banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 17:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jul 2004, 22:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
Kako je hriscanstvo, Isus, Mohamed, islam i tkd se pojavili vijekoma poslije Aristotla, Pyrogeniusa, Iulius Caesarom, i tkd?

Isus, kao sto Biblija pise je bio "Sin od Boga". Pa kako to da "Sin od Boga" se rodio tisucljece godina poslije Minoanske civilizacije, prva civilizacija u Evropi? Veoma cudno....

Pa onda kad je Bog bio rodjen? (molim pametne komentare, ne samo "pa, znas, Bog je samo bio tu" :wink: )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2004, 08:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2004, 17:46
Pa ti raspu(e)ti postavljas glup pitanje,
A pravi vjernik je zadovoljan onim sto zna, I ne pita nista dalje ni vise
A ti bi slag, a jagoda ti tek prva u grlu, I jos ces I nju izbljuvati
:pottytrain5:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2004, 12:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

BY3, napisao sam da zelim PAMETNE komentare. Ako nemas nista pametno da napises, nemoj da vrijedjas. Hvala na razumijevanje.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2004, 20:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Grigorii Rasputin je napisao:
Kako je hriscanstvo, Isus, Mohamed, islam i tkd se pojavili vijekoma poslije Aristotla, Pyrogeniusa, Iulius Caesarom, i tkd?

Isus, kao sto Biblija pise je bio "Sin od Boga". Pa kako to da "Sin od Boga" se rodio tisucljece godina poslije Minoanske civilizacije, prva civilizacija u Evropi? Veoma cudno....

Pa onda kad je Bog bio rodjen? (molim pametne komentare, ne samo "pa, znas, Bog je samo bio tu" :wink: )

Sve sto mi je jasno jeste da su trazeni pametni odgovori,(zato ti ja odgovaram haha sala??) a na ostalo ti nemam odgovora, zao mi je .
Mind you, mozda ga pronadjes jednom???!!
Ne odustaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2004, 11:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2004, 23:03 
Pripravnik
Pripravnik

Dopusti mi da GUESS da si ti mozda//// :angel: ateista???

Isn't that correct??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2004, 23:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
:)

mislim da bi trebalo da gledas SP vise, pogledaj epizodu "All about Mormons" poucna dosta.. onda ces shvatiti u cemu je fol :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 09:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

tough je napisao:

Isn't that correct??

Jesam jer Biblija ima previse kontradikcije i, izvinjavam se za moje psovanje, bollocks :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 10:55 
Pripravnik
Pripravnik

tough je napisao:

Isn't that correct??

Jesam jer Biblija ima previse kontradikcije i, izvinjavam se za moje psovanje, bollocks :lol:

:lol: smashing!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 11:42 
Pripravnik
Pripravnik

Jesus said unto him,if thou wilt be perfect,
go and sell that thou hast, and give to the
poor, and thou shalt have treasure in heaven:
and come and follow me.

But when the young man heard that saying
he went away sorrowful, for he had great possessions.

Bible ; Metthew

19:21-22

this has been taken from Thematic Dictionary of Quotations by Bloomsbury Lt

ps. I know that this has nothing to do with your question and subject,but I just thought you should read it. maybe it will give you a clue on what it was like back then. THE SAME old people -greedy and selfish.- everything changes but nothing change us.
lol/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 12:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nije ni cudno sto je cmizdrio kad mu je Isus to rekao :lol:

Jadan covjek ostao bez icega. Meni je samo vazno sta je imam SADA u mom zivotu. A tzv. "ljepote u heavenu" me bas ne zanimaju :wink:
Ljudi u to vrijeme su bili dosta glupi, mislili su da zemljotres znaci da je Bog ljut na njima i tkd. Pa sta da ocekivamo, tough, kad 95% su bili potpuno nepismeni? :-?

