banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 20:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Jan 2013, 23:19 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jan 2013, 18:16
Forty Two je napisao:
Reci im profesore.
Odmah se vidi da je ovo tvoje prava nauka, a ne ono što generacije matematičara na stotinama fakulteta tvrdi i potvrđuje.
Za tvoje dobro se nadam da si samo još jedan trol.

Ja ne vjerujem u tvrdnje, vjerujem samo u dokaze, a sto se dokaza tice, eto sam dokazao da je to moguce. Iole matematicki pismen covjek lako to moze provjeriti, a nepismenjacima i neukima ostaje da vjeruju u ono sto im titule sa visokog mjesta kazu.

Kad se sa 24 decimale broja Pi i tacnoscu od 99.9999577668264% nesto uradi, to je matematicki zaokruzeni rezultat kao 100%.

Kvadratura kruga dokazano je izvedena ovdje: http://www.scribd.com/doc/118430547/GEO ... T-A-SECRET

PS Ovo je bacena rukavica svim matematicarima na stotinama fakulteta. Ako licno poznajes nekoga, bice mi drago da ga pozoves.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2013, 23:24 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Ja mislim da je momak forumska reinkarnacija ovog profila:
http://banjalukaforum.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=4998

Nemoj se ti baviti mojim likom, nego ako imas koju pametnu na datu temu, to reci. Dolazite ovdje sa predubjedjenjima i vjerovanjem da je nesto nemoguce, jer je tako receno jos u 19. vijeku, a nemate nista da kazete protiv cinjenica kojima se tema bavi.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 00:12 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

http://www.scribd.com/doc/118430547/GEO ... T-A-SECRET

Uradio sam primjer kruga radijusa 50 sa pet decimal broja Pi (3.14159) gdje je tacnost 100%. To sam uporedio sa povrsinom kruga istog radijusa sa trideset i devet decimal broja Pi (3.141592653589793238462643383279502884197) i tacnost je 99.99991553361349%.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013, 01:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ICw5k1tDZSk[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2013, 11:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
:wink: https://www.facebook.com/IstrazivanjeSvemira

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2013, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Blic.rs je napisao:
DNK je hard disk budućnosti: 1 gram DNK = 1.000.000 CD-ova

Pesnikove reči koje su više od četiri veka dirale srca zaljubljenih i romantičnih sada su upisane u kod života. Naučnici sa Kembridža memorisali su svih 154 Šekspirovih soneta na DNK, u želji da prikažu neslućeni potencijal ovakvog načina memorisanja podataka koji omogućava da se ogromne količine informacija upišu na segmente DNK i u tom obliku arhiviraju i čuvaju desetinama hiljada godina.

Slika
Jedan Šekspirov sonet upisan u DNK teži 0,3 milionita dela milionitog dela grama

Zajedno sa sonetima britanskog barda, naučnici su na nizovima DNK memorisali i audio-zapis govora Martina Lutera Kinga iz 1963, poznatog kao “Ja imam san”, i deceniju stariji prvobitni istraživački dokument Krika i Votsona, u kom je prvi put opisana struktura DNK u vidu dvostruke spirale.

Prema rečima naučnika, jedan Šekspirov sonet upisan u DNK teži 0,3 milionita dela milionitog dela grama, a jedan gram DNK može da sadrži više informacija nego milion CD-ova.

Ovakvu ideju o skladištenju podataka realizovali su Nik Goldman i Juan Birni iz Evropskog instituta za bioinfromatiku iz Hinkstona kraj Kembridža. Znajući da DNK predstavlja neverovatno efikasan i kompaktan način za skladištenje podataka, njih dvojica su radila na pretvaranju ovih molekula u digitalnu memoriju.

Ova memorija sposobna je da kodira nizove jedinica i nula radi skladištenja reči, slika, muzike i video snimaka na kompjuterima.

TAGAT ili NETAGAT, pitanje je sad

Slika
Model DNK lanca: Jedno od najboljih svojstva DNK je što za njeno skladištenje nije potrebna energija

Nučnici su razvili kod koji koristi četiri molekularna slova, odnosno “baze” genetskog materijal - poznata kao G,T, Ci A - za skladištenje informacija.

