banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 18:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 673 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 34  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Jan 2013, 13:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Jan 2013, 17:28
http://www.scribd.com/doc/118379493/Rot ... danje-2000

Evo, nasao sam je i na netu, pa cu procitam kad budem imao vremena. Pisana je na "crnogorskom jeziku" sa onim njihovim izmisljenim slovima, ali opet smesno je reci da se ne razume... Vidi se jasan pretenciozni karakter knjige o tzv "crnogorskoj naciji", ali nije na odmet procitati

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 13:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
hanibaal je napisao:
sa onim njihovim izmisljenim slovima

Čuj izmišljenim, pa koja to slova nisu izmišljena?
Uostalom, ta su mi slova došla kao kec na desetku, pravi blagoslov. prije sam morao pisati ono što ne govorim, sada fino mogu napisati śekira, a ne sjekira, śedi, a ne sjedi itd.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 15:52 
Početnik
Početnik

Ma dobro, brate, ali zbog jednog jotovanja vise da se pravi novi jezik??? Pa idi prosetaj kroz Austriju pa kroz Nemacku, videces da su razlike u jednom nemackom jeziku izmedju dijalekata unekoliko vece nego izmedju najudaljenijih juznoslovenskih jezika.
Ja sam imao prilike da budem u Austriji, i pored odlicnog znanja knjizevnog nemackog, jedva sam se sporazumeo sa tamosnjim Nemcima, i to vise mimikom, nego recima. Pa opet se u Austriji ne odricu nemackog...
A mi mislimo da smo mnogo pametni, pa se busamo u grudi i pravimo se lokalni nacionalisti, bas zbog toga nam i ide ovako kako nam ide ;) Opet, u lingvistickom smislu, primer makedonskog, bosnjackog i novostvorenog crnogorskog su pravi primer za sve to. Kakve veze ima to sto smo razlicite nacije, pa Irci i Skoti se sa Englezima kolju, pa opet svi govore engleski...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ja bih doduše odvojio makedonski od ovih novih jezika. Makedonski ima nekih detalja koji ga sasvim dovoljno udaljavaju od srpsko-hrvatskog da bi se mogao smatrati zasebnim jezikom. Ove ostale jezike i njihovu nacionalističku pozadinu ne želim ni da komentarišem, svima je jasno šta se krija iza nastanka tih novih jezika...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 16:10 
Početnik
Početnik

Pa, pazi, opet me teras da objasnjavam, ali makedonski (osim onih nastavaka -ot, -ta, -to za rodove: http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_language#Nouns) uz koriscenje slova S (dz) koje se ponegde i danas sacuvalo u srpskim lokalnim govorima (Kosovo i Metohija, jugoistok Srbije, Crna Gora), drugacijem izgovoru staroslovenskog JUS i nestandardnom srpskom akcentovanju (Makednoci sve akcentuju na treci slog odpozadi ili prvi slog za dvoslozne reci, sto se, opet, pomalo ocuvalo u Crnoj Gori), ali ga sve to ne moze ciniti posebnim jezikom, jer je gramatika makedonskog skoro apsolutno istovetna sa gramatikom srpskog (osim u tim pojedinim izuzecima). Kazem ti, neka ode Nemac iz Rura u Svajcarsku i ti odi u Makedoniju pa uporedite ko ce bolje da se sporazume, oni koji pricaju isti jezik, samo druge dijalekte ili ti i Makedonac koji navodno pricate razlicite jezike ;)

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 16:17 
Početnik
Početnik

A za ove novostvorene jezike je jasno, naravno, to i slepac vidi...
Kad smo vec kod toga, jednom prilikom sam bio u Italiji, bila nas je grupica Hrvata, Crnogoraca, Muslimana, Srba i Makedonaca, i, naravno, svi smo medjusobno razogvarali, svako na svom "jeziku". I jedan Italijan koji je bio sa nama nas pita koji jezik ko prica i svako kaze. On gleda covek, krsti se i kaze burazeri moji, ja ne mogu da se sporazumem sa Italijom sa Sicilije (taj lik je iz Torina), a vi govorite 6 jezika...
A i evo jedne male parodije na sve to:
https://www.youtube.com/watch?v=DztrX5dXmxU

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 16:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
hanibaal je napisao:
pa Irci i Skoti se sa Englezima kolju, pa opet svi govore engleski...

ne govore...
dosta iraca govori irski, manji broj skota govori skotski...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 16:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja mislim da je Vuk sjebao srpski jezik i da mi Srbi više nemamo svoj jezik, već govorimo lošiju verziju hrvatskog. Možda i griješim, pa stoga jedno pitanje: Koji je jezik sličnij današnjem jeziku koji govore Srbi i Hrvati, a koji je danas skoro pa isti, znači, koji je sličnij, onaj koji su prije 300 godina govorili Srbi, ili onaj koji su prije 300 godina govorili Hrvati?