Pozdravcic :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 13:15 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Čini mi se da je pitanje kojim je ova tema započela zaista postavljeno da se na njega dobije odgovor, pokušaću da to učinim, najbolje što mogu (i najkraće :) ).
Bog je zaista, oduvijek bio tu, ali mi nismo. Mi smo ovdje došli i to dobrovoljno pristajući na učešće u ovom Tvorčevom projektu (malo gruba riječ, ali ipak dovoljno precizna).
Međutim, s obzirom da su na sve koji su došli da učestvuju djelovale njima dotada potpuno nepoznate sile koje su ih nosile tamo i ovamo, velika većina se u tome nije najbolje snašla i tokom vremena oni koji su došli da žive na Zemlju kao ljudi su postali isuviše vezani za samo neke činioce svoga bića (materijalno tijelo), gubeći svijest o ostalom, i o tome sada imaju samo intuitivnu spoznaju oni koji to uopšte uzmu zaozbiljno. Prije svega, to se desilo jer nisu bili u stanju da svoj dar slobodne volje iskoriste pretežno u pozitivnom smislu i došlo je do slabljenja početnog zanosa i svjetlosti koje smo svi u početku imali.
U svakom slučaju sve to je bilo poprilično iznenađenje za sve ličnosti raznih rangova koje u tome učestvuju, osim, vjerujem, za Tvorca samog, ali on je sve i postavio da bude dobra razvojna škola života svima, od namjanjih do najvećih. Jer sve u Kosmosu se mijenja, razvija i uči, osim Njega (a možda i On ali je to izvan naše moći spoznaje).
Onda su sačinjeni planovi kako da se nastala situacija promijeni i na koji način raditi sa ljudskom vrstom da barem većina svojom voljom (koja je neprikosnovena za sve) odabere da se ponovo vrati u stanje visoke svjesnosti Tvorca i ostalog stvorenog svijeta. Svi ti planovi se uklapaju u vrhovni plan kojeg donosi i njegovim izvršenjem rukovodi Tvorac sam.
Ali mnogi od tih podplanova su bili sa promljenljivim uspjehom, neki su čak bili skoro sasvim neuspješni (prosto zato što su ih ljudi odbijali). Pa ipak, mic po mic i uz ogromne napore svih koji u tome učestvuju, ljudska vrsta se pokrenula i u civilizaciji na Zemlji su se pojavljivali tračci svjetlosti, mada uglavnom zapaljeni od Božijih poslanika raznih rangova koji su iskre te svjetlosti u raznim vremenima i okolnostima donosili među ljude.
Samo ljudska ograničenost u spoznaji stvari i sklonost ka sljepilu i oholosti je prouzrokovala da ljudi i danas samo "svog" Božijeg poslanika (začetnika nekog vjerskog učenja) smatraju za pravog i ispravnog, a sve ostale proglašavaju prevarantima ili u najboljem slučaju luđacima. Pa ipak, i Platon i Konfučije i Mojsije i David i Zaratuštra i Krišna i Buda i Mumammed i Isus, i mnogi drugi znani i neznani, zabilježeni i nezabilježeni u našim hronikama, bijahu i jesu donosioci iste suštinske poruke Zemljanima. Koliko su to ljudi razumjeli, to je ono što je upitno. Ali kao i sve to je stvar njihovog izbora.
Naravno bilo je i "poslanika" koji su bili prevaranti (i uglavnom propovijedali sebe) i umom pomjerenih, ali takvi nisu svojim životom i predanošću potvrdili ništa od onog što su propovijedali.
Ali kada spominješ Minojsku civilizaciju (a veliko je pitanje da li je ona to što tvrdiš), sjeti se da ljudske tvorevine kako god sjajne bile uvijek propadale i to tako da im traga nije ostajalo, dok su djela svih pomenutih krenula od skromnih početaka, da bi došle do toga da izvrše uticaj na mnoge pojedince ili čak narode, i to često tek nakon njihove smrti ili bolje rečeno "smrti".
Pogledaj samo "hrišćanstvo" koje je počelo od šačice ribara i malih ljudi iz jedne zabiti u (po ljudskim mjerilima) velikom i sjajnom Rimskom Carstvu, ali je riječ tih "prostih" ljudi danas prevedena na sve svjetske jezike i ušla u domove i u najudaljenijim zakucima u džunglama u kojima se o Rimskom Carstvu možda nikada i ništa neće ni znati. I to samo zato jer to nisu samo njihove maštarije nego prostim jezikom rečene suštinske istine.
Isus jeste Božiji Sin (ali je i prije i poslije toga mnogo puta hodao ovom Zemljom), ali se od nas ostalih koji bismo to takođe trebali biti razlikuje po tome što je on ostvareni Božiji Sin, a mi smo još zaspali i nikako da se probudimo. On nam je "samo" dao primjer.
Pa ipak, tada prije 2000 godina, baš u to vrijeme i baš na tom mjestu bilo je pravo vrijeme (kao što svemu ima pravo vrijeme i mjesto) da se jedan takav Poslanik visokog ranga pojavi i ličnim primjerom, riječju i djelom demonstraira ljudima šta je moguće, i tako da zapali iskru koja bi trebalo da se dosada zapalila u svima koji su odabrali da se sjete ko su i šta zaista.
Oni koji to konačno odbiju, moraće biti premješteni na drugo mjesto, jer namjena ove planete je ipak određena a ona je da ovo bude dragulj života, a ne smetljište i mučilište života u što smo je (zloupotrebom svoje slobodne volje) sada pretvorili.
To je moj odgovor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 13:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hvali ti za odgovor, aharon.

