filozof sa vrbasa je napisao:
zepcak je napisao:
.
Ja bih više volio da su Hrvati Dervente umjesto gradnje spomenika se vratili na svoju rodnu grudu, obnovili kuće, uspostavili koliki-toliko normalan život i povratak, a ne da neki ne znaju doć i pokosit svoje dvorište i njivu.
Što je najsmješnije, hrvatske kuće u Derventi zjape prazne i obnovljene, ali treba doći iz Australije, Njemačke, Hrvatske u neku tamo pripizdinu kao što je Podnovlje kod Dervente i obrađivati zemlju. Ne bih ni ja da sam na njihovom mjestu.
Ovo nema veze sa vama, kako u bošnjačkom djelu Mostara na svakih 500m vijori se zastava sa zlatnim ljiljanima?
Nije ti to samo u derventskim kućama, to je slučaj u dosta područja RS, kao na primjer Kotor Varoš ili Brod, Modriča itd. gdje su Hrvati nekad živjeli. Neki su poobnavljali kuće, neki nisu. Oni koji jesu, malo tko da živi u njima, ali to je da ljudi imaju di doć kad posjete svoju didovinu za patrone župa i blagdana, ljeta, Svih Svetih...
Nije riječ o "pripizdini Derventi", već je stvar u tome što najveći dio Hrvata koji su nekad živjeli u Posavini se danas nalazi u Slavonskom Brodu i Zagrebu, i onda još eventualno u Njemačkoj ili Austriji i ostalim mjestima. Za Australiju baš i ne vjerujem, to su rijetki primjeri, znači šta je to - pola sata vožnje iz Sl. Broda? Dva sata iz Zagreba? A postoje neki ljudi koji vole doći na posavska sijela i koncerte izvorne muzike i onda kukati:
Joj rodni kraj, joj posavina ovo, joj Srbi ono, a njihove nekadašnje kuće ili kuće njihovih roditelja i didova su okružene šikarom koju oni ne znaju doći jedan dan pokositi. I to je ono što me nanervira.
Sam si sebi dao odgovor,
bošnjački dio Mostara, pa je i logično da će se tamo kršćanski simbol ljiljani, koji su oni ukrali, vijorit. Vijore i Herceg-bosanska zastava i zastava sa ljiljanima u Žepču sto metara jedna od druge, pa nikom ništa.