banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 09:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 673 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 34  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jan 2013, 23:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Apr 2008, 22:28
RainMan je napisao:
Ala ste ga zamrsili bracjo, tek sad nista ne razumem? Ko smo mi Srbi?

Vi ste Bosnjaci

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2013, 04:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Jan 2013, 17:28
Dakle, ako gledas po poreklu najblizi smo starosedeocima - Pelazgima (Iliri, Tribali, Tracani) (60%), uz manji procenat Slovena, Anta i Jazika sa severa (20-30%), Kelta (Skordisci), starih Grka Jelina sa juga i naroda iz srednje Azije koji su zapljuskivali ove prostore, kao i 0.4% turskog :)
Kratko receno, uglavnom sta je ko u ovim planinama nekad bio, to je i ost'o, a ostali smo i opstali (osim Albanaca koji su se doselili 1043., pravih Hrvata iz civilne Hrvatske kao potomaka jednog avarskog plemena, kao i Bugara istocno od Iskra kao mesavine nase brace u Trakiji sa mongoloidnim varvarskim plemenima kana Asparuha). To govori genetika, to govori arheoloska i lingvisticka analiza, a bogami (mozda namerno skriveno) i istorija

S tim, da ne bi bilo zabune, Iliri (I2), Kelti (R1b) i Sarmati (Sloveni, Anti, Veneti, Jazici) (R1a) su izuzetno slicni po mitologiji i kulturi, s tim sto Kelti malo odudaraju od Slovena po jeziku (mada npr. njihov vrhovni bog, bog sume se naziva LUG), a Sloveno-Anto-Vendo-Jazici i Iliri se bez obzira na razlike mogu smatrati kao srodni, pa mozda i istovetan narod.
Elem, namerno pisem ovo Anti, Jazici i Veneti (Vendi) upravo zbog toga sto mi Slovene toliko velicamo, a oni su bili mali skup plemena po kojima su vizantijski istoricari nazvali sve nas Slovenima. A sto se u istoriji retko spominju Anti, Jazici i Veneti za koje se zna da su sa Slovenima bili isti narod (Sarmati)? Bas zbog toga da se Sloveni ne bi vise nazivali Sarmatima, jer im se onda brise celokupna istorija pre 5. veka, koja je bila zaista prebogata... A opet, kad spominjemo Sarmate kao staro ime za Slovene, nije zgorega napomenuti da je titula kojom se car Konstantin Veliki krunisao glasila "Imperator Sarmatorum" (Car Sarmata). Toliko cu da vam kazem, a setite se gde je rodjen i kakvi su simboli bili na kapijama zidina u novoizgradjenom Konstantinopolju :wink: Nema tu srbovanja, tu su cinjenice, a time ne treba da se ponose samo Srbi, vec sa istim pravom i svi narodi koji su potekli od tadasnjih Srba (Muslimani, Makedonci, Crnogoci, delom i Hrvati i Bugari)

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 16:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
evo dokle se stiglo sa grkizacijom makedonije

http://neblog.bjuti.info/neblog.item.37 ... afija.html

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Nije baš grkizacija, ali ne znam šta je. Izgleda zastrašujuće. I groteskno istovremeno.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 22:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2013, 07:33
http://www.youtube.com/watch?v=AQ3zkg58gpE

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 14:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2011, 21:09
eno im ga ministar odbrane makedonije siptar.Nema nista od cokalija, ocekujem izbeglicki talas u srbiju kad krene rasturanje

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2011, 07:15
RainMan je napisao:
Ala ste ga zamrsili bracjo, tek sad nista ne razumem? Ko smo mi Srbi?

Stoka

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
braca i stoka

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2013, 00:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2011, 21:09
Македонија е во демографска и во економска криза

Во 2012 година, за прв пат во историјата на Македонија, од новородените, под 50% од децата се Македонци, а последните 7 години според податоците на Светската банка, од Македонија се иселени околу 500 илјади Македонци. Овие податоци се кријат и лажираат и се причината пради која не се спроведе пописот, истакна Љубчо Георгиевски, кој синоќа во родното Делчево го предводеше маршот за слободата на опозиционата колација.

macedonians

born 12.490
died 14.332
-1.842

albanians

born 7454
died 3023
+4431

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Mislim da je iseljenje čak 500 hiljada Makedonaca za 7 godina prenapumpano baš kao što je i procenat Šiptara preuveličan da bi dobili što je moguće više prava. Inače nemaju niti Albanci više zečiji natalitet kao ranije. U svim zemljama susjednim Albaniji uključujući i nju samu broj Albanaca opada. Na jugoistoku Srbije u Bujanovcu većina su Srbi ali vlada Srbije iz nekog razloga daje odriješene ruke albanskoj manjini da kroji lokalnu politiku i formira vlast. Albanci valjda računaju i one Albance koji sada žive s one strane administrativne linije u Podujevu i Prištini a koji su se odselili iz Bujanovca.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ja kad čitam tvoje postove imam osjećaj da je sve bajno i sjajno...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Mene cudi da se Makedonija jos drzi kao drzava koliko sam upucen albanci cine 25 % stanovnistva !?