Valjda je meni potrebno neku potvrdu da je Bog zaista, "uvijek samo bio tu". Kao sto znamo SVE se mora napraviti, bilo to kompjuteri, ljudi, zivotinje, svemir i tkd. Nista nije "samo bilo tu".

Ali vidi ovu kontradikciju: ljudi koji vjeruju u Bogu kazu da je "samo bio tu", ali onda u Bibliji govori za "Mariju, majku od Boga". Znaci, nemoguce da je "samo bio tu". Od gdje je stigla Marija onda?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 14:37 
Majstor
Majstor

Molim te da pronađeš gdje to u Svetom Pismu piše da je ona bila majka Boga? To i druga Božanska svojstva su joj kasnije "prišili" oni kojima je takvo božanstvo bilo potrebno da zadovolji njihove predstave o Bogu, ali ima malo veze sa onim što jeste.
Marija tj. Mirjam je bila obična žena kao i sve druge. Ono u što su je kasnije "pretvorili" je nešto sasvim drugo.
Ona je bila majka boga ali ni manje ni više nego što je to tvoja ili bilo čija majka. U tvojoj je vlasti da postaneš bog ili bolje rečeno bogočovjek (duhovnim razvojem) ili da to ne budeš, i tvoja majka ima sa tim samo onoliko koliko ti je odgojem dala životne smjernice.
I u slučaju da ti zaista postaneš prosvijetljena osoba, to nema direktne veze sa njom i pogotovo sa njenim prosvjetljenjem, jer je to njena lična stvar i duhovni put u kojem si ti kao njeno dijete samo jedna epizoda makar i značajnija od drugih.
To što je Isus začet na malo drugačiji način (nekom vrstom vještačke oplodnje) od drugih je posebna priča, ali nema mnogo veze sa Marijom samom (osim što je ona bila spremna da podnese to u ono vrijeme, ali sigurno nije jedina koja bi to mogla) nego ima veze sa time što je ranije najavljeno da će neko na koga treba obratiti pažnju na taj način doći na svijet.
Njeno učešće u svemu je bilo to što je dobro izvršila svoju službu roditelja takvog djeteta. Ali ni ona kao ni drugi iz njegove (Isusove) okoline nisu ga baš najbolje razumjeli.
U svakom slučaju, Marija je bila poštovanja vrijedna, ali sasvim obična žena i majka.
A što se tiče pitanja koja postvaljaš, valjda se slažeš da prvo treba savladati jednostavnije i bliže stvari, a tek onda tragati za komplikovanijim. Sve u svoje vrijeme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 15:50 
Pripravnik
Pripravnik

Nacin na koji Aharon pise je kao da je on/ona bio svjedok svog ovog desavanja tako ubjedljivo i sigurno u sebe, kao da je ovo jedina teorija o svjetu covjeku itd, zaista je ljepo vidjeti nekog ubjedjenog u nesto sto nije vidjeo i jos ljepse je slusati citiranja i recenice koje su valjda trebale da se vjeruju U.
Nista protiv religije, ali ja licno mislim da je to jedan veliki promasaj ljudi gube vrjeme na, religija zapocinje ratove , patnju i muku religija je samo prevod i zavarka ljudima da se neboje smrti ,, vjera u nesto sto [pojma nemaju i nada da ce im se nesto desiti ljepo kad umru...>>>ne bojim se da ne,, smrt je kraj svemu!!! rajevi i paklovi , please,, postoje na zemlji a ne nebu.. i ovo sve sto smo mi je sadasnjost,, sad i nikada vise...suocite se sa tim.

