banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jun 2025, 16:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 527 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 27  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Okt 2012, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Kakva je sad ovo zajebancija?

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2012, 15:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
Kako je moguce da se u toku upisa mijenja zakon?
Znaci juce covjek placa 2.5km po bodu ,a od danas nevazno koliko se predmeta obnavlja placa se 110km+40km takse?
Kakva je ovo lakrdija od drzave?
Znaci covjek koji je polozio (lupam) 8/12 ispita i 1/12 isto placaju obnovu.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2012, 15:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Baš deru gde stignu. Još uvijek sam šokirana cijenom školarine za vanredne studente- 1500 KM je baš puno. :confused1:

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2012, 16:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
Sramota pljackaju gdje stignu.To sam im danas i rekao u studentskoj sluzbi iako te zene nemaju veze s' tim :D

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 12:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Studenti po starom planu i programu su redovni i placaju samo obnovu semestra i ispite do 2013/14 godine.

http://www.ekofis.org/images/dokumenti/ ... 202010.pdf

Члан 148.
(1) Студенти уписани на дипломски и постдипломски студиј, према одредбама
Закона о универзитету (,,Службени гласник Републике Српске”, бр. 12/93, 14/94, 99/04 и
92/05), могу завршити ове студије по започетом наставном плану и програму, условима и
правилима студија, најдуже до краја школске 2012/2013. године.

(2) Ако је високошколској установи, на коју су уписана лица из става 1. овог члана,
у међувремену одузета дозвола за рад, иста је дужна затеченим студентима обезбиједити
завршетак школовања на другој лиценцираној високошколској установи која изводи исти
или сродан студијски програм.
(3) Ступањем на снагу овог закона студенти који не доврше дипломски и
постдипломски студиј у року предвиђеном у ставу 1. овог члана могу студије наставити у
складу са овим законом.

http://www.ekofis.org/sr-yu/pocetna/vij ... vanju.html

ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU

Član 2.

U članu 148. u stavu 1. riječi: „školske 2012/2013. godine“ zamjenjuju se riječima: „akademske 2013/2014. godine“, a riječi: „2015/2016. godine“ zamjenjuju se riječima: „2016/2017. godine“.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2012, 09:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U RS osam puta više diplomaca

Za posljednjih deset godina broj diplomiranih studenata u RS povećan je za gotovo osam puta.
Akademske 2000/2001. godine fakultetsku diplomu stekla su 1.002 građanina, a deceniju poslije - njih čak 7.855, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Razlozi su, kažu studenti, višestruki. Neki smatraju da se sve više mladih ljudi odlučuje da "nabavi" indeks jer je fakultet sada isto što je nekada bila srednja škola, prenose "Nezavisne novine".

Drugi opet kažu da nastavljaju sa školovanjem jer nakon završene srednje škole ne mogu da nađu posao, pa kada već nemaju gdje da rade, "griju" fakultetske stolice u nadi da će im to kasnije skratiti put do zaposlenja.

Ima i onih koji misle da je porast broja diplomaca posljedica procvata privatnih visokoškolskih ustanova u RS.
No, kako god, činjenica je da završen fakultet ne znači i sigurno radno mjesto. Da je tako, pokazuju i podaci Zavoda za zapošljavanje RS, na čijim je evidencijama u oktobru bilo 10.155 lica sa visokom stručnom spremom, a konkurenti su im bili i 38 magistara, te dva doktora nauka. Nekada je na birou bilo znatno manje visokoobrazovanih.

"U istom mjesecu 2001. godine na evidenciji je bilo 1.829 lica sa visokom stručnom spremom", navode u Zavodu za zapošljavanje RS.
Neki studentski lideri ocjenjuju da je porast broja diplomaca zapravo mač sa dvije oštrice.
"Uzrok treba da tražimo u padu kriterijuma na javnim univerzitetima, ali imamo i hiperinflaciju privatnih visokoškolskih ustanova, gdje je primjetna dobra prolaznost, tako da većina onih koji fakultete upišu i završe ih", riječi su kojim podatke o sve većem broju diplomaca tumači Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS.
Ujedno dodaje i da većina učenika nakon srednje škole upisuje fakultete, "jer nema privrede gdje bi mogli ići da rade". Ali, problematično je i samo znanje koje se odnosi sa fakulteta.