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 16:40 
Početnik
Početnik

Da, sto se tice irske oni se sad nesto muce i izmisljaju, ali svakako vecina govori engleski.. A sto se Skota tice, ja ne verujem da jednom Skotu nije maternji engleski...
Pa evo ti onda primer stotinak razlicitih nacija u Africi koje govore Zulu jezik, ili npr. Amerikanaca, Kanadjana, Engleza, Australijanaca koji govore engleski. Spanski govore Argentinci, Peruanci, Meksikanci, latinosi u SAD, Brazilci portugalski, mnogim tatarskim i mongolskim narodima je maternji ruski, mnogi narodi kao sto su npr Tuarezi koji su berberskog porekla govore arapski i tako dalje... Znaci, narodi koji nisu uopste srodni priznaju i ne stide se sto govore nekim jezikom, a mi koji smo do juce bili iste nacije sad izmisljamo jezike... Jezikom se uopste ne dovode u pitanje nacije, zato i ne razumem svu tu larmu oko toga...

Opet, proc
old fashion men je napisao:
Ja mislim da je Vuk sjebao srpski jezik i da mi Srbi više nemamo svoj jezik, već govorimo lošiju verziju hrvatskog. Možda i griješim, pa stoga jedno pitanje: Koji je jezik sličnij današnjem jeziku koji govore Srbi i Hrvati, a koji je danas skoro pa isti, znači, koji je sličnij, onaj koji su prije 300 godina govorili Srbi, ili onaj koji su prije 300 godina govorili Hrvati?

Procitaj nesto od Dositeja Obradovica ili Lukijana Musickog koji su pisali na tadasnjem narodnom jeziku, jedva ima da se pokupis ;)
Ali je danasnji srpski, svakako, mnogo blizi tadasnjem srpskom, nego hrvatskom, nemoj to da te buni

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 16:41 
Početnik
Početnik

Procitaj i cuvenog Lazu Kostica - Kradja srpskog jezika:
http://ponude.biz/knjige/l/Lazo%20M.%20 ... jezika.pdf

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 18:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Za Irski apsolutno nemas pravo - Irci se bore da ocuvaju svoj jezik, ali na zalost Engeski preuzima lagano Irsku, sad ni 20 % Iraca ne prica Irski.
Prvih par postova su bili interesanti, ostalo sto pises su puka nagadjanja ( po tebi su Grci setali po morskom dnu - na taj nacin su presli iz Afrike...).

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 19:54 
Početnik
Početnik

Pa nisu nagadjanja... Cinjenica zabelezena u istoriji je da su se na Balkan Dorci doselili u 10. veku pre Hrista, a Jonci i Eolci u toku bronzanog doba, cini mi se, davno sam ja o tome citao (a Ahajci su starosedeoci Balkana, tj spadaju u Pelazge). E sad, odakle su dosli, to istorija manje-vise ne zna, ali genetska struktura Grka moze sve da ti kaze...

Population Language n R1b R1a I E1b1b J G N T Others
Greeks (Peloponnese) IE (Greek) 36 — — — 47 — — — — — Semino2004
Greeks (South) IE (Greek) 46 19.6 2.2 23.9 43.5 — 6.5 — 2.2 — Zalloua2008
Greeks (North) IE (Greek) 96 14.6 18.8 12.5 35.4 — 5.2 — 2.1 L=1 Zalloua2008[30]
Greeks IE (Greek) 171 13.5 11.1 15.8 31.6 19.9 4.7 — 1.8 — King2008[29]
Cypriots IE (Greek) 45 9.0 2.0 — 27.0 — — — — — Rosser2000[12]
Greeks IE (Greek) 84/92 — — — 23.8 6.5 — — — — Semino2004[8]
Greeks IE (Greek) 77 11.7 15.6 19.5 20.8 16.9 9.1 0.0 2.6 — Firasat2007[28]
Greeks (Thrace) IE (Greek) 41 12.2 22.0 19.5 19.5 19.5 4.9 — — — Bosch2006[4]
Greeks (Crete) IE (Greek) 193 17.0 8.8 13.0 8.8 38.9 10.9 — 2.1 — King2008[29]
Greeks IE (Greek) 118 22.8 8.3 — — — — — — — Helgason2000[15]

Podatke sam skinuo sa Vikipedije. DakleM, kao sto se vidi, na Peloponezu i juznoj Grckoj je izuzetno zastupljena haplogrupa E1b1b odnosno E3b koja vodi poreklo iz Etiopije:
http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup ... 28Y-DNA%29
kao i haplogrupa J na Kritu, koja vuce poreklo sa obala Crvenog mora i tipicna je za Semite (prvenstveno Arape):
http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_J_%28Y-DNA%29