Isus ako postoji , pokazace se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 15:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

aharon, pa kad smo se molili u skoli kad sam bio mladji, jer sam isao u katolickoj skoli (mada sam atheista) ovako je islo:

Holy Mary, full of grace,
The Lord is with Thee
Blessed is Thou amongst women
and blessed is the fruit of Thy womb Jesus
Holy Mary Mother of God pray for our sinners
now and at the our of our death
Amen

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2004, 08:22 
Majstor
Majstor

Tough
Ono što iznosim govorim sa dubokim uvjerenjem da je tako (u protivnom se ne bih usuđivao da to pišem) i nisam jedini koji o tome govori (ili ako hoćeš) svjedoči na takav način i sa ovakvom porukom. U to se možeš uvjeriti ako malo obratiš pažnju.
Ono što je u svemu zanimljivo je da sa mnogima koji isto ovo govore (možda samo iz malo drugačijih uglova) se nikada nisam dogovarao niti bio u fizičkom kontaktu.
U matematici, hemiji i fizici npr. postoji nekoliko otkrića do kojih su ljudi dolazili na različitim krajevima zemaljske kugle (i sada te teoreme i otkrića nose njihova imena iako su oni ipak samo "otkrivači"), i baš to što su ljudi neovisno jedni o drugima dolazili do istih stvari vrlo je dobra potvrda da su njihova otkrića istinita.
Pa ipak, moje pouzdanje nije u sebe samog (jedino pouzdanje u sebe koje imam je da sam iskren i odan u svojoj vjeri i da tražim, a iskustvo mi govori da je to dobar način da se nađe) niti u bilo koga drugog nego u Onoga koji me ovom što iznosim na raznorazne načine naučio i koga sam osjetio svugdje i u svemu. To je moj lični doživljaj i ono što govorim je odraz toga. Zato može djelovati samouvjereno i sugestivno, ali nadam se ne i nametljivo. Svako neka traži i nađe sopstvene odgovore, a oni koji se u tome slože već će se zajedno i naći.
Tvoje gledište o "ovdje i sada" je u stvari u redu, i zaista mnogi su došli do spoznaje da je dobro živjeti tako "kao da je svaki trenutak posljednji", ali uvijek i u svemu učeći i poštujući pravo na život i svega ostalog što je stvoreno.
A što se smrti tiče, živi bili pa vidjeli. Moje spoznaje su sasvim drugačije od tvojih, ali samo vrijeme će pokazati.
Međutim to što se u nekim spoznajama ne slažemo, ne znači da ne možemo da se složimo u drugim, i možda zajednički damo doprinos dobrobiti planete na kojoj živimo.
Što se Isusa tiče, i on će se pokazati (ili se možda već pokazuje) ali da li si siguran da ćeš ga prepoznati? (Da ne bude zabune, nisam ni ja siguran da hoću, ali se nadam :) ).

