Jedino ce se vodja pobune, general Dusan Simovic, vec 1945. vratiti iz Engleske u svoju kucu na Dedinju gde ce, iako je zemljom vec vladao komunista Tito, mirno docekati starost...

Slika

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2013, 12:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
27. mart 1941.

Clanovi vlade koja je dva dana ranije potpisala Trojni pakt sa nacistickom Nemackom, napustaju Generalstab u ulici Kneza Milosa gde upravo zasedaju oficiri koji su tog jutra izvrsili puc, zbacivsi Princa Pavla i tu vladu. Premijer Velike Britanije Vinston Cercil ce u narednim satima izjaviti da je "Jugoslavija nasla svoju dusu". Pukovnik Donovan iz americkog OSS, pretece CIA, odlece u toku prepodneva sa zemunskog aerodroma gde je boravio prethodna tri dana. A deset dana kasnije, u jutro 6. aprila, pomahnitao zbog "izdaje verolomnih Srba", Adolf Hitler ce napasti Kraljevinu Jugoslaviju, razarajuci Beograd napadom iz vazduha. Zemlja ce time uci u strahote Drugog svetskog rata.

Slika

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2013, 12:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pod sajkacom i americkom zastavom: dolazak srpskih dobrovoljaca iz SAD na Solunski front, u borbene redove vojske maticne Kraljevine Srbije. Jos jedan od onih prizora koji danas, posle svega - najpre dugotrajne svojevrsne ideoloske izolacije SFR Jugoslavije od Zapada, i najvise, americke intervencije u gradjanskim ratovima 1990-99, odnosno bombardovanja - deluje tesko zamisliv... Originalan snimak Riste Marjanovica.

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2013, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

мало више артистички.. али сјајна фотографија

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2013, 22:36 
Početnik
Početnik

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 363 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]