E problem je sad sto to ne moze da se bas objasni zvanicnom istorijom, ali je svakako nepobitna cinjenica, jer je genetika najobljektivnija nauka sto se tice toga. Ali se opet uklapa - Dorci su se nastanili na Peloponez i tamo je tipicna haplogrupa E1b1b poreklom iz Etiopije, a Jonci i Eolci na obale Egejskog mora (istocna Grcka i zapadna Turska + ostrva) i imaju semitsku haplogrupu J2 (setite se samo da su Grci pismo preuzeli od Fenicana koji su semitskog porekla). Sa Makedonijom, Trakijom (Bugarska), Tribalijom i Ilirijom (Srbija i BiH) je druga pesma i to se lepo vidi sa karte:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... europe.png
tacno se vidi ko je starosedelac, a ko doseljavan iz severne Afrike i Bliskog istoka. Otuda su Grci i Albanci uglavnom tamnije puti od nas Srba, Makedonaca, Hrvata, a mi smo opet tamniji od Rusa. Sve se uklapa, i genetika i arheologija i geologija i istorija

P.S. Evo ti link ka genetskoj istoriji Evrope. Tu, brate, imas sve preko genetike objasnjeno ono sto sam sve vreme ovde govorio:
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_hi ... -structure

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
hanibaal je napisao:

gdje si nasao Lazu M. Kostica, od toga bi OFM mogao dozivjeti nervni slom.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 20:15 
Početnik
Početnik

A opet, koristeci se antropologijom, dokazuje se da su Dalmatinci, Muslimani i Srbi zapravo starosedeoci Balkana, jer pripadaju Dinarskom rasnom podtipu koji su ovde barem od neolita:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dinaric_race

Prostiru se po celom Balkanu (osim tamo gde zive Grci, Vlasi, pravi Bugari (istok Bugarske) i Turci), a zanimljivo je da ih ima i po severnoj Italiji, a to se opet moze povezati sa Venetima i Etrurcima koji su odavde (npr. etrursko i vincansko pismo su doslovce isti, to je zapravo jedno te isto pismo) + u Francuskoj, Ceskoj i Slovackoj.
A ova Denikerova mapa prikazuje raspored rasnih tipova po Evropi:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 899%29.jpg

Vidimo da sub-jadranske tj. sub-dinarske ljude (mesavine raznih rasa sa relativnom vecinom karakteristika Dinarida) imamo svuda po Evropi (pre svega gde zive Sloveni + dobri delovi Nemacke, Francuska, Svacarske i Austrije, sto se opet poklapa sa cinjenicom da su ovde sa Ilirima bili i Kelti koji su im srodni (vrhovni bog Kelta, bog sume zvao se Lug (!!!)).

Znaci, ovo je antropologija i genetika, tu nema lazi, nema prevare

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 20:18 
Početnik
Početnik

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
hanibaal je napisao:

gdje si nasao Lazu M. Kostica, od toga bi OFM mogao dozivjeti nervni slom.

Sta je to OFM? :) slabo ti ja baratam sa tim forumaskim slengom :D

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 20:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
to ti je nešto kao pljeva , kamenčina, krompir ili bolje rečeno panj i to onaj šuplji.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Баш сам се питао кад ће "гени камени" бити уведени у причу. :)

Још кад би ми неко био љубазан објаснити какве везе има молекуларна антропологија са културом, био бих јако захвалан.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
@hanibal
Malo sam sada izgubio nit u ovim tvojim postovima, ispravi me ako griješim:
Srbi su se doselili iz Poljske a istovremeno su starosjedioci Balkana, a Muslimani su cvijeće Srpskog naroda, kao i Dalmatinci...
Ne kontam baš.
Previše je ovo za mene.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 21:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
to ti je nešto kao pljeva , kamenčina, krompir ili bolje rečeno panj i to onaj šuplji.

Ustvari, to je nešto ko glupa bosančina u sred Beograda, pa djeluje još gluplje nego što to doista jeste u svom zavičaju. Jovo to odlično zna.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 21:32 
Početnik
Početnik

STRATOKASTEL je napisao:
@hanibal
Malo sam sada izgubio nit u ovim tvojim postovima, ispravi me ako griješim:
Srbi su se doselili iz Poljske a istovremeno su starosjedioci Balkana, a Muslimani su cvijeće Srpskog naroda, kao i Dalmatinci...
Ne kontam baš.
Previše je ovo za mene.

Pa kako ti nije jasno, Srbi su ziveli ovde, onda pobegli pod rimskim osvajanjem (mada su se neka plemena zadrzala, kao npr. Pastrovici u Crnoj Gori i Jezeriti), pa se nakon toga vracali, prvo sa Hunima, pa sa Gotima, pa onda velikom najezdom krajem 6. veka) i to je cela prica.
Drugo, Dalmatinci, Muslimani i Srbi iz zapadnih krajeva i po planinama nisu toliko bili podlozni genetskom uticaju drugih naroda, te naravno da su mogli da se ocuvaju u tom smislu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 673 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]