banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Dec 2012, 00:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Mozda ovo pitanje ne spada bas pod ekonomiju, al' mi se opet cini nekako najprikladnijim podforumom za to...

Dakle, imam austrijsko drzavljanstvo, pa me interesuje, ima li kakvih pravnih zackoljica ukoliko bih kupio stan u BL? Trebam li ganjati neke posebne papire/dozvole? Kako stoje stvari sa nasljedstvom tog stana?
Posto se jedan drugi stan u BL vodi na caleta, imam li ja pravo nasljediti taj stan bez nekih pravnih poteskoca/zavrzlama?

Ako ima neki pravnik, da mi ovo pojasni, bio bih veoma zahvalan!

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2012, 02:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
koliko ja znam mozes samo ces placati veci porez

bila je i sema da stranci koji kupuju nekretnine u bih otvore neku fiktivnu firmu i kupe stan na firmu i placaju godisnje neki pausal (to znam da su pravi stranci radili a za domace strance vjerovatno se moze nesto drugo skontati)

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2012, 16:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
SFRJ (a samim tim i BiH, kao jedan od pravnih slijednika) je imala bilateralne ugovore o recipročnom naslijeđïvanju sa jednim brojem država, što znači, ako građnin SFRJ (ili BiH, kao i ostalih ex-YU država) može naslijeđivati u toj zemlji, onda državljanin te zemlje može nasljeđivati u SFRJ (BiH). Manje-više sam siguran da Austrija spada u grupu tih država jer je tamo živjelo i radilo mnogo građana bivše SFRJ, ali najbolje je da provjeriš za koje zemlje to tačno važi.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 06:49 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Sep 2013, 18:40
Molim za pomoc ko se razumije u pravne stvari... Naime, treba da kupim stan od supruznika, stan se trenutno vodi na supruga, kako se radi o stanu koji je stecen u otkupu, podlize kapitalnoj dobiti pri prodaji, da bi izbjegli nju, hoce da suprug darovnim ugovorom prebaci stan na suprugu, a onda ja da pravim kupoprodajni ugovor sa novim vlasnikom(suprugom). Da li je cista situacija za kupc kupiti stan na taj nacin ?

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 07:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Koliko znam pokloni se plaćaju, ko to snosi?
Ti kao kupac treba da obratiš pažnju da sklopiš ugovor sa osobom na koju je uknjižen stan. Prilog uknjižba iz katastra. Inače u katastru možeš da provjeriš sve vezano za taj stan (npr. da li je ta zgrada (ako je nova) primljena, da li ima upotr. dozvolu itd, te da li je stan opterećen hipotekom itd.)
Inače zajednički stečena imovina se prodaje (a i kupuje) uz saglasnost drugog supružnika.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 07:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Samo slusaj notara...on bi trebao biti garant u postovanju ugoovora...ako on kaze ds to moze..onsa moze...

A sto se tice kapitalne dobiti...ti nemas veze sa tim...za taj se porez tereti onaj koji ju je stekao...tj prodavac...ranije je poreska imala mehanizam da sprijeci kupca da uknjizi novi stan u katastru dok ne donese potvrdu prodavca i izmerenju kapitalne...medjutim...neki sud je to ukino..tako da ti ides diretkno u katastar po sklapanju ugovora...

Naravno...ovo je misljenje sa rezervom..na kraju je ipak zadnja sts ti notar kaze

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 07:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
A sto se poreza na kapitalnu dobiti tice...po meni,napravljen je veliki propust,jer NISU SMIJELI primjenivati ovaj porez na nekretnine dobijene u otkuptu...tj recimo na zgrade stwrije od 1992. God....jer ti su stanovi sami p9 sebi naslijedje jednog drugog sistema (gdje je NOVA dzava u startu uzela svoju pikslu pri prodaji istih) ...te je sad abnormalno oporezivati opet...pogotovo sto su ti stanovi kupljeni po nekim benificiranim cijenmama...a porez na kap.dobit je zamisljen prije svega da sprijeci spekulacije na trzistu nekretnina

OT ...ali po.meni je debilan taj zakon...mogli su staviti bar umanjenu stopu za stare zgrade..recimi 3% umjesto 10% ...tada bi im neko mozda i platio...ovako..svi se trude da ih zajebo...na bilo koji nacin

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2013, 10:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Ако они имају чисте папире, ти не би требао да бринеш.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]