"Moram da kažem da je kvalitet znanja diplomaca u posljednje vrijeme opao", ocjenjuje lider studenata u RS.
I u Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da broj diplomiranih studenata raste iz godine u godinu. To se, ističu u Ministarstvu, može dovesti u vezu sa sprovođenjem reforme visokog obrazovanja u RS, koja ima za cilj i veću prolaznost studenata, ali i sa otvaranjem novih visokoškolskih ustanova.
"U interesu RS je da iškolujemo kvalitetan visokoobrazovani kadar koji će biti u stanju da odgovori zahtjevima savremenog doba i da bude pokretač privrednog razvoja RS", naglašava Branka Rogač, službenik za odnose sa javnošću u resornom ministarstvu.

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/drustvo/u- ... z2EG8OcUFk

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2012, 18:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Jedan od najpoznatijih srpskih stručnjaka za Internet marketing će održati besplatno jednočasovno predavanje za studente na temu "Kako riješiti problem zapošljavanja poslije studija".

http://icbl.ba/sr-Latn-BA/NewsDetails/e ... 2200912bbc

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2012, 22:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
shakal je napisao:
U RS osam puta više diplomaca

Da je tako, pokazuju i podaci Zavoda za zapošljavanje RS, na čijim je evidencijama u oktobru bilo 10.155 lica sa visokom stručnom spremom, a konkurenti su im bili i 38 magistara, te dva doktora nauka. Nekada je na birou bilo znatno manje visokoobrazovanih.

"U istom mjesecu 2001. godine na evidenciji je bilo 1.829 lica sa visokom stručnom spremom", navode u Zavodu za zapošljavanje RS.

:( Strašno.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
http://www.banjalukain.com/hronika/isko ... skoj-menzi

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 21:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ko im je kriv kad stavljaju hranu u obroke. Kod nas u menzi ovo ne bi moglo proci neopazeno.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2014, 17:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Бањалука - Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву ове године требало би да упишу за 20 одсто мање бруцоша на економији, праву, учитељским и факултетима за физичко васпитање и спорт.

Уписне квоте које су предложили јавни универзитети, а које су већ прихватили Савјет за развој високог образовања РС и ресорно Министарство и дали своје приједлоге, "срезане су" на појединим факултетима и требало би да буду разматране већ на идућој сједници Владе. Мањи број бруцоша, како истичу на универзитетима, има за циљ да се смањи суфицит одређених кадрова и задовоље потребе тржишта, а исто то би, како поручују, требало да учине и приватне установе.

- Ако и приватни факултети не учине исто, већ задрже прошлогодишњи план уписа, све ће бити узалудно, јер ће се и даље уписивати студијски програми чији је број смањен на јавним установама - поручили су са универзитета.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија рекао је да су кроз разне консултације са универзитетима, а касније и са члановима Савјета за 20 одсто смањени приједлози студената који ће бити уписани у идућу академску годину.

- Право, економија, учитељски студији, те факултет физичког васпитања и спорта, као и шумарство у Власеници уписаће мањи број студената - истакао је Мутабџија.

Универзитет у Бањалуци предложио је да у 2014/15. години буде уписано укупно 3.620 студената на овом универзитету, док је приједлог Савјета и ресорног Министарства био 3.461.

- Од 3.461 студента, 1.206 би требало да буде на буџету, а 1.687 да суфинансира своје школовање. За стране држављане предвиђено је 171 мјесто, док је 397 за ванредне студенте - наводи се у приједлогу.

Када је ријеч о Универзитету у Источном Сарајеву, са њега је предложено да буде уписано 3.515 студената, а из Савјета и ресорног Министарства да тај број буде смањен на 3.288.

Ако Влада усвоји приједлог Савјета, 1.409 мјеста биће за бруцоше чије ће се школовање финансирати из буџета, а 1.439 који ће да суфинансирају своје школовање. Мјеста ће бити и за 20 страних држављана и 420 ванредних студената.

Предложен број студената и смањене квоте

Универзитет у Бањалуци
Факултет Приједлог Смањене квоте

Економски 400 340

Правни 410 350

Филозофски -

учитељски 80 65

Факултет физичког

васпитања и спорта 170 146

Универзитет у Источном Сарајеву

Економски - Брчко 160 130

Економски - Пале 300 260

Правни факултет 350 290

Факултет физичког

васпитања и спорта 160 140

Филозофски - 35 28

учитељски

Пољопривредни-

Шумарство-Власеница 50 40

Ništa se neće postići ako privatni fakulteti ne smanje upisne kvote.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2014, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Ne znam gdje bi drugo pitala pa cu ovdje: da li neko upoznat sa famoznom SCI listom magazina za BiH? Gdje bih mogla da je nadjem i vidim koji su to casopisi?

