banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 16:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Nov 2012, 21:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Feb 2011, 19:15
Pozdrav raja,
evo već duže istražujem solarne panele, sa fokusom na solarne elektrane većih kapaciteta odnsono iznad 50KW...
I tako čačkajući, vidim da to svagdje kreće da se zahuktava, cijene panela padaju na svjetskom tržištu i tako. Solarne elektrane kreću u Makeodniji, Srbiji, Hrvatskoj (uveliko), u FBiH takodje (2-3 rade, oko desetak čeka dozovolu za rad), a kod nas u RS, tajac.
I iščačkam jednu firmu, ne bitno iz koga grada...kaže sve instalirao, pustio u rad..u međuvremenu promijenili zakon u martu i sada tako stoji i čeka novo rešenje iz ministarstva energetike. Do sada 20.000KM pustio u sistem, tj mi potrošili tu struju, a njemu ni dinara, odnosno marke.

Zna li ko više o svemu tome? Ima neko da se interesuje, radi sa panelima uopšte?

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2013, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Jedno pitanje, da li se kod nas mogu postaviti solarni paneli na privatne objekte (kucu, garazu i sl.) bez straha od nekih kazni i nameta?

P.S. Za privatno koristenje.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2013, 15:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Okt 2012, 12:20
sto ne bi moglo...pa okreni se po bl..imas zgrada sa istim..

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2013, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ma ti solarni paneli su samo takva ubleha, izletiš se gomilu para, a oni za svog radnog vijeka ne mogu proizvesti energije ni da budeš na nuli sa obzirom na uloženo, kamoli da budeš u plusu i uštediš neku kintu na struji.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2013, 16:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Za dvije godine ce ulozeno biti vraceno, pa ti vidi. Ne radi se o necem velikom, vec o panelima koji ce napajati ventilaciju u susani za meso :P

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa eto ti ga kupi, ugradi, a onda neka ti za dvije godine počne štediti, odnosno donositi novac :roll:

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 14:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je druskane investicija reda stotinjak maraka... Nasao sam na tavanu neki ventilator od auta. Velicina kao i zamisljena. Od 220 V novi kosta nesto preko 200 maraka. Istog precnika.

Akumulator je isto neki koji se povlaci po garazi. Plus 10 maraka kabla.

Da idem na 220 V, prvo bih morao dovesti i razvesti struju u susanu. Pa elektricar bi uzeo samo koliko kosta panel.

Razumijes li sada racun? :D

I na kraju, je trosi ic struje :P

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moš ti spojit taj ventilator na taj panel, ali ćeš opet ventilator uključivati u struju, od tog panela ti se neće nešto navrtiti, a ti kako o'š. Evo neku dan gledam solarni panel sa bojlerom za grijanje vode preko 2 hiljade maraka i to kineski, a siguran sam da se tom vodom možeš kupati samo ljeti, a ljeti ti ne treba ni panel moš se kupat i bez njega. Prema tome, ako ćemo realno, ta energija je običan šupljak, barem za domaćinstva, a pogotovo u ovim krajevima i sjevernije.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 16:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li si primjetio rijec akumulator? Ventilator treba raditi povremeno, a panel je dovoljne velicine da dopuni akumulator na zimskom oblacnom danu ;-) Cak podno Trebevica ;-)

Kod solranih panela nije fazon samo u pukoj ustedi novca, vec i smanjenju emisije CO2. Kao i smanjenju udjela el. energije iz atomskih centrala. Valjda ti je do dovoljno legitimno?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Kod solranih panela nije fazon samo u pukoj ustedi novca, vec i smanjenju emisije CO2. Kao i smanjenju udjela el. energije iz atomskih centrala. Valjda ti je do dovoljno legitimno?

Više CO2 ode u atmosferu da bi se ti paneli i prateća oprema proizveli, a kasnije i reciklirali, nego što su spriječili, manje bi CO2 otišlo u atmosferu bez njih, jer više se energije utroši za njihovu proizvodnju, a kasnije i uklanjanje po isteku exploatacionog roka, nego što oni proizvedu energije. Ista ti je stvar i u automobilskoj industrij sa katalizatorima i ostalim sranjima.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 18:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aj priznaj da ti je krivo :P

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 19:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Šta mi je krivo?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 19:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Imam ljepsu frizuru od tvoje :P

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 20:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Odlicna stvar ove stvarcice su buducnost 100 % samo pitanje je koliko su efikasne u Bosni zbog klime u njihovu efikasnost juznije ne sumnjam....

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 20:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Okt 2012, 12:20
ulozenih 140 000 EURA u Hrvatskoj se vrati za 6 godina kad se struja proda HEP-u...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Citao sam da je u Srbiji neki penzioner ulozio 30.000 eura i postavio na livadu(njegovo zemljiste) i naravno prodaje struju ali nisam zapamtio za koliko godina ce mu se to isplatiti ali mislim da je manje od 10 godina(mislim)

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 21:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U Svabiji nema stale koju seljak nije pokrio panelima. Istina, bilo je i poticaja od strane drzave, ali sada je sve manje... Mada sa druge strane, ugradnja je sve jeftinija zahvaljujuci omasovljenju.

OFM, jasno je kao dan da solarni paneli ne padaju sa neba i da se moraju proizvesti. Sto ce reci da postoji utrosak energije. Ali ni termoelektrane ne padaju sa neba...

Jedan ugao gledanja:

http://www.lowtechmagazine.com/2008/03/ ... ide-o.html

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 21:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
Koliko ja znam pre ove krize su z.zemlj dotirale novac za s.panele . U pocetk se stvarno nije isplatilo stavljati ih al znam da je trend da cena konstantno opada,ima tacno prag koji kad se bude presao svi ce preci na solarnu taj prag se pravi usporedjujuci ostale cene i izvore energije a to je tu vec negde ako ne vec isplativo....

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 21:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da ponovo spomenem svapske seljake, masovno dizu nove hale (40x20 m ) ili vise koje pokrivaju panelima... Racunica im je da ce se hala samo od struje otplatiti kroz dvadesetak godina... Tako sam bar cuo od lokalnih paora.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2013, 21:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
The_new_Statesman je napisao:
Da ponovo spomenem svapske seljake, masovno dizu nove hale (40x20 m ) ili vise koje pokrivaju panelima... Racunica im je da ce se hala samo od struje otplatiti kroz dvadesetak godina... Tako sam bar cuo od lokalnih paora.

Ali je pitanje da li im drzava subvenicionise ili ne?
Znam da je nemacka prva u evropi plus nemaju nesto mnogo sunca

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]