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka

Nema ih 25% nego oko 20%. Živio sam u Makedoniji. Ima istine u tome da se krije broj Makedonaca u Makedoniji. Ja sam naišao na podatak da je njihov stvarni broj oko 1.4 miliona. Ostalih pola miliona odnosi se na manjine.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2013, 12:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
az sam Blgarin,
obicam, nasite planini zleni,
blgarin dase naricam, prva radost e za mene.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2013, 20:53 
Stara kuka
Stara kuka

ihtus je napisao:
az sam Blgarin,
obicam, nasite planini zleni,
blgarin dase naricam, prva radost e za mene.

Tuta Bugarin! Još si nam ti nedostajao!

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2013, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Evo jedan tekst sa The Economista, na engleskom, o preuređenju Skopja i krađi istorije od drugih naroda pošto Makedonci izgleda nemaju svoju...

http://www.economist.com/news/books-and ... c30b6f1709

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2013, 19:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
У Македонији су, међутим, прилике другачије. У својим замршеним, себичним, чудним и често бесмисленим плановима, Слободан Милошевић се одрекао Срба у Македонији. Срби су уочи 1912. чинили петину становништва Вардарске Македоније, данас једва да чине између два и пет одсто. Ипак, 2001. албански устанак и клиничка смрт македонске државе довели су до уставних промена и успоставе двонационалне власти у Скопљу. Македонској држави и њеном националном покрету тада су устребале друге мањине, међу њима и српска. Тако је дошло до чудног обрта: српска црква је у Македонији одавно забрањена и гоњена, званична Србија јавно прокажена, али је српска странка постала парламентарна и у савезу с владајућим македонским партијама укључена у власт. СР Немачка и ЕУ билесу равнодушне према политичкој улози малобројних Срба. Албанци и социјалдемократска наследница македонских комуниста, постали су још нетрпељивији. Српске владе, по правилу странчарске, понекад су чак наступале против Демократске партије Срба у Македонији. Тако је било, рецимо, у време Тадићеве владе, када су неки кругови блиски властима ступили у пословне везе с македонском опозицијом, па су покушали чак да поделе и маргинализују ионако нејаке српске политичке представнике. ДПСМ је, међутим, у повољним политичким приликама, упркос великим искушењима – хапшењу и вишегодишњем заточењу архиепископа Јована Шестог, признању независног албанског Косова и слабом положају у коме се налази Република Србија – стицајем околности, али и пожртвованим радом њених чланова на челу са Иваном Стоилковићем, успела да постигне извесне успехе. Тако је у Македонији Свети Сава постао један од званичних празника. Пре годину дана Република Македонија је, заједно са Републиком Србијом, код Куманова прославила велику победу српске војске и ослобођење из 1912. године. То је био највећи ударац европским политичким покушајима ревизије тумачења Балканских ратова. На Зебрњаку је обновљен запустели, од бугарских фашиста и македонских комуниста срушени, споменик-костурница. У Куманову је српски поново постао један од службених језика. Српски посланик у Собрању је био једини који је гласао против једностраног признања албанског Косова и политикантске резолуције којом је усуђен злочин у Сребреници.

Пре неког времена првакиња македонских социјалдемократа сручила је бујицу гнева на Ивана Стоилковића зато што је мост на Вардару назвао његовим старим именом – Душанов мост. Њему, рођеном Скопљанцу, рекла је и да може да се пресели на Косово. Није било реакција страних дипломата. Ћутала је и европска, баш као и национал-бољшевичка Србија. ДПСМ је, међутим, ових дана успео да постигне да у Скопљу буде подигнут споменик цару Душану. Српски император, који је крунисан у Скопљу, макар је,за разлику од Александра Великог и Скендербега (којима су Македонци и Албанци претходно подигли споменике),извесно боравио у овом вардарском граду.

