banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 02:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Feb 2013, 16:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Isti sudija koji je oslobodio Gotovinu, oslobodio i Perisica. Hajde bar jedan nas da bude pusten na slobodu

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 16:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poništavajući danas raniju presudu sa zatvorskom kaznom od 27 godina, žalbeno veće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije na čelu s Perišićem pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

Politika Vrhovnog saveta odbrane SRJ, koju je sprovodio Perišić, bila je da obimnu vojnu pomoć VRS daje za "opšti ratni napor", a ne za počinjenje konkretnih zločcina u Sarajevu i Srebrenici, utvrdilo je žalbeno veće, kako je saopštio predsedavajući Teodor Meron.

"VRS nije ni de jure, ni de fakto bila podređena VJ", kazao je predsedavajući sudija Meron, naglašavajući da ni VRS nije bila u potpunosti zločinačka vojska, iako je njena strategija uključivala počinjenje zlodela nad civilima.

Meron je naglasio da je pomoć jedne armije drugoj u ratnim naporima nedovoljna za krivičnu odgovornost pojedinca koji tu pomoć pruža, bez dokaza da je pomoć bila direktno usmerena na činjenje zločina.

Po praksi Tribunala, "konkretno uputstvo" je nužan uslov za uspostavljanje veze između strane koja pruža vojnu pomoć i direktnih počinilaca zločina.

Prema današnjoj presudi, prvostepeno veće pogrešilo je kada taj standard nije primenilo pri proceni da li je Perišić pomagao i podržavao zločine VRS.

Žalbeno veće poništilo je i prvostepenu presudu da je Perišić kriv zbog toga što nije sprečio i kaznio počinioce raketnog napada na Zagreb sa polozaja snaga Republike Srpske Krajine (RSK) u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila. Perišić je po toj presudi imao komandu i kontrolu nad vojskom Srba u Hrvatskoj.

Pravosnažnom presudom utvrđeno je da Perišić nije imao neposrednu komandu i kontrolu nad Srpskom vojskom Krajine, iako su u nju upućivani oficiri VJ preko posebnog personalnog centra Generalštaba VJ.

Prema presudi žalbenog veća, raketne napade naredio je komandant SVK Milan Čeleketić, po nalogu tadašnjeg predsednika RSK Milana Martića.

General Perišić je prethodno izričito zabranio Čeleketiću, oficiru VJ na službi u SVK, da napadne Zagreb, ali Čeleketić nije tu naredbu poštovao, navodi se u presudi.

Peršić će biti oslobođen iz pritvora Tribunala čim to bude praktično moguće.

Suđenje generalu Perišiću počelo je pred Tribunalom 2. oktobra 2008, a tužioci su izvođenje svojih dokaza završili u decembru 2009. Dokazni postupak odbrane okončan je u januaru, a završne reči održane su krajem marta 2011.

General Perišić dobrovoljno se predao Tribunalu 7. marta 2005. godine, na dan kada je optužnica protiv njega obelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Od jula te godine bio je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u pritvor Haškog tribunala vratio se 18. septembra 2008. Perišić je više puta na privremenu slobodu bio puštan i tokom procesa.

U septembru 2011, prvostepeno veće Tribunala osudilo je generala Perišića (68) na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) 1993-95 i ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Perišić je bio osuđen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine.
To je prva presuda kojom je u Tribunalu neki zvaničnik Savezne Republike Jugoslavije proglašen krivim za zločine počinjene tokom rata u BiH. Za zločine počinjenje u Hrvatskoj (u Vukovaru i Dubrovniku) osuđeni su oficiri JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Pavle Strugar i Miodrag Jokić.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 16:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Sad vidjeh na tv.
Hajd da ne budu Srbi crne vrane u ovome ratu.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 17:03 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Citiraj:
sudija Meron, naglašavajući da ni VRS nije bila u potpunosti zločinačka vojska

ma nemoooojjj!! :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 17:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Sto kaze Talija, bar nesto pozitivno iz Haga. Virkam malo po kljiksu i sve se bojim da ce biti samoubistava nocas.

