banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Dec 2012, 19:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Trebam dobiti IPad iz Amerike, nov, zapakovan, i kao poklon... no medjutim znam da cu morati nesto da platim nasima, pa me zanima koja je carina i sta sve placam na elektronsku robu u vrijednosti od 500$.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2012, 19:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Dolazile su mi nekada daaavno stvari iz Cemerike koliko se sjecam vagaju pa na osnovu tezine odlucuju carinu ne sjecam se vise tacno mozda grijesim ! I uvijek provjeravaju sta je meni su paketi znali doci raskupusani i iznutra ispreturani...

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2012, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Ako ti dolazi postom, onda ces dobiti obavjestenje sa poste carinjenja.
Sad su promijenili proceduru, tako da ocarine i zaduze postare da naplate dazbine.
Racunaj na 17 + 10 %.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2012, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Frenki je napisao:
Trebam dobiti IPad iz Amerike, nov, zapakovan, i kao poklon... no medjutim znam da cu morati nesto da platim nasima, pa me zanima koja je carina i sta sve placam na elektronsku robu u vrijednosti od 500$.

Najlakse ti je da pitas profesore na nasem faxu, ali mislim da je carina na el. opremu izmedju 10-15%...

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2012, 22:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Платиш колико се исцјенкаш са цариником. ;)

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2012, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Znaci pdv 17% iako je placen u USA ? + carina 5-10%... ebote 1/4 cijene...

http://www.mvteo.gov.ba/zakoni/zakoni/C ... sanski.pdf

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2012, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Заправо, на вриједност робе обрачунаш царину, а онда на ту оцарињену вриједност обрачунаш ПДВ. Стопе не сабираш прије примјене. Мислим да је царинска стопа за електронску робу 10%. Такође, рачун ти је обично бескорисан, јер се најчешће узима каталошка вриједност робе. Ако успијеш некако убиједити цариника да си робу купио на том и том сајту гдје има јасно исказана цијена коју он може да прочита, он ти може узети у обзир ту цијену. Царински преглед ти је око 3.5КМ.

Значи, износ који би требало да платиш:
ispregovarana_vrijednost_robe * ( 1.10 * 1.17 - 1 ) + 3.5

Курс који цариници узимају у обзир приликом конверзије у КМ јесте онај са сајта Централне банке БиХ.

Нема никакве везе што си одбио порез тамо код извоза.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012, 18:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Kolika je carina na mobilni telefon kad ga prenosim lično preko granice?
vrijednost telefona 260 KM (to je cijena sa računa)

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012, 19:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2011, 00:44
Koliko se meni cini da se u EU moze unijeti roba do vrijednosti 170 evrica bez carine. Samo moras imati racun, ako je stvar nova. Ako je vec koristena neko vrijeme, onda se racuna kao polovna stvar i ide bez carine i ostalih zavrzlama.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:
Царинска тарифа БиХ 2012. Ту ти све пише. ПДВ си дужан да платиш у сваком случају.