Digitalni fajlovi skladište podatke kao nizove jedinica i nula, a kod tima sa Kembridža svaki blok od osam cifara u digitalnom kodu pretvara u pet slova DNK. Tako, recimo, kod od osam cifara za slovo T postaje TAGAT, a da bi uskladištili reči, naučnici su naprosto spajali nizove pet DNK slova.

Tako stih "Thou art more lovely and more temperate" iz Šekspirovog 18. soneta, postaje: TAGATGTGTACAGACTACGC.

Da bi bili sigurni da je DNK korektno memorisala informaciju, naučnici su je umešali u rastvor i propustili kroz mašinu za sekvencioniranje gena. Odatle su ponovo mogli kompletno da je pročitaju, a svoj novi DNK kod su radi provere imejlom poslali američkoj kompaniji “Edžilent” koja izrađuje fizičke nizove DNK za istraživače, i dobili su ga ispravno dešifrovan. Rezultat su objavili u stručnom časopisu “Nejčer”.

Jedno od najboljih svojstva DNK je što za njeno skladištenje nije potrebna energija. Dovoljno je da se čuva na suvom, hladnom i tamnom mestu, ali zbog visoke cene proizvodnje DNK ovakvo skladištenje podatak na biološkim hard drajvovima još dugo neće biti isplativo.

Stostruki pad cene sekvencioniranja DNK do kog je došlo u prošloj deceniji već je, međutim, učinio da ono bude ekonomično za podatke koje treba sačuvati duže od 50 godina.

DNK stvorena na ovaj način koristi kod potpuno drugačiji od onog u živim organizmima, tako da ne postoji opasnost da se slučajno ugradi u neki genom.
Ukoliko je neko živo biće unese u sebe, naprosto bi bila razgrađena i izbačena.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2013, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Ima li ko predstavu koliko košta zabava stvaranja DNK podataka? :)

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2013, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Most Advanced High Speed Robotic Hand
http://www.facebook.com/photo.php?v=519703041406855

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2013, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
EU izabrala dva naucna istrazivacka projekta u koja ce tokom narednih 10 godina uloziti po milijardu dolara: Human Brain Project i Graphene-Flagship

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2013, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Potencijal grafena je ogroman. Super materijal primjenjiv u svakoj industriji sa daleko boljim svojstvima.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2013, 13:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=i26AgIgxBek[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2013, 20:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Neurolog otkrio tamni dio mozga gdje se krije zlo
Dr. Gerhard Roth, njemački neurolog, tvrdi da je otkrio dio mozga u kojem se kod ubica, silovatelja i pljačkaša krije zlo.
Dr. Roth kaže da se ovaj dio nalazi u čeonom režnju mozga te da se na snimcima pojavljuje kao tamna masa. Kako tvrdi, taj centar je otkrio kada je za Njemačku vladu tokom nekoliko godina vršio istraživanja nad nasilnim kriminalcima.

"Tim ljudima smo pokazivali razne filmove, a onda smo mjerili njihove moždane talase. Kada god bi bile prikazane brutalne scene, oni nisu pokazivali nikakve emocije. Kod njih se u dijelovima mozga u kojima se stvaraju suosjećanje i žalost nije dešavalo ništa", kaže Roth.

On kaže da se ova tamna mrlja pojavljuje na snimcima mozga svih nasilnih kriminalaca. Također navodi da vjeruje kako su neki kriminalci genetski predodređeni za takav život, prenosi Daily Mail.

"Kada posmatrate snimke mozga teških kriminalaca, skoro uvijek možete vidjeti nedostatke u čeonom režnju. Postoje mnogi slučajevi u kojima ljudi postanu kriminalci nakon tumora ili povrede tog dijela mozga. Nakon operacije ti ljudi bi ponovo postali normalni", kazao je Roth.

On kriminalce dijeli u tri grupe – psihološki zdrave, ali koji su odrasli u okruženju u kojem su nanošenje boli i krađa relativno česte pojave, mentalno poremećene, kojima cijeli svijet izgleda prijeteće, i na psihopate, kojim pripadaju osobe kao što su Staljin i Hitler.