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2014, 21:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da ni na tom polju situacija nije sjajna.

Citiraj:
INDEKSIRANI ČASOPISI I KONFERENCIJE U RS/BIH, REGIJI I SVIJETU?

U većini zemalja nadležno ministarstvo (a kod nas je to Ministarstvo nauke i tehnologije) vrši kategorizaciju naučnih i stručnih časopisa i ostalih publikacija, te konferencija prema određenim kriterijumima.

U Republici Srpskoj prema Pravilniku o publikovanju naučnih publikacija (Sl. glasnik RS, broj 77/10) časopisi se razvrstavaju u sljedeće kategorije:
• vodeći časopis međunarodnog značaja,
• časopis međunarodnog značaja,
• vodeći časopis nacionalnog značaja i
• časopis nacionalnog značaja.
Slična kategorizacija časopisa važi i u zemljama regiona, a liste kategorizovanih časopisa dostupne su na zvaničnim internet stranicama nadležnih ministarstava.

Što se tiče svijeta, značaj časopisa se najčešće procijenjuje po tome da li se časopis nalazi na Tomson Rojters listi (Thomson Reuters List, engl.). Zbog prestiža Tomsonovog instituta za informisanje u nauci (Thomson Institute for Scientific Information, engl.) među izdavačima časopisa vlada veliko interesovanje da se nađu na Tomsonovoj listi. Svake godine Tomson Rojters procjenjuje oko 2000 novih časopisa za referisanje jedinstvenoj bazi podataka (Web of Science - WoS, engl.), a nivo prolaznosti je tek oko 10%. Tomsonov institut ažurira više od 15000 časopisa, te objedinjava podatke nekoliko baza podataka poput: Indeks naučnih citata (Science Citation Index - SCI, engl.), Indeks citata iz društvenih nauka (Social Sciences Citation Index - SSCI, engl.) i indeks citata iz oblasti umjetnosti i humanističkih nauka (Arts and Humanities Citation Index - AHCI, engl.).

Tomsonov institut, takođe, objavljuje godišnje izvještaje o citatima u časopisima (Journal Citation Reports, engl.), koji služe kao osnova za određivanje impakt faktora, odnosno faktora uticajnosti negog časopisa. Impakt faktor je brojna vrijednost koja se dobija tako što se broj citata u posmatranoj godini za radove publikovane u posljednje dvije godine podijeli sa brojem radova u posljednje dvije godine u posmatranom časopisu. Danas je impakt faktor veoma raširen kriterijum za izbor časopisa u kome je poželjno objaviti rad.

Na žalost, niti jedan domaći časopis trenutno nije indeksiran na ovoj prestižnoj listi.

Pokušaj tražiti po abecednom redu.

http://ip-science.thomsonreuters.com/cg ... s.cgi?PC=K

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2014, 23:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Apr 2010, 16:00
Koliko se ove godine može prenijeti nepoloženih ispita/bodova u sledeću godinu?
15 ECTS ili dva predmeta kao i do sad ili možda samo JEDAN?

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2014, 09:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala na info Fiki, mada nesto mislim da iz oblasti koju ja trazim nema ni jedan casopis u BiH da je na Tomsonovoj listi. Vidjela sam da ima nesto iz medicine i to je to.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2014, 09:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Feb 2011, 20:25
http://www.nezavisne.com/novosti/obrazo ... 53531.html

Kakvo dobijem zvanje nakon 4 godine studiranja??? Dipl. ili jeb...se idiote?

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2014, 09:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
ma nema to veze....svi sad pisu u konkursima npr trazi se dipl pravnik 240 bodova...oni sa 180 mogu dupe da obrisu sa zvanjem

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2014, 09:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Ali zadnji pasus satro. Otkrili toplu vodu. Kako ovo ministarstvo obrazovanja treba tući ladnim predmetima.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2014, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nemam pojma kako izgledaju te nove diplome, jel pise na njima broj bodova?

Citiraj:
Kako ovo ministarstvo obrazovanja treba tući ladnim predmetima.

Sto hladnim? :D

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2014, 09:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da bolje bridi :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 527 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 27  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]