dr. Jovo Ubiparip je napisao:
mrakacha je napisao:
problem je u tome što ja baratam egzaktnim podacima, a ti ne (bez uvrede)...
ali, sve je to nebitno jer su 1948. srbi i muslimani imali istu "startnu poziciju" (ista razlika u postotku stanovništva) kao i 1931. četiri decenije kasnije muslimani su nadoknadili minus 14 posto i prešišali srbe za isto toliko... i tu je ovaj iz žepča u pravu kad kaže da su migracije odigrale ključnu ulogu, a ja dodajem i natalitet kod muslimana...
Nisi precizan MRACHKO, istine radi treba reci da na prvim popisima nakon rata muslimani nisi bili zvanicno priznati kao narod , pa ih se dobar dio izjasnjavao kao nacionalno neopredjeljeni muslimani, a cak 71 000 kao Srbi , te 28 000 kao Hrvati, ovo ti je primjer za 1948, kasnije cak imas do 1971 ako se ne varam ogroman broj Jugoslovena u BIH , a to su takodjer muslimani koji se ne zele ili ne mogu izjasniti nacionalno, sa njihovim priznanjem kao naroda, dobijamo realniju sliku, dakle nije u pitanju samo povecan natalitet.
što se tiče broja muslimana koji su se izjašnjavali kao srbi ili hrvati vjerovaću tvojim podacima.. ali neopredjeljenih, ostalih i jugoslavena 1948. ima tek 1 posto, 1961. 9,7 posto, ali već 1971 pad na 2,6 posto.. uz to, i da se onih 100 hiljada koji su se ranije izjašnjavali kao srbi ili hrvati vratilo u muslimanski korpus, to opet ne donosi prevagu jer je broj muslimana od 48. do 91. porastao za 1,2 miliona.. tu je ključnu ulogu odigrao natalitet..
što se tiče ostalih, kad se već pokrenula ova tema onda mi je i logično da službeni podaci imaju prednost nad nagađanjima, ne?