M-da,
Elem

BANJALUKA - Milan Tegeltija, predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci, reagujući na tekst "Nezavisnih", u kojem stoji da je u nekoliko navrata bio upozoravan na svoje bliske kontakte sa Branislavom Smiljanićem, osumnjičenim za iznude od Banjalučana, navodi u pisanoj izjavi, dostavljenoj našoj redakciji, da u Banjaluci razgovara sa mnogim ljudima iz svih sfera života.
"Za Branislava Smiljanića, kojeg sam slučajno na javnom mjestu upoznao u društvu ljudi koje sam odranije poznavao, prije nekih godinu dana, nisam sam znao niti još znam da li, kome i pod kojim uslovima posuđuje novac, da li ga i kako naplaćuje i tako dalje, a što je još predmet sadašnje istrage i kasnijeg eventualnog optuženja i suđenja", navodi Tegeltija.
On dodaje da Smiljanić u to vrijeme nije bio optužen ni u jednom postupku na Osnovnom sudu Banjaluka.
"Naglašavam da su svi moji kontakti sa Branislavom Smiljanićem bili potpuno javni, na javnim mjestima i u društvu više ljudi, jer nikad nisam imao šta da krijem. Takođe, radi se o licu koje tada, a ni do danas još nije kažnjavano. Nikad me niko, ni iz Tužilaštva ni iz policije ni službeno ni privatno, nije upozoravao na navodne 'bliske kontakte'. Naglašavam da Branislava Smiljanića uopšte nisam ni vidio pet ili šest mjeseci", ističe Tegeltija.
On je dodao da se, kao pravnik i sudija, te kao predsjednik suda, rukovodi zakonskom pretpostavkom nevinosti ljudi i prema njima, ističe, nema predrasude, jer, kako naglašava, "ako ja kao predsjednik suda neću poštovati pretpostavku nevinosti građana kao osnovni pravni princip kako da takvu pretpostavku poštuju druge institucije".
"Naglašavam da su sve mjere i radnje koje su sprovođene u predmetnoj istrazi protiv osumnjičenog Branislava Smiljanića, za koje je potrebna sudska naredba i prilikom prvog pretresanja i lišavanja slobode i prilikom aktuelnog, sprovedene po naredbama Osnovnog suda Banjaluka te je istom osumnjičenom određen pritvor od strane Osnovnog suda Banjaluka, a predsjednik Osnovnog suda Banjaluka sam ja", navodi Tegeltija.
Odgovor "Nezavisnih novina" Milanu Tegeltiji
Predsjednik treba da štiti, a ne da ruši dignitet suda
Predsjednik Osnovnog suda, pa bio to i Milan Tegeltija, zbog digniteta institucije koju predstavlja ne može se družiti privatno sa osobama iz kriminalnog miljea, zelenašima i utjerivačima dugova.
Ovom prilikom radi ugleda nećemo navoditi imena poznatih banjalučkih ugostiteljskih objekata u kojima je Milan Tegeltija viđan sa takvim osobama.
Kao predsjednik Osnovnog suda trebalo bi da odgovori na pitanja koja su mjesecima postavljana u javnosti u vezi sa njegovom odgovornošću zbog niza propusta i sumnjivih radnji koje se dešavaju u tom sudu:
- Kako je došlo do paljevine sobe sa dokazima iz brojnih krivičnih djela, a što nije zabilježeno u novijoj sudskoj praksi?
- Da li osjeća odgovornnost da se sve veći broj sudija Osnovnog suda nalazi pod istragom zbog zloupotrebe položaja, teških krivičnih djela milionske vrijednosti, a posljednji primjer je slučaj sudije Nebojše Pejovića...?
- Kako je moguće da iz sudskih spisa misteriozno nestaju ključni dokumenti u predmetima koji se tiču podjele imovine milionskih vrijednosti?
- Kako je Vlado Jurišić ekspresno postao portparol tog suda i prešao iz Specijalnog tužilaštva RS u Osnovni sud te osjećali li odgovornost da se portparol suda nalazi u transkriptima istraga?
Kakvu pravnu sigurnost građani Banjaluke mogu očekivati ako se ovakve stvari događaju u Osnovnom sudu, koji bi trebalo da bude primjer profesionalnosti i nezavisnosti.
Redakcija "Nezavisnih novina" čvrsto stoji iza informacija koje je objavila te ćemo i dalje obavještavati javnost o svim saznanjima do kojih dođemo o policijsko-pravosudnom, zelenaškom i kriminalnom miljeu.
Redakcija "Nezavisnih
Nezavisne © 2011.
-------------------------------
Tatko se mora slusati