Sad je Seki na redu za oslobadjanje. E kakvo ce tek onda veselje da bude u Rajvosa.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 17:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Zaboravljate nesto...Perisic je CIA-in covjek. Sjecali se neko afere predaje vojnih dokumenata?

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 17:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Brzo ljudi zaboravljaju...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 18:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako god, nase je go*no... Bolje da oslobadjaju nase nego njihove, svakako su svi isti :D

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 18:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
prije neku vece gledam na ftv nekakav dokumentarac kosovo i tamo onaj vesli klark nahvali ovog perisica kao da je majka tereza

kao on je jedini iz srbije bio protiv upotrebe vojne sile na kosovu ....

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 18:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2012, 17:08
ferdinand je napisao:
Zaboravljate nesto...Perisic je CIA-in covjek. Sjecali se neko afere predaje vojnih dokumenata?

Ma jasno :wink:

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 18:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2003, 12:50
Perišić je cjelo vrijeme radio za CIA-u.
Nije njegova smjena 1998 godine bila slučajna, pa ni kasnije hapšenje ako se ne varam 2001. godine.

Ako će nama oslobađajuća presuda amer. špijuna po smješnoj optužnici biti dobra stvar, onda smo stvarno otišli u mp3 kao narod.

Ako budemo uzimali haške presude za ozbiljne, onda smo još gore nadrljali.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 18:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2003, 12:50
richa je napisao:
Sto kaze Talija, bar nesto pozitivno iz Haga. Virkam malo po kljiksu i sve se bojim da ce biti samoubistava nocas.

Sad je Seki na redu za oslobadjanje. E kakvo ce tek onda veselje da bude u Rajvosa.

Šešelja drže tamo bez veze, sude mu faktički za izrečene riječi, mogu po tom osnovu i Rajkana Vasića staviti u haški bajbuk.

Haški sud je isključivo politički, nema tu ni promila pravde, ako neki Srbin to nije skontao, onda mu nešto nije u redu sa glavom.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 18:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma dobro, je8es haski sud, kao da su oni neki faktor... Ovo je vise u fazonu da komsiji crkne krava, jer on za njih nije bio nista drugo nego Srbin

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Ljudi, isključite malo emocije i hladne glave posmatrajte ovo.

"VRS nije ni de jure, ni de fakto bila podređena VJ", kazao je predsedavajući sudija Meron

Ćuj, a agresija?

Neću sad da podržavam Hag, koji je za Oluju, kao i Oriću, sudio kako je sudio, ali ko mene pita koga ja podržavam, to su pravnosnažne presude suda UN-a. Zato je isto tako važna ova kvalifikacija (ako se tako kaže, neka oproste pravnici ukoliko griješim :) ) odnosa VRS i VJ.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 19:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
jeste vazna formulacija...ali za Srbiju :wink:

zasad ostaje na snazi aksiom da smo mi (VRS),izvrsili agresiju sami na sebe 8)

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 20:50 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kako nas stranci analno po usima..za dan nezavisnoti BiH oni puste srbina-pa muslimani i hrvati pjene...za neke srpske praznike il vazne odluke Hag pusti muslimane il im ne sudi pa srbi i hrvati pjene..kad puste hrvate pjene srbi i muslimani..

taman ako se iole malo politika i prepucavanja smire ovi iz Haga puste malo vrucu vodu, malo ledenu..diraju u rane malo srbima, malo hrvatima malo muslimanima..a narod pushi li pushi te njihove romanticne sudske odluke..

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 22:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
cudna presuda, ja sam zatecen, ali to ne mjenja moj odnos prema sudu

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 22:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
hvala Nebesima

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2013, 22:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
a bice zanimljiva presuda jovici stanisicu, agentu DeBea, to ce samo kompletirati ovu slagalicu

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2013, 00:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2012, 17:08
Biće interesantno i šta će biti sa ovom šestorkom iz Mostara,HZHB-ovcima

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]