Mifko je napisao:
Koliko se meni cini da se u EU moze unijeti roba do vrijednosti 170 evrica bez carine. Samo moras imati racun, ako je stvar nova. Ako je vec koristena neko vrijeme, onda se racuna kao polovna stvar i ide bez carine i ostalih zavrzlama.
Роба у вриједности до 50КМ се не царини. Није битно да ли је ствар половна или нова. Битно је да ли је за твоју личну употребу или не. Ако увозиш 100 половних телефона, очигледно је да нису за твоју личну употребу. У том случају ћеш платити царину по процијењеној каталошкој вриједности. Цариници су ионако увијек сумњичави на вриједност која је уписана на рачуну.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012, 20:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne znam tacno za koju drzavu govoris, ali sam gledala neki dokumentarac bas vezano za to. Na aerodromima skeniraju sve torbe i ako im je nesto sumnjivo ili ako neko nije prijavio da ima nesto odmah ga odvode sa strane i otvaraju kofere i pregledaju robu, provjeravaju racune i mjesto kupovine itd. Ovo je bilo konkretno u Frankfurtu. Znam da su rekli da sva roba do 170 ili 175 Eura se ne carini. Neka cura je nosila laptop i rekla da je polovan, medjutim provjerili su sve kad je kupljen itd, naplatili joj carinu, pdv i jos nekih 200 Eura kazne jer nije prijavila.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012, 20:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mifko je napisao:
Ne znam tacno za koju drzavu govoris, ali sam gledala neki dokumentarac bas vezano za to. Na aerodromima skeniraju sve torbe i ako im je nesto sumnjivo ili ako neko nije prijavio da ima nesto odmah ga odvode sa strane i otvaraju kofere i pregledaju robu, provjeravaju racune i mjesto kupovine itd. Ovo je bilo konkretno u Frankfurtu. Znam da su rekli da sva roba do 170 ili 175 Eura se ne carini. Neka cura je nosila laptop i rekla da je polovan, medjutim provjerili su sve kad je kupljen itd, naplatili joj carinu, pdv i jos nekih 200 Eura kazne jer nije prijavila.
Ја говорим за БиХ. Ако је неко у Франфурту на аеродрому плаћао царину, онда ју није плаћао држави БиХ већ Њемачкој. Ако је БиХ крајње одредиште робе онда се царина плаћа на улазу у БиХ. Ако роба при томе пролази нпр. кроз Франкфурт, једноставно се пријави као роба у транзиту. Не знам какво је стање у другим државама, али сам сигуран да је у БиХ граница 50КМ. Знам и да су у Србији подигли од скора доњу границу на (мислим) 100 евра управо из разлога да би стимулисали електронску куповину робе мање вриједности преко интернета.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012, 20:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Doduse, mi i ne znamo preko koje granice Unbeliver misli to prenositi :) uglavnom znam, da ako ima nesto prijaviti na aerodoromu da to uradi, inace mu ide kazna od par stotina eura bez obzira na to gdje ide dalje. Jednostavno moraju provjeravati sve sto ulazi u EU, bile su cak neke fotke skeniranih kofera, nema cega nema :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Cuo sam da od sledece godine nema carine, pa sacekaj pocetak godine da narucis sebi :) Tj da ti posalju Ipad :)

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2012, 03:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Mifko je napisao:
Doduse, mi i ne znamo preko koje granice Unbeliver misli to prenositi :) uglavnom znam, da ako ima nesto prijaviti na aerodoromu da to uradi, inace mu ide kazna od par stotina eura bez obzira na to gdje ide dalje. Jednostavno moraju provjeravati sve sto ulazi u EU, bile su cak neke fotke skeniranih kofera, nema cega nema :D :D :D

Kako da ne.
Koferi se cekiraju do posljednje destinacije i niko ih ne provjerava u tranzitu, nakon sto napuste drzavu.
Nakon sto stignu, provjere ih, ako prijavis carinu, a ako ne, onda se radi nasumicni pretres.

Unbeliever je napisao:

Ako je telefon za tebe, odnosno, ako ga ne mislis preprodavati, raspakujes telefon i gotova stvar.
Mene redovno po aerodromima gledaju kad izvadim 2 laptopa, tablet i Kindle, ali niko dosad nije rekao nista (osim sto je Britanac jednom prokomentarisao nesto saljivo), jer je uglavnom sve na moje koristenje.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2012, 09:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Archangel je napisao:
Cuo sam da od sledece godine nema carine, pa sacekaj pocetak godine da narucis sebi :) Tj da ti posalju Ipad :)
Тешко, с обзиром да iPad-ова земља поријекла није ниједна од страна са којима БиХ има посебан споразум (ЕУ, ЦЕФТА, Иран, Турска). Једине промјене царина које иду од 01.01.2013. су смањења везана за увоз из ЕУ по основу трговинског споразума.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2012, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Carina nije 10% nego 10 + 1

Ako lično prenosite robu preko granice, prag za carinjenje je 200 KM. Ako stiže poštom onda je 50 KM.

Prilikom carine, gleda se ukupna cifra pa pokušajte izganjati da troškovi prevoza ne budu na istom računu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]