Подизање споменика цару Душану у Скопљу није објављено у медијима Србије. Није јављено ни да ли је српска влада, чији су први људи пожурили да тамо прошле године држе говоре, до данас платила свој део обавеза око обнове Зебрњака.

http://www.napredniklub.org/skopski-spo ... ru-dusanu/

:(

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2013, 03:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:

Цар Душан смета Албанцима у Скопљу

Новооткривени споменик цару Душану у Скопљу изазвао негодовање међу македонским Албанцима. Цар Душан је "окупатор западног Балкана" који нема шта да тражи у Скопљу, сматра невладина организација Албанаца "Пробуди се". У току ноћи оштећен споменик.

Подизање споменика цару Душану у главном граду Македоније засметало је припадницима албанске заједнице у овој земљи. Невладина организација "Пробуди се" која окупља грађане албанске националности реаговала је након што су власти поставиле споменик средњовековног српског владара у центру Скопља.

Душан је крунисан за српског цара 1346. године у Скопљу, и један је од највећих српских владара. Међутим, организација "Пробуди се" сматра да је цар Душан "окупатор западног Балкана" који нема шта да тражи у престоници Македоније.

"Подизање споменика српском окупатору говори о кризи идентитета или о србофилији оних који су га ту ставили", наводи се у саопштењу ове организације.

Кип је постављен почетком децембра на новом "Мосту цивилизација" у центру Скопља, у склопу Владиног пројекта реновирање главног града названог "Скоље 2014". Спада међу тридесетак статуа које представљају историјске личности из региона, од античких времена до Средњег века.

Споменик је за тамошње Албанце неприхватљив, те су се окупили преко друштвених мрежа и у петак увече покушали да га разбију, а на данашњем протесту да га увију у црно у чему их је спречила полиција.

Организација "Пробуди се" наводи да споменик Душану, чију је изградњу платила македонска влада, а наручили га бивши лидери скопске општине Центар, потврђује антиалбански карактер пројекта "Скопље 2014".

"Након овога можемо да разговарамо коме служи ово што је Влада иницирала постављивање споменика српског владара, који се, ако не код Македонаца, већ код Албанаца, схвата као владалац који је силом принудио католичке Албанце да постану Срби и православни", рекао је Африм Гасхи из те организације.

Српске партије у Македонији одмах су од полиције затражиле да пронађе починиоце. Синоћни вандализам на Мосту цивилизација тумаче као међуцивилизацијску разлику. Подсећају да ће поред споменика Цару Душану ту бити и кипови других историјских личности.

"Оставили смо да сваки народ одабере своје хероје. Они су изабрали њихове, а људи обично кажу - бираш хероје онакве какав си ти", каже Иван Стоиљковић из странке ДПСМ.

Бојан Поповић из странке СНС истиче да је овакав поступак недозвољив у демократској земљи за какву се Македонија декларише.

У Скопљу су због овог инцидента појачали полицијску заштиту, а Мост цивилизација био је затворен за посетиоце и чувала га је специјална полицијска јединица. Како је најављено, споменик ће бити поправљен у најкраћем року.

У октобру је нови председник општине Центар Андреј Зерновски пристао на подизање споменика славним Албанцима на територији општине како би смањио напетости између Македонаца и албанске мањине.

Градоначелник који је дошао на власт пре шест месеци изјавио је како неће спречавати постављање три споменика Албанцима упркос чињеници да се уопштено противи наставку рада на пројекту "Скопље 2014".

Међутим, кипови албанског писца Пјетра Богданија, католичког свештена Јосифа Багерија и министра у првој македонској влади Неџата Аголија још нису постављени на своја постоља, иако су она већ подигнута.

На мосту изнад Вардара постављан је споменик и краљевићу Марку, поред цара Душана, на самом улазу зграде Врховног суда и Археолошког музеја Македоније.

Citiraj:
Група од 20 људи је у току ноћи оштетила споменик цару Душану, јавља портал mkd.mk. Оштећен је део мермерне плоче на којој стоји споменик а статуа цара Душана је остала без жезла и крста у рукама.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D1%83.html

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2014, 20:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Citiraj:
Skoplje: Ruše spomenik cara Dušana

25.01. 19:25 Svet
Skoplje: Ruše spomenik cara Dušana
Spomenik cara Dušana biće uklonjen, rekao je Andrej Žernovski, predsednik skopske opštine Centar.

On je objasnio da za skulpturu srpskog cara „nema dokumentacije ko ju je naručio, uradio i postavio“.

Spomenik se nalazi na Mostu civilizacija u glavnom gradu Makedonije. Pored spomenika cara Dušana, sa mosta će biti uklonjeno još 11 skulptura. Na Mostu civilizacija je svojevremeno postavljeno 29 skulptura.

http://www.tvbest.rs/26404-skoplje-ruse ... ara-dusana

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2014, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nema veze, svakako ce njih Siptari jebati kroz par godina, valjace tad i Srbija.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 673 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]