Nemačka medecina :)
Ajde još da nađu Slovenima, Jevrejima i Romima neke tamne oblasti i eto rješenja :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 22:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Uspješno izvedeno presađivanje fekalija
Neobična tehnika je mnogo učinkovitija od antibiotika kod ponavljajućih crijevnih infekcija.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/uspjesno- ... z2KFZHp7Kq

Samo me zanima ko je prvi i kako dosao na ovu ideju

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2013, 00:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Human centipede, anyone? :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Aaa hocu ovo:
Spoiler:
Citiraj:
Pogledajte: Prva olovka za 3D žvrljanje Video

Da li ste ikad poželeli da možete da odvojite olovku za crtanje od hartije i vidite vaš crtež u tri dimenzije? Sada je i to moguće! Reč je o "3Dudleru" (3Doodler), maloj spravi u obliku penkala, čiji tvorci kažu da je "najdostupniji način za trodimenzionalno štampanje".
Slika
"Prava" ptica nacrtana 3D olovkom

Novo čudo tehnike koristi se tako što se olovka pomera po vazduhu, a za sobom ostavlja neverovatne 3D kreacije.

Od trenutka ulaska na tržište, olovka je zaradila mnogo više od prvobitno planiranih 30.000 dolara. Nove isporuke zakazane su za septembar, a pitanje je da li će biti dovoljno olovaka za sve zainteresovane.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DQWyhezIze4[/youtube]

Izvor:
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/368687/Pogledajte-Prva-olovka-za-3D-zvrljanje

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2013, 21:08 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2013, 20:39
Geneticki modifikovan onkoliticki virus herpes simplex napada samo tumorske celije bez stete po zdrave celije.Nova nada za rak dojke i jajnika
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... ancer.html

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2013, 16:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Kamenje koje raste

http://znanost.geek.hr/clanak/geoloski- ... oje-raste/

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2013, 11:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Pentagonov robot od sada može bacati predmete
Slika
Spoiler:
Citiraj:
Nakon što su se pojavile prve snimke četveronožnog robota naziva BigDog koji se može kretati raznim terenima i bez problema savladavati prepreke, ovih dana dobio je i nadograđenu ruku s kojom može pokupiti i bacati predmete na razne strane.
Podsjetimo se rujna 2011. godine kada je snimka koja se nalazi ispod teksta izašla u javnost. Tvorac ovog robota je Marc Raibert koji je ujedno i osnivač Boston Dynamicsa koji za Pentagon i razvija robote koji će u budućnosti predstavljati najbolje prijatelje vojnicima. Raibert je profesor s MIT-a koji je osnovao i preteču Dynamicsa, MIT Leg Lab u ranim devedesetima. Njegov tim tada je počeo razvijati BigDog robota za potrebe američke vojske kako bi mogao prenositi tešku opremu na zahtjevnim terenima i smanjiti njihovo opterećenje.

Godinu i pol kasnije došla je i nadogradnja ovog monstruoznog robota. Naime, dodana mu je mehanička ruka koja s nevjerojatnom lakoćom baca teške cigle. Iako izgleda jednostavno u praksi je to zaista teško izvesti. Gledajući detaljno kretanja robota možete vidjeti da je kretanje ruke povezano s kretnjama nogu i torza prilikom izbačaja predmeta iz ruke. Izgleda zastrašujuće i vjerujemo da se nitko ne bi želio naći u njegovoj blizini. Možemo samo zamišljati što nam budućnost donosi gledajući ovaj nevjerojatni robot.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2jvLalY6ubc[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 19:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
MARS više nikada neće biti isti ako u listopadu 2014. godine u njega udari komet C/2013A1.

Naime, Zemljani već duže vrijeme planiraju pohod na Mars, ali planove bi im mogao pomrsiti komet koji bi se s njim mogao sudariti u listopadu 2014. C/2013A1 ima promjer pedeset kilometara, a sudar s njim za Crveni planet mogao bi imati ozbiljne posljedice. Os planeta mogla bi se promijeniti, udar bi ga mogao prepoloviti, promijeniti klimu, a ako se radi o ledenom kometu, voda iz njega mogla bi pasti na Mars i sublimirati u led, prenosi Space.com.

Koliko bi udar mogao biti opasan, govori činjenica da bi prilikom sudara moglo doći do oslobađanja energije koja odgovara vrlo snažnoj termonuklearnoj eksploziji.

Logično, Zemlja posljedice ovog udara ne bi trebala osjetiti, zbog velike udaljenosti među planetima.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2013, 21:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2012, 07:51
A sta ako (kad) jedna ovakva kometa pukne Zemlju?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 590 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]