banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 09:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 357 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Sledeća

Kako se planirate izjasniti na predstojecem popisu stanovnistva u BiH
Glasanje se završava 14 Okt 2012, 21:04
Hrvat 3%  3%  [ 3 ]
Srbin 77%  77%  [ 67 ]
Bosnjak 3%  3%  [ 3 ]
Bosanac 8%  8%  [ 7 ]
Ostalo 8%  8%  [ 7 ]
Ukupno glasova : 87
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Nov 2012, 13:05 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
epicentar je hrvatski stolni grad mostar

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 16:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2012, 20:51
old fashion men je napisao:
zepcak je napisao:
A čekaj malo šta to imaju Muslimani u Konjicu ili Srbi u Trebinju?? Ja govorim o HERCEGOVINI. Ne izvlači iz konteksta.

Vidi, vama je Hercegovina sve što imate, centar vašeg bitisanja u BiH i glavnina vašeg aBd budućeg trećeg entiteta, dok je Srbima Trebinje, Ljubinje... ništa, periferija i manje od toga, jednako kao muslimanima Konjic ili Jablanica. Prema tome, ako porediš epicentar svog naroda, onda ga moraš porediti sa epicentrima druga dva naroda, a ne sa periferijama, znači poredi hrvatsku Hercegovinu sa banjalučkom ili sarajevskom regijom, koje su opet epicentar srbskog, odnosno muslimanskog naroda.

Tu se mogu složiti sa vama, gospodine old fashion. Premda iznimki ima. Npr. općina Vitez je dobro stojeća po pitanju ekonomije. Normalno je da su Banja Luka i Sarajevo ekonomski razvijeniji i jači gradovi. Imaju više stanovnika, magnet su za svo okolno stanovništvo. Otprilike u BiH se dešava nešto što je zapadna Europa proživjela davnih dana. Ništa neobično.

Mogli bi povesti dugotrajnu raspravu o tome, međutim mislim da bi to bio offtopic. Ja sam samo želio ukazati na to kako Hrvata ima još uvijek iznad 400 000 dok neki govore kako će nas jedva bit 300 000 i kako živimo u bijedi pa bježimo kud stignemo.

Možda će nas jednom stvarno bit manje od 300 000, ali budite sigurni da će i tada Srba biti manje od milijun i Bošnjaka/Muslimana/Bosanaca i Hercegovaca i kako se već sve zovu bit manje od 1,3 milijuna jer su, budimo iskreni, sva tri naroda u kurcu kao što sam rekao. Volio bih da je drukčije (stvarno bi :D ), ali šta je tu je.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 16:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ozna je napisao:
epicentar je hrvatski stolni grad mostar

Sviđaju mi se epiteti koje prišivate našem "glavnom gradu", gospodine ozna. :D

Ali Mostar je grad svih njegovih građana, Hrvata, Srba, muslimana, Muslimana, Bošnjaka, Bosanaca, Bosanaca i Hercegovaca, Hercegovaca, Jugoslavena i ostalih. Svi su dobrodošli. :)

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 18:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
evo mene zanima koliko trenutno srba ima u mostaru? zna li se barem okvirno

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 18:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
cetiri sa vladikom grigorijem

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2011, 07:15
:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 18:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
pet pet, ima i onaj stari zvonar :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
zepcak je napisao:
Ali Mostar je grad svih njegovih građana, Hrvata, Srba, muslimana, Muslimana, Bošnjaka, Bosanaca, Bosanaca i Hercegovaca, Hercegovaca, Jugoslavena i ostalih. Svi su dobrodošli.

Dobro je bolan, nisi na kljixu, ovde nema potrebe za šupljom i tim sranjima, ovde smo svi naši :)
Prema tome, Mostar (zapadni) je hrvatski grad, kao što je BL srpski ili Sarajevo muslimanski, nećemo se ovde preseravati, ako ti je do preseravanja, onda gonjaj na kljix.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 18:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja nesto kontam da nema vise od 500 , cak i da je to previse

a za OFM - ov post :lol:
al muka mi se od ove price o necemu sto pripada svim narodima i narodnostima, tri konstitutivna naroda...
znaci, 100% nije tako

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 18:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
zepcak je napisao:
Ali Mostar je grad svih njegovih građana, Hrvata, Srba, muslimana, Muslimana, Bošnjaka, Bosanaca, Bosanaca i Hercegovaca, Hercegovaca, Jugoslavena i ostalih. Svi su dobrodošli.

Dobro je bolan, nisi na kljixu, ovde nema potrebe za šupljom i tim sranjima, ovde smo svi naši :)
.

:lol: :lol: :lol:

Slika Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2012, 21:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

zepcak je napisao:

Prema tome, Mostar (zapadni) je hrvatski grad, kao što je BL srpski ili Sarajevo muslimanski, nećemo se ovde preseravati, ako ti je do preseravanja, onda gonjaj na kljix.

Izvinjavam se gospodo. Mislio sam kako ćete shvatit moj sarkazam. :(

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 12:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Stubborn je napisao:
evo mene zanima koliko trenutno srba ima u mostaru? zna li se barem okvirno

Mislim da ih ima tačno onoliko koliko hoće i mora da ih bude tu.Ni grama manje ni više nego nesrba u Bl, Prijedoru ili Bijeljini :wink:

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 12:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:
Ni grama manje ni više nego nesrba u Bl, Prijedoru ili Bijeljini

Jesi li siguran?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Najsigurniji ako vratiš rečenicu u kontekst s ostalim napisanim. Da neko hoće da se vrati, sa ili bez ičije potpore, do sada bi se vratio... a otprilike smo svi isto poželjni od "domaćih"

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 13:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
U vezi podataka ima nesto interesantno, naime ponekad ih mediji i objave nehoticno , a onda se prave mutavi i niko nista ne zna godinama.Naime bila je prije par godina reportaza na jednoj tv stanici( nije hrvatska tv stanica), gdje je jedan tip tvrdio da u gradu Mostaru ( ne u opstini nego bas u gradu) zivi izmedju 4 i 5 000 Srba i to mahom na hrvatskoj strani, dok ih na muslimanskoj strani ima samo u tragovima. U medjuvremenu se vratio dio izbjeglih u prigradska naselja. Kolega iz firme koji je rodom iz Bacevica( Mostarsko polje) , mi tvrdi da se tamo vecina Srba vratila, sad mozda je to samo izoliran slucaj , ili je po onoj babi milo , sto se babi snilo.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 13:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije stvar želje, nego može li se vratiti, svake subote Banjalukom ili Bjeljinom na muslimanskim svadbama defiluju zastave armije BiH, kada vidiš srpsku zastavu iz rata, da defiluje Sarajevom ili Mostarom, a da onaj koji je nosi preživi, onda možemo govoriti o istom i izjednačavati.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ERROR nemas pojma koliko nisi u pravu

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 13:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
zepcak je napisao:

1. Po prvi puta poslije rata Vrhbosanska nadbiskupija ove godine nije zabilježila minus.

To nije tacno. Broj katolika je rastao nakon rata da bi pocetkom 2000-tih poceo da klizi i danas spao na +-440.000.
Dobit ces nove podatke iza nove godine. Samo neko ko je totalno lud moze ocekivati da ce broj katolika u Bosni stagnirati u buducnosti a kamoli rasti.

Citiraj:
2. Već drugu godinu za redom više je ljudi odselilo iz RH u BiH nego obrnuto kako je bio slučaj prijašnjih godina.

To su iluzije. Nekoliko cinjenica.

- Tacne podatke o migracijama s Bosnom ne moze izracunati bilo koja drzava pa tako ni Hrvatska
- Poznajes li starosnu strukturu onih koji su dosli iz NDH i onih koji su se odselili u istu? Je li prosjek onih koji su dosli 65 god(penzioneri koji su se vratili kuci nakon radnog vijeka)

To je isto kao da kazes kako Srbi imaju sjajnu buducnost u Bihacu jer ih se prosle godine doselilo 100(primjer) a odselilo samo 2(primjer).
A svi znamo da oni koji se vrate su osobe koje imaju iznad 60 godina, penzioneri, koji su dosli da umru na rodnoj grudi.
- Koliko ima muslimana koji su se ponovo vratili u Bosnu? Pola muslimana iz Krajine radi po Hrvatskoj i Sloveniji i dobar dio se vratio kuci radi krize i manjka poslovanja.
- ludost je smatrati da ce se u buducnosti vise useljavati ljudi iz Hrvatske u Bosnu nego obratno. Hrvatka je uskoro u EU. A i pored toga uvjek je bilo lakse naci posao u istoj nego u Bosni. Oduvjek se islo iz Bosne a ne obratno. Prilicno je "naivan" onaj koji misli da ce biti obratno. Ekonomske krize dodi i produ ali trendovi ostaju.

Citiraj:
3. Ni sam taj popis ne obuhvaća Hrvate koji žive u većim gradovima kao što su Sarajevo, Zenica i Tuzla pa tu fali dosta. Nema ih puno, ali sasvim ok

To nije istina. I oni su ubaceni.

Citiraj:
4. Nije NDH i Bosna, već Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Svaki dan dokazuju da je to NDH. Patoloska mrznja.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/na-z ... 48819.aspx

Citiraj:
5. Ukoliko pogledamo popis katolika i usporedimo sa korigiranim popisom stanovništva iz 1991. (dakle bez gastarbeitera) vidjet ćemo kako na područjima koja su bila pod kontrolom HVO-a živi 95% prijeratnog stanovništva. To što fali 140 000 Hrvata iz Srpske i što fali gomila Sarajevskih Hrvata, Hrvata iz Konjica, Bugojna, Kaknja eee to je druga stvar. Nisu se sami istjerali vjeruj mi.

Da da ali..U Bugojnu je bilo 16.000 Hrvata, U Kaknju 16.000, u Zenici 20.000; Travnik 26.000, Konjic 11.000, Maglaj 8.000, Vares 9.000 i tako redom. Sad pregledaj te crkvene podatke i reci nam kako stvari stoje.

Niko te ne pita sta je ko drzao vec kako je danas i kako ce biti sutra. Hrvata je danas 440.000. Plus minus.
A iluzija je smatrati da cete se odrzati iznad 400.000. Bit ce vas manje od 400.000 u narednih 10 godina. To je nesto u sto mozes biti siguran.
U srednjoj Bosni ste donji na duze staze. To je cinjenica. Jajce ti je najbolji primjer.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 13:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
Isto, samo malo drukčije

Objavljeno 20.11.2012

Zidine Saborne crkve svete Trojice u Mostaru polako dobijaju potreban oblik. Vrijedni neimari grade bogomolju onako kako su to radili majstori od 1863. do 1873. godine i izgradili jedan od najviših i najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu. Crkva je 1992. godine prvo zapaljena, a onda miniran i porušena do temelja. No, da bi vratila svoj stari sjaj potrebno je još mnogo novca i podrške. Autor: Mirsad Behram

http://www.slobodnaevropa.org/media/video/24775926.html

Imate video reportazu

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 14:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

kuga je napisao:
zepcak je napisao:

1. Po prvi puta poslije rata Vrhbosanska nadbiskupija ove godine nije zabilježila minus.

To nije tacno

Popis katolika 2010. - 443 013
Popis katolika 2011. - 443 084

Vrhbosanska nadbiskupija 2010. - 194.812
Vrhbosanska nadbiskupija 2011. - 195 522

Vidiš da je

kuga je napisao:
Samo neko ko je totalno lud moze ocekivati da ce broj katolika u Bosni stagnirati u buducnosti a kamoli rasti.

I ti si lud ako misliš da će Srba ostati iznad milijun. Nemate nikakvih dokaza da će te se u daljnjoj budućnosti održati iznad te brojke. Barem zasad nemate.

kuga je napisao:
Citiraj:
2. Već drugu godinu za redom više je ljudi odselilo iz RH u BiH nego obrnuto kako je bio slučaj prijašnjih godina.

To su iluzije. Nekoliko cinjenica.

- Tacne podatke o migracijama s Bosnom ne moze izracunati bilo koja drzava pa tako ni Hrvatska
- Poznajes li starosnu strukturu onih koji su dosli iz NDH i onih koji su se odselili u istu? Je li prosjek onih koji su dosli 65 god(penzioneri koji su se vratili kuci nakon radnog vijeka)

To je isto kao da kazes kako Srbi imaju sjajnu buducnost u Bihacu jer ih se prosle godine doselilo 100(primjer) a odselilo samo 2(primjer).
A svi znamo da oni koji se vrate su osobe koje imaju iznad 60 godina, penzioneri, koji su dosli da umru na rodnoj grudi.
- Koliko ima muslimana koji su se ponovo vratili u Bosnu? Pola muslimana iz Krajine radi po Hrvatskoj i Sloveniji i dobar dio se vratio kuci radi krize i manjka poslovanja.
- ludost je smatrati da ce se u buducnosti vise useljavati ljudi iz Hrvatske u Bosnu nego obratno. Hrvatka je uskoro u EU. A i pored toga uvjek je bilo lakse naci posao u istoj nego u Bosni. Oduvjek se islo iz Bosne a ne obratno. Prilicno je "naivan" onaj koji misli da ce biti obratno. Ekonomske krize dodi i produ ali trendovi ostaju.

Ne seri. Kakve iluzije? Postoje točni podaci koje vodi državni zavod za statistiku RH http://www.dzs.hr
I koji kažu ovako za BiH

2011.

Odseljeni u RH 3.666 (hrvatski državljani 2.505)
Doseljeni iz RH 4.029 (hrvatski državljani 2.901)

2010.

Odseljeni u RH 2.589 (hrvatski državljani 2.161
Doseljeni iz RH 3.549 (hrvatski državljani 3.542)

A zašto se to događa? Odgovor je jednostavan. Gospodarska kriza u RH. RH je ovaj mjesec dosegla broj od 340 000 ljudi samo na birou, a još je gomila onih što rade i ne primaju plate. Broj će vjerojatno rasti i do kraja godine je lako moguće udariti u brojku od 350 000, a ako se trend nastavi, iduće godine je broj od 400 000 nezaposlenih neminovan. Ni sezona to neće spriječiti. Zato su ljudi koji su iz BiH išli na rad u Hrvatsku, sad se vraćaju jer ni u RH nema posla.

I još jedna stvar je tu, a to je da je u ovom vremenu kada Hrvatska ulazi u EU, postalo gotovo nemoguće za Hrvate u BiH da lažno prijave prebivalište u RH i dobiju osobnu. Znam iz osobnog iskustva.

kuga je napisao:
Citiraj:
3. Ni sam taj popis ne obuhvaća Hrvate koji žive u većim gradovima kao što su Sarajevo, Zenica i Tuzla pa tu fali dosta. Nema ih puno, ali sasvim ok

To nije istina. I oni su ubaceni.

Ne pričaj gluposti kad ne znaš. Jesi to ti stupio u kontakt sa katoličkim pratrima i biskupima pa znadeš kako pratri eto baš u svaki hrvatski stan u Sarajevu uspiju uć i popisat katolike. Molim te lijepo.

kuga je napisao:
Citiraj:
4. Nije NDH i Bosna, već Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Svaki dan dokazuju da je to NDH. Patoloska mrznja.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/na-z ... 48819.aspx

Zato ste vi miroljubivi i tolerantni

http://www.smedia.rs/sport/vest/62154/f ... -FOTO.html

kuga je napisao:
Citiraj:
5. Ukoliko pogledamo popis katolika i usporedimo sa korigiranim popisom stanovništva iz 1991. (dakle bez gastarbeitera) vidjet ćemo kako na područjima koja su bila pod kontrolom HVO-a živi 95% prijeratnog stanovništva. To što fali 140 000 Hrvata iz Srpske i što fali gomila Sarajevskih Hrvata, Hrvata iz Konjica, Bugojna, Kaknja eee to je druga stvar. Nisu se sami istjerali vjeruj mi.

Da da ali..U Bugojnu je bilo 16.000 Hrvata, U Kaknju 16.000, u Zenici 20.000; Travnik 26.000, Konjic 11.000, Maglaj 8.000, Vares 9.000 i tako redom. Sad pregledaj te crkvene podatke i reci nam kako stvari stoje.

Bugojno - Hrvati protjerani, povratak spriječavan
Kakanj - Hrvati protjerani, povratak spriječavan - uništavanje imovine povratnika, šikaniranje. Otprilike vidio sam šta pišete za Srbe povratnike u Hrvatskoj i vjerujte mi da nema puno razlike.
Zenica - svojevrsni Islamabad
Travnik - Hrvati su se održali u određenim dijelovima općine, ali je broj raspolovljen također zbog dešavanja iz 1993.
Maglaj - Od tih 8000, ostalo je oko 5000 jer je riječ o selima koji su bili u općini Maglaj i sad su dijelom općine Žepče, jer ih je kontrolirao HVO.

kuga je napisao:
Niko te ne pita sta je ko drzao vec kako je danas i kako ce biti sutra. Hrvata je danas 440.000. Plus minus.
A iluzija je smatrati da cete se odrzati iznad 400.000. Bit ce vas manje od 400.000 u narednih 10 godina. To je nesto u sto mozes biti siguran.
U srednjoj Bosni ste donji na duze staze. To je cinjenica. Jajce ti je najbolji primjer.

Itekako se vidi danas ko je šta držao, i ko je na tim područjima većina. U Županiji Srednjoj Bosni smo doljnji jer su Hrvati protjerani iz općine Bugojno i tamo su doseljeni Muslimani iz RS. Srbi su protjerani iz općine Donji Vakuf i tamo su naseljeni Muslimani iz RS. Muslimani iz RS su danas također naseljeni i oko Travnika. Hrvati su držali gradove Vitez, Novi Travnik, Busovača i u tim gradovima su većina i vlasnici većine poduzeća.

Vidim veliš i za Jajce. Hrvati u njemu nisu imali većinu ni prije rata. Nisu većina u općini ni sad, ali su većina u gradu i opet drže sva poduzeća, kontroliraju obadvije hidroelektrane itd. Iako su Jajce oslobodili HV i HVO, Muslimani su se vratili na svoja prijeratna ognjišta.

Izgleda da je povratak u BiH je omogućen i podnošljiv samo na područjima koja su kontrolirali Hrvati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 357 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]