Grigorij

Na univerzitetu Jale u Americi kada je osnovan, ljude su tamo učili da je Zemlja ravna ploča (navodno na osnovu Svetog Pisma, mada tamo jasno piše da je okrugla). Ljudske predodžbe i ideje o bilo čemu imaju određeni rok trajanja i ponekad privremenu vrijednost, ali u svoje vrijeme se prerastaju kada ljudi sazriju da prihvate potpuniju i bolju predodžbu.
Molitva koju su ti usadili u svijest u katoličkoj školi je zasnovana na rezultatima (dogmama) Trećeg Vaseljenskog sabora koji je održan u Efezu 431. nove ere i jednostavno ima malo veze sa izvorom hrišćanstva.
U to vrijeme se već uveliko u hrišćanstvo uvuklo štošta, postojale su mnoge podjele i razdori, ali najopasnije po čistotu iskonske i jednostavne Hristove nauke bilo je to što su nakon "legalizovanja" pa čak i favorizovanja hrišćanstva u Rimskom Carstvu (313), aristokrati polako ali sigurno počeli da diktiraju svoj način i viđenje bogoslužja kojem više nisu bili dovoljni jednostavni i prosti bogoljubni i čovjekoljubni sastanci ljudi po kućama i po zbornicama, nego su im bili potrebni pompezni hramovi i rituali, bogato ukrašeni i okićeni. Jednostavno su na to navikli i njihov način odavanja počasti nečemu je bio pompezan, a ljudi su slabi na sve što dolazi od bogatih ili bolje rečeno "bogatih".
S tim u vezi uvlačilo se i sve više elemenata starog načina služenja bogovima na što su oni bili navikli (relikvije, kipovi, slike i sveštenstvo kao poseban sloj posrednika između svetovnih ljudi i bogova), i tako su se polako presvalčili stari kultovi u novo ruho. Jedan od najukorjenjenijih kultova bio je kult djevičanskog božanstva, i gle čuda i "koincidencije" baš u Efesu bio je najveći i najpoznatiji hram takvog jednog božanstva, hram Artemide Efeške (koji se pominje baš u Novom Zavjetu u Djelima Apostolskim, kada su prvi hrišćani imali problema što su širenjem svoje nauke ugrozili biznis koji je počivao na tom kultu).
U situaciji uopšte teškog položaja žene u društvu, jedan takav kult je jednostavno bio neophodan ljudima na tom nivou svijesti (isto kao što su i druge primjese u hrišćanstvu očito bile neophodne bar za neko vrijeme), a svaki dobar učitelj poštuje trenutno stanje svijesti svoga učenika i nastoji da ga korak po korak vodi, da jednom sam od sebe (a ne na silu) odbaci svoje prijašnje zablude.
Takav blagi i strpljivi učitelj je naš Tvorac, i zato je on dopustio da se takve primjese uvuku u čistu duhovnu nauku, jer ljudi tada nisu jednostavno bili spremni da je prihvate takvu, nego je Isus samo posijao sjeme kojem treba vremena da uzraste i za koje je bilo važno da se proširi što više, pa makar i sa primjesama. Ali vrijeme rasta i razvoja polako ističe, i dolazi vrijeme žetve.
I stoga oni koji se grčevito drže starih predstava i opiru razvoju, mogli bi se suočiti sa nezgodnim otrežnjenjima.
Da zaboravio sam, možda je potrebo da naglasim: ljudi se mnogo puta rađaju na Zemlji u raznim okolnostima, razvijajući se i učeći. Oni koji se razvoju ne suprotstvaljaju. A sve nam je dato na volju, hoćemo li ili nećemo, jedino je namjena naše planete jasna i na njoj će moći da ostanu i opstanu samo oni koji kažu "da, hoću". Oni koji za sada kažu "neću" moraće da nastave učenje na nekom drugom mjestu, ali najvjerovatnije ne tako lijepom i prijatnom, i možda ne više sa ovakvim razvojnim mogućnostima. Ali to je samo u Tvorčevim i njihovim rukama.

Uzgred, Grigorij, tvoj potpis sadrži vrlo dobru izreku, ali ona malo govori o religijama i pogotovo o njihovim začetnicima i izvorima, a mnogo o ljudima.
Takođe bih te podsjetio na još jednu izreku koju je rekao isti čovjek:
"Čovjek koji nije vjernik (u Boga Tvorca) mora da vjeruje u hiljade nevjerovatnih stvari da bi to i ostao."
A zastava koja je tvoj avatar mi je zanimljiva i draga, jer je simbol nečega što je bilo jedinstvena pojava na Zemlji i najava onog što će na njoj biti. I neće puno vode proteći dotada. Živi bili pa vidjeli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2004, 09:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

aharon,

"Čovjek koji nije vjernik (u Boga Tvorca) mora da vjeruje u hiljade nevjerovatnih stvari da bi to i ostao."

Ja nebi rekao da vjerujem u hiljadu "nevjerovatnih stvari", samo ne vjerujem u Boga, jer jednostavno ima toliko kontradikcije u Bibliji.
Ipak mislim da ovaj izraz gore je malo glup i netacan.

Jugoslavija jeste bila odlicna ideja dok je trajala. Nazalost, neki nisu htjeli da nju sadrze i kolapsirala ko igracke karte :(

Tako i bilo sa prvom Jugoslavijom, mada prva je bila radikalno drugacije od Titove.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2004, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Хајде наведи неку контрадикцију, па да мало поразговарамо о томе. Само, једну по једну молићу... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2004, 12:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Marija, mati od Boga, i jos devica....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]