banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 17:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Nov 2012, 17:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Jesam ja gledala tursku seriju Gumuš (priznajem!!) :lol: jer sam gledala onog lika, brateeee!
Spoiler:
Slika

Zbog njega bih i dimije navukla (pa svukla). :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2012, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
Srbima Sulejman poznatiji od Miloša
O kome Srbi više znaju - o Sulejmanu Veličanstvenom ili knezu Milošu Obrenoviću? Zaključak je jasan - u ovoj "borbi" u Srbiji danas - pobeđuje Sulejman! Građani se pravdaju da je to zbog toga što im je to trenutno dostupno na televiziji.
Skupa produkcija, dobra reklama, raskošni kostimi, zgodni glumci... učinili su da o istorijskim likovima drugih kultura znamo više nego o domaćim. Istraživali smo koliko nam je blizak život srpskog vladara čiji život nije obrađen u medijima. I bez prevoda sve se razume.

Ulepšan i izmišljen ljubavni život sultana i sultanije, spletke vezira, aga i paša i sultanove uže i šire porodice kao i ovlaš dotaknute istorijske činjenice, postali su deo svakodnevice u sredini u kojoj je poznavanje sopstvene istorije više nego oskudno.

Da li znate koliko je Sulejman imao dece?

-Mislim samo petoro-šestoro, samo mu je Hurem rodila četvoro.

Da li znaš od kad do kad je vladao Miloš Obrenović

Od 925 do 922 jel to?

Da li znate kada je vladao Miloš Obrenović?

- (vrti glavom)...
- Kad bude napravljena serija o Milošu Obrenoviću onda ćemo se detaljno upoznati sa tim. Sad je ovo aktuelno pa pratimo to što nam se servira...
- Bili smo 500 godina pod Turcima, sad najviše turske televizije gledamo. Verovatno zbog toga znamo koliko Sulejman ima dece, zbog serije.
- Ja imam muža Sulejmana tako da mi serija ne treba, a o Obrenoviću znam dovoljno.
- Znamo sigurno ali trenutno, to je za peti razred?
- Razmišljamo sada o nekim drugim stvarima. A vi zbog serije jel?
- Sulejman veličanstveni je vladao od 1520 do 1566.
- 65 ispraviću te kolega, izvini 66, ne, ne, ne...
- A mi smo tu sa istorije...

Istorija je bliska samo onima koji su spremni da o njoj uče. Istoričar Čedomir Antić problem ne vidi u obrazovnom sistemu već u više informacija o istoriji drugih, pre svega na televiziji. Fenomenalan uspeh turske produkcije objašnjava i nedostatkom volje i novca da se snimi serija koje će iznositi činjenice iz istorije Srbije.

"Mi nažalost nemamo takve projekte i mislim da je to posledica jednog nasrtaja na nacionalni ponos u narodu, više nije reč o borbi protiv šovinizma. Reč je o afirmaciji drugih nacionalizama na štetu srpskog i time suštinski nije ukinut srpski nacionalizam već je on proteran na marginu i pretvoren je u jednu opasno radikalno socijalnu mešavinu, koja nažalost ima podršku većeg dela naroda nego što bi realno to bilo normalno," smatra Antić.
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?na ... _id=659677

Da je od istorijskih činjenica interesantnija romantična verzija života najvećeg osmanskog osvajača potrvđuju merenja gledanosti. Serija "Sulejman" u vrhu je gledanosti u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Makedoniji. Ništa lošije ne prolazi na evropskom i arapskom tržištu.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2012, 18:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Pa ko je kriv Srbima što im nikad nije palo na pamet da naprave jedan grandiozan istorijski film ili ponude mutavim Amerima, koji bi oni i snimili jer su do sad izlizali svaku temu.
A u istoriji imamo hvala Bogu dovoljno materijala za mnoštvo filmova.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2012, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
I serija !

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2012, 19:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Cio dan gledam u naslov ove teme i razmisljam ko je Ali Riza, kako mi je promakla ta vijest da je neko bitan preminuo :D. Sta se bune, kako nam je servirano, tako i kusamo. Danas znamo sve o Turcima, sutra o Indijcima.